>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

Mistrzostwa Świata w Lotach - Planica 18-21.03.2010

Status
Zamknięty.
snajper 322

snajper

Forum VIP

czwartek, 18 marca
9.00 - pierwsza seria treningowa
10.00 - druga seria treningowa
11.00 - kwalifikacje
piątek, 19 marca
14.15 - seria próbna
15.15 - pierwsze i druga seria konkursowa
sobota, 20 marca
9.00 - seria próbna
10.15 - trzecia i finałowa seria konkursowa
niedziela, 21 marca
9.00 - seria próbna konkursu drużynowego
10.15 pierwsza i finałowa seria​

Skład Polaków:
-Adam Małysz, Stefan Hula, Łukasz Rutkowski, Kamil Stoch, Marcin Bachleda i Rafał Śliż

Kibice skoków już szykują się na pojedynek Adama Małysza z liderem klasyfikacji generalnej Pucharu Świata Szwajcarem Simonem Ammannem. Złoty medal MŚ w lotach przed dwoma laty w niemieckim Oberstdorfie zdobył Schlierenzauer, wyprzedzając kolegę z reprezentacji Martina Kocha i Fina Janne Ahonena. Małysz był dziewiąty. W konkursie drużynowym, który w programie MŚ pojawił się po raz pierwszy w 2004 roku, triumfowali Austriacy przed Finami i Norwegami. Polacy zajęli 10. miejsce.
Rekordzistą obiektu w Planicy (HS 215 m) jest Norweg Bjoern Einar Romoeren, który w 2005 roku poszybował na odległość 239 m. Tego samego roku wynik o metr lepszy miał Ahonen, który jednak nie ustał skoku. Małysz w 2003 roku dwukrotnie skoczył tam 225 m, co jest jego rekordem życiowym

PS: Adam Małysz jeszcze nigdy nie zdobyl medalu na MS w Lotach i zeby zaraz nie było zdań ze znowu nic nie osiagnie na tych zawodach bo nie jest lotnikiem. Tabela jezeli chodzi o miejsca na podium w zawodach na mamutach:
1. Andreas Goldberger (Aut) 13---5-4-4
2. Adam Małysz 12---6-4-2
3. Matti Nykaenen (Fin) 9---6-2-1
4. Sven Hannawald (Ger) 8---4-3-1
5. Andreas Felder (Aut) 8---3-4-1
6. Gregor Schlierenzauer (Aut) 7---7-0-0
7. Martin Schmitt (Ger) 7---3-2-2
8. Simon Ammann (Sui) 7---0-5-2
9. Takanobu Okabe (Jap) 6---3-2-1
10. Matti Hautamaeki (Fin) 6---3-0-3
Zawody rozgrywane wedlug NOWYCH ZASAD :|

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Zawody zapwoiadałyby się wyśmienice jak kazdego roku gdy cała karuzela PŚ odwiedza Planice. Jednak jestem przekonany że będziemy świadkami kuriozalnych decyzji pana Tepesa i Hofera w związku z nowymi(CHORYMI!!!) zasadami...
Już widze jak oni obniżają belke najlepszym i ci tylko skacza na 180m ale prezcież dostają jakąs rekompensate pkt za rozbieg ???? Co to ma do cholery wspólnego z rywalizacją? Czy kibcie po to przychodzą pod Velikanke by oglądac dajmy na to Kranjca skaczacego na 190m ? Czy o to chodzi naprawde ?
Wczesniej jakos dawali rade zawsze z jednego rozbiegu skakac a teraz raptownie musza kombinowac. Na IO odpuścili sobie te głupoty , to dlaczego na MŚ w lotach nie mogli tego samego zrobic ?:;/:

Ciekawą tabelke snajperos wstawił. Widac że Ammann nigdy do lotników nie należał co potwierdzą obserwatorzy i kibcie skoków. Uwieńczeniem tego jakże udanego sezonu z pewnością byłby medal dla Adasia. Jest w stanie to osiągnąc tylko czy Tepes mu w tym nie przeszkodzi ?

ted 12,8K

ted

Forum VIP
na MŚ w lotach nie będą obowiązywać nowe zasady punktacji ;)

