>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

• Nowy projekt na forum!
    Podziel się swoim kuponem!

• Zaobserwuj nasze profile na Insta, X oraz FB i zgarnij gwarantowaną nagrodę!
    SOCIAL MEDIA!

Fortuna bonus

Play smart. Enjoy.

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
Czołem,

w tym miejscu będę dzielił się z Wami moimi propozycjami.
Na samym początku chciałbym zaznaczyć, że sporej liczby drużyn/zawodników, którzy będą się tu pojawiali, nie widziałem na oczy. Moja technika opiera się przede wszystkim na analizie zachowań rynków i poszukiwań odpowiedzi na pytanie dlaczego kursy zostały wystawione tak, a nie inaczej, i co dzieje się z nimi już podczas ich &quot;docierania&quot; przez napływające pieniądze.
Najczęściej będą się tu pojawiały: koszykówka, piłka ręczna, sporty amerykańskie i tenis, a zapewne w nieco mniejszej częstotliwości hokej, piłka nożna i rugby.
W związku z tym, że na sporej części buków-krzaków jestem zlimitowany, a także nie uznaję buków, którzy mają ranking niższy niż B- na sbr, kursy najczęściej będą pochodziły od azjatów, ewentualnie od większych europejczyków.
Postaram się pisać krótkie komentarze do poszczególnych betów, jednak będzie to uzależnione od ilości posiadanego czasu.
Typy będą rozliczane jako jednostki. W 90% przypadków gram single, będą się jednak pojawiały dubelki i wtedy będę to wyraźnie zaznaczał.
Wszystkie podawane typy gram też osobiście.
Zasada stawkowania jest najprostsza z możliwości: 1 typ = 1 jednostka. Tak będzie najprzejrzyściej dla tematu - elementy Kelly&#39;ego, które stosuję, mogłyby wprowadzić mały bałagan. Typy futures ze względu na mniejsze ryzyko z nim związane (wynik nie zależy tylko od przebiegu jednego wydarzenia) grane są za większą stawkę - przyjmijmy tu 2 jednostki.
Temat ma służyć przede wszystkim użytkownikom forum, którzy mogą tu zaglądnąć, poczytać i ewentualnie skorzystać z niektórych wyborów. Z tego względu nie wrzucam tu zakładów, które gram na żywo, mimo że stanowią one ponad 50% mojego portfolio. Zanim ktoś zdąży zobaczyć co jest warte uwagi na żywo, linia już dawno będzie zmieniona i nie ma z tego wielkiego pożytku dla forum.
Zapraszam ! ;)

Otrzymane punkty reputacji: +3
don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
Na początek dwa razy koszykówka - jeden singiel, drugi dubel.

1. Quilmes - Penarol
typ: Penarol - 3 @ 1.86 ✅ 68:80
buk: SBO
dyscyplina: koszykówka Argentyna

Kursy poleciały już niestety na łeb przez cały dzień, ale myślę, że ciągle warto jest łapać takie handi na gości.
W Argentynie play-offy w pełni, Penarol wszedł do tej fazy rozgrywek z 2 miejsca. W rzeczonej parze stan póki co 1-1. Pierwszy mecz Quilmes wyszarpał po dogrywce, po fatalnej I połowie Penarolu. Co prawda gospodarze dali radę odrobić stratę, ale na końcu meczu zabrakło im paliwa. W drugim meczu niespodzianki już nie było i Penarol odprawił Quilmes 20 punktami.
Typ jest szczególnie interesujący, gdyż oba zespoły pochodzą z tego samego miasta i grają w tej samej hali (Estadio Polideportivo Islas Malvinas), w związku z tym traci na znaczeniu przewaga własnego parkietu. W poprzednim meczu, gdy Penarol grał &quot;u siebie&quot; handi było wystawione na poziomie -9. Widać jasno, że buki nie wzięły pod uwagę kto, gdzie i z kim gra, tylko po prostu trzasnęły zwyczajowe +5 dla gospodarzy.
Trudno o większe value i moim zdaniem trzeba brać póki ciepłe.

2. Dubel: Argentino - Libertad; Gaziantep BB - Trabzonspor
typy: Argentino ML ✅ 87:61 + Gaziantep ML ⛔ 68:73 popisowo zmarnowali sobie sezon @2.04
buk: Marathon
dyscyplina: koszykówka Argentyna + Turcja

Tutaj będzie krócej: Gaziantep bije się jeszcze o play-offy, Trabzonspor nie gra już o nic. Nawet bez tego faktu, Gaziantep jest drużyną w mojej opinii lepszą, dopiero co zakończyli rywalizację w Final Four Eurochallenge, więc tym bardziej warto. Handi również jak najbardziej godne uwagi (im szybciej, tym lepiej, bo do jutra spadnie).

