>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Pomoc z fizyki pilnie potrzebna

D 0

dymek369

Użytkownik
Nie zakladam nowego tematu , napisze tu moze wiecie jak wykonac takie zadanie bo wszystko mam dobrze tylko z tym nie moge dac sobie rady .
&quot;Lukasz podniosl plecak o masie 80 kg na wysokosc 1,5 m a nastepenie przeniosl go na plecach poziomo na odleglosc 0,5 km . Oblicz prace wykonana przez Lukasza jezeli poruszal sie ruhem jednostajnym (g=10 m/s kwadrat)&quot;
wie ktos moze ?

T 9

tosterkm

Użytkownik
Nie zakladam nowego tematu , napisze tu moze wiecie jak wykonac takie zadanie bo wszystko mam dobrze tylko z tym nie moge dac sobie rady .
&quot;Lukasz podniosl plecak o masie 80 kg na wysokosc 1,5 m a nastepenie przeniosl go na plecach poziomo na odleglosc 0,5 km . Oblicz prace wykonana przez Lukasza jezeli poruszal sie ruhem jednostajnym (g=10 m/s kwadrat)&quot;
wie ktos moze ?
czesc pierwsza (podnoszenie)
W=F*s*cos(a)
(a) - kąt alfa (jak kierunek dzialania sily i przesuniecia jest taki sam to mamy wtedy cos(0°)=1 i mozna pominac ten człon wzoru, zostaje nam W=F*s
F=m*g
F=80kg*10m/s^2=800N
W1=1,5m*800N=1200J=1,2kJ
czesc druga (przenoszenie)
co do tej drugiej czesci to gdy kierunek wektora siły jest prostopadły do kierunku wektora przesunięcia jej punktu zaczepienia, to kąt zawarty między siłą a przesunięciem jest równy 90°, a cos(90°)=0 wiec praca siły ktora wklada lukasz w niesienie plecaka jest równa zero, niosąc plecak Lukasz pracuje, ale nie ma to żadnego związku z pracami sił działających na plecak i praca wynosi W2=0J
W=W1+W2=1200J+0J=1200J

PS to jest zadanie max z I klasy gimnazjum prawda?

D 0

dymek369

Użytkownik
Co do pierwszej czesci sie zgadzam ale druga hmm. no nie wiem przeciez w zadaniu jasno jest napisane &quot;blicz prace wykonana przez Lukasza jezeli poruszal sie ruhem jednostajnym&quot; moze wiecie cos wiecej ?
PS druga gim .

szymonbee 110

szymonbee

Użytkownik
tez se to policzylem i tak samo mi wyszlo wiec raczej jest dobrze :p
Dymek a nie podawal(a) wam nauczyciel(ka) definicji dotyczacej takich zadan...powinienes to wiedziec jezeli dostales takie zadanie ;P

KIerunek siły jest rownolegly do przesuniecia. Zwrot sily jest zgodny ze zwrotem przesuniecia. W takim przypadku prace obliczamy jako iloczyn sily i przesuniecia.
W=F*s
W-praca
F-sila
s-przesuniecie, (droga)

=====================

Praca mechaniczna jest rowna 0 jezeli wektor dzialajacej sily jest prostopadly do przesuniecia, np chlopiec niesie ciezka torbe.
czyli na chlopski rozum mowiac plecak jest &quot;ciagniety&quot; w dol bo dziala na niego grawitacja a synek idzie przed siebie czyli te dwie rzeczy sa do siebie prostopadle :D

Do góry Bottom