>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

PROBLEM Z KOMPUTEREM

M 0

mietek77

Użytkownik
Mam problem z partycja. Mianowicie mam dysk podzielony na 2 partycje. Jedna(ta z systemem) funkcjonuje bez zarzutów. Natomiast druga(zdjęcia, gry, filmy itp) nie chce ruszyć. Jak wchodzę w Mój komputer to wyświetlane są dwie partycje C:/ i D:/, ale gdy chce odpalić D:/ to wyskakuje takie coś:

Dysk w stacji dysków D jest niesformatowany.
Czy chcesz sformatować go teraz?

Nie chce formatować. Ale nie wiem co mam zrobić. Wielkie dzięki za wszelką pomoc.

Zapomniałem dodać, że system plików na tej partycji to RAW. A pojemność i wolne miejsce na tej partycji jest równe 0 (słownie ZERO).

doberman 4,8K

doberman

Forum VIP
Musiałeś źle poprostu sformatować Dysk wyskoczył ci pewnie jakiś błąd bo innej możliwości niema poprostu dane które tam były są już stracone tak jak uważam chodź dobrze się na tym nieznam.

krzysztof1985 68

krzysztof1985

Użytkownik
Przy podziale dysku na partycje zawsze potem należy sformatować nowo powstały(e) dyski oprócz tego z systemem-jeżeli tego nie zrobisz to będzie tak jak masz.

Zanim zabierzesz sie za zmianę wielkości partycji nagraj sobie wszystko na płytki (CD lub DVD) i dopiero potem rób partycję. Jak zrobisz partycje to sformatuj nowopowstałe dyski lobiczne (oprócz C :! ???? i wtedy jest git.

Nieznajomość &quot;prawa&quot; szkodzi :p

M 0

mietek77

Użytkownik
Ale dane nie są utracone. W DOSie normalnie mogę sprawdzić zawartość dysku i wszystko się zgadza. Miałem WinME. Zrobiłem format partycji C. Później nagrałem WinXP i nie działa mi partycja D, której wogóle nie ruszałem.

vizjerei 1

vizjerei

Użytkownik
System plików NTFS nie będzie widział systemu plików FAT32 ... Innymi słowy WinXP działa na systemie plików ponoć lepszym (NTFS) od starego, który panował między innymi w WinME (Fat32) i wlaśnie tym systeme masz zapisane dane na dysku D, a ponieważ system masz w NTFS nie widzisz plików w Facie32, a dysk jest rzekomo nie sformatowany ... Rób backup następnym razem albo się baw w odkręcanie do WinME kompa ...

patrolinho 143

patrolinho

Forum VIP
System plików NTFS nie będzie widział systemu plików FAT32 ... Innymi słowy WinXP działa na systemie plików ponoć lepszym (NTFS) od starego, który panował między innymi w WinME (Fat32) i wlaśnie tym systeme masz zapisane dane na dysku D, a ponieważ system masz w NTFS nie widzisz plików w Facie32, a dysk jest rzekomo nie sformatowany ... Rób backup następnym razem albo się BAW w odkręcanie do WinME kompa ...
No nie bardzo .... Ja mam partycję systemową w moim przypadku D :p w formacie NTFS a pozostałe partycje, czyli C,E,F w formacie FAT 32 i jakoś problemów XP&#39;ek nie ma z odczytem tych dysków ???? Moim zdaniem tylko format tutaj pomoże i nic więcej ???? Chyba, że nie próbowałeś jeszcze Scandiska i Defragmentatora to jest jeszcze cień nadziei, ale ten cien jest bardzo nikły ????

A najlepiej odepnij Twojego twardziela i zobacz czy u kumpla będzie widział dane normalnie ???? Niekiedy tak działa :p Wtedy przynajmniej będziesz mógł skopiować i odzyskać to co tam miałeś ????

iron77 2

iron77

Użytkownik
Jest taki program Partition Magic.. sproboj sciagnac z jakiegos Torrenta full v z crackiem i sprobować zmienić format partycji na FAT32

W 2

wislak

Forum VIP
Jest taki program Partition Magic.. sproboj sciagnac z jakiegos Torrenta full v z crackiem i sprobować zmienić format partycji na FAT32
wlasnie tym programem rozwalilem sobie stary HDD ;p dlatego jak sie nie znasz to lepiej sie w to nie baw ;P

komarr 4

komarr

Forum VIP
System plików NTFS nie będzie widział systemu plików FAT32 ... Innymi słowy WinXP działa na systemie plików ponoć lepszym (NTFS) od starego, który panował między innymi w WinME (Fat32) i wlaśnie tym systeme masz zapisane dane na dysku D, a ponieważ system masz w NTFS nie widzisz plików w Facie32, a dysk jest rzekomo nie sformatowany ... Rób backup następnym razem albo się BAW w odkręcanie do WinME kompa ...

Odwrotnie, NTFS widzi i obsluguje fat32 / 16 natomiast fat 32 nie bedzie widzial ntfs.

WinXP nie bedzie ci czytal partycji sformatowanej systemie plikow typu RAW, musisz ta partycje sformatowac nie ma innej rady.

ps. Krzysztofie, nie musi on w cale szystkiego na plyty nagrywac, wystarczy zrobic obraz dysku i jezeli dysk nie bedzie duzy i nie bedzie zapchany to taki obraz albo mozna na przezucic albo nagrac na plytke ;-)

Do góry Bottom