Andrzej Lepper nie żyje
Andrzej Lepper, założyciel Samoobrony, nie żyje.
Jak podaje TVP info prawdopodobnie popełnił samobójstwo. Znaleziono go w siedzibie partii w Warszawie.
– Wszystko wskazuje na samobójstwo przez powieszenie – powiedział TVP Info Mariusz Sokołowski, rzecznik Komendy Stołecznej Policji. Policja jest na miejscu zdarzenia. Ze wstępnych ustaleń wynika, że w zdarzeniu nie brały udziału osoby trzecie. Doszło do niego w warszawskiej siedzibie partii.
– Jesteśmy wstrząśnięci. Nie wiem, co go mogło do tego skłonić. Widziałem się z nim jeszcze wczoraj. Rozmawialiśmy, spotkałem go potem jeszcze w sklepie. Nic nie wynikało, że coś takiego może nastąpić. Na pożegnanie powiedział „to do jutra!” – mówił w TVP Info Janusz Maksymiuk, przyjaciel Leppera.
Andrzej Lepper przyszedł na świat 13 czerwca 1954 roku. Był założycielem Samoobrony Rzeczpospolitej Polskiej i Związku Zawodowego "Samoobrona". Z polityką związał się na początku lat 90', gdy przewodził protestom rolników.
W 2001 roku pierwszy raz dostał się do Sejmu na fali protestów społecznych. Przez kilka tygodni był wicemarszałkiem Sejmu. W 2006 roku został wicepremierem i ministrem rolnictwa w rządzie Prawa i Sprawiedliwości. Odwołany został w 2007 roku w związku z aferą gruntową.
W 2007 jego partia poniosła klęskę wyborczą i nie dostała się do Sejmu. W 2010 roku po raz kolejny już startował w wyborach prezydenckich, jednak zdobył zaledwie jeden procent głosów.
newsweek.pl