Robson // Jeśli tak to całe szczęście, ale snajper mnie okłamał jaaa :-|

snajper 322

snajper

Forum VIP
Nowe zasady beda
http://www.fis-ski.com/data/document/icr-pr-jp0910-nov2.pdf
punkt 422.1 (sorry za tlumaczenie tranlator)
Jury decyduje o długości inrun (od miejsca) do wykorzystania.
Jury może zmienić długość prowadzonych w trakcie konkursu
rundy, aby zbliżyć się do zasad sprawiedliwości i bezpieczeństwa.
- Aby zrekompensować wpływ wiatru podczas fazy lotu tak
zwany współczynnikiem wiatr zostaną uwzględnione.
- Aby być w stanie zmienić w prowadzonych przez bramy w trakcie konkursu
cały tzw czynnik bramy zostaną wykorzystane do wyrównania różnych
w prowadzonym długości między konkurentami.
- Obie, wiatr i czynnik bramy zostaną uwzględnione w całkowitej punktacji

A 709

arkadiuszch

Użytkownik
Ok pierwsze treningi i kwalifikacje za nami. W piątek konkurs. Moje pary to:
Koch M. - Hajek A. 2 1.80
Dlaczego Antoni? Wiadomo Koch i Hajek typowi lotnicy. Widzę więcej szans w tym H2H dla Czecha. Kurs bardzo dobry teraz porównując wyniki:
Kwalifikacje: Hajek 207.5 - Koch 207
I trening: Hajek 213 - Koch 203
II trening: Hajek 228.5 - Koch 209.5
Tylko w kwalifikacjach skoczyli podobnie, a w treningach Czech skakał o wiele dalej niż Austriak. Widać, że Hajek jest o wiele lepszej formie i potrafi bez problemu pokonać Martina Kocha.
Zagram również TOP 5 Hajka ????
Z innych par polecam również:
Adam Malysz - Gregor Schlierenzauer 1 1.80 ????

krzysztof1985 68

krzysztof1985

Użytkownik
Ja się obawiam, że będzie tylko 1 seria ???? tam co roku jak jest później niż 11 zaczyna wiać od przodu........ a humory pana Tepesa znamy ????

Przypominam
: kto zakwalifikuje się do finałowej 30 skacze w obu konkursach (piątek, sobota), typy są w niektórych firmach na DAY 1, lub OVERALL (2 konkursy łącznie)- jak ktoś się nie załapie do 30 pierwszego dnia - wiadomo OUT

Kamil Stoch-Matti Hautamaeki (day 1)
1,8 ✅
betsafe

Analiza:
Nasz Kamil to młody skoczek i jeszcze nieopierzony, do tego brakuje mu 2 czynników: doświadczenia i silnej psychiki.
Zgodzę się że Kamil ma zdolności, ale nie potrafi oddać 2 równych skoków i powinniśmy to wykorzystać. Chyba nie muszę przypominać ile było lania wody i zachwytu jak Kamil wygrał kwalifikacje do PŚ w Oslo a potem przyszło to co zwykle ..... rozczarowanie.
Obaj skakali w 2 seriach treningowych z tej samej belki startowej i w bardzo bardzo bardzo zbliżonych warunkach pogodowych (wiatr ????
1 seria
Kamil - 190m (29 odległość) wiatr (0,6) - suma punktów za skok 140,8
Matti - 205,5m (5 odległość) wiatr(0,9)- suma punktów za skok 159.7

2 seria
Kamil - 202.5m (13. odległość) wiatr (-1.9) - suma punktów za skok 139.1
Matti - 192.5m (30 odległość) wiatr(0,9)- suma punktów za skok 129.9