W parze Argentino - Libertad póki co mamy remis 1-1. Argentino weszło do play-offów niżej rozstawione, ale oni przespali I połowę sezonu, przez co musieli potem gonić towarzystwo. Niemniej jednak już odzyskali przewagę parkietu w rywalizacji i gdyby nie niemoc w IV kwarcie pierwszego meczu to powinno być już 2:0 dla nich. Teraz wracają do siebie i powinni zadbać o swój interes.

Rozchody: 2j
Przychody: 1,86j
Bilans: ⛔ 0,14j

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
3 Dubel: Tubingen - Phoenix Hagen; Wurzburg - Bayreuth
typy: Tubingen -2,5 ✅ 105:86 + Wurzburg -2,5 ✅ 71:62 @2.0 ✅
buk: Bet365
dyscyplina: koszykówka niemiecka

Witam,

jutro ważny dzień w lidze niemieckiej, gdyż grana będzie ostatnia kolejka rundy zasadniczej i z tej okazji przygotowałem dubelka. Zazwyczaj staram się unikać ostatnich kolejek, ponieważ lubią dziać się tam różne dziwne rzeczy, jednak aby tego uniknąć wybrałem dwa spotkania, w których nie będzie żadnych kalkulacji.

Sytuacja Tybingi i Wurzburga jest następująca: Tybinga wygrywa, zostaje w lidze. Wurzburg wygrywa i Tybinga przegrywa, Wurzburg zostaje w lidze. Żadna zaawansowana matematyka. Goście zajmują w tabeli odpowiednio 10 i 14 miejsce, tak więc nie mają szans na play-offy, nie grozi im też spadek.

Nie spodziewam się, że goście przejdą obok meczu, jednakże przewaga motywacyjna jest wyraźnie po stronie gospodarzy i nie wyobrażam sobie, że zejdą z parkietu nie zostawiając na nim wszystkich sił, tym bardziej że grają u siebie. Różnica w umiejętnościach nie jest duża, obydwa zespoły występujące w roli gości mają bilans wyjazdowy w sezonie 4-12, nie są więc tytanami w delegacjach.

Buki są również w pełni świadome sytuacji, w jakiej znajdują się owe zespoły, toteż spready są lekko napompowane w stosunku do tego, jakby one wyglądały gdzieś w środku sezonu i z tego powodu nie proponuję osobnych singli na zwykłym handicapie, aczkolwiek również są one do grania. Polecam śledzenie meczów na żywo, zapewne będzie można złapać nieco lepsze handi (start wszystkich spotkań w kolejce o 15:00).

Odpuszczam spotkania, które będą decydowały o miejscach o 1-8, bowiem mogą wchodzić wtedy w grę różne kalkulacje, o których nie mogę mieć pojęcia, niemniej jednak warto usiąść o 15:00 i śledzić co się dzieje. Szybko będzie się można zorientować komu zależy na wygranej, a komu nie do końca.

Powodzonka !

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
4. Monta Ellis 19,5 pts
typ: over @1.87 ✅ 21 pts - troszkę szczęścia się przydało
buk: Greek
dyscyplina: NBA

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
5. Enisey - Krasnye Krylya
typ: over 164 @1.94 ⛔ 159 tempo było w porządku, ale cegielnia niesamowita - nie wyszli poza 40% skuteczności
buk: pinnacle
dyscyplina: koszykówka VTB
Enisey to maszyna do robienia overów i w tym sezonie dali sporo na sobie zarobić: w VTB granie ich każdego meczu na over przyniosło wynik 14-4 (77%). Podczas ostatnich 10 spotkań nawrzucali kolejno: 195, 178, 176, 190, 160, 163, 174, 183, 200, 191. Kiedy oglądałem ich mecz z Lietuvosem to chłopaki grali takie run &#39;n&#39; gun jak Phoenix Suns za najlepszych czasów.
Krasnye nie gra takiego wariactwa, ale też się specjalnie nie ślimaczą: z ostatnich 10 meczy linię punktową pokryli w 6.
Po takim wstępie zasadne byłoby więc pytanie: to co tu może pójść nie tak ? Ano niestety VTB miała miesiąc przerwy między rundą zasadniczą, a play-offami (to jest pierwszy mecz I rundy) i zespoły w niej występujące pogrywały przede wszystkim w rozgrywkach krajowych i innych pucharach (plus mecze towarzyskie), jednak rytm meczowy nie był tak regularny jak w pełni sezonu. W związku z tym zespoły mogą być dzisiaj nieco zardzewiałe po tej przerwie i mogą mieć problem ze skutecznością.
Pomimo tego uważam, że ta stosunkowo niewygórowana linia jest satysfakcjonująca i warta gry. Przerwa przerwą, ale DNA drużyn się nie zmienia. Ewentualnie można przeczekać pierwszy mecz, zobaczyć jak wyglądają drużyny i wejść w kolejne mecze serii.
Można też złapać linie na poziomie 161-162 z nieco mniejszym kursem.

