>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Podsumowanie rundy jesiennej

Status
Zamknięty.
fabik10 106

fabik10

Użytkownik
Witam wszystkich zainteresowanych Polską Ekstraklasą ;)
Jak wszyscy wiemy, czeka nas długa przerwa w rozgrywkach, dlatego postanowiłem założyć temat podsumowujący rundę jesienną.

Zdecydowanym i zasłużonym liderem rozgrywek jest Wisła, ma dosyć bezpieczną przewagę nad Legią i Lechem i prawdopodobnie znów zostanie mistrzem.O wiele większa walka toczy się na dole tabeli, różnice punktów są minimalne i każdy punkt jest cenny dzięki czemu nawet mecze drużyn potencjalnie słabszych, są ciekawe.
Zapraszam do wyrażania swoich opinii nie tylko na temat drużyn, lecz również pojedynczych zawodników :!:

Pozdrawiam. ;)

PS.Niech ktoś zrobi ankietę :razz:

fabik10 106

fabik10

Użytkownik
Największe rozczarowanie.
Jest to dla mnie oczywiście postawa Legii. Zespół bez stylu, bez lidera (próbuje takim być Iwański), w większości bez ambicji. Nie można wygrać mistrzostwa wygrywając tylko z czołówką, zdaje się o tym nasi piłkarze zapomnieli. Strzelanie bramek to wielki problem dla tej drużyny, a bez tego zwycięstw nie będzie, jedynym plusem może być dobra postawa obrony i Janka Muchy, ale co gdy on wyjedzie ? Dowhań znajdzie kolejny talent lecz na to potrzeba czasu.Cieszy również fakt wprowadzania do zespołu, młodych zawodników np:Żyro, Kosecki.Jest to przyszłość tego klubu, świetnie rozwijająca się akademia piłkarska, oby tak dalej.

Co jakiś czas będę dopisywał moje &quot;Naj&quot; tej rundy.

hajduk 124

hajduk

Forum VIP
Największe rozczarowanie:
Co do Wisły to jest to na pewno postawa w meczu z Legią i Cracovią, to co wtedy zagrali to przechodzi ludzkie pojęcie... Ale teraz mam wielką nadzieje i chrapke na wiosne, że będzie inaczej.Ogólnie w lidze to myśle, że postawa Śląska na wyjazdach oraz pozycja Polonii Warszawa, kot by pomyślał, że drużyna z takim potencjałem będzie zajmować 3 miejsce od końca.

sutek 79

sutek

Forum VIP
Największe zaskoczenie in plus: Ruch Chorzów

Niebiescy pokazali ciekawy futbol szczególnie grając u siebie, na wyajzdach było gorzej ale nie tak wcale źle. Co prawda Ruch przegrywał z Wisłą,Legią i Lechem ale patrząc na składy,potencjał to Niebiescy zasłużyli na duże słowa uznania za tą runde. Duża w tym zasługa trenera Fornalika który wszystko dobrze poukładał i samych piłkarzy którzy mimo problemów finansowych klubu pokazali że w ciężkich momentach mogą wykrzesać wiele z siebie. Niebiescy dla mnie mieli najlepszy atak w lidze duet: Sobiech-Niedzialan

flamaster 875

flamaster

Forum VIP
Zgadam się z Sutkiem. Przed startem sezonu raczej mało kto typował, że Niebiescy mogą być w górnej części tabeli. Jak widzimy są w ścisłej czołówce, tuż za Wielką Trójką polskiej piłki i w dodatku mają tyle samo punktów co trzeci Lech. Uważam, że drużyna która nie jest naszpikowana &quot;gwiazdkami&quot; zasłużyła na to by pokazać, że ciężką pracą można również coś osiągnąć i to bez wielkich nazwisk. Na pewno duża zasługa w tym trenera Fornalika. Dodatkowo na korzyść tej ekipy przemawia brak dużej rotacji zawodników. Tak samo teraz nie zanosi się by drużynę mieli opuścić podstawowi zawodnicy tacy jak: Niedzielan, Sobiech czy Sadlok. Poza tym również prowadzone są poszukiwania piłkarzy, którzy ewentualnie mogliby wzmocnić ekipę - nie tylko za granicy, ale głównie wśród zawodników z Młodej Ekstraklasy. Jak dla mnie to dobra strategia klubu, który szuka zdolnych polskich piłkarzy a nie chce wyrzucać pieniędzy na drogich zagraniczni, którzy często nie spełniają pokładanych w nich nadziei.
Myślę, że w drugiej części sezonu drużyna Ruchu również będzie walczyć w czołówce. Czy uda im się skoczyć do pierwszej trójki? Nie zdziwiłbym się jednak uważam, że w tym sezonie uplasują się między 6 a 4 miejscem.