Kwalifikacje:
STOCH - 201.5m - suma punktów 199.9
HAUTAMEAKI- 204m - suma punktów 199.1
Proszę zwrócić uwagę, skoki zbliżone odległościowo różnica minimalne (o wiatr + lądowanie) jednak wg mnie Kamil jeżeli odda 1 skok bardzo dobry lub dobry, to drugi zmaści. Matti ma doświadczenie większe na mamutach to raz, i wydaje mi się że silniejszą psychę i jest w stanie oddać 2 zbliżone do siebie skoki (no chyba że aura + pan Tepes +Hoffer coś zmalują z belkami)
Dla mnie to jest bardzo dobry kurs do gry (single ew double)
Dotychczasowe starty na mamutach w tym roku
Taupliz (8.01.10)
1 konkurs
Stoch się nie zakwalifikował (32) - jego odległość : 143.0 m/ 118,6 punkta
Matti (skok kwalifikacyjny) (5 )- odległość 182.5m /170.0 punkta
w konkursie Matti i jego skoki 175m/177m łączna nota 322.4 (brak porównania bo Kamila bo wiadomo.....
2 konkurs
(analiza zbędna bo Kamil się nie załapał)
Oberstdorf (29.01.10)
1 konkurs
5- Hautameaki - skok na 209m/200.4 łączna nota (kwalifikacje)
Stoch nie startował w zawodach
/ Konkurs drużynowy - porównanie odległości;
Hautameaki -201.5m /205.5 m
Stoch - nie startował w zawodach
Małysz-Romoren (day 1)
@1,55 ✅
betsafe
/kupon wlazł ;)
Co prawda nasz Adaśko nigdy nie zdobył medalu ani nie był na podium MŚ w lotach ???? no ale do rzeczy.
1 seria próbna
Małysz (17 belka startowa :! ???? 212m -3,5 punkta za wiatr |suma|180,9
Romoren (19 belka startowa) 202,5 m +0,2 punkta za wiatr|suma|165,8
2 seria
Małysz (17 b. startowa) 209.5m 0.0 za wiatr (bezwietrznie)|suma|167.2
Romoren(19 b. startowa)203.0 -0.8 za wiatr |suma|151.2
O formie obu panów nie muszę mówić, Małysz wciąż w wyśmienitej formie od IO w Vancouver, wciąż dynamizm na progu, w powietrzu jak ptak szuka noszenia.
Romoren jest powiedzmy sobie szczerze w średniej formie, a swoje dalekie skoki ma dzięki większej powierzchni nośnej, wyższa belka startowa + wiatr.
Reasumując, sądzę że z niskiego rozbiegu rozpoczną się zawody, gdyż nie wiem co by się stało gdyby rozpoczęli z 20b. startowej biorąc pod uwagę fakt, że tam wieje pod narty i im bardziej zawody są przeciągane w czasie tym wiatr bardziej się zmaga (kto śledzi skoki powinien chyba się z tym zgodzić tak się działo tam od x lat).
Dlatego uważam, że Tepes+Hoffer zaczną puszczać z niskiej belki startowej, co sprawia że nasz Orzeł ma jeszcze lepiej, gdyż z niższych prędkości najazdowych (belka) potrafi oddać o parę metrów dłuższe skoki.
Co powiedzmy przy różnicy startowej (np Romoren startuje z 18 belki, a Małysza puszczą z 16) da efekt podwójny, raz że Małysz dostanie punkty za obniżoną belkę, a dwa on z niższych najazdów uzyskuje dłuższe skoki niż pozostali.
Fakt ktoś powie, że Romoren w &quot;pseudo&quot; kwalifikacjach skoczył 230,5m metra, ale miał dużo lepsze warunki i z bardzo wysokiej belki startowej został puszczony.
Naszym mistrzem zaraz na wyjściu zachwiało (dostał podmuch wiatru) i nim zatrzepotało ale i tak wyciągnął z tego skoku 216,5 m
Typ ryzykowny (a co dzisiaj jest pewne ;) )
W dotychczasowych zawodach na mamutach:
Oberstdorf (29.01.10)
6- Małysz
34- Romoren -/nie zakwalifikował się
/ Konkurs drużynowy - porównanie odległości;
Małysz 195.5m /202.5m
Romoren 190.5m/203.5m
Taupliz (8.01.10) 2 x Małysz lepszy od Romorena|
1 konkurs
7-Małysz, 11-Romoren / różnica punktowa 13,1 po 2 skokach /różnica długości skoków w metrach 9,5 m przewagi Adama
2 konkurs
8-Małysz, 23-Romoren / różnica punktowa 58,8 :!: / w metrach 31,5 m przewagi Adama
Neumayer-Chedal (DAY 1)
@1,72 ⛔
/Chedal hmm trzeba wziąć poprawkę na niego.... zaskoczył in plus i to mocno

