>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

początki tradingu

cubsonart 436

cubsonart

Użytkownik
Witam,

grałem ostatnio na nie faworytów u standardowych buków, jednak chciałbym spróbować gry w ten sposób na giełdzie Betdaq.

Przeczytałem trochę o giełdach zakładów, oraz obejrzałem filmiki instruktażowe i mam pytanie co do green-book&#39;a.

Przykład: Dynamo Kijów - PSG

Biorę Back (Wygra) na Dynamo Kijów po kursie 3,00. Stawiam to za 10j.
Dynamo obejmuje prowadzenie w 30 minucie i kurs na Lay (Przegra) Dynamo Kijów wzrasta do przykładowo 4,00. Stawiam go za 15j.

Podsumowując:
Jeśli Dynamo wygra: zysk 5j.
Jeśli będzie remis: zysk 35j.
Jeśli PSG wygra: zysk 35j.

Czy dobrze zrozumiałem ?

Pozdrawiam

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
Witam,
grałem ostatnio na nie faworytów u standardowych buków, jednak chciałbym spróbować gry w ten sposób na giełdzie Betdaq.
Przeczytałem trochę o giełdach zakładów, oraz obejrzałem filmiki instruktażowe i mam pytanie co do green-book&#39;a.
Przykład: Dynamo Kijów - PSG
Biorę Back (Wygra) na Dynamo Kijów po kursie 3,00. Stawiam to za 10j.
Dynamo obejmuje prowadzenie w 30 minucie i kurs na Lay (Przegra) Dynamo Kijów wzrasta do przykładowo 4,00. Stawiam go za 15j.
Podsumowując:
Jeśli Dynamo wygra: zysk 5j.
Jeśli będzie remis: zysk 35j.
Jeśli PSG wygra: zysk 35j.
Czy dobrze zrozumiałem ?
Pozdrawiam
Grając LAY przeciw Dynamo
Jak wyliczyć zobowiązanie (liability) używając zdarzenia typu Lay?
Mamy na to wzór:
Zobowiązanie = (Kurs zdarzenia typu Lay odjąć 1) pomnożone przez stawkę.
W naszym przypadku mamy: Liability = (4 - 1) * 15 = 3 * 15 = 45
czyli tyle możemy przegrać grając zakład Lay zgodnie z podanymi wyżej założeniami.
Tak więc przy wygranej PSG przegrywasz 10 j. z gry BACK i wygrywasz 15 j. na rynku LAY.
Razem: +5j. ( zysk 5 j. )
Przy wygranej Dynamo dostajesz 30 j. za BACK i masz zobowiązanie 45 j. za LAY
Razem: -15j. ( strata 15j. )
Na rynku LAY podejmujesz tu ryzyko przegrania 45j. za możliwość wygrania 15.
http://pl.scribd.com/doc/18685890/The-Betting-Exchanges-Gieda-Zakadow-Sportowych
.............

.

cubsonart 436

cubsonart

Użytkownik
W naszym przypadku mamy: Liability = (4 - 1) * 15 = 3 * 15 = 45
czyli tyle możemy przegrać grając zakład Lay zgodnie z podanymi wyżej założeniami.
Tutaj mi rozjaśniłeś sprawę. Czyli stawiając np. 10j. na jakiś zakład po kursie 2,5, moje zobowiązanie, w przypadku gdy ten zakład będzie przegrany wyniesie:
(2,5 - 1) * 10 = 15

Czy dobrze myślę ?

Tak więc przy wygranej PSG przegrywasz 10 j. z gry BACK i przegrywasz 45 j. jako zobowiązanie LAY.
Razem: -55j. ( strata -55 j. )

Przy wygranej Dynamo dostajesz 30 j. za BACK i 15 j. za LAY
Razem:+45j. ( zysk +35j. )
Jeśli wygra PSG, to przegrywam 10j. z gry BACK na to że wygra Dynamo - tu ok.
Dlaczego przegrywam 45j. z LAY ? Skoro postawiłem drugi zakład że Dynamo nie wygra ?[/quote]

Jeszcze jedno pytanie:

Liability = (4 - 1) * 15 = 3 * 15 = 45

Ten zapis tyczy się tylko gry na LAY tak ?

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
Już poprawiłem tamten wpis i teraz jest :
Tak więc przy wygranej PSG przegrywasz 10 j. z gry BACK i wygrywasz 15 j. na rynku LAY.
Razem: -25j. ( strata 25j. )
Podany wcześniej wzór dotyczy rynku LAY:

.

cubsonart 436

cubsonart

Użytkownik
Już poprawiłem tamten wpis i teraz jest :

Razem: -15j. ( strata 15j. )

Podany wcześniej wzór dotyczy rynku LAY:

Ok, a jeśli bym zagrał przed meczem:
- BACK Dynamo Kijów po kursie 3,00 za 10j.

30min, Dynamo prowadzi 1:0 i gram:
- LAY Dynamo (Nie wygra) po kursie 4 za 5j.

Na koniec meczu:
- jeśli wygra Dynamo mam: (3-1)*10=20j. - 20j (LAY) = 0.
- jeśli remis lub wygrana PSG mam: (4-1)*5 = 15j. - 10j. (BACK Dynamo) = zysk 5j.

