over 212.5 Houston Rockets @ Golden State Warriors
5 godzin temu, kiedy grałem ten typ, linia stanowiła spore value. W tym momencie poszła w górę aż do 218.5 ptk, ale myślę, że wciąż jest to linia nadająca się do grania. Golden State to ten sam zeszłoroczny team, który we własnej hali uwielbia sporo biegać, dużo rzucać i słabo bronić. Do drużyny doszedł David Lee, a więc kolejna niezła opcja w ataku. Defensywnie ta drużyna nie zrobiła żadnego postępu i dalej w klubie sporo mówi się o radosnej koszykówce. W drafcie GS wybrało bardzo dobrego defensora Ekpe Udoha, ale Udoh jest po operacji i przez jakiś czas nie zagra. Houston do najlepszych defensyw ligi nie należy, co więcej na wyjazdach zdają się przyjmować styl gry przeciwników, a strzelców także mają niezłych - Martin, Brooks, Ming, Scola, Budinger. Myślę, że na otwarcie GS zafunduje kibicom sporo fajerwerków. Kwestia zwycięzcy tego meczu jest bez znaczenia.
Minnesota Timberwolves -3 over Sacramento Kings
Mówi się, że nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki. Zaryzykuje..Co prawda nie lubie stawiać kasy na Leśne Wilki, ale w tej sytuacji chyba jest to całkiem niezły i co ważniejsze uzasadniony pomysł. Sacto przyjeżdza do Minny z DaMarcusem Cousinsem, ale bez Tyreke Evansa, co może mieć ogromne znaczenie dla wyniku tego meczu. Minny od czasów odejścia Garnetta cieniuje co sezon, jednak ten zapowiada się wg mnie dużo lepiej dla Timberwolves. W drużynie jest wielu utalentowanych zawodników - frontcourt może nie składa się z gwiazdorów, ale są tam naprawdę świetni zawodnicy - Beasley, Love, Pekovic. Na wingerze SF zobaczymy najprawdopodobniej Wesley Johnsona -jest to świetny zawodnik rodem z Syracuse, którego Minny mogło przez lata brakować. Może Johnson świetnym strzelcem nie jest, ale na kilkanaście ptk w meczu można liczyć. Johnson jest przede wszystkim świetnym defensorem - przechwyty, bloki, do tego dochodzi boiskowa inteligencja. Najbardziej martwi mnie backcourt Minny - Ridnour, Flynn, Ellington to nie są jakieś powalające nazwiska, ale Ridnour całkiem solidne prezentował się w Seattle swego czasu. Myślę, że Minny w tym sezonie będzie się prezentować znacznie lepiej niż w ostatnich latach, a udany preseason pozwoli graczom Minny uwierzyć we własne możłiwości.
over 213.5 Knicks @ Raptors
Podobnie jak w przypadku Rockets @ Warriors. Linia kilka godzin temu stanowiła ładne value, teraz poszła w góre o 2 ptk, więc nie jest to tak drastyczny skok jak w przypadku GS. O ile po Raptorsach nie za bardzo wiem, czego się spodziewać, o tyle Knicks raczej nie stanowią tutaj tajemnicy. Felton + Stoudamire to zapowiedź misji Phoenix 2 - run'n' gun. Na obronę w wykonaniu Knicks jak zwykle nie ma co liczyć - Amare jest beznadziejnym obrońcą, jak większość graczy Knicks. Do tego D'Antonio pomimo zapowiedzi większego skupienia na kwestiach defensywnych, więcej o tym gada, niż robi. Raptors u siebie pewnie podejmą styl Knicków, więc możemy liczyć na sporo łatwych koszy.
Do tego myślę, że Grizzlies odprawią Hawks, Boston wygra w Cleveland, Mavs pojadą Bobki, a w Nowym Orleanie padnie over 189ptk. Jeśli czas pozwoli, to postaram się jeszcze napisać kilka zdań na temat tych spotkań, a przynajmniej kilku z nich. Pozdrawiam