Plazma czy LCD?Obie technologie mają i wady i zalety.Ostateczna decyzja i tak należy do Ciebie.Powinna być zgodna z Twoimi potrzebami i spełniać Twoje oczekiwania.Nie musisz się decydować na ekran poniżej 37".Wtedy byłbyś zmuszony do zakupu LCD,plazmy takiej wielkości nie są produkowane.
W telewizorach LCD generowany obraz jest uzależniony od komórek z ciekłym kryształem,które zależnie od przyłożonego napięcia przepuszczają lub zasłaniają światło umieszczonej z tyłu lampy lub diod LED.W technologii plazmowej jest wykorzystywane promieniowanie,które powstaje podczas wyładowań w cząsteczkach gazów zawartych w pikselach.Dzięki temu umieszczony na powierzchni pikseli fosfor może świecić w kolorach RGB.
Żadna z technologii nie jest idealna.LCD wyróżnią ostre i nasycone kolory,obraz jest niezwykle jasny dlatego lepiej sprawdzają się w nasłonecznionych pomieszczeniach.Ta zaleta jest równocześnie wadą,ponieważ użycie lampy do podświetlenia uniemożliwia uzyskanie głębokiej czerni-
kolor jest ciemnoszary.Inaczej jest w plażmie ,w której kolory są wierniejsze,ale za to bardziej stonowane.Plazma świeci własnym światłem i z tego powodu obraz jest mniej widoczny w mocno oświetlonym pokoju.Także lustrzany ekran może powodować,że na jego powierzchni będą widoczne refleksy świetlne oraz odbijanie się elementów otoczenia.Ten problem nie występuje w LCD.Zasadniczą różnicą jest także efekt smużenia,znany z ekranów LCD i widoczny zwłaszcza podczas wyświetlania dynamicznych scen.Zjawisko smużenia natomiast w ogóle nie występuje w plazmach.
HD READY czy FULL HD
Wyższa rozdzielczość jest prawie niezauważalna w przypadku ekranów o przekątnej 32".Problem wyboru się pojawia,gdy decydujesz o zakupie większej matrycy.Wtedy różnica może być znaczna
W przypadku podłączenia zwykłej telewizji analogowej czy filmu DVD nie wykorzystasz wyższej rozdzielczości.Do uzyskania dobrego efektu Full HD czy HD Ready potrzebujesz sygnału wysokiej rozdzielczości (Blu-ray,telewizja HD)
Full HD to technologia która znajdzie powszechne zastosowanie dopiero w przyszłości,dlatego jeżeli masz kasę to zainwestuj w Full HD(różnica w cenie nie jest już tak duża)
Jeszcze jedno,plazma ma ograniczoną rozdzielczość,praktycznie niemożliwa
praca w roli monitora.
Ja osobiście zainwestowałem w LCD Samsung 40" Full HD i nie narzekam :-D