Michael spisuje się całkiem przyzwoicie na mamucie, podobnie jak i Chedal.
Co mnie skłania do typu na Neumayera :?:
- Uzyskiwał minimalnie lepsze długości skoków przy tych samych warunkach pogodowych + ta sama belka
1 trening
Neumayer (201.5m|22 belka|-2.1p za wiatr|151.9punktów)
Chedal (200.0m |22 belka| -2.4p za wiatr | 149.8 punktów)
2 trening
Neumayer (201.5m|22 belka|-2.0p za wiatr|137.8punktów)
Chedal (196.5m |19 belka| -1.5p za wiatr | 142.7 punktów)
Kwalifikacje:
Chedal: 197.5m |16 belka | -6.7 za wiatr | 193.1 puntków)
Neumayer 203.0m |16 belka |-6.1 za wiatr |198.8 puntków)
Michael wg mnie jest też równiejszy i stabilniejszy i bardziej doświadczony co w przypadku skoków jest niesłychanie ważne.
Chedal - powiedzmy że solidny średniak.
Z dotychczasowych startów na mamutach w tym sezonie\
Oberstdorf (29.01.10)-
kwalifikacje: Neumayer 206m /194 punkty
Chedal 195m/186.3punkty
1 konkurs:
12- Neumayer 195.0m/199m ---&gt;365,2 punkta
16-Chedal 190m/184.5m------&gt; 349.7 punkta
Skoki Neumayera w drużynowym konkursie (Francja w drużynowych skokach nie startowała)
Neumayer 216.5 m/198m

Taupliz (8.01.10)
Kwafilikacje
Neumayer - 189.0m /175.8 punktów (4 w kwal.)
Chedal 181.0m / 168.7 punktów (7 w kwal.)
1 konkurs
16 - Chedal 175m/179.5m ----&gt;325,4 punktów
18 -Neumayer 175.5m/173.5m ----&gt;316.3punktów
2 konkurs
21- Neumayer 171.5m / 179m ---&gt; 318.1punktów
22 -Chedal 176.0 m / 173.0 ----&gt; 312,8 punktów

z underdogów (nie faworytów)
Martin Koch - Bjørn Einar Romøren(overall)
2,3
Stoch-Neumayer (overall)
1,9

sportluk-26178 18

sportluk-26178

Użytkownik
Adam w jednym z wywiadów powiedział, że cieszy się, że na MŚ w lotach konkurs będzie rozgrywany według starych zasad. Nie wiem na ile ta informacja jest prawdziwa, może wspaniałomyślny Hoffer zmienił decyzję, bo obawiał się, że przez Adama jakiś Austriak nie stanie na podium?

Wyrażę swoją opinię co do nowego systemu oceniania, uważam, że jest on niedopracowany, Adam sam mówił jak w tym skoku w Oslo, gdzie po pierwszej serii był 13, miał wiatr z tyłu, a dostał ujemne punkty. Jeśli sztab FIS wprowadza takie zmiany, to powinien liczyć się ze zdaniem skoczków, a tymczasem można powiedzieć, że ich olewa. Niech lepiej nie zapominają, że to dzięki skoczkom, kibice schodzą się by oglądać dalekie loty.

Bez względu na wszystko będę gorąco trzymał kciuki za naszych skoczków. Adama w pierwszej kolejności, bo to jemu podium należy się najbardziej, no i Kamila, który ostatnio pozytywnie mnie zaskakuje. ????

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
sportluk chciałbym aby to była prawda i zawody zostały rozegrane w normalnych zasadach, ale niestety tak nie jest o ile mi wiadomo. Dzisiaj kwale na tych nienormalnych przeliczeniach były więc nei sądze by konkurs miał byc inaczej rozegrany.
----------------

Świetne analizy Krzysztof1985;) Wszystko kapitalnie opisane. Byleby teraz typy jeszcze weszły i będzie świetnie. Szczególnie typ na Hautamekiego wydaje się ciekawy. Chociaż ja powstrzymam się od rozważania tej pary bo zawsze jakoś tak głupio gdy się chce słabszego skoku rodaka, a on wtedy skacze daleko to niewiadomo czy się ciszyc czy nie hehe :p ALe na Małysza jak najbardziej myślę można stawiac. Sam równiez mam jedną pare z typem przeciwko Romoerenowi.

