>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Posiadanie piłki - zasady obliczeń

buzero 59

buzero

Użytkownik
J/W.
Czy ktos sie orientuje w jaki sposob w meczach pilki noznej jest obliczane posiadanie pilki przez dana druzyne ?
Nie mogę nigdzie znalesc zasad obliczen - czym sie kieruja osoby to obliczajace?
Gdzies czytalem ze ma no to wplyw %celnych podan - ale raczej malo realne.
Chyba po prostu ktos z stoperem liczy posiadanie pilki przez 1 zespol a druga osoba rywala.
Dosc mocno gram te zaklady na EURO -ale tak naprawde niewiadomo jak to sie liczy.
Pytanie tez czy np jak zespol opoznia rozpoczenie np wolnego, wybicia bramkarza z 5 m , autu itp - to czy wtedy jest wliczane w posiadanie pilki danego zespolu czy tylko jak pilka jest w grze ?
pozdro

tomek18 47

tomek18

Użytkownik
Jest to liczony % czasu posiadania piłki. Tak jak to napisałeś ktoś siedzi ze stoperem w ręku. A tym kimś jest komputer. Chyba jednak jak ktoś przedłuża grę np. leżąc i udając kontuzję to czasu wtedy się nie liczy.

chajtgr 54

chajtgr

Użytkownik
A w latach 70tych jak obliczali bez komputera ? Też się kiedyś zastanawiałem jak oni to liczą,ale tak patrząc na ich liczbę podań i procent posiadania doszedłem do takiego wniosku,ale mogę się mylić...

kowboj 143

kowboj

Użytkownik
Na szybko tłumaczone, zachowałem te same akapity i żeby brzmiało logicznie po polsku - bez translatora.
Gdy oglądasz mecz co jakiś czas na ekranie pojawia się statystyka przedstawiająca &quot;posiadanie piłki&quot; obu zespołów. Opta wyjaśnia w jaki sposób oblicza te numery.
[J]est kilku dostarczycieli tych danych w Wielkiej Brytanii i na całym świecie, od koncernów telewizyjnych zajmujących się meczami na żywo, do specjalistów takich jak Opta.
Każdy ma własną metodę obliczeń. Niektórzy używają obliczeń opartych na danych, lecz większość używa metody &quot;zegara szachowego&quot;, który polega na wciskaniu odpowiedniego przycisku w momencie w którym posiadanie ma dana drużyna. Niektórzy robią to w wozie transmisyjnym, inni mają analityków, lub osoby wciskające te guziki.
Opta używała tej metody na początku, ale problem z metodą &quot;zegara szachowego&quot; polega na tym, iż polegasz na osobie odpowiedzialnej za wiele rzeczy, nie tylko wciskanie tego przycisku.
Ominięcie kilku &quot;wciśnięć&quot; oczywiście zniekształca dane posiadania piłki i niemożliwe jest cofnięcie się, by coś zmienić. Nie zabrzmi to jako imponująca liczba, ale wystarczy minuta podczas której zegar źle liczy, by miało to wpływ na &quot;posiadanie&quot; od 2% do 3%.
Opta rejestruje teraz posiadanie w meczu piłki nożnej poprzez zautomatyzowane obliczenia oparte na numerze podań jakie drużyna ma w meczu. Mamy dwóch analityków, każdy monitoruje konkretną drużynę podczas gry, zbierając około 1600 do 2000 zdarzeń w trakcie meczu.
Każde z tych zdarzeń ma swój kod czasowy plus koordynat &#39;xy&#39; a system zbierania jest dokładnie monitorowany przez zespół.
Podczas meczu podania drużyny są sumowane, a następnie suma każdej drużyny jest podzielona przez sumę wszystkich podań z całego meczu by wyciągnąć wartość pokazującą jaki procent z całości naliczyła drużyna w posiadaniu.
Dla Opty &quot;posiadanie piłki&quot; oznacza procent trafnych podań i nie jest określany na podstawie czasu, aczkolwiek Opta zaznacza, iż te dwie wartości przeważnie dają podobny wynik.

Do góry Bottom