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
6. Hamburg - Flensburg-Handewitt
typ: under 58 @1.97 ✅ 55
buk: Pinnacle
dyscyplina: piłka ręczna Niemcy
Mecz na szczycie Bundesligi. Flensburg słynie z dobrej defensywy - mają najmniej straconych bramek w lidze, a ostatni raz 30 bramek w meczu stracili w listopadzie. Liczba straconych bramek w ostatnich 4 meczach ligowych to: 22, 23, 15 i 19.
Hamburg z kolei ma ogromną siłę ognia i potrafią urządzić sobie takie kanonady jak w niedawnym meczu z Fuchse, gdzie padło 71 bramek. Nie sądzę jednak by w tym meczu sytuacja miała się powtórzyć. W ostatniej kolejce Magdeburg pokazał, że można skutecznie ograniczyć ich poczynania, pozwalając rzucić ekipie z Hamburga tylko 25 bramek.
Sezon zbliża się ku końcowi, obie drużyny wyjdą na parkiet w pełni zmobilizowane i Flensburg powinien potwierdzić swoją dobrą dyspozycję defensywną oraz ograniczyć poczynania w ataku rywali, na tyle, że wystawiona linia nie pęknie. W mojej opinii jest ona zawyżona o 1,5-2 bramki.
Rozchody: 6j
Przychody: 7,7j
Bilans: 1,7j

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
7. Memphis - OKC
typ: under 185 @1.98 ⛔ 188
buk: SBO
dyscyplina: koszykówka NBA
Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że seria Miśków z Thunder jest bardziej overowa niż underowa: 5 meczy, 3 overy. Weźmy jednak pod uwagę, że w 4 z tych spotkań doszło do dogrywki. Jeśli popatrzymy na zdobycze uzyskiwane w regulaminowym czasie gry okaże się, że tylko jeden mecz poszedł na over. Dwa mecze w Memphis przyniosły odpowiednio 170 i 160 rzuconych punktów.
Linia w przeciągu całej serii obniżyła się z 190,5 pkt w pierwszym meczu do 185 w obecnym, mimo tego że do tej pory więcej można było zarobić na overach. Ponadto ponad 60% betów idzie w stronę overa w tym meczu, a mimo to linia obniżyła się z 185,5 do obecnych 185. Mamy więc tu przykład pięknego reverse line movement, a takie rzeczy gumisie lubią najbardziej.
Odnosząc się do samego meczu, myślę, że dzisiaj ta piękna rywalizacja się niestety skończy. Misie wyglądają w całej serii lepiej, są drużyną lepiej poukładaną, Joeger wygrywa praktycznie wszystkie batalie taktyczne z Brooksem, i nie sądzę, żeby Miśki dały sobie dzisiaj wydrzeć z łap zwycięstwo na własnym parkiecie, tym bardziej, że ta drużyna przeszła już przez niejedną batalię w play-offach. Buki też wydają się tak sądzić, znowu poszła krótka linia na Thunder, publika ładuje bardziej na faworytów, natomiast linia delikatnie, bo delikatnie, ale jednak ruszyła się w stronę Miśków. Warto jednak zaczekać co będzie się działo na około 1 godz. przed meczem.
Oczywiście to jest NBA, Westbrook może zacząć nagle używać organu usadowionego pod czaszką, Kevin przestać drżeć na dźwięk słowa &quot;Tony Allen&quot; i wystrzelić 5 dyszek, a Brooks zorientować się, że gra w ataku układa się lepiej, kiedy piłkę dotyka (przynajmniej od czasu do czasu) 5 zawodników, a nie 2, niemniej jednak widzę wyraźne value w graniu na under.

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
Anaheim Ducks - LA Kings
rodzaj zakładu: NHL Series Prices
typ: LA Kings @1.95
buk: Pinnacle, Bet365

Długo wyczekiwane w najważniejszej fazie sezonu derby południowej Kalifornii w końcu staje się faktem. Mój typ nie jest w żaden sposób nieszablonowy, gdyż po wydarzeniach ostatniego tygodnia częściej Królowie są stawiani w roli faworyta tej serii, mimo braku przewagi własnej tafli i porażkach w 4 z 5 spotkań w sezonie zasadniczym.

Kaczory po świetnym grudniu i styczniu, kiedy młócili wszystko, co stawało na ich drodze, pod koniec sezonu wyraźnie spuścili z tonu i, w mojej opinii, od dłuższego czasu, nie grają fantastycznego hokeja. Starcie w pierwszej rundzie z Dallas także nie można uznać za dominację i gdyby nie choke Dallas w ostatnich minutach 3 tercji 6 meczu, różnie mogłoby to wyglądać. Niewątpliwie należy im się jednak szacunek za pokazanie charakteru, poradzenie sobie z kontuzją Getzlafa i dość niejasną sytuacją na pozycji bramkarza.

