>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Odprowadzanie podatków przez bukmacherów - imiennie?

R 0

rostov

Użytkownik
Od jakiegoś czasu zastanawia mnie kwestia odprowadzania podatków przez bukmacherów internetowych działających legalnie w PL, typu np. Fortuna. Jeśli chodzi o podatek obrotowy, czyli 12% od stawki, to raczej buk odprowadza go do fiskusa w swoim imieniu w łącznej kwocie miesięcznej. Ale co z 10% podatkiem od wygranych ponad 2880zł? Czy buk odprowadza taki podatek imiennie od każdego gracza? Tzn. czy uściśla, że to jest podatek dochodowy od wygranej np. Jana Kowalskiego?

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
Ale co z 10% podatkiem od wygranych ponad 2880zł? Czy buk odprowadza taki podatek imiennie od każdego gracza? Tzn. czy uściśla, że to jest podatek dochodowy od wygranej np. Jana Kowalskiego?
Kwota wolna od 10% podatku od wygranych to 2280 a nie 2880 zł.
Polskie firmy bukmacherskie mające zezwolenie na przyjmowanie zakładów w sieci Internet mają także swoje kolektury, gdzie mogą grać i ew. wygrywać także osoby anonimowe.
Więc gdy taki wygrany szczęśliwiec nie zażąda imiennego zaświadczenia o wygranej, to jego dane osobowe nie są znane organizatorowi gry.

R 0

rostov

Użytkownik
Tak, 2280! Pomyliłem się, przepraszam. ????
Ale mi tu chodzi konkretnie o granie prze internet np. w Fortunie. A tam do założenia konta potrzebne są dane osobowe.

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
&quot;W przypadku, gdy wartość wygranej przekroczy 2280 zł bukmacher obowiązany jest pobrać podatek. Daninę pobiera się w wysokości 10% wygranej co oznacza, że podstawa jej ustalenia to cała kwota nagrody, a nie jedynie jej czysta wartość, po odjęciu kosztów uzyskania, w szczególności prowizji bukmachera oraz kwoty, jaka została wniesiona tytułem zawarcia zakładu.
Wypłacana wygrana będzie już pomniejszona o wartość obliczonego podatku. Pobierany jest on ryczałtowo przez bukmachera, który staje się automatycznie płatnikiem. Zawierający zakład wzajemny podatnik nie musi natomiast co do zasady rozliczać się z tytułu uzyskanej wygranej.
Z końcem roku bukmacher ma obowiązek sporządzić deklarację PIT-8AR, w której, w części C, deklaruje wartość pobranego podatku. W trakcie roku płatnik przelewa zryczałtowany podatek na rzecz organu podatkowego w terminie do dnia 20 miesiąca następującego po miesiącu, w którym pobrano zaliczki&quot;.

http://www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe/1106-mundial-2014-ile-podatku-zaplacisz-od-wygranych-bukmacherskich-13752/
Tak więc nie istnieje tryb indywidualnego, imiennego ewidencjonowania poboru podatku od wygranych ponad 2280zł
WZÓR PIT-8AR:
http://www.pit.pl/att/deklaracje/2014/pit_8ar_v3.pdf

Do góry Bottom