>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Najbardziej i najmniej sprawdzająca się dziedzina sportu ?

M 0

mppoznan

Użytkownik
Założenie:

- obstawiamy sobie po kursie 1,20 na drużyne A że wygra piłkę nożną, innym razem obstawiamy na drużynę B po kursie 1,20 ze wygra kosza, innym razem na kogoś z siatkówki itp.. za każdym razem ten sam współczynnik 1,20.

Teoretycznie współczynnik ten sam więc i prawdopodobieństwo wygrania lub też nie jest podobne (bo w końcu bukmacher wyliczył wszędzie po 1,20).

Czy macie spostrzeżenia w jakich dziedzinach w miarę pewne typy wchodzą często a w jakich niby pewne typy a często nie wchodzą ?

np. piłka nożna często się sprawdza, siatkówka często pewny tym a nie wchodzi..

esio-police 0

esio-police

Użytkownik
Z tym kursem to może być różnie, ponieważ bukmacher nie ustawia kursu tylko pod to jakie są procentowe szanse wygrania meczu/zdarzenia. On ustala ten kurs także pod to ile osób zawarło zakładów na drużynę A, a ile na B. Buk wahaniami kursu dąży do tego aby niezależnie od wyniku zdarzenia być na plusie.

Dla mnie wszystkie amerykańskie sporty są mało pewne i tam w większości liczy się szczęście. Tak jak mówisz piłka i siatka są dość pewne(ale to też nie zawsze). To jest tylko sport i wszystko się może zdarzyć, pozdro.:-D

kurus-i 0

kurus-i

Użytkownik
Nie ma wątpliwości,że największe szanse mamy w dziedzinach sportu,w których nie ma możliwości remisu,czyli np. Siatkówka,Tenis,Baseball bądź w takich dyscyplinach sportu,gdzie remis jest bardzo mało prawdopodobny,np.Koszykówka.Tam zróżnicowanie kursów jest duże i często kursy są w okolicach 1,20-1,40 (z wyjątkiem MLB,gdzie kursy zazwyczaj przekraczają 1,40) ;) Pozdrawiam.

M 0

mppoznan

Użytkownik
Z tym kursem to może być różnie, ponieważ bukmacher nie ustawia kursu tylko pod to jakie są procentowe szanse wygrania meczu/zdarzenia. On ustala ten kurs także pod to ile osób zawarło zakładów na drużynę A, a ile na B. Buk wahaniami kursu dąży do tego aby niezależnie od wyniku zdarzenia być na plusie.
Dla mnie wszystkie amerykańskie sporty są mało pewne i tam w większości liczy się szczęście. Tak jak mówisz piłka i siatka są dość pewne(ale to też nie zawsze). To jest tylko sport i wszystko się może zdarzyć, pozdro.:-D
- no zgadza się ze bukmacher trochę zmienia, szczególnie im bliżej jest danego zdażenia tym więcej minipuluje z tego co zauważyłem, ale zakładam sytuację, ze stawka ta jest niezmienna lub bardzo zbliżona w ciągu dnia przed zakładem.. Tzn ja nie sugerowałem ze piłka czy siatka są dość pewne, ale mogę teraz powiedzieć, że dla mnie piłka w miarę się sprawdza, natomiast często w siatkówce mi nie wchodzi...
Nie ma wątpliwości,że największe szanse mamy w dziedzinach sportu,w których nie ma możliwości remisu,czyli np. Siatkówka,Tenis,Baseball bądź w takich dyscyplinach sportu,gdzie remis jest bardzo mało prawdopodobny,np.Koszykówka.Tam zróżnicowanie kursów jest duże i często kursy są w okolicach 1,20-1,40 (z wyjątkiem MLB,gdzie kursy zazwyczaj przekraczają 1,40) ;) Pozdrawiam.
tak, zgadza sie z tymi dziedzinami sportu bez remisu, z tym, że jeżeli np.
w piłce nożnej mamy 3 możliwe wyniki A, B lub remis, a np. w Tenisie mamy 2 możliwe wyniki czyli A lub B, to współczynnik 1,20 na A w przypadku piłki i 1,20 na A w przypadku koszta będą miały inne prawdpodobieństwa wystąpienia...
w koszykówce jest możliwy remis ?

G 46

ghs

Użytkownik
to współczynnik 1,20 na A w przypadku piłki i 1,20 na A w przypadku koszta będą miały inne prawdpodobieństwa wystąpienia...
Z czego wnioskujesz? Wydaje mi się, że się mylisz, chyba, że marża się zmienia... ale nie zauważylem.

