>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Podatek od wygranej.

B 0

bartfoot

Użytkownik
Witam, jestem nowy i mam takie pytanie:
Wg kalkulatora na stronie http://www.sts.pl jeśli wygram 10, 100 czy 10.000 zł nie ma znaczenia, potrącony zostanie mi podatek 10%, a tak naprawdę zainwestowane zostanie 90% stawki wpłaconej przeze mnie.
Ale jeden z długoletnich graczy uświadomił mnie że jeśli wygrana przekroczy 2280zł to zostanie potrącone KOLEJNE 10% podatku zgodnie z ustawą o grach i zakładach wzajemnych.

Co Wy na to?
Jak to jest dokładnie? Nie chodzi mi oczywiście o obstawianie w internecie, bo to zupełnie inny temat.

Pozdrawiam.

A 2

areklipno

Użytkownik
sprawa jest prosta:
10% podatku który płacisz od każdego zawartego zakładu to jest normalny podatek nazwijmy go od hazardu
a powyżej tych 2280 (a dokładnie 3x średnia krajowa - bo jest to wartość zmienna, ustalana co roku) płacisz tzw podatek od wzbogacenia

B 0

bartfoot

Użytkownik
No niby tak ale: dlaczego jak wygram trzy dni z rzędu po 1000zł to nie zapłacę tego podatku? przecież &quot;wzbogaciłem&quot; się o 3000zł. A 2280zł to chyba 1 srednia krajowa i zarazem chyba kwota wolna od podatku dochodowego od osób fizycznych.
Tak czy siak nie pojmuję tego mechanizmu.

Pozdr.

doberman 4,8K

doberman

Forum VIP
Ja ci powiem tak jeżeli wygrywasz faktycznie tak duże ilości zacznij grać w internecie tam niema czegoś takiego jak 10% podatku dopiero przy pewnych granicach. Bo niestety bukmacherzy stacjonarni to tzw. Tasiemce.

B 0

bartfoot

Użytkownik
To nie w tym tkwi problem, chodzi o jakąś zmowę milczenia i wg mnie nieodpowiednie przeliczanie tych podatków, a jeżeli chodzi o internet, to ja osobiście uważam, że od wygranych na tzw Malcie powinno się płacić podatek od dochodów uzyskanych za granicą.

Nie jestem aż tak w temacie ale rozumiem że ten drugi 10% podatek powyżej 2280 jest pobierany u każdego naziemnego bukmachera?

Pozdr.

doberman 4,8K

doberman

Forum VIP
To nie w tym tkwi problem, chodzi o jakąś zmowę milczenia i wg mnie nieodpowiednie przeliczanie tych podatków, a jeżeli chodzi o internet, to ja osobiście uważam, że od wygranych na tzw Malcie powinno się płacić podatek od dochodów uzyskanych za granicą.
Nie jestem aż tak w temacie ale rozumiem że ten drugi 10% podatek powyżej 2280 jest pobierany u każdego naziemnego bukmachera?
Pozdr.
Tak u każdego.

ramzi 0

ramzi

Użytkownik
pozwolicie, ze odgrzeje temat, bo mimo szukania, nie znalazlem:]
czy z wygranych w bukach (naziemnych) muszę się później rozliczać? umieścić to w zeznaniu rocznym do dochodu? czy wszystkie podatki odciągnie mi buk i nie bede musial nic robic?

=======================
W necie nie chcę stawiać, gdyż buka mam pod domem i jakoś w przeliczeniu, mimo tych 10% lepiej wychodzę niż w necie na bet-at-home...do drugiego progu 10% nie doszedłem:]

Do góry Bottom