>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

podatki

J 0

jareks211

Użytkownik
witam zrobilem zaklad na bet365 za 800zl. wygralem 2400. czy w takiej sytuacji musze opodatkowac moja wygrana? jak ot jest z tymi podatkami? czytalem w internecie ale jedni pisza ze nie drudzy ze tak... moglby mnie ktos uswiadomic ktos kto miał z tym doczynienia? dodam ze mam 18 lat i nie bardzo jestem w taich sprawach zroientowany

zksstal 5,4K

zksstal

Użytkownik
Bo wg polskiego prawa gra u zagranicznych bukmacherów (nawet działających legalnie na terenie UE) jest nielegalna. Więc nie da rady opodatkować pieniędzy zdobytych w ten sposób

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
zatem jakie konsekwencje grożą grającym ?
Takie jakie wynikają z Ustawy hazardowej i KKS:
http://prawo.money.pl/kodeks/karny-skarbowy/dzial-ii-czesc-szczegolna/rozdzial-9-przestepstwa-skarbowe-i-wykroczenia-skarbowe-przeciwko-organizacji-gier-i-zakladow-wzajemnych/art-107
...................
Ustawa o grach hazardowych
Dz.U.2009.201.1540 - Ustawa z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych

Art. 89. Przesłanki nałożenia kary pieniężnej i jej wysokość

1. Karze pieniężnej podlega:
1) urządzający gry hazardowe bez koncesji lub zezwolenia, bez dokonania zgłoszenia, lub bez wymaganej rejestracji automatu lub urządzenia do gry;
2) urządzający gry na automatach poza kasynem gry;
3) uczestnik w grze hazardowej urządzanej bez koncesji lub zezwolenia.

2. Wysokość kary pieniężnej wymierzanej w przypadkach, o których mowa:
1) w ust. 1 pkt 1 - wynosi 100% przychodu uzyskanego z urządzanej gry;
2) w ust. 1 pkt 2 - wynosi 12.000 zł od każdego automatu;
3) w ust. 1 pkt 3 - wynosi 100% uzyskanej wygranej.
Art. 90. 1. Kary pieniężne wymierza, w drodze decyzji, naczelnik urzędu celnego, na którego obszarze działania jest urządzana gra hazardowa.
.................
Ponadto przeczytaj:
http://www.mf.gov.pl/sluzba-celna/wiadomosci/komunikaty/-/asset_publisher/2UWl/content/komunikat-dla-uczestnikow-gier-hazardowych-w-sieci;jsessionid=D9B99D16E72531B67EA69FC9EE18DFA5
.

wincent 150

wincent

Użytkownik
1. Karze pieniężnej podlega:

3) uczestnik w grze hazardowej urządzanej bez koncesji lub zezwolenia.

2. Wysokość kary pieniężnej wymierzanej w przypadkach, o których mowa:

3) w ust. 1 pkt 3 - wynosi 100% uzyskanej wygranej.
Art. 90. 1. Kary pieniężne wymierza, w drodze decyzji, naczelnik urzędu celnego, na którego obszarze działania jest urządzana gra hazardowa.

.
Czyli naczelnik urzędu celnego na Gibraltarze?

B 30

banglard00

Użytkownik
A z jakiej okazji naczelnik urzedu celnego na Gibraltarze? ???? Na Gibie jest to legalne wiec moze tam sobie grac.
Ty jestes uczestnikiem gry hazardowej w Polsce i odpowiadasz za to w Polsce przed polskimi organami. Bedac obywatelem Polski i przebywajac na terenie Polski nie mozesz grac legalnie wg obecnego prawa.

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
Czyli naczelnik urzędu celnego na Gibraltarze?
Ustawa hazardowa dotyczy regulacji tego rynku na terytorium Polski i tego także dotyczą te w/w jej zapisy w Art.89,90 - co do penalizowania nielegalnych gier hazardowych urządzanych w Polsce ale także i penalizowania uczestnictwa z terytorium Polski w zagranicznych grach, które nie mają wymaganych polskim prawem zezwoleń
W zakresie dotyczącym prowadzenia postępowań wobec osób, zawierających z Polski zakłady wzajemne w Internecie w firmach nie mających zezwoleń MF wymaganych Ustawą hazardową - zostały oddelegowane dwa Urzędy Celne: w Opolu i w Szczecinie.

1 23

15141993

Użytkownik
aż mi się śmiać chce jak czytam niektóre posty, za niedługo janusze będą pisali, że dawanie prezentów dziecku na komunie jest nielegalne gdy nie zapłaci się podatku od darowizny. Panowie czy ktoś zapłacił za to karę? siedzi ktoś? jak nie to o czym rozmawiamy???

M 0

mejlo

Użytkownik
aż mi się śmiać chce jak czytam niektóre posty, za niedługo janusze będą pisali, że dawanie prezentów dziecku na komunie jest nielegalne gdy nie zapłaci się podatku od darowizny. Panowie czy ktoś zapłacił za to karę? siedzi ktoś? jak nie to o czym rozmawiamy???
Jeżeli zostanie przekroczona kwota wolna od podatku, to jak najbardziej rodzi się zobowiązanie do zapłacenie podatku ewentualnie złożenia oświadczenie odpowiedniej treści.
Wierz mi, że nie jeden raz w takiej sprawie US wymierzał kary.

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
Jeżeli zostanie przekroczona kwota wolna od podatku, to jak najbardziej rodzi się zobowiązanie do zapłacenie podatku ewentualnie złożenia oświadczenie odpowiedniej treści.
Wolne od podatku od wygranych (jednorazowe, nie podlegające łącznemu sumowaniu z poprzednimi i następnymi takimi wygranymi ) są kwoty do 2280zł.
Przy wygranej powyżej 2280zł - jeżeli nie jest uzyskana w grze kombinacyjnej jako suma wygranych z wielu kombinacji w obrębie systemu - podatek od wygranych to 10% podstawy, czyli przy wygranej 3k będzie to 300zł.
Nie podlegają one zgłaszaniu w PIT, gdyż poborem tego podatku od wygranych, tak samo jak podatku obrotowego - w imieniu fiskusa i na jego rzecz, zajmuje się organizator gry a uczestnik dostaje do ręki wygraną netto, na której nie ciążą już żadne jego zobowiązania.
Powyższe dotyczy gry w legalnych wg polskiego prawa firmach.
.

1 23

15141993

Użytkownik
matka wie że ćpiesz?:grin:

Do góry Bottom