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
w tenisie często sie sprawdza a też niema co stawic w ciemno i trzeba prze analizować spotkania z kursu wynika ze jest około 83% szansy

M 0

mppoznan

Użytkownik
No pewnie że tak ????
hmm , dlaczego na np: bwin mozna obstawiac w kosza tylko na A lub B, nie ma remisu...
w tenisie często sie sprawdza a też niema co stawic w ciemno i trzeba prze analizować spotkania z kursu wynika ze jest około 83% szansy
hmm wydaje mi się ze troche mniej niż 83%...
czy to nie jest tak, że mamy mnożnik 1.2
czyli 1/1.2 = 83% ale bukmacher ma zysk na poziomie 5%, czyli
czyli sztucznie obniża współczynnik na A oraz stucznie podwyższa współczynnik na B, który nie jest adekwatny z prawdpodobieństwem..
tzn. chodzi mi o to.. bukmacher bada sobie i mówi, drużyna A ma 80% na żwycięstwo.. dajemy wówczas współczynnik 1,25 - no ale bukmacher musi miec zysk więc daje 1,22 i analogicznie z drużyną B...
natomiast z współczynnika 1,22 nam wynika, że 1/1,22 = 82%...
czyli realne szanse to 80%, a bukmacher podwyższa sztucznie niby szanse na 82% co powoduje obniżenie współczynnika...
Z czego wnioskujesz? Wydaje mi się, że się mylisz, chyba, że marża się zmienia... ale nie zauważylem.
hm.. sprawdźmy.
wziąłem 2 zestawy od buka
1) A 1.70 X 3.35 B 4.25
2) A 1.70 B 2.22

faktycznie masz racje prawdopodobieństwo wystąpienia A jest takie samo,
tylko prawdpodobieństwo wystąpienia się znacznie różni, gdyż rozkłada się jeszcze na prawdopodobieństwo remisu...
ale ciekawe jak to jest w praktyce, wydaje mi się, że jak są 3 opcje wystąpienia a nie 2 to częściej nam jednak nie wchodzi mecz..
np. przy piłce jeżeli między drużyną A i B nie ma znacznej przewagi w doświadczeniu, to może wpaść remis np: jak nie uzyskają żadnego gola obie druzyny.. a np. w takim tenisie nie ma opcji ze nie bedzie zadnego punktu... i nawet jak by mało biegali (i jeden był gorszy od drugiego) to i tak ktos będzie zwycięscą ;)..

M 0

mppoznan

Użytkownik
Pytanie brzmiało: czy w koszykówce jest możliwy remis? A to czy można na niego stawiać to już inna sprawa.
tak zgadza się, ale ja teraz zadaję pytanie dlaczego nie można obstawić remisu skoro jest taki możliwy ? pytam czysto informacyjnie...

squnisz 13

squnisz

Użytkownik
najlepjej grać to o czym sie ma pojęcie . dla jednego może to być piłka a dla drugiego curling. co do kursu na zdarzenie nie ma sie co zbytnio sugerować. w bwin może byc 1,2 a na to sam ozdarzenie w betfair np 1.3 i co wtedy typ jest mniej pewny ?! ????

rychuu 84

rychuu

Użytkownik
hm.. sprawdźmy.
wziąłem 2 zestawy od buka
1) A 1.70 X 3.35 B 4.25
2) A 1.70 B 2.22

faktycznie masz racje prawdopodobieństwo wystąpienia A jest takie samo,
tylko prawdpodobieństwo wystąpienia się znacznie różni, gdyż rozkłada się jeszcze na prawdopodobieństwo remisu...
ale ciekawe jak to jest w praktyce, wydaje mi się, że jak są 3 opcje wystąpienia a nie 2 to częściej nam jednak nie wchodzi mecz..
np. przy piłce jeżeli między drużyną A i B nie ma znacznej przewagi w doświadczeniu, to może wpaść remis np: jak nie uzyskają żadnego gola obie druzyny.. a np. w takim tenisie nie ma opcji ze nie bedzie zadnego punktu... i nawet jak by mało biegali (i jeden był gorszy od drugiego) to i tak ktos będzie zwycięscą ;)..
Piłkę nożną też możesz typować jako zdarzenia dwudrożne. Przyjmujesz za A drużynę 1 a za B drużynę 2 lub remis. Wtedy kursy będziesz miał podobne jak w tenisie - czyli na drużynę 1 kurs 1,7 a na drużynę 2 lub remis kurs 2,22.
Oczywiście trudniej wytypować zdarzenie trójdrożne, ale za to kursy są wyższe.

Do góry Bottom