>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Ocena prawdopodobieństwa - dokładny wynik

M 0

mikesyney

Użytkownik
Hej,

kursy na dokładny wynik w meczu są dość duże, czyli można wiele wygrać. A ja mam takie pytanie:

jak bukmacher oblicza prawdopodobieństwo dokładnego wyniku:
------kurs:
1-0 --10,00

------kurs:
0-1 --8,00

czyli jakie prawdopodobieństwo takich podanych powyżej wyników.

z góry dziękuje za odpowiedzi ????

B 4

bongo84

Użytkownik
podobnie jak i 1,x,2. Wszystko razem daje 100%- marża, a kursy są wyższe bo prawdopodobieństwo mniejsze. A na jakiej podstawie to robia to nie wiem nigdy sie w to akurat nie wgłebiaem.

ester 87

ester

Użytkownik
Wystarczy znać jeden wzór:

Prawdopodobieństwo = 1/marża/kurs

Zakładając marżę 10% wyliczenia dla powyższych zakładów wyglądają następująco:

Dla wyniku 1:0 P=1/1,1/10 = 9,09%
Dla wyniku 0:1 P=1/1,1/8 = 11,36%

pentagramsss 0

pentagramsss

Użytkownik
marża to jest różnica między ceną dystrybutora a tą za którą ja mogę sprzedać ...więc jak to się ma do buka? xD

G 46

ghs

Użytkownik
marża to jest różnica między ceną dystrybutora a tą za którą ja mogę sprzedać ...więc jak to się ma do buka? xD
Absolutna podstawa pracy bukmacherów, to oszacowanie prawdopodobienstwa. Jeśli dla przykładu bukmacher w meczu tenisowym stwierdzi, że obaj zawodnicy mają równe szanse na zwycięstwo, to powinien wystawić kursy 2,00 — tyle, że wtedy nie notowałby żadnego zysku, bo tę całą kasę, co ludzie obstawili na przegranego przeciwnika musiałby wypłacic tym, co wygrali.
Obniża więc on kursy, np do 1,90. Wtedy jak ktoś postawi 100 zł, to nie wygra 200 zł, tylko 190 zł. I te 10 zł to jest marża bukmachera.

radek03 90

radek03

Forum VIP
Po prostu jeśli jest szacowane prawdopodobieństwo na dany typ 45% to buk wystawia na to kurs po doliczeniu marży na poziomie relatywnie niższym. Na przykładzie jest mecz z opcją 1 lub 2
1 - kurs 1,85
2 - kurs 1,85
Kursy takie same, więc wynika, że szanse szacowane są na 50x50 to czemu nie ma kursów 2,0 - 2,0? Właśnie dlatego, że doliczono marżę, aby buk zarobił.

B 4

bongo84

Użytkownik
mniej wiecej to samo jest u bukmacherów. Dla przykładu marża na finał LM w bahu: kursy w tej chwili sie prezentuja nastepująco: 1-2,6 X-3,2; 2-2,75. Marże oblicza się tak:
=(1/2,6+1/3,2+1/2,75)-1=(0,38+0,31+0,36)-1=1,05-1= 5%
A więc tu i tak mi mała wyszła, pewnie dlatego, że to finał ligi mistrzów i tak wyjdą na swoje, ale zwykle sięga 10%

B 4

bongo84

Użytkownik
nie. Podalem przyklad jak sie oblicza marże. 1 dzielisz przez kazdy kurs, sumujesz a potem odejmujesz o 1

pentagramsss 0

pentagramsss

Użytkownik
Czyli takie obliczenia mogą się przydać do oszacowania kto może wygrać mecz ?
w BAHu rzadko jest dokładny wynik (porównując z betsafe)

B 4

bongo84

Użytkownik
Do oszacowania, może nie, bo szacować najlepiej samemu, ale do tego jakie szanse daje na zdażenie bukmacher jak najbardziej. Jeśli Twoje szanse sa wieksze niż bukmachera warto taki kurs zagrac ;-)

Do góry Bottom