legia 122

legia

Użytkownik
Wisła gra na wyjeździe z Legią więc nie przyznawałbym jej już teraz mistrzostwa , liga jest ogółem przesłaba i wszystko się może zdarzyć , jeżeli sprzedadzą Marcelo to sporo stracą w formacji defensywnej

bukmachertsw 437

bukmachertsw

Użytkownik
Podsumowanie rudny jesiennej czuje sie zoobowiązany coś od siebie napisac , wkoncu rodzima liga , czesto ją obstawiam , ogladam kibicuje.
Nie bedę oryginalny gdy w jednym z najbardziej zauważalnych dla mnie plusów ujme postawie Ruchu CHorzow. Taka drużyna można powiedziec bez gwiazd tworzy kolektyw i pokazuje , że przy mądrym trenerze i cięzkiej pracy można napsuc krwi wielu drużynom ligi. Dzieki dobrej grze w Chorzowie coraz cześciej słyszymy nazwiska takie jak Sobiech-Sadlok z którymi już teraz wielu wiąrze reprezentacyjne nadzieje.
Napewno zaskoczeniem in minus jest postawa dobrego sredniaka naszej ligi Polonii Warszawa. Wydawalo by sie , że w naszej lidze taka drużyna jest skazana może nie na walke o puchary ale o ciągłe bycie w czolówce tymczasem znajduje sie blisko spadku.
Jednak taka kolej rzeczy można bylo przewidziec poprzez ciągłe zmiany trenerów taktyki czy otoczenia. Wydaje sie jednak , że po zatrudnieniu legendy Barcy - Bakero coś sie ruszylo i Polonia raczej bedzie kierowala sie ku górze tabeli.
To pod wzgledem drużyn natomiast widocznym niestety dla mnie minusem jest otoczenie w jakiej gra nasza liga (ciagle zamieszanie przede wszystkim poprzez PZPN) oraz miejsca w których niektóre ekipy muszą rozgrywac spotkania . Wisla , która niegdyś śróbowala rekordy nie przegranych spotkań u siebie musi sie meczyc na Stadionie Ludowym w Sosnowcu. LEch na którego zawsze przychodziło mnóstwo kibiców gra we Wronkach a Legia , która słyneła z jednego z najlepszych (jesli nie najlepszego) dopingu w ekstraklasie jest nadal skłócona z kibicami i gra na ...trudno to okreslic ale powiedzmy FATALNEJ murawie, która praktycznie do niczego sie nie nadaje. ALe cos za cos ten rok a niekótrzy tylko właśnie runde jesienna muszą sie przemeczyc a ze stadionami bedzie juz tylko lepiej , bo wiekszosc buduje albo modernizuje swoje obiekty.
Liga zapowowiada sie do konca ciekawie także niektóre mecze rewanżowe . W lidze nasza uwage zwraca postawa takich ekip jak Ruch czy nie wspomniany GKS Belchatow , które nie maja gwiazd a maja jakas mysl szkoleniowa tworza kolektyw i wygrywaly i rozgrywaly wiele dobrych spotkan.