Jeszcze 10 dni temu wydawało się, że Kings tego maja z lodem będą już mieli niewiele wspólnego, a Jonathan Quick będzie wyciągał z sieci ryby, a nie kolejne krążki pakowane do jego bramki przez graczy Rekinów. Od tego czasu okręt z LA dokonał pełnego zwrotu, Jonny przypomniał sobie dlaczego należy do absolutnej elity netminderów w grze, dając sobie strzelić potężnej ofensywie San Jose tylko 5 goli w 4 meczach, Anze Kopitar wybił hokej z głowy Loganowi Couture, a cały team Kings udowodnił, że advanced metrics wskazujące na to, że graczy z LA to jednak lepiej unikać niż się z nimi ścierać, są mimo wszystko dość wiarygodne.

Moim zdaniem Królowie mają większość atutów w swoich rękach. O największej bodajże bolączce sezonu zasadniczego, czyli niskiej liczbie strzelonych goli, po ostatnich 4 meczach wszyscy zdali się już zapomnieć, mają przewagę na pozycji bramkarza (swoją drogą ciekawie co wymyślą Kaczory w tym względzie), potrafią dłużej utrzymać w posiadaniu krążek, są lepsi w defensywie, oddają więcej strzałów. Anaheim na pewno będzie chciało wykorzystać swoją przewagę szybkości, nie sądzę jednak by mogłoby to przeważyć szalę zwycięstwa w całej serii. Zabójczy duet Getzlaf-Perry również wydaje się być mniejszą przewagą w kontekście gry formacji ofensywnych LA w ostatnich meczach.
Nie przywiązywałbym wielkiej wagi do spotkań rozgrywanych w fazie regularnej. Serie Bruins-Red Wings, jak i Lightning-Canadiens pokazały, że bilans wcześniejszych spotkań nie do końca jest dobrym doradcą w typowaniu zwycięzcy serii w post-season. Tym bardziej, że takie zespoły jak Habs, Bruins czy Kings są wręcz budowane pod play-offy - twarda defensywa, świetny goaltender i olbrzymie doświadczenie.

Jeszcze kilka słów o wystawionych liniach. Wczoraj Pinnacle otworzył linię na Kings @1.80, a linia na Anaheim grubo przekraczała @2.0. W związku z tym, że u części buków mniej zaznajomionych z tematem to jednak drużyna wyżej rozstawiona jest faworytem (jak np. w Bet365), można było założyć sobie ładne surebety. Pieniądze popłynęły na Anaheim i obecnie linie się już wyrównały. Buki amerykańskie mają w tym momencie linie wystawione równo (np. BetDSI) albo faworytem są Kings (Bovada, Greek).

Warto zaznaczyć, że we wszystkich spotkaniach w sezonie regularnym Kings zdecydowanie częściej ostrzeliwał bramkę rywali. Jakby ktoś znalazł w jakimś buku zakład na więcej oddanych strzałów w serii to proszę dajcie mi znać, mi się jeszcze nie udało znaleźć.

Powodzonka !

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
9. Kristianstad - Lugi
typ: under 47 @1.86 ⛔ 53 fatalny początek - w pierwszych 15 minutach padło 16 bramek. Potem wszystko wróciło do normy i może zmieściliby się w linii (linia na żywo spadła z 55,5 na 47,5), gdyby nie fakt, że Kristianstad zdominował Lugi, osiągając w pewnym momencie 10 bramek przewagi. Nie jest to do końca złe, bo kiedy jedna z drużyn musi gonić to można na żywo złapać fajne linie na over (ja złapałem w połowie), ale dla undera prawie zawsze kończy się to fatalnie. Szkoda, typ wyszedł do bani, ale to dopiero pierwszy mecz w tej serii.
dyscyplina: piłka ręczna Szwecja

Pierwszy mecz półfinałów Elitserien. Linia wystawiona bardzo nisko, ale to nie przypadek. Kristianstad to drużyna tracąca najmniej bramek w całej lidze, która wraz z nadejściem fazy play-off bynajmniej nie spoczęła na laurach - w pierwszej rundzie przeciwko Hammarby dali sobie rzucić 18, 15 i 18 bramek. Lugi także plasuje się w czołówce najlepszych defensyw, chociaż ich seria z Savehof zdecydowanie bardziej obfitowała w bramki.

W 3 meczach rozegranych między tymi drużynami w sezonie padło 43, 41 i 38 bramek. Wraz ze wzrostem intensywności gry w fazie play-off nie spodziewam się w tym meczu fajerwerków. Wystawiona przez Pinnacle linia 48,5 bramek zjechała w niecałe pół godziny do 46,5 bramek. Być może warto poczekać na wystawienie linie przez inne buki (chociaż nie podejrzewam, żeby chciały sobie strzelać w stopę wystawiając wyższe), niemniej jednak mnie linia 47 bramek jak najbardziej satysfakcjonuje.

Sam również będę śledził mecz na żywo i jeśli jednak okaże się, że jedna z drużyn przyjmie taktykę gung ho, to będzie można pobrać fajne linie na over.

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
10. Goeppingen - Balingen-Weilstetten
typ: under 56 @1.91 ✅ 50
Zostałem pozytywnie zaskoczony linią wystawioną na ten mecz. Oba zespoły w ostatnim czasie nie urządzają sobie pokazów strzeleckich. W ostatnich 3 meczach gospodarzy padło 48, 46 i 51 bramek, natomiast gości 49, 51 i 46 bramek. Dość wysoko wystawioną linię można najprawdopodobniej wytłumaczyć wynikiem pierwszego meczu w sezonie między tymi zespołami, gdzie padły 63 bramki.
Balingen aktualnie zajmuje ostatnie zagrożone spadkiem miejsce w lidze i na 4 mecze przed końcem sezonu każdy punkt jest dla nich na wagę złota. Goeppingen zajmuje obecnie 12 pozycję i chociaż spadek im raczej nie grozi, to jednak punktami zdobytymi w tym meczu mogą przekreślić wszelkie matematyczne szanse na swój spadek.
Stawka spotkania jest więc dość wysoka i spodziewam się raczej meczu walki niż popisów strzeleckich.
Można również pobrać wyższe linie po nieco mniejszym kursie.

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
11. Indiana Pacers - Atlanta Hawks
typ: over 185 @1.95 ⛔ Atlanta... i określenie &quot;niewygórowane 40%&quot; nabiera nowego znaczenia :razz:
buk: 5dimes
Dzisiejszej nocy gratka dla miłośników NBA: trzy 7 mecze, w mojej ocenie każdy kolejny ciekawszy od poprzedniego. Play-offy to dość specyficzny okres, kiedy gracze częściej tracą niż zarabiają pieniądze, a ja sam inwestuję przede wszystkim na żywo, starając się złapać lepsze spready (polecam tym, którzy dzisiejszej nocy chcą stawiać na faworytów - linie wystawione są ostro). Niemniej jednak dzisiaj zdecydowałem się zagrać jeden pre-play, który ma w mojej ocenie 55-60% szans powodzenia.
Wystawiona linia w tym meczu pękała w tej serii 3 razy, 3 razy zaś się nie udało jej pokonać. Tempo w tej parze jest praktycznie identyczne w każdym meczu - z drobnymi odchyleniami wynosi 93 posiadań na mecz. Jest to najszybsze tempo spośród rywalizacji na Wschodzie, 4 w play-offach, tylko o 0.6 posiadań wolniejsze od serii SA - Dallas.
Dotychczas o rezultacie totals decydowała skuteczność Atlanty: jeśli Hawks rzucali na skuteczności przynajmniej 39%, w meczu padał over. Pozostałe mecze to 36%, 36% i 38% (tutaj zabrakło 2 punktów) skuteczności z gry Jastrzębi.
Historycznie w 7 meczach linia totals zawsze wystawiana jest nieco niżej niż wcześniejsze mecze w serii. Nie inaczej jest w trzech dzisiejszych meczach. Uwarunkowane jest to powszechnym przekonaniem, że ostatnie mecze wygrywa się przede wszystkim obroną, zawodnicy odczuwają większy stres itd. Nie twierdzę, że nie ma w tym prawdy, jednak wskutek takiego podejścia, niektóre mecze stają się underowo przeszacowane (warto w tym kontekście śledzić mecz w LA: Clippers mają tendencję do forsowania tempa na swoim parkiecie - 56% pokrytych overów w sezonie zasadniczym i 3 dotychczasowe mecze w serii z Warriors także poszły na over).
Moim zdaniem Atlanta w tym meczu nie popełni błędu z meczu 6, gdzie w samej tylko I połowie oddali 22 rzuty za trzy. Jeff Teague po meczu stwierdził, że przestali grać w swoim tempie i w ich grze było za mało ruchu. Hawks dzisiaj nie mają nic do stracenia - cała presja leży na Pacers. Powinni wrócić do gry, która przynosiła im efekty w wygranych meczach - większa liczba penetracji, dużo picków dla Teague&#39;a i świetny spacing. Po Indianie wiadomo czego się spodziewać: będą chcieli jak najbardziej zwolnić tempo gry, maksymalnie ograniczyć punkty z kontry i doprowadzić, by Hawks jak najczęściej mieli przyjemność mierzenia się z ich świetną half-court defense.
Będę śledził ten mecz na żywo i w razie gdyby Indianie udało się wciągnąć Atlantę do ich stylu gry (co dla Hawks będzie początkiem końca), zapewne szybko pokuszę się o underową kontrę. Przed meczem jednak więcej szans upatruję w graniu na over - Atlanta za wszelką cenę będzie się starała podkręcać tempo, na chłopakach nie ma wielkiej presji, a jeśli tempo z poprzednich spotkań się utrzyma, wystarczy, by Atlanta rzucała na niewygórowanej 40% skuteczności.
Rozchody: 10j
Przychody: 9.61j
Bilans: ⛔ 0.39j

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
12. Fuchse Berlin - N-Lubbecke
typ: under 54 @1.98 ✅ 48

13. Joensuun Kataja - Nilan Bisons ⛔ i piękna seria się skończyła
typ: Kataja -5 @1.87
dyscyplina: koszykówka Finlandia
2 mecz półfinałów play-off Korisliigi. Kataja złapała formę w najbardziej odpowiednim momencie sezonu i jest w niesamowitym gazie: nie pokryła tylko jednej z ostatnich 10 linii (wszystkie te spotkania kończyły się wygranymi Kataji). Jako jedyny zespół skończyli rywalizację w I rundzie w 3 meczach.
W pierwszym meczu półfinałów Kataja zwyciężyła w Loimaa 77:62. Teraz wracają na swoje śmieci i jakkolwiek nie spodziewam się tu spacerku, to jednak nie mam odwagi stawiać przeciwko rozpędzonym gospodarzom. Mamy fazę play-off, o odpuszczaniu nie ma mowy i uważam, że po jutrzejszym meczu stan rywalizacji będzie wynosił 2-0.
14. T. Berdych - C. Berlocq
typ: C. Berlocq +4,5 @2.03 ✅ 13-12
dyscyplina: tenis, ATP Oeiras
Rozchody: 13j
Przychody: 13,62j
Bilans: ✅ 0.62j

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
15.New York Rangers - Pittsburgh Penguins
typ: Penguins OT @2.0 ✅ Marc-Andre, mój przyjacielu !
buk: BetOnline
dyscyplina: NHL
Back-to-back w półfinałowej serii play-offów na wschodzie. Wczorajszej nocy Pingwiny rozegrały, w opinii wielu, jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy, mecz w sezonie. Gdyby nie fantastyczne interwencje Lundqvista, wynik byłby pewny dużo wcześniej niż dopiero pod koniec trzeciej tercji. Dobra postawa Fleury&#39;ego, dobrze zorganizowana defensywa, przetrwanie naporu podczas PPów w I tercji, sporo stworzonych sytuacji przeciwko dobrej obronie Strażników, agresywna gra Sidneya - w tym meczu wszystko &quot;klikało&quot;. Nie wiadomo jak przełoży się to na dzisiejszą postawę obydwu zespołów, momentum jednak jest zdecydowanie po stronie Pingwinów.
W związku z ograniczeniami w dostępności hali MSG, NYR po raz drugi w tych play-offach zmuszeni są do grania dzień po dniu. Biorąc pod uwagę, że dopiero co skończyli 7-meczową rywalizację z Flyers i jest to ich 5 mecz w ciągu 7 dni, liczę na soft spot, który mogą wykorzystać hokeiści z Pensylwanii. Buki ociągają się z wystawianiem linii na to spotkanie - na większości tych, które się na to zdecydowały szanse oceniane są po równo. BetOnline się wyłamał i wystawił jak najbardziej satysfakcjonującą mnie linię na Pingwinów. Osobiście oceniam szanse w tym meczu na 55-45% na korzyść gości, taki kurs pobieram więc bez większego wahania.

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
16.Oklahoma City Thunder - Los Angeles Clippers
rodzaj zakładu: Chris Paul total assists
typ: over 9.5 @1.80 ✅ Artysta
buk: Sportingbet

Dokładam od siebie jeszcze zakład na generała Clippersów. Wcześnie, ale kurs już nieco spadł (na Pinnacle już tylko 1.77 mimo mniejszej marży), więc czas najwyższy - na innych bukach nie znalazłem jeszcze tego zakładu.
Linia nie jest wystawiona wysoko - w wypadku Chrisa to raczej norma, często dostaje 10.5. W I rundzie CP3 borykał się z kontuzjami ścięgna podkolanowego i kontuzją kciuka w ręce rzucającej. Wygląda na to, że wszystko jest już w porządku - nie ma żadnych informacji wskazujących, żeby urazy znacząco mu przeszkadzały, a w ostatnim meczu przeciwko Warriors (22 punkty, 14 asyst) wyglądał bardzo dobrze.
Spotkałem się z opiniami, że uraz ścięgna sprawi, że częściej na boisku będziemy widywać jednocześnie Collisona i Paula, przy czym to Collison będzie ganiał za Westbrookiem. Jest to tylko z korzyścią dla tego zakładu, CP3 będzie mógł trochę podładować baterie w obronie.
Paul w tej serii ma ciężkich przeciwników - zarówno Westbrook, jak i mogącymi dłuższymi lub krótszymi okresami się nim zajmować Sefolosha są świetnymi obrońcami. Chrisowi może być ciężej niż zazwyczaj zdobywać punkty, jednak powinno to wpłynąć pozytywnie na jego wskaźnik asyst. W meczach sezonu zasadniczego przeciwko Thunder notował następujące ilości asyst: 16, 12, 12 i 8 (w tym meczu rzucił 25 pkt).
Total na ten mecz wystawiony jest na 211,5 punktów, bukmacherzy spodziewają się więc wysokiej ilości punktów i znając styl obu drużyn będzie kiedy nabijać asysty. Linia nie jest wygórowana i nawet jeśli dzisiaj, w co wątpię, się nie powiedzie, to na pewno wezmę pod uwagę progresję na asysty Paula w kolejnych meczach tej serii.
17. Y. Meusburger - C. Suarez-Navarro
typ: under 19 @1.77 ⛔ Carla niesamowicie sztywna - sama się przełamywała
dyscyplina: tenis, WTA Madryt
18. Juventus - Atalanta
typ: under 3 @1.77 ✅ 1
buk: Greek
dyscyplina: piłka nożna, Serie A
Rozchody: 17j
Przychody: 19,19j
Bilans: ✅ 2,19j

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
20. M. Raonic - J. Chardy
typ: Raonic @1.38 ✅ 6-3, 6-3
dyscyplina: tenis, ATP Madryt
e: dzisiaj do grania jeszcze Rosa, chcę jednak zobaczyć początek spotkania, -5 przedmeczowe też nie jest najgorsze. Jako że informuję wcześniej, typ będzie dodany do bilansu.
21. Rosa - Anwil
typ: Rosa -5,5 @1.86 ✅ 86:74
dyscyplina: koszykówka Polska

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
22. Miami Heat - Brooklyn Nets
typ: LeBron James over 29,5 pts @2.04 ⛔ bad call, nie było potrzeba jego punktów dzisiaj

Rozchody: 20j
Przychody: 22.43j
Bilans: ✅ 2.43j

don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
24. Regatas Corrientes - Argentino Junin
typ: Argentino +7,5 @1.90 ⛔ 77-69
dyscyplina: koszykówka Argentyna
Pierwszy mecz serii półfinałowej play-off w Argentynie. Naprzeciwko siebie stają broniący tytułu zespół Regatas i mający bardzo dobrą drugą część sezonu zespół z Junin.
W sezonie zasadniczym zespoły spotkały się dwa razy i za każdym razem wygrywali goście. W Junin zespół Regatas wygrał 88:80, by w rewanżu przegrać u siebie 74:105. W ćwierćfinałach play-off oba zespoły wygrały swoje serie w stosunku 3-1.
Niewątpliwie faworytem w tym meczu jest zespół gospodarzy, jednak uważam, że Argentino nie stoi na straconej pozycji. W dopiero co zakończonej rywalizacji z Libertad, Argentino dało próbkę swoich możliwości wygrywając 14, 26 i 37 punktami. Gracze z Junin mogą pokusić się tu nawet o zwycięstwo i w związku z tym handicap dodatni wydaje się dość bezpiecznym rozwiązaniem.

25. S. Giraldo - A. Murray
typ: Giraldo +4 @1.62 ✅ 12-5
dyscyplina: tenis ATP Madryt

Rozchody: 23j
Przychody: 26,17j
Bilans: ✅ 3,17j

Otrzymane punkty reputacji: +6
don-gordo 217

don-gordo

Użytkownik
26.San Antonio Spurs - Portland Trail Blazers
Godzina: 3:30
Typ: Spurs -3,5 HT ✅ 70:51
Kurs: 1.91
Bukmacher: Pinnacle
Dyscyplina: Koszykówka, NBA
Na dzisiejszy wieczór przygotowałem jeden pre-play, który w mojej ocenie posiada fajne value.
Pierwszy mecz zakończył się całkowitą dominacją ekipy gospodarzy. Mecz tak naprawdę skończył się już po połowie, gdyż ekipa z Oregonu schodziła na przerwę z 26-punktową stratą. San Antonio dało pokaz najlepszej koszykówki jaką widziałem u jakiegokolwiek drużyny w tym sezonie: niesamowita intensywność w obronie, świetna egzekucja w ataku, bajeczny ball-movement i wykorzystywanie wszelkich słabości przeciwnika po obu stronach parkietu.
Można oczywiście to tłumaczyć świetną dyspozycją Spurs i słabszym dniem Blazers, jednak argument ten nieco blednie wobec faktu, że zaledwie dwa dni wcześniej Spurs w ten sam sposób potraktowali Dallas.
Moim zdaniem może to być sygnał, że machina, będąca najlepszym zespołem sezonu zasadniczego rozpędziła się na dobre. Na pewno przysłużyli się temu Mavericks stawiając sąsiadom z Teksasu zacięty opór, niejako zmuszając Spurs do wspięcia się na swój najwyższy poziom. Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do cudownie płynnej ofensywy Ostróg, jednak mi najbardziej zaimponowała ich gra po drugiej stronie parkietu. Jedna z 5 najlepszych ofensyw NBA wyglądała w I połowie mniej więcej jak Charlotte Bobcats bez Jeffersona (pozdrawiamy !). Nicolas Batum, który już parę meczów w swojej karierze rozegrał i co nieco widział, skomentował to następująco:
The way they guarded me, it was way different than what I faced in the first six games against Houston. I had no freedom. I couldn’t do anything. It wasn’t one guy on me, it was everybody. They play great team defense. Everytime I got a step, a big guy would step up on me. You can ask Mo (Williams) and Dame (Damion Lillard); we had no freedom
Ważnym dla mnie argumentem przy wybieraniu tego zakładu było porównanie ławek obu drużyn. Tutaj sprawa jest prosta: spotyka się najlepsza z najgorszą ławka NBA. Świetna gra rezerwowych Spurs jest jednym z najważniejszych elementów ich sukcesu - pozwala im zachować olbrzymią intensywność gry, nie narażając się na spadek jakości gry, jednocześnie zaś pozwala starterom na trzymanie sił na najważniejsze momenty meczu.
Jak wiadomo, 2 kwarta, a szczególnie jej początek, to czas rezerwowych. Po pierwszym uderzeniu, jakie serwują profesorowie Timmy, Tony i spółka, na parkiecie melduje się kompania świetnych strzelców na czele z Manu, którzy utrzymują intensywność gry. Jednocześnie Portland posługuje się rotacją 7-8 zawodników i właściwie tylko Mo Williams (który, swoją drogą, nie rozgrywa najlepszych play-offów i zmaga się z kontuzją pachwiny praktycznie od początku serii przeciwko Rockets) i Thomas Robinson wnoszą coś wartościowego do gry Blazers.
Rzucę jeszcze garść statystyk: San Antonio plasuje się na 1 miejscu w lidze, jeśli chodzi o 1 połowę - średnio byli lepsi od rywali od 5,2 pkt. Portland zajmuje 15 pozycję w lidze jeśli chodzi o 1 połowę, będąc lepszymi od rywali o skromne 0,5 pkt. Jeśli weźmiemy pod uwagę podział na mecze u siebie i wyjazdowe to wyjdzie nam, że Spurs na swoim parkiecie byli średnio lepsi od rywali o 7,1 pkt (1 miejsce w lidze), natomiast Portland na wyjeździe było średnio gorsze od rywali o 1,5 pkt (15 miejsce w lidze).
Oczywiście jest kłamstwo, wielkie kłamstwo i statystyka, więc zdecydowanie nie jest to główny powód uzasadniający mój dzisiejszy wybór, niemniej jednak te parę liczb daje trochę do myślenia.
Rzadko idę w stronę typowania wyników kwart czy połów przed rozpoczęciem meczu, jednak dzisiaj uważam handicap do przerwy za bezpieczniejszy niż końcowe -6,5. Nie spodziewam się dzisiaj blowoutu, Blazers na pewno poczynią spore zmiany w swojej taktyce, spróbują się przystosować do tego, co zaserwowali im Spurs w pierwszym meczu. Na drugiej ławce trenerskiej siedzi jednak najwybitniejszy trener (w historii ?) NBA i myślę, że Pop będzie odpowiednio przygotowany do tego, co mogą dziś wyłożyć na stół Blazers.
Liczę na to, że Ostrogi wyjdą dzisiaj na parkiet z takim samym nastawieniem i poziomem intensywności jak w dwóch ostatnich spotkaniach w AT&amp;T Center i na przerwę będą schodzili z przynajmniej 4-punktową zaliczką. Oczywiście to jest NBA i dużo rzeczy może się zdarzyć przez dwie kwarty, a ja sam nie osiągnąłem nawet w znikomym stopniu kunsztu EloPeji by zachęcać Was do wjeżdżania w ten zakład tirami wypełnionymi sztabkami złota, niemniej jednak oceniam szanse powodzenia tego betu na solidne 60%.
Powodzenia !
27. Miami Heat - Brooklyn Nets
typ: under 192 @1.97 ✅

Otrzymane punkty reputacji: +7
Do góry Bottom