Czy dobrze to policzyłem.

Dzięki za pomoc edi8 ????

adam_adam 181

adam_adam

Użytkownik
Ok, a jeśli bym zagrał przed meczem:
- BACK Dynamo Kijów po kursie 3,00 za 10j.
30min, Dynamo prowadzi 1:0 i gram:
- LAY Dynamo (Nie wygra) po kursie 4 za 5j.
Na koniec meczu:
- jeśli wygra Dynamo mam: (3-1)*10=20j. - 20j (LAY) = 0.
- jeśli remis lub wygrana PSG mam: (4-1)*5 = 15j. - 10j. (BACK Dynamo) = zysk 5j.
Czy dobrze to policzyłem.
Dzięki za pomoc edi8 ????
W tym wypadku:
- jeśli wygra Dynamo: ✅5j
- jeśli remis lub wygrana PSG: ⛔5j

W pierwszym przypadku (przy zobowiązaniu 45j):
- jeśli wygra Dynamo: ⛔25j
- jeśli remis lub wygrana PSG: ✅5j

Z tym, że takie wypadki nigdy nie zaistnieją - bo jak Dynamo strzeli na 1:0 to wtedy kursy (na Dynamo) spadną, nie wzrosną do 4.00...

EDIT:
oczywiście od wygranej należy odjąć prowizję

A 694

addicted

Użytkownik
Przy prowadzeniu Dinama kurs spadnie, a nie wzrosnie. Wzrosnie przy wyniku HT 0-0 i przy prowadzeniu PSG.
poza tym matematyka tez chyba sie nie zgadza za bardzo..
BACK @3.00 x10 EUR
LAY @4.00 x5 EUR

edit: nie zauwazylem, ze adam zdazyl odpowiedziec..

adam_adam 181

adam_adam

Użytkownik
Edi:
&quot;Przy wygranej Dynamo dostajesz 30 j. za BACK i masz zobowiązanie 45 j. za LAY
Razem: -15j. ( strata 15j. ) &quot;
Prosty błąd, ale wpłynął na wynik...;)

cubsonart 436

cubsonart

Użytkownik
Z tym, że takie wypadki nigdy nie zaistnieją - bo jak Dynamo strzeli na 1:0 to wtedy kursy (na Dynamo) spadną, nie wzrosną do 4.00...
Jeśli na start mamy Back na Dynamo (Wygra) po 3,00. Dynamo strzela więc, kurs że dynamo wygra spada to ok, ale jeśli dynamo strzela to kurs na to że dynamo nie wygra musi rosnąć...

owca26 171

owca26

Użytkownik
A mówiłeś że oglądałeś filmiki na YT, że czytałeś coś itd a Ty chyba giełdy na oczy nie widziałeś. Jak wpiszesz w google odpowiednie słowo to tysiące blogów Ci wyskoczy, fora polskie i zagraniczne typowo o tematyce tradingu a Ty przyszedłeś uczyć się tradingu na &quot;forum bukmacherskim&quot; hehehe. Gdzie 50% membersów uważa że Bet at home to dobry bukmacher ????

cock 756

cock

Użytkownik
ale jeśli dynamo strzela to kurs na to że dynamo nie wygra musi rosnąć...
To przecież rośnie, bo jak gambler do tego podchodzisz - i back na PSG i back na X.
Kurs na lay (nie wygra) Dynamo SPADA - tylko trzeba to zrozumieć! Mniej musisz wydać (wystawić) by więcej wygrać. Popatrz na to przez pryzmat stawki/zobowiązania.

A 22

asza

Użytkownik
Jeśli na start mamy Back na Dynamo (Wygra) po 3,00. Dynamo strzela więc, kurs że dynamo wygra spada to ok, ale jeśli dynamo strzela to kurs na to że dynamo nie wygra musi rosnąć...
Dokładnie kurs na to zdarzenie rośnie. Jeśli Dynamo prowadzi, back wtedy jest niski to normalne. (Na lay musisz spoglądać odwrotnie;)
Powiedzmy Dynamo prowadzi wówczas Back na Dynamo wynosi 1,09 czyli za 10j dostaniesz 10,9 od wygranej odejmujesz stawkę i na czysto masz 0,9j proste? Proste bo (kurs*twoja_stawka=wygrana 1,09*10j=10,9).
W przypadku Lay&#39;a spoglądasz na ten wzór nieco inaczej, Twoja wygrana to suma twojej_stawki plus twoje_zobowiązanie, ryzykujesz jedynie zobowiązanie (kurs*twoja_stawka=twoja_stawka+twoje_zobowiązanie).
Załóżmy, lay (że Dynamo nie wygra) wynosi 1,1. 1,1*10j=10j+1j Wiec twoja_stawka (podstaw do wzroru) w wysokości 10j da nam wygraną równą 11j przy wkładzie 1j=twoje_zobowiązanie. Czyli ryzykujesz 1j by wygrać 11j co daje kurs 11(back).
1.1(lay) = 11(back)

cubsonart 436

cubsonart

Użytkownik
Widziałem giełdę, jednak jutro przejrzą sobie zachowania kursów w stosunku do różnych sytuacji w meczach. Dzięki chłopaki za informację, jutro nad tym posiedzę.

Do góry Bottom