Robert Kranjec - Bjoern Einar Romoeren (DAY 1 )
Typ : Kranjec @ 1,90
Unibet ✅5-6

Velikanka to domowy obiekt Kranjca można by rzec. Tutaj się wychował, tutaj miał fatalny wypadek przed paroma laty. Tutaj rokrocznie osiąga najlepsze miejsca w PŚ. Poprostu Kranjec to typowy lotnik . Im większa skocznia tym lepsze rezultaty osiągane przez niego. dzisiejszy skok w kwalifikacjach na 216,5m to potwierdza. W dodatku świetny telemark. Romoeren do nie dawna jakby zagubiony, podczas swoich skoków za bardzo rozstawiał narty które prowadził jakby równolegle. Nie przypomina to stylu V. Niby w Oslo oddał dobry skok w pierwszej serii, ale w drugiej już zdecydowanie słabiej i spadł z wysokiego miejsca na 7. Teraz podczas kwali poszybował na 230m, ale raz że mu podwiało, dwa że nie ma stabiolnej formy, trzy że potrafi spartolic swój skok co czesto mu się zdarza. Kranjec u siebie jak w domu, tegoroczne konkursy na mamutach w ścisłej czołówce. Bodaj jeden nawet wygrał. Sądze że po takim kursie warto to zagrac.

---------------------

Johan Remen Evensen - Emmanuel Chedal (DAY 1 )
Typ : Evensen @ 1,65
Unibet ⛔19-15

Norweg jeden z lepszych lotników. Dzisiaj podczas kwali zepsuł skok, ale to nie powinno rzutowac na jego jutrzejsze rezultaty. Nawet mimo błędu na progu wyciągnął swój skok na 200m. Na mamucie czuje się jak ryba w wodzie.
Chedal miał owszem dobry poczatek sezonu przez co wysoko jest w klasyfikacji PŚ, ale w tej parze zdecydowanego faworyta widze w Norwegu.

Te dwie pary zagram na pierwszy dzień MŚ w lotach. Uważam je za jedne z lepszych jakie wystawił Unibet. Zastanawialem się też nad postawieniem przeciwko Ahonenowi,ale w parze z Uhrmannem wszystko się może zdarzyc i wkońcu to jest Janne więc może odpalic. ALe jest jakby przygaszony. Brakuje mi też np takiej pary jak Morgi - Hajek gdzie stawiałbym na Czecha, szkoda że Unibet nie przyjmuje propozycji swoich graczy i nie doklada par do oferty jak robi to Betsafe np. No ale cóż gram to co wystawili czyli w/w dubla ;)

kamil_gks 22

kamil_gks

Użytkownik
Orientuje się ktoś może czy oferta w sts jest tylko na pierwszy dzien czy może na cale zawody?
Evensen-Stoch
typ1
kurs 1.8
Tak jak Robson napisal głupio stawiac przeciwko rodakowi, ale mysle ze po takim kursie warto. Po dwóch skokach terningowym i jednym w kwalifikacjach, minimalnie lepszy Kamil, ale raz ze na drugim treningu Evensen jechal 3 belki nizej, dwa - norweg to świetny lotnik napewno zmobilizuje sie na zawody, a Stoch nie raz pokazywal ze z ta jego psychika jest różnie. Wielki talent, ale czegos jeszcze brakuje zeby w zawodach dorównac najlepszym. myśle ze Evensen wygra tą pare.

L 4

lukashao

Użytkownik
Spotkanie: Anders Jacobsen (NOR) - Harri Olli (FIN) (Head to head)
Typ: Anders Jacobsen
Kurs: 1.50
Buk: Bet-at-home
Analiza:
Witam, jutro o 14 15 serią treningową rozpoczynają się Mistrzostwa Świata w skokach narciarskich. Ciekawie zapowiada się pojedynek Andersa Jacobsena z Harrim Ollim. Jacobsen w ostatnim czasie spisuje się o wiele lepiej od Fina. Podczas treningów w Planicy Norweg skakał o wiele dalej od Ollego. Oto wyniki:
I trening:
5 pozycja, Anders Jacobsen 205.5m 168.4 pkt
12 pozycja, Harri Olli 201.5m 162.9 pkt.
II trening:
7 pozycja, Anders Jacobsen 208.5m 158.8 pkt
16 pozycja, Harri Olli 193.0m 140.4 pkt
Kwalifikacje:
Anders Jacobsen 198.5m
20 pozycja, Harri Olli 176.0m 169.2 pkt
Kurs niski jednak typ wydaje się być pewny ????

snajper 322

snajper

Forum VIP
Skoki Narciarskie - MŚ w Lotach Day 1
Olli - Zauner
Typ: Olli @ 2.30
wynik: 5-10 ✅