travism 190

travism

Forum VIP
Z poprzednikami w całej rozciągłości muszę się zgodzić. Ruch jak to Ruch jesień się udała, kasy nie ma a o transferach narazie cisza. Niewątpliwie sytuacja w jakiej znalezli sie piłkarze Ruchu jest trudna ale widac ze zaden z zawodników wydaje sie byc tym nieprzejęty, wkońcu każdy gra na własny rachunek i od tego zależy jego przyszłość. Na wlasnym obiekcie Ruch to chyba najlepsza ekipa minionej jesieni co na pewno jest ogromnym zaskoczeniem.
Drugim zespołem który rozczarował mnie na plusik jest GKS Bełchatów, który po tragicznym początku sezonu wygrał aż siedem spotkań z rzędu. Co prawda koniec rundy dla Bełchatowa nie był zbyt udany, ale patrząc pod kątem całych rozgrywek mozna byc pod wrażeniem. Trener Ulatowski wie co robi i na pewno ma predyspozycje aby tą ekipe wprowadzić do Europejskich pucharów. Ze składem mial sporo problemów, a jednak potrafił się z tym uporać i ułożyc kolektyw z dostępnej kadry.
Co do reszty zespołów to raczej nie odczuwam jakiegoś większego zaskoczenia. Wisła planowo jest liderem, a za nią Legia, która wg. mnie nie zasługuje na obecne miejsce w tabeli. Od kilku sezonów patrząc na ich gre zadaję sobie pytanie: Na jakim pozomie jest nasza liga skoro Legia znajduje sie wysoko. Ze wszystkich drużyn czołówki ekstraklasy najbardziej nie lubie oglądać ich gry, która jest mało ciekawa, zeby nie napisac ze wcale nie jest ciekawa. Prawda jest taka ze gdyby nie Mucha Legia mialaby spokojnie kilka oczek mniej niz ma teraz. Jedyne co dobre w stołecznej drużynie to defensywa bo maja najmniej straconych bramek w lidze. O ofensywnej grze nawet nie wspomne bo to jest totalna pomylka. Swoją drogą nie mam pojęcia jak Chinyama mógł zostać królem strzelców w zeszłym sezonie. Byc może taką taktykę wybrał sobie Urban: z tyłu na zero, z przodu ma sie kotłować.
Postawa drugiej stołecznej drużyny tez mnie nie dziwi. Bo jak mozna być wysoko skoro prezes zatrudnia trenera a i tak ma wiecej do powiedzenia w sprawie składu na mecz. Mając kilku szkoleniowców w sezonie nie da sie zbudować dobrej drużyny. Ale jak mozna ją zbudować skoro zwalnia sie trenera który na cztery mecze zdobył dziesięć punktów.

cygeiro 486

cygeiro

Użytkownik
Na wlasnym obiekcie Ruch to chyba najlepsza ekipa minionej jesieni co na pewno jest ogromnym zaskoczeniem.
Drugim zespołem który rozczarował mnie na plusik
Sa trzy druzyny lepsze od Ruchu na wlasnym boisku w lidze, no ale mniejsza z tym (tu przeciez trzeba sprawdzic jakiekolwiek staty), powiedz mi natomiast jak cos moze rozczarowac na plus?

Dla mnie zaskoczeniami sa postawa Ruchu i Poloni B. (tutaj koncowka rundy slabsza ale i tak na potencjal jaki posiadaja grali niezle), w obu przypadkach druzyny braki pilkarskie nadrabiaja ambicja i wybieganiem, podoba mi sie zwlasza gra bez pilki u nich. W przypadku Belchatowa nie moze byc mowy o jakimkolwiek zaskoczeniu, pokazali juz w poprzednim sezonie ze sa czolowa ekipa choc jak przed rokiem zaczeli nienajlepiej. Wisla grala w kratke ale cieszy ze poradzila sobie gdy kontuzjowany byl trzon druzyny (Glowa, Sobol, Brozek) choc stylem nie zachwycali, martwia przegrane w prestizowych spotkaniach. Lech jeszcze bardziej w kratke niz Wisla ale wiele osob to przewidywalo przed startem sezonu po zwolnieniu Smudy i sprzedazy Murawskiego ktory trzymal srodek. Legia bardzo efektywna u siebie jak zawsze ale na wyjazdach gubia bardzo duzo punktow, Urbanowi brakuje pomyslu na ten zespol bo kadrowo nie wyglada to najgorzej chociaz tez mieli troche problemow ze skladem. Na dole tez raczej bez zaskoczen (no moze postawa Odry, zawsze skazywani byli na porazke ale zawsze zaskakiwali in plus, w tym roku tego nie ma narazie choc ponoc szykuja ofensywe transferowa, tylko czy zdaza to poukladac i nie podziela losu Gornika z przed sezonu ktory w zimie najwiecej dzialal na rynku transferowym a i tak spadl).

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom