Witam.
Założyłem ten temat ,aby każdy opisał swój sposób na analizę meczów piłki nożnej.Nie chodzi o jakieś pewniejsze ,niepewniejsze analizy tylko ogólnie chodzi mi o podzielenie się warsztatem analiz:
Ja podam swoje sposoby analizy:
1.Analiza podstawowa sprawdzająca ilości zdobytych pkt,goli strzelonych w domu i na wyjeździe.Wyniki h2h.
2.Analiza oparta na 5 ostatnich meczach dla gospodarza 5 ostatnich w domu a dla gości 5 ostatnich wyjazd. Przyjmujemy nr meczów rozegranych od 1 do 5 gdzie 5 bedzie ostanim meczem rozegranym.Zdobycz punktowa dla gospodarza to 1 pkt za remis ,za zwyciestwo 3 pkt.Dla gosci 2 pkt za remis i 4 pkt za wygrana.Nr meczu mnozymy razy zdobycz pkt z meczu.Przyklad:
Wyniki Dr1 w domu: Wyniki Dr2 wyjazd
Nr meczu
1. 1-1 1 3-2 4p * 1
2. 2-0 3 1-2 0p * 2
3. 0-1 0 2-1 4p * 3
4. 1-0 3 1-1 2p * 4
5. 1-1 1 1-0 4p * 5
Suma dla dr1=24p Suma dr2=25p
3.Analiza golowa
Analiza sumuje 5 ostatnich goli.I tak dla gospodarza sumujemy 5 ost goli zdobytych przez gospodarza i 5 ostanich goli straconych przez gosci.
Dla gosci sumujemy 5 ostanich goli strzelonych na wyjezdzie i 5 ostanich goli straconych gospodarzy.Jako przyklad w/w wyniki
Dr1 zdobyla goli 4 Dr2 zdobyla 8
Dr2 stracila na wyj goli 6 Dr1 stracila 3
Suma dla Dr1=10 Suma dla Dr2=11
4.Analiza Rozklad prawdopodobienstwa Poissona
5.Model na podstawie ukladu macierzy.
6.Dane neuronowe z meczow ktore zostaly juz rozegrane.
7.Serie wygranych przegranych strzelonych niestrzelonych itp
Zalozylem ten temat aby kazdy opisal swoja metode analizy meczow.Moze ktos zna ciekawa matematyczna metode.Jak widzimy analiza jest oparta na suchych liczbach nie biorac pod uwage kartek,kontuzji,wplywu pogody,wagi meczu,skladu itp.
Dzieki za zainteresowanie i prosze o sensowe wypowiedzi.
Pozdrawiam
Założyłem ten temat ,aby każdy opisał swój sposób na analizę meczów piłki nożnej.Nie chodzi o jakieś pewniejsze ,niepewniejsze analizy tylko ogólnie chodzi mi o podzielenie się warsztatem analiz:
Ja podam swoje sposoby analizy:
1.Analiza podstawowa sprawdzająca ilości zdobytych pkt,goli strzelonych w domu i na wyjeździe.Wyniki h2h.
2.Analiza oparta na 5 ostatnich meczach dla gospodarza 5 ostatnich w domu a dla gości 5 ostatnich wyjazd. Przyjmujemy nr meczów rozegranych od 1 do 5 gdzie 5 bedzie ostanim meczem rozegranym.Zdobycz punktowa dla gospodarza to 1 pkt za remis ,za zwyciestwo 3 pkt.Dla gosci 2 pkt za remis i 4 pkt za wygrana.Nr meczu mnozymy razy zdobycz pkt z meczu.Przyklad:
Wyniki Dr1 w domu: Wyniki Dr2 wyjazd
Nr meczu
1. 1-1 1 3-2 4p * 1
2. 2-0 3 1-2 0p * 2
3. 0-1 0 2-1 4p * 3
4. 1-0 3 1-1 2p * 4
5. 1-1 1 1-0 4p * 5
Suma dla dr1=24p Suma dr2=25p
3.Analiza golowa
Analiza sumuje 5 ostatnich goli.I tak dla gospodarza sumujemy 5 ost goli zdobytych przez gospodarza i 5 ostanich goli straconych przez gosci.
Dla gosci sumujemy 5 ostanich goli strzelonych na wyjezdzie i 5 ostanich goli straconych gospodarzy.Jako przyklad w/w wyniki
Dr1 zdobyla goli 4 Dr2 zdobyla 8
Dr2 stracila na wyj goli 6 Dr1 stracila 3
Suma dla Dr1=10 Suma dla Dr2=11
4.Analiza Rozklad prawdopodobienstwa Poissona
5.Model na podstawie ukladu macierzy.
6.Dane neuronowe z meczow ktore zostaly juz rozegrane.
7.Serie wygranych przegranych strzelonych niestrzelonych itp
Zalozylem ten temat aby kazdy opisal swoja metode analizy meczow.Moze ktos zna ciekawa matematyczna metode.Jak widzimy analiza jest oparta na suchych liczbach nie biorac pod uwage kartek,kontuzji,wplywu pogody,wagi meczu,skladu itp.
Dzieki za zainteresowanie i prosze o sensowe wypowiedzi.
Pozdrawiam