Harri Olli... jedno jest pewne. W zawodach znowu nas zaskoczy. Pytanie tylko czy pozytywnie? Ja jestem skłonny zaryzykowac, że bedzie lepszy od młodego Austriaka który przebojem wdarł sie do reprezentacji tego kraju.
W treningach Olli skakał 201,5m (12) oraz 193m (29), Zauner 191m (28 ) oraz 202.5m (12) Jak widac bardzo porównywalnie. W kwalifikacjach skok zepsuł Fin, który skoczyl 176m i mam nadzieje ze to była jedyna wpadka w Planicy. Zauner zajął 11 miejsce za skok na odleglosc 183m.
Kurs jaki zaproponowal unibet na pewno jest wart tego ryzyka

acab1923 9

acab1923

Użytkownik
Panowie więc jak wam widzi się czołowa trójka...
1.Amman
2.Małysz
3. Schlierenzauer
Myślę że powinno obyć się bez niespodzianek. Kurs na Małysza TOP 3 w pierwszym dniu konkursu wynosi 1,50. Mimo że Adam &quot;nie lubi&quot; dużych skoczni, to myślę że bez problemu załapię się na to podium. Co do niespodzianek myślę że może namieszać Harri Olli, Robert Kraniec i Romoren.
Najwyższy stopień na forum jednak chyba zarezerwowany dla Ammana, mimo że on także &quot;nie czuję się&quot; na, mamutach. Jednak wczoraj pokazał że potrafi daleko skoczyć. Myślę że mądrym posunięciem będzie zagranie w TOP 3 naszego Adama za 1,50, lub dla mniej odważnych Ammana 1,20 (betsafe).

nikkol 277

nikkol

Forum VIP
Robert Kranjec - Bjoern Einar Romoeren (DAY 1 )
Typ : Kranjec @ 1,90 Unibet
[/center]
Teraz podczas kwali poszybował na 230m, ale raz że mu podwiało, dwa że nie ma stabiolnej formy, trzy że potrafi spartolic swój skok co czesto mu się zdarza. Kranjec u siebie jak w domu, tegoroczne konkursy na mamutach w ścisłej czołówce. Bodaj jeden nawet wygrał. Sądze że po takim kursie warto to zagrac.
[/font]
Tutaj się nie zgodzę. I Kranjec, i Romoeren mieli te same warunki. Jeśli wierzyć temu całemu współczynnikowi wiatru, był on bardzo podobny u obu skoczków (różnica bodajże 1 punktu). Słoweniec wylądował było nie było 15 metrów bliżej. Bjoern Einar Romoeren też jest bardzo zmobilizowany, w jednym z wywiadów powiedział, że to najważniejsza impreza roku ;)
Pozdrawiam i odradzam typowania w tej parze, bo może być różnie.

levy42 3,9K

levy42

Użytkownik
Moje typy na dziś:

Małysz-Romoeren 1@1,552.-7.✅

Kranjec-Koch 1@1,506.-9.✅

Małysz w fenomenalnej formie, w Planicy lubi skakać. Romoeren to też lotnik,ale w tym sezonie bez rewelacji. Wczoraj co prawda skoczył 230 m,ale stabilność Małysza da mu według mnie wyższe miejsce po 2 skokach od Norwega.
Druga para to pojedynek lotników. Obaj na mamutach zawsze wysoko, w tym sezonie jednak to Kranjec się lepiej prezentuje. Myślę,że na swojej skoczni będzie wyżej niż Koch.

pingwin 117

pingwin

Użytkownik
Naprawde wielka szkoda że zawody na największej skoczni swiata są rozgrywane według tych chorych zasad. Mam nadzieję, że wycofają to w przyszłym sezonie, bo chyba każdy widzi jaki to niewypał. Kranjec 224,5 metra skoczył bodajże w pierwszej serii o wiele dalej od innych a zajął 7 miejsce. Jedyny plus to taki, że dzięki temu Małysz jest w czołówce.

