>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Pęknięta płyta PS3

robbn 23

robbn

Użytkownik
Gra na Playstation3 - sprzedałem, wysłałem pocztą polską (oryginalne opakowanie - płyta umieszczona szczelnie w pudełku, do tego koperta bąbelkowa) - dostaję dziś informacje od kupującego, że płyta doszła z pęknięciem takim jak poniżej:

Pyt. 1. Czy podczas transportu polską pocztą mogło takie pęknięcie nastąpić?

Pyt. 1.1. Jeśli tak to czy jest sens starać się o jakieś zadośćuczynienie ze strony poczty z powodu zniszczenia przesyłki?

Pyt. 2. Czy takie pęknięcie jest poważne? Czytałem w paru miejscach, że jeśli nie nachodzi na obszar z danymi to powinno być ok i można grać, a gdzie indziej, że każde pęknięcie to ryzyko i nie ma sensu bo można konsolę zrypać.

Proszę o odpowiedzi TYLKO osoby, które są pewne tego co piszą, żadnych postów &#39;raczej nie ma sensu pęknięcie to pęknięcie&#39;.

hawkeyesti 1,7K

hawkeyesti

Forum VIP
Ciężko będzie cokolwiek uzyskać od poczty, paczki otwiera się w obecności kuriera lub listonosza, w przypadku stwierdzenia uszkodzenia przesyłki sporządza się odpowiedni protokół szkody, teraz masz już praktycznie posprzątane bo udowodnienie winy poczty po odebraniu przesyłki i nie sprawdzeniu jej przy osobie doręczającej jest praktycznie nie możliwe. Tyle z mojego doświadczenia z pocztą, 7ką i K-ex

ramzesa 13,8K

ramzesa

Forum VIP
Ja pracowałem na poczcie i powiem Ci że tam paczkami rzuca się jak mięsem. Począwszy od transportu do określonej placówki, po rozdzielanie takich paczek na rejony, później pakowanie do wielkiego wora i wręcz rzucane od tak na podłogę i podrzucane listonoszom. Później listonosz daje taką pakę na dowózkę, do samochodu, w końcu sam je zanosi. Jak widzisz szansa na to że się uszkodzi taka płyta są, ale o odszkodowanie nie masz co walczyć bo nie masz dowodu że to było wynikiem błędu od strony poczty. Powiedzą Ci że to twoja wina, że źle zabezpieczyłeś przesyłkę i tyle. Poczta Polska to jedno wielkie bagno i nie polecam Ci korzystać z ich usług. Mówię Ci to ja, były wakacyjny doręczyciel. Kolega wyżej nie do końca ma rację. Jak już otworzysz list polecony/paczkę to nie możesz jej zwrócić. Gdybyś wysłał to listem/paczką z określoną zawartością (wpisuje się wartość przesyłki na druczku i od tego pobierana jest dodatkowa opłata) to wtedy możesz się domagać sprawiedliwości.

robbn 23

robbn

Użytkownik
Tak tego z pocztą jestem raczej świadom, tak pro-forma spytałem, a nuż coś da radę zrobić ;) dzięki za pomoc. Czekam na odpowiedź na temat uszkodzenia.

konrado87 412

konrado87

Użytkownik
1) jesli plyta wyskoczyla z pudelka (tego guzika), co jest mozliwe, to moglo powstac takie pekniecie
2) nie, chyba ze przesylka byla ubezpieczona
3) jest powazne, poniewaz przy obrotach pekniecie moze sie powiekszac az wkoncu plyta trzasnie w napedzie i uszkodzi laser

Proponuje sprobowac zgrac gre na dysk jesli nie bedzie bledow to obszar zapisu nie zostal uszkodzony, gdy obraz jest na dysku plyta obraca sie tylko na poczatku gdy uruchamia sie gra

blads 187

blads

Użytkownik
Proponuje sprobowac zgrac gre na dysk
zgranie gry na dysk to około 10 minut ciągłej pracy w napędzie, pękła od środka więc jest bardzo duże prawdopodobieństwo że rozerwie ją żywcem podczas odczytu danych. Mi raz rozerwało w napędzie z PC i cały napęd był do wymiany, także nie ryzykowałbym. Oczywiście nie jest powiedziane że stanie się to u Ciebie, ale radziłbym uważać.

mag-60025 26

mag-60025

Użytkownik
Jezeli masz dowód zakupu , to kontaktujesz sie z wydawcą gry na polski rynek ,opisujesz pekniecie , wysylasz plyte wraz z opakowaniem i kopia lub oryginalem dowodu zakupu i w ciagu 2 tyg. Dostajesz nową plyte. Ja mialem taki sam przypadek z gta4 ,pekla podczas uzytkowania. Wymienili na nowa

Do góry Bottom