lukascash
Forum VIP

Jeden z najbardziej prestiżowych wyścigów w serii NASCAR odbywa się w Darlington w stanie Południowa Karolina. Darlington Raceway gości kibiców i kierowców do 1950 roku.
Sam tor jest dość wąski jak na NASCAR, a znamienne jest to, że w tym wyścigu jak chyba w żadnym innym w serii, nie liczy się szybki samochód, ale przede wszystkim doświadczenie kierowców i strategia jazdy.
Zwycięzce wskazać trudno, choć pewnie będzie to ktoś z grupy Jeff Gordon, mój faworyt, Mark Martin lub Jimmie Johnson. Jak już wspomniałem, największe szanse na zwycięstwo daje Jeffowi Gordonowi, któremu w Darlington zawsze dobrze się jeździło. Wygrywał tu w 95', 96', 97', 98',02' oraz 07' roku. W zeszłym roku był 5, a wygrał Mark Martin przed Jimmie Johnsonem i Tonym Stewartem. Kurs na zwycięstwo Gordona wynosi 7.00 @ Bwin.
Z kolei Expekt wystawił bardzo ciekawe zakłady h2h na ten wyścig. I tak, moimi propozycjami na sobotę są:
"Rocketman" Newman vs. Brian Vickers
Newman @ 1.85

Nie wiem kto wymyślił ten kurs i tą parę, ale niemal na pewno zagram tutaj na ROCKETMANA. Jest to wg mnie najlepszy typ na ten wyścig.
Kilka słów uzasadnienia:
Newman z zeszłym roku był czwarty. Darlington bardzo mu leży. W siedmiu z ostatnich 11 wyścigów na tym torze Newman był szósty bądź wyżej (czterokrotnie w ostatnich 5 startach).
Z kolei dla Vickersa Darlington nie jest szczęśliwe. W 7 startach nigdy nie udało mu się być w czołowej piętnastce, co więcej w ostatnich czterech wyścigach w Darlington najlepszą pozycję jaką zajął był nr 25.
Jamie McMurray vs. Martin Truex Jr.
Martin Treux Jr. @ 1.90

Treux Jr. poza tym, że jest w niezłym "gazie", w czterech wyścigach na torze Darlington, nigdy nie zajął gorszego miejsca niż 14. McMurray z roku na rok plasuje się coraz niżej - ostatnio 22 miejsce.
Clint Bowyer vs. Joey Logano
Joey Logano @ 1.95

Logano rok temu w swoim pierwszym w życiu wyścigu w Darlington uplasował się w pierwszej 10 (9 miejsce). Bowyer ostatnio był 37, ale patrząc na historię jego startów w Darlington miejsce pod koniec pierwszej 20stki będzie sporym sukcesem.
Juan Pablo Montoya vs. Kasey Kahne
JPM @ 1.80

Montoye każdy kojarzy. Choć jego wyniki na torze Darlington pozostawiają wiele do życzenia (najlepsze miejsce to 20, najgorsze 23) to jest to głównie typ przeciwko Kahne - w Richmond Kahne pojechał beznadziejnie, dodatkowo w drużynie narasta dość poważny konflikt i drogi zawodnika i teamu raczej się rozejdą. W 4 ostatnich startach plasował się najwyżej na 20 miejscu.