Spotkanie: PLANICA HS 215 - Skoki narciarskie
Typ: Zakład na zwycięzcę - Typ: Adam Małysz (POL)
Kurs: 3,40
Buk: Bet-at-home
Analiza:

Dzisiaj kolejny dzień zmagań na największej skoczni świata. Jak wiadomo pierwsze dwie serie rozgrywane były wczoraj a następne dwie zostaną rozegrane dzisiaj o godzinie 10:15. Wczoraj konkurs był niezwykle emocjonujący. W pierwszej serii zgodnie z moimi przypuszczeniami najdalej poszybował Robert Kranjec, lecz miał dobre warunki, a zgodnie z nowymi przepisami odejmowane są za to punkty i Kranjec po pierwszym konkursie uplasował się daleko od czołówki. Ale nie o słoweńskim skoczku chciałem tu powiedzieć. Po pierwszej serii pierwsze miejsce zajmował Adam Małysz drugi był Amman. W drugiej serii jednak, Szwajcar oddał lepszy skok od Orła z Wisły i to on przed dzisiejszymi zawodami jest liderem. Mam nadzieje że scenariusz z Igrzysk i kilku poprzednich konkursów Pucharu Świata nie powtórzy się i Adam Małysz nie zajmie drugiego, lecz pierwsze miejsce i na koniec sezonu uda mu się wreszcie pokonać Szwajcara, który na mamutach nie czuje się aż tak dobrze jak na skoczniach normalnych. Transmisja na TVP 1
- Typy Dnia

C 1

cinek146

Użytkownik
Planica dzień 2

R.Kranjec- miejsce-wyższe/niższe: 6,5 1 1.60 ✅
Robert u siebie musi pokazać ze potrafi tu latać i udowodnić ze dzisiejsze 6 miejsce to była pomyłka.
G.Schlierenzauer- miejsce-wyższe/niższe: 3,5 2 2.70 ⛔
Panowanie młodego Austriaka dobiega końca a w zasadzie już przeminęło jego skoki nie są takie jak na początku sezonu, a pogoda bywa rożna myślę ze na podium jutro go nie zobaczymy.
T.Hilde-J.Ahonen- kto lepszy 1 1.60 ⛔
Hilde oddał 3 skoki lepsze od aktualnie słabiutkiego Ahonena który jest kompletnie bez formy.
J.Happonen-J.R.Evensen- kto lepszy 2 3.15 ⛔
Normalnie zapewne bym grał 10/10 na Fina bo jest dość pewnym faworytem, ale nic mylnego dla mnie obaj na tej skoczni skaczą podobnie nie zapominajmy ze to właśnie on był 7 w kwalach Janne 9, seria próbna Evensen 211,5 m Janne 187m. Liczę tutaj na niespodziankę :wink:
K.Stoch-M.Schmitt- kto lepszy 1 1.60 ✅
Jeżeli Kamil nie spali pierwszego skoku to powinno byc dobrze, Niemiec wcale rewelacyjnie tutaj nie skacze.

snajper 322

snajper

Forum VIP
Skoki Narciarskie - MŚ w Lotach Drużynowe
Anders Bardal - Olli Muotka
Typ: Olli Muotka @ 2.20
betsafe

Na szybko bo poźna pora juz. W parach krajowych kompletnie nic ciekawego. Zaryzykuje wiec coś miedzy zawodnikami. Moją uwagę przykuła własnie ta para i kurs na Fina. Moutka wystartuje tylko dlatego ze Ahonen zrezygnował. Nie jest to słaby zawodnik, na pewno poziomem podbny do Bardala. Posłuże sie tutaj wynikami z treningów:
Bardal- 189,5m ( 31 ) 191.5m ( 31 )
Moutka- 204.5m ( 8 ) 195.5m ( 25 )

Jak widzimy Fin byl nieznacznie lepszy a kurs ciekawy na to ze będzie lepszy. Szczerze zbytnio nie obchodzi mnie ten typ, licze tylko na to ze sedziowie w koncu pozwola na loty i nie beda bezsensownie zmieniac belek

C 94

crock

Użytkownik
Finlandia-Polska 2,45
Przeanalizujmy pary:
Stoch-Happonen-jak dla mnie Kamil ma duże szanse na wygrana i zdobycie nawet sporej przewagi pkt
Rutkowski-Muotka- wydaje mi się, ze tutaj jednak mlody Fin bedzie gora, co potwierdzaja zreszta wyniki treningow
Hula-Hautamaeki- jak Stefan nie spali bedzie wg mnie wyrownanie, bo Mati nie prezentuje olsniewajacej formy, choc trzeba przyznac ze potrafi odleciec
Malysz-Olli - wygrana Adama, ze spora przewaga.
W
Wiec wg mnie b duzo bedzie zalezalo od pojedynku Huli z Hautamekim, jak Stefan nie spali, a Fin przypadkiem nie odleci daleko to mamy wygrana.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom