>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Mistrzostwa Świata Elity 2025 (Sztokholm i Herning)

sunxl 2,4M

sunxl

Typer
66e84347598c9_4000.jpg

Rozpoczynamy najważniejszą hokejową imprezę w Europie, a więc Mistrzostwa Świata Elity! Tym razem zawitamy w Danii i Szwecji, gdzie zespoły jak zawsze zostały podzielone na dwie grupy. Złota będą bronić Czesi, a chrapkę na tytuł mają naturalnie współgospodarze, a więc Szwedzi, którzy zawiedli przed rokiem. Naturalnie USA i Kanada również będą liczyć się w walce o najwyższe cele. Ja koło czwartku wstawię swoje długoterminowe propozycje oraz krótkie omówienie turnieju. Zachęcam do wyrażania swoich opinii, analiz z typami. Niech to będzie piękny czas z reprezentacyjnym hokejem!

xxx.jpg

Otrzymane punkty reputacji: +490
warzyn 184,9K

warzyn

Użytkownik
Można powiedzieć w końcu. W piątek startujemy, a ja postaram się przejść przez turniej z obiektywną sympatią po stronie czeskiej. Z pierwszych informacji zaciąg z NHL już na miejscu i meczach towarzyskich było trochę rotacji i zgrywania składu lokalnego z tym z za wielkiej wody.
w składzie:
Adam Klapka (RW/LW)
Karel Velmejka (B)
Daniel Vladar (B)
Filip Hronek (O)
David Spacek (O)
Jakub Lauko (N)
David Pasternak (RW)

G 24,7K

Gramy Nie Pękamy

Użytkownik
Do Kanady dołączyli Crosby i MacKinnon i już kursy na złoto poleciały z 4 na 2 z hakiem.
Ogólnie mają mega paczkę w tym roku.

5xharoldx5 2,3M

5xharoldx5

Znawca - Szachy
Austria - Finlandia
Typ: Austria powyżej 1,5 bramki w meczu (razem z dogrywką i decydującym rzutem karnym)
Kurs: 2,13
Fortuna

Wyniki spotkań towarzyskich Austrii delikatnie mówiąc nie wyglądają optymistycznie, ale ja pamiętam Austriaków z zeszłorocznych mistrzostw świata. To jakie wyniki robiła ta reprezentacja to był szok i kilka razy dali zarobić na overach. Udało im się wtedy m.in. zdobyć pięć bramek ze Szwajcarią, aż sześć z Kanadą, a z Finlandią nie tylko zdobyli trzy bramki, ale nawet wygrali tamto spotkanie, a kurs na ich zwycięstwo wynosił ok. 20,00 w zależności od bukmachera. Czy w tym roku też zobaczymy tak szalonych Austriaków? Trudno powiedzieć, ale ich over 1,5 w pierwszym meczu wydaje mi się dobrą opcją.

Ostatnia edycja:
madman 14,6K

madman

Użytkownik
Wydaje się, ze Szwedzi mogą roznieść u siebie przy wyprzedanej hali Słowaków - dobry, mocny skład?

sunxl 2,4M

sunxl

Typer
Lecimy z typami długoterminowymi. Rok temu udało się trafić mistrzostwo Czech z kursem 8.50 i niedawno najlepszego strzelca reprezentacji Polski po kursie 18.00 na MŚ Dywizji 1A. Zobaczymy, jak pójdzie tym razem:

Nathan MacKinnon najlepszym punktującym MŚ @5.00 Fortuna

Nathan MacKinnon powyżej 13.5 punktów na MŚ @1.80
David Pastrnak powyżej 12.5 punktów na MŚ @1.75
Nico Hischier powyżej 9.5 punktów na MŚ @1.85
AKO @5.85 Fortuna

Kazachstan powyżej 29.5 straconych goli na MŚ @1.80
Słowenia powyżej 30.5 straconych goli na MŚ @1.80
AKO @3.24 Fortuna

Jeden zawodnik strzeli 4 lub więcej goli w jednym meczu na MŚ @4.00 Fortuna

Zawodnik strzeli gola w stylu Michigan na MŚ @11.00 Fortuna

Kto najlepiej punktującym turnieju?
Siła ofensywa Kanady w tym roku jest ogromna i zainteresował mnie kurs 5.00 na Nathana MacKinnona pod kątem najlepszego punktującego turnieju. Napastnik Colorado Avalanche w tej kampanii NHL zdobył łącznie 127 oczek. W sezonie zasadniczym NHL zajął drugie miejsce w kanadyjce i znalazł się zaraz za plecami Nikity Kucherova. Mając obok siebie takich wirtuozów hokeja jak Sidney Crosby, czy też Macklin Celebrni można spodziewać się kilkunastu oczek gwiazdy Avs. Ekipa spod Znaku Klonowego Liścia będzie najprawdopodobniej w strefie medalowej, a więc 11 rozegranych spotkań daje nadzieję na solidne punktowanie, szczególnie z takimi rywalami jak Słowenia, Francja, Austria, czy też Łotwa.

Gwiazdy NHL będą świecić najjaśniej na MŚ?
Fortuna daje możliwość typowania punktacji ogólnej poszczególnych zawodników. Pobrałem linie 13.5 na Nathana MacKinnona, 12.5 na Davida Pastrnaka i 9.5 na Nico Hischiera. O napastniku Kanady pisałem wyżej. Typuje go, jako najlepszego punktującego turnieju, dlatego te 14 oczek są do zrobienia.

Co do Davida, to został bohaterem swojej nacji, strzelając z one-timera gola na 1:0 w finale ze Szwajcarami na domowych Mistrzostwach Świata w poprzednim roku. Snajper Boston Bruins dołączył do kadry w fazie play-off, teraz będzie już od początku. Indywidualnie Pastrnak zaliczył bardzo udany sezon w NHL z 106 oczkami na koncie w punktacji kanadyjskiej. Była to druga najlepsza kampania pod tym względem. Szkoda, że jego zespół całościowo nie dojechał. Myślę, że jego współpraca z Romanem Cervenką, Martinem Necasem, czy też Lukasem Sedlakiem przyniesie odpowiednie owoce.

Do tego duetu dokładam Nico Hischiera. Szwajcaria była o krok, aby sięgnąć po złoto na ostatnich Mistrzostwach Świata. Za rok turniej odbędzie się właśnie w Suisse i tam dopiero zostanie zbudowana mocna kadra. Aktualnie skład jest zdecydowanie słabszy, niż to było w Czechach. Zabraknie m.in. Romana Jossi, a więc jednego z najlepszych ofensywnych obrońców świata, czy też Nino Niederreitera, który walczy o Puchar Stanleya z Winnipeg Jets. Hischier będzie musiał brać ciężar gry na swoje barki, ale znani z ZSC Zurich Denis Malgin, czy też Sven Andrighetto będą wspierać gwiazdę New Jersey Devils. Nie zapominajmy o Timo Meierze, czy też Jonasie Siegenthalerze, z którymi występuje w jednym klubie. Rok temu miał na swoim koncie 11 punktów kanadyjskich, tym razem liczę na minimum 10.

Kazachstan i Słowenia z problemami w defensywie?
Ciekawym rozwiązaniem jest typowanie ilości straconych goli przez poszczególne zespoły. Mój wzrok został skierowany na Kazachstan i Słowenię. Azjaci mają spore problemy w bramce i na turniej nie zawitają Nikita Boyarkin oraz Andrei Shutov, którzy są kontuzjowani. Trójka goalie powołanych przez selekcjonera, a więc Jelal-ad-Din Amirbekov, Sergei Kudryavtsev oraz Maxim Pavlenkoto poziom zdecydowanie poniżej Elity. Poziom hokeja w tym kraju z roku na rok spada, co potwierdzają wyniki Bars Nur-Sultan w KHL. Na poprzednich Mistrzostwach Świata Kazachowie stracili 31 goli z Shutovem i z Boyarkinem. Tym razem liczba będzie większa.

Dokładam też Słowenię, która przechodzi przez zmianę pokoleniową. Przede wszystkim szkoda mi trójki ofensywnych graczy z Bremerhaven, a więc Jan Urbas, Ziga Jeglic oraz Miha Verlic. Bez doświadczonych hokeistów również w defensywie trudno będzie nawiązać walkę o utrzymanie. Linia 30.5 jest korzystna, tym bardziej, gdy spojrzymy na rywali w grupie. Spotkania z Czechami, USA mogą zakończyć się dwucyfrówką a mecze z Niemcami oraz Szwajcarami sporymi porażkami.

Ryzykowne typy na Mistrzostwa Świata
Poniżej znajdują się jeszcze bardziej ryzykowne propozycje na cały turniej w Szwecji i Danii. Interesującym zakładem jest typ, który mówi o tym, że jeden z zawodników zaliczy 4 trafienia w jednym meczu. Stać na to liderów Kanady, USA, Szwecji, czy Czech, szczególnie w konfrontacjach z takimi nacjami jak Kazachstan, Węgry, Francja, czy też Słowenia. Spodziewam się pogromu i nawet dwucyfrówek ze strony faworytów w starciach z outsiderami.

Na koniec zostawiłem sobie mocno szalony zakład, który mówi o golu zdobytym w stylu Michigan. Na turniej w Danii i w Szwecji przyjeżdża wielu młodych zawodników, jak Macklin Celebrini, czy też Dalibor Dvorsky, którzy przy korzystnym wyniku mogą pokusić się o próbę trafienia w takim stylu. Czym w ogóle jest gol w stylu Michigan?

W hokeju na lodzie gol Michigan to trafienie zdobyte przez atakującego, który rozpoczyna akcję za bramką przeciwnika. Unosi krążek na kij, szybko przesuwa kij w górny róg bramki i z bliskiej odległości wrzuca krążek do siatki, strzałem w stylu lacrosse’a.

Jak wskazuje kurs, jest to mocno ryzykowny typ, ale na tegorocznych Mistrzostwach Świata pojawi się kilku świetnie wyszkolonych graczy, którzy mogą pokusić się o takiego gola.

Otrzymane punkty reputacji: +880
G 24,7K

Gramy Nie Pękamy

Użytkownik
Wydaje się, ze Szwedzi mogą roznieść u siebie przy wyprzedanej hali Słowaków - dobry, mocny skład?
Szwedzi bardzo mocny roster. Obok Kanady są głównym kandydatem do zdobycia złota.

Do Kanady dołączył jeszcze Brayden Schenn. Niesamowicie wygląda ich atak. MacKinnon prawdopodobnie w 1 linii z Sidem. Oglądanie ich razem to będzie miód dla oczu.

sunxl 2,4M

sunxl

Typer
To lecimy z MŚ! Na razie tak, może coś dołożę później:

Szwajcaria vs Czechy: David Pastrnak strzeli gola @2.50🟥 szkoda tego beznadziejnego karnego
Fortuna

Szwajcaria vs Czechy: David Pastrnak punkt @1.40✅
Dania vs USA: USA zwycięstwo + powyżej 5.5 goli w meczu @1.85🟥
AKO @2.59 Fortuna🟥

Rok temu przed Szwajcarami stała ogromna szansa, aby po raz pierwszy w historii sięgnąć po złoto Mistrzostw Świata.
Niestety hala w Pradze była bardziej szczęśliwa dla Czechów, którzy w trzeciej tercji zadali decydujący cios. Był to David Pastrnak, który pokonał Leonardo Genoniego ze swojego słynnego one-timera. Szkoda, ale należy wyciągnąć wnioski i w tym roku kadra przywieziona na turniej jest słabsza, niż to było na poprzednich Mistrzostwach Świata. Przypomnijmy, że przyszła edycja odbędzie się właśnie w Suisse i tutaj należy spodziewać się największych gwiazd.

Do Danii Patrick Fischer nie mógł zabrać ze sobą jednego z najlepszych ofensywnych defensorów na świecie, a więc Romana Josiego oraz Nino Niederreitera, który bije się o Puchar Stanleya. Jest oczywiście trio z New Jersey Devils, czyli Nico Hischier, Timo Meier oraz Jonas Siegenthalter. Ciekawy jestem, jak po świetnym sezonie zaprezentują się hokeiści z ZSC Zurich, którzy wygrali Ligę Mistrzów oraz National League. Sven Andrighetto, Denis Malgin i Dean Kukan mogą zrobić różnicę na tafli. Szczególnie tego pierwszego będę bacznie obserwował. Czy Szwajcaria zrewanżuje się przeciwnikowi za przegrany finał?

Czesi marzyli, aby w poprzednim roku na własnych taflach sięgnąć wreszcie po złoto i tak też się stało. Fani musieli czekać aż 14 lat, aby ponownie tej sztuki dokonać. Udało się i świętowanie w tym kraju trwało więcej niż tydzień, ale sztuką będzie obronić ten tytuł. Zadanie nie będzie łatwe, bo Kanada i Szwecja prężą muskuły, aby tym razem nie zawieść, niemniej jednak kadra naszych sąsiadów jest optymalna i stać tutaj formalnych gości na walkę o medale.

Przede wszystkim od początku turnieju będziemy oglądać Davida Pastrnaka, a więc bohatera ostatniego finału. Gwiazda Boston Bruins nie błyszczała w play-offach, ale w decydującym momencie zdobył kluczową bramkę. Jest naturalnie Roman Cervenka, Lukas Sedlak, Martin Necas, czy też Filip Hronek, a więc nadzieje są spore, aby powtórzyć sukces sprzed roku. Czy liderzy Czechów ponownie zadecydują o wyniku starcia ze Szwajcarami?

Bukmacherzy nie mają jednostronnego faworyta, ale według nich to obrońca tytułu ma większe szanse na zwycięstwo ze Szwajcarami. Ja jednak pójdę w stronę Pastrnaka. Zaproponuje jego gola na singla oraz punkt do AKO. David to bohater poprzedniego finału MŚ, gdzie Czesi po 14 latach ponownie sięgnęli po złoto i to na własnej ziemi.

Napastnik Boston Bruins ma za sobą świetny sezon indywidualny i z 106 oczkami zakończył fazę zasadniczą. Szkoda, że jego klub tak szybko zakończył zmagania w NHL, ale pod tym kątem była to jego najlepsza kampania.

Zarówno Szwajcaria, jak i Czesi preferuje defensywny styl gry, ale jest to pierwsze starcie na mistrzostwach. Nie wszystko będzie grało od początku i wierzę, że Pastrnak pokusi się o premierowe trafienie. Może znów z one-timera?

Pozostajemy w Herning i wieczorem czeka nas konfrontacja gospodarzy z USA. Co tutaj dużo kryć, Dania na swój domowy czempionat nie zbudowała konkurencyjnej kadry. Nie widzimy tutaj graczy z NHL, bo taki Nikolaj Ehlers cały czas walczy o Puchar Stanleya, a Oliver Bjorkstrand, czyli napastnik Tampa Bay Lighting poddał się operacji, która ma uratować mu karierę. Miejsce oczywiście pozostało, gdyby 2. runda play-off zakończyła się negatywnie, niemniej jednak trzeba szacować, że outsider nie będzie liczył się w walce o medale, a i o ćwierćfinał będzie bardzo ciężko.

Jeżeli spojrzymy sobie na zespół powołany przez szwedzkiego szkoleniowca Mikaela Chrintz-Gatha, to są to zawodnicy z Europy i z rodzimej ligi. Warto jednak zwrócić uwagę na doświadczenie w osobach Nicklasa Jensena, czy też Patrick Russella. Największym talentem jest jednak 20-letni gracz Seattle Kraken, a więc Oscar Fisker Mølgaard. Jakie są szanse gospodarzy na tegorocznych Mistrzostwach Świata z taką drużyną?

Amerykanie po niezłej fazie grupowej na poprzednim turnieju zawiedli w play-off. Już w ćwierćfinale musieli pogodzić się z odpadnięciem z Mistrzostw Świata. Przegrana 0:1 z Czechami pokazała, że kadra nie była na tyle jakościowa, aby powalczyć o medale. W tym roku ma to się zmienić i jest spora motywacja, aby znaleźć się na podium.

Drużyna przywieziona do Danii i Szwecji to mieszanka doświadczenia z młodością. Mnie, jako fana młodzieży interesować będą występy znanych mi zawodników z Mistrzostw Świata U20, jak Zeev Buium, Logan Cooley, Cutter Gauthier, Frank Nazar, czy też Will Smith. Czekamy też na informację, który z defensorów Cole Hutson czy też Zach Werenski będzie wyjeżdżał na lód w barwach USA. Czy ta receptura sprawdzi się na taflach w Skandynawii?

Spodziewam się mocno overowego spotkania. Tak jak pisałem wyżej, Dania posiada słaby rooster i kraj ten reprezentują głównie hokeiści z Europy i z rodzimej ligi. Po drugiej stronie barykady mamy wiele młodzieży i Amerykanie będą starali się grać szybki oraz ofensywny hokej.

Zdecydowałem się na typ, który mówi o zwycięstwie faworytów i dokładam do tego over 5.5 goli. Myślę, że USA ma potencjał, aby zakręcić się koło 4-5 trafień, a rywale to 1 trafienie przed własną publicznością dołożą. W spotkaniu towarzyskim z Niemcami w Dusseldorfie wyglądało to dobrze i wynik 5:2 poszedł w świat. Dania będzie miała sporo problemów z bardzo wiekowymi hokeistami. Przede wszystkim w defensywie, aby powstrzymać młodych zawodników, którzy bazują na szybkości i technice.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +711
sunxl 2,4M

sunxl

Typer
Szwajcaria vs Czechy: Sven Andrighetto punkt @2.35✅
Sven Andrighetto gol @4.50✅
Fortuna

Spróbujemy ze Svenem, a potem mam coś jeszcze na mecz Szwecji ze Słowacją. Sven ma za sobą świetny sezon, śledziliśmy jego poczynania w tej kampanii i wraz z ZSC Zürich świętował tytuł mistrzowski i Hokejowej LM.

Czas swoją dobrą dyspozycję przełożyć na reprezentację. Szwajcarzy będą zmotywowani, aby odegrać się na przegranym finale. Andrighetto występuje w linku z Malginem, więc znają się jak łyse konie. Myślę, że będzie występował w pierwszym unicie PP z Hischierem i z Meierem. Stawiam na punkt i na jego gola.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +2384
warzyn 184,9K

warzyn

Użytkownik
Czwarta linia Czechów naprawdę fajnie wygląda. Tichacek bombarduje z niebieskiej, w Kladnie podstawa formacji PP, a Jakub Flek zagrał dobry play off z Kometą.. niestety nie docieram do informacji,ale zakladam, że pierwszy unit PP zarezerwowany dla NHL, ale minimum widzę ich w drugiej formacji PP....

PK +0.5 Tichacek @4 Fortuna
PK +0.5 [email protected] Fortuna

Ostatnia edycja:
sunxl 2,4M

sunxl

Typer
Szwecja vs Słowacja:
Dalibor Dvorsky punkt @2.40🟥
Dalibor Dvorsky gol @4.70🟥
Fortuna

Super rozpoczęty turniej i Sven nie zawiódł z golem i punktem. Szkoda Pasty, słabo wykonany karny. Jednak nie Getto chodził mi po głowie od samego rana, ale właśnie Dvorsky.

Jeżeli ktoś śledził moje wpisy na temat MŚ U20, to właśnie Dalibora graliśmy najczęściej i nie zawodził. Jest to wielka nadzieja słoweńskiego hokeja i zobaczymy, jak poradzi sobie w rywalizacji z doświadczonymi zawodnikami.

Jest to świetnie wyszkolony zawodnik. Potrafi z gumą robić niebywałe rzeczy i z pewnością w NHL jego kariera za chwilę będzie rosła. Ogólnie jest spory hype na tego hokeistę w Ameryce i prospekt St. Louis zaznał już debiutu w najlepszej lidze świata.

Niestety u Słowaków brakuje liderów z poprzednich lat, jak Hrivik, Cehlarik, Tatar, ale rodzą się nowi. Dvorsky będzie występował obok swoich kolegów z młodzieżowej reprezentacji, jak Samuel Honzek, czy też Adama Sykorę. Szwedzi to naturalnie spory faworyt, ale wierzę, że talent, szybkość i spryt Dalibora da mu przynajmniej
asystę.

Ostatnia edycja:
sunxl 2,4M

sunxl

Typer
Wczoraj sporo pecha, niewykorzystany najazd przez Pastrnaka, a w meczu USA zabrakło gola. Pierwsze koty za płoty i próbuję dzisiaj tak:

Słowenia vs Kanada: Nathan MacKinnon gol @1.60✅
Dania vs Szwajcaria: Nico Hischier gol @2.40✅
AKO @3.85 BETFAN✅

Słowenia vs Kanada: Nathan MacKinnon powyżej 2.5 punku w kanadyjce @2.75✅
Dania vs Szwajcaria: Nico Hischier punkt w kanadyjce @1.40✅
AKO @3.84 BETFAN✅

Słowenia to naturalnie beniaminek w Elicie, który wrócił po roku do grona najlepszych reprezentacji na Świecie. Odmłodzenie kadry musiało nadejść i w barwach outsidera nie ujrzymy już trójcy z Bremerhaven. Jan Urbas, Miha Verlic oraz Ziga Jeglic postanowili zakończyć karierę w kadrze. Dodatkowo Anze Kopitar również zdecydował zawiesić przysłowiowe łyżwy na kołku w reprezentacji.

To powoduje, że w barwach Słowenii ujrzymy mniej doświadczonych graczy. Należy jednak zwrócić uwagę na Jana Drozga, który będzie wyróżniał się na tle swoich kolegów. Fani powinni liczyć na swojego lidera Matic Török. Warto obserwować młodzież w osobach 19-latka Filipa Sitara oraz 18-latka Jana Golicica. Czy ten zespół ma realne szanse na utrzymanie się w Elicie?

Kanada to naturalnie główny kandydat do złota. Tak było oczywiście też w poprzednich latach, ale tym razem to tylko 1 nacja może powstrzymać ekipę spod Znaku Klonowego Liścia. Jest to gospodarz Szwecja i ostatniego dnia w fazie grupowej ujrzymy ten interesujące spotkanie. Kto wie, czy te reprezentacje nie spotkają się w finale. Można śmiało stwierdzić, że Kanada zdenerwowała się na wynik osiągnięty podczas ostatnich MŚ. Tylko 4. miejsce i brak medalu w Czechach spowodowało sporą motywację poszczególnych zawodników tej nacji.

Naturalnie największymi gwiazdami są Sidney Crosby oraz Nathan MacKinnon. Obaj zdobyli razem złoty medal na Mistrzostwach Świata w Pradze w 2015 roku i ich radość można zauważyć na okładce tego tekstu.
Nie wolno zapomnieć o prawdziwej legendzie Marc-André Fleurym, który zakończył karierę klubową i jest to jego ostatni turniej w ramach zawodnika hokeja na lodzie. Takie nazwiska jak Travis Konecny, Ryan O’Reilly, Brayden Schenn, Macklin Celebrini, Jared Spurgeon, czy też Jordan Binnington nie trzeba nikomu przedstawiać, jeżeli na bieżąco śledzi się ligę NHL. Czy Kanada pewnie pokona dzisiaj outsidera?

Bukmacherzy w roli faworyta stawiają naturalnie na Kanadę i osobiście spodziewam się 6-8 goli ze strony ekipy spod znaku Klonowego Liścia. Słowenia jest w fazie przebudowy i nie ma większych argumentów, aby powalczyć z zespołem prowadzonym przez Deana Evasona.

Liczę tutaj przede wszystkim na duet, który poprowadził Kanadę do złota w 2015 roku. Sidney Crosby oraz Nathan MacKinnon powinni od pierwszych spotkań pokazać klasę i regularnie punktować na tym turnieju.
Zdecydowałem się na gola napastnika Colorado Avalanche oraz na 3 jego oczka w kanadyjce. Jest to najsłabsza Słowenia od lat i mam nadzieję, że będzie to dobry rozruch dla faworytów.

Przenosimy się do Herning i tutaj gospodarze podejmą Szwajcarię. Tak jak można było się spodziewać, Dania nie potrafiła nawiązać walkę z Amerykanami i jeden z najstarszych składów na tych Mistrzostwach Świata miał spore problemy kondycyjne. USA znacznie lepiej wyglądało na tafli i w pewnym momencie widoczne było ogromne zmęczenie. Outsider ma pod górkę i ciekawy jestem, czy odpowiednia forma nadejdzie na kluczowe mecze podczas tego turnieju.

Gospodarze przede wszystkim liczą na triumfy z Norwegią, Węgrami i Kazachstanem, a Niemcom postarają się urwać oczka, aby zachować marzenia o awansie do ćwierćfinału. Tak naprawdę Dania potrafiła postawić się USA w pierwszej tercji i początkowe 20 minut były bardzo dobre w wykonaniu tej reprezentacji. Im dalej w las, tym gorzej i wiek daje się we znaki. Fani liczą na swoich liderów jak Oscar Fisker Molgaard, Patrick Russell, Matias Lassen, czy też Joachim Blichfeld. Który z nich zostanie bohaterem?

Suisse zagrało wczoraj naprawdę dobre spotkanie z Czechami i zabrakło niewiele, aby zrewanżować się za porażkę w finale poprzednich Mistrzostw Świata. Należy popracować nieco nad defensywą i szczególnie sytuacje w PK są do przećwiczenia. Rywale bardzo dobrze radzili sobie w przewagach, a to przecież sól hokeja na lodzie. Myślę, że najlepsze lata ma za sobą goalie numer 1, a więc Leonardo Genoni. Niegdyś był to najlepszy bramkarz w Europie, ale wiek robi swoje.

Niewidoczni byli zawodnicy ZSC Zurich, którzy w tym roku świętowali triumf w National League oraz w Lidze Mistrzów. Obudzili się jednak w decydującym momencie i Denis Malgin, Sven Andrighetto, Christian Marti oraz Dean Kukan zaliczyli swoje punkty. Przede wszystkim Sven z Denisem popisali się świetną akcją po wygraniu bulika w tercji ofensywnej. Zabrakło pierwszego linku i Timo Meier wraz z Nico Hischierem będą mocno zmotywowani, aby się zrehabilitować po wczorajszej przegranej. Czy ten duet będzie największym zagrożeniem dla Danii?

Tutaj krótko, nie będę się zbytnio rozwodził. Dania ma swoje problemy kondycyjne i tak jak Szwajcaria wystąpią back-to-back. Suisse miało jednak te 4 godziny więcej odpoczynku i będzie widoczna różnica w fizyczności, szczególnie w końcówkach tercji.

Stawiam na punkt oraz gola Nico Hischiera. Wczoraj bez blasku a napastnik New Jersey Devils ma patent na gospodarzy. W poprzednich 3 starciach z tym rywalem popisywał się łącznie 4 asystami oraz 1 golem. Na ostatnich Mistrzostwach Świata Nico zaliczył bramkę i 2 kluczowe podania. Kibice czekają na Kevina Fialę, ale liczą też na numer 1 draftu NHL z 2017 roku.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +3905
sunxl 2,4M

sunxl

Typer
Spróbuję jeszcze dla równowagi w meczu Słowenia vs Kanada:

Słowenia gol @1.64🟥
Jan Drozg punkt @4.30🟥
Jan Drozg gol @7.00🟥
Fortuna

Gol Słowenii można próbować, Drozg punkt jest po 4.30 a to najlepszy zawodnik z doświadczeniem po odejściu trójki z Bremerhaven. 2 gole strzelił 2 lata temu Kanadzie.

Ostatnia edycja:
sunxl 2,4M

sunxl

Typer
Szwecja vs Austria:
Marco Kasper gol @5.00✅
Marco Kasper punkt @2.55 ✅
Filip Forsberg gol @2.00🟥

Niemcy vs Węgry:
Justin Schütz gol @2.40 🟥
Fortuna

MacKinnon zagrał świetne zawody i kupony w grze spróbujemy coś na najbliższe spotkania.

Kasper pod nieobecność Marco Rossiego to największa młoda gwiazda tej kadry. Wczoraj strzelił gola na 2:2, co widać na poniższym zdjęciu, ale trafienie zostało odwołane z powodu przeszkadzania bramkarzowi. Liczę, że dzisiaj zaskoczy gospodarzy. Gol i punkt do grania.

Dodatkowo warto zastanowić się nad liderami Szwedów i Niemców. Pobieram trafienie Forsberga i Schütza. Stützle pojawi się w kadrze, ale dopiero po weekendzie, więc na razie celuje w Justina. Filip to klasa sama w sobie, wczoraj bez oczka w kanadyjce, czas na
gola.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +1904
sunxl 2,4M

sunxl

Typer
Francja vs Łotwa: Eduards Tralmaks strzeli gola @3.25 STS🟥

Dans Locmelis strzeli gola @3.95 Betclic bez podatku✅

Dołożę jeszcze tego Locmelisa, bo mam czutkę, że dzisiaj swoje zrobi. Gra w pierwszym linku

Kasper nie zawiódł i kursy 2.55 i 5.00 wpadły elegancko.

Czekamy na Nico Hischiera i jak Kevin Fiala wpadnie do składu, to jego też program.

Od obiadu zastanawiam się nad Tralmaksem. Łotwa zdecydowanie odmłodziła skład, ale zostawiła część swoich liderów. Warto obserwować Locmelisa, a więc świetnie zapowiadający się talent. Idę jednak w Eduardsa. Napastnik ten ma świetny sezon w Kladnie i nagroda są przenosiny do AHL, a konkretnie do farmy Detroit Red Wings. Będzie wyjeżdżał na lód w decydujących momentach i jedna z najsłabszych drużyn na turnieju, a więc Francja będzie miała z nim spore problemy.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +340
warzyn 184,9K

warzyn

Użytkownik
Szwajcarzy wczoraj bardzo dobre spotkanie z Czechami. Pierwsza tercja zdecydowanie po ich stronie, w drugiej Czesi zagrali lepiej i zdominowali Helwetów, a trzecia to wymiana ciosów. Wynik jak najbardziej sprawiedliwy, a mecz mógł pójść w każdą stronę... Duńczycy zostali zdominowania przez Amerykanów, którzy z dużą łatwością rozgrywali w ofensywie...
Dzisiaj stawiam na fawotyta.

Szwajcaria over 2.5
Dania under 3.5
Szwajcaria -1.5hc
@1.7 Fortuna betbuilder

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +1126
sunxl 2,4M

sunxl

Typer
Wczoraj świetny dzień, udało się trafić takie kursy:
✅
3.84 i 3.85 (gole + punkty MacKinnona i Hischiera
✅
2.55 i 5.00 (gol + punkt Kaspara)
✅
3.95 (gol Locmelisa)

Szkoda tego Tralmaksa, bo prawie dotknął gumę, ale ostatecznie nie zaliczono mu trafienia.

495498128_23869725805965598_4011173707899616613_n.jpg

USA vs Węgry: Tage Thompson strzeli gola @1.60 🟥
Norwegia vs Czechy: David Pastrnak strzeli gola @1.90✅
AKO @3.04 STS🟥

Tage Thompson powyżej 1.5 punktu w punktacji kanadyjskiej @1.53🟥
David Pastrnak powyżej 1.5 punktu w punktacji kanadyjskiej @1.92🟥
AKO @2.94 Fortuna 🟥

Tage Thompson powyżej 1.5 gola @3.00 🟥
Tage Thompson hat-trick @10.00🟥
Betclic

USA bez większych problemów pokonało gospodarzy Danię na inaugurację turnieju. Tak naprawdę rywale stwarzali sobie dobre szanse głównie w pierwszych 20 minutach, a później do głosu dochodzili już jedynie Amerykanie. 5:0 było najmniejszym wymiarem kary i z każdym meczem jedni z faworytów do medali powinni się rozkręcać.

Tak jak pisałem przy okazji starcia z Wikingami, USA to mieszanka doświadczenia i młodości. Jest trochę młodzieży, jak Zeev Buium, Logan Cooley, Cutter Gauthier, Frank Nazar, czy też Will Smith. Śledzę tych hokeistów od Mistrzostw Świata U20 i trzeba przyznać, że ich rozwój wygląda bardzo dobrze. Wciąż czekamy na informacje, który z defensorów Cole Hutson czy też Zach Werenski będzie wyjeżdżał na lód w narodowych barwach. Dzisiaj kolejne przetarcie przed Amerykanami. Czy doczekamy się pewnej wygranej faworytów?

Węgrzy to beniaminek tych Mistrzostw Świata i jeden z głównych faworytów do spadku. Należy spodziewać się, że outsider będzie przegrywał kolejne spotkania i mecze z Kazachstanem oraz z Norwegią będą decydujące w kontekście walki o utrzymanie. Nie ma tutaj większych gwiazd, ale należy zwrócić uwagę przede wszystkim na najmłodszego uczestnika w historii MŚ. Mowa tutaj o 16-letnim Domanie Szongoth. Napastnik KooKoo nabiera dopiero swoje doświadczenie i kto wie, być może uda mu się dotrzeć do młodzieżowych lig w Ameryce.

Jeżeli spojrzymy na skład, to liderzy tej nacji pochodzą z Fehervaru. Na co dzień występują w międzynarodowej lidze Ice Hockey League i już w ćwierćfinale musieli uznać wyższość Salzburga. Pozostali zawodnicy reprezentują słabsze europejskie kluby. Niestety Węgrzy to typowi chłopcy do bicia. Jaki wymiar kary otrzymają od USA?

Bukmacherzy w roli faworyta stawiają naturalnie na USA i nie ma co się ku temu dziwić, wszak rywale znacznie odstają poziomem. Nie będę tutaj zbytnio się rozwodził i jestem zdania, że Amerykanie pokonają Węgrów i to ze sporą ilością goli.

Zdecydowałem się na 2 punkty i trafienie Tage’a Thompsona. Jest to jeden z liderów Amerykanów, który za sobą ma niezły sezon w Buffalo Sabres. W meczu z Danią popisał się tylko jedną asystą, dzisiaj będzie miał okazję popisać się swoimi umiejętnościami. Rywale dodatkowo występują back-to-back, USA mają jeden dzień odpoczynku więcej i mocno wierzę w tego napastnika. Przy odrobinie szczęścia Tage może pokusić się o 2 a nawet 3 trafienia.

Pozostajemy w Herning, gdzie Norwegia zmierzy się z Czechami. Norge po porażce z Kazachstanem sprawiło sobie dłuższą drogę do utrzymania. Naturalnie największym outsiderem w grupie B są Węgrzy, ale pokonanie pierwszego rywala byłoby dużym krokiem w stronę pozostania w Elicie. Tak się nie stało i tym samym zespół ten musi szukać punktów w kolejnych rywalizacjach.

Brakuje kilku liderów tej nacji. Przede wszystkim nie oglądamy Matsa Zuccarello, który jest powoli po drugiej stronie rzeki. Świetnie zapowiadający się zawodnik Michael Brandsegg-Nygard oraz Matthias Pettersen grają między sobą w play-off AHL. Wydaje się, że ten pierwszy może za chwilę pojawić się w kadrze Norwegii. 41-letni Patrick Thoresen zakończy swoją piękną hokejową karierę. Zmiana pokoleniowa nie najlepiej wychodzi w Norge i ciekawy jestem, czy uda się zagrać równe spotkanie z Czechami.

Mistrzowie Świata bardzo dobrze rozpoczęli zmagania w Herning od pokonania Szwajcarów. Przypomnijmy, że była to powtórka finału z poprzedniego roku, bo nasi sąsiedzi mierzyli się z Suisse w Pradze w meczu o złoto. Spory rollercoaster oglądaliśmy na duńskiej tafli i ostatecznie liderzy Lukas Sedlak, Roman Cervenka oraz David Pastrnak dały upragnione zwycięstwo.

Tym razem rywal jest na zdecydowanie niższym poziomie i inny wynik, niż pewna wygrana faworytów będzie uznane za niespodziankę. Do kadry wraca Martin Necas, co jest ogromnym wzmocnieniem Czechów. Mało kto liczy jednak na obronę tytułu mistrzowskiego, ale to jest hokej, sport i każdy mniejszy sukces będzie napędzał Mistrza Świata.

Tutaj skłaniam się w stronę Davida Pastrnaka i uważam, że Czesi pewnie pokonają słabszych Norwegów. Norge jest back-to-back i nie potrafiło wczoraj zwyciężyć w starciu z Kazachstanem. Mam nadzieję, że nasi sąsiedzi na poważnie podejdą do tej rywalizacji i pokuszą się o kilka bramek.

Stawiam na trafienie i 2 punkty gwiazdy Boston Bruins. Szkoda, że na inaugurację nie wykorzystał najazdu, teraz ma szansę na rehabilitacje. Świetnie rozumie się w linku z Romanem Cervenką oraz Lukasem Sedlakiem, co powinno dać mu kolejne oczka w kanadyjce.

Ostatnia edycja:
warzyn 184,9K

warzyn

Użytkownik
Ciężko dzisiaj szukać niespodzianek, ale linie bukmacherskie sprawiają, że zawsze jest to droga przez mękę, aby znaleźć optymalne rozwiązanie. Gdyby poprostu zagrać po kursach mamy ako powyżej 3 i wygląda to całkiem dobrze, no ale to turnieju rangi mistrzowskiej.
Dzisiaj wybieram na tapetę mecz Kanady i Czechów. Kanada na spokojnie weszla w turniej zbytnio nie forsując tempa, a i tak dominowali nad rywalem. Dzisiaj rywal mocniejszy, ale myślę, że po pierwszym meczu, dzisiaj o tempo wyżej Kanada.
Czesi zagrali bardzo dobre spotkanie i dzisiaj powinni zgarnąć 3 punkty i są zdecydowanym faworytem. Pierwsza i trzecia linia zagrała bardzo dobry mecz ze Szwajcarami.

Kanada -1.5 hc
Mecz over 4.5
Łotwa u 3.5

Czechy -1.5hc
Czechy over 2.5
Norwegia under 2.5

@2.29 Fortuna betbuilder

Otrzymane punkty reputacji: +1348
sunxl 2,4M

sunxl

Typer
Słowacja vs Słowenia: Dalibor Dvorsky strzeli gola @3.10 Fortuna🟥

Dla chętnych dokładam jeszcze Dalibora. Pisałem o nim wcześniej. Do kadry dołącza Regenda, więc siłą rażenia Słowaków wzrasta, a jest to wielki talent.

Ostatnia edycja:
RedChikker 205,9K

RedChikker

Użytkownik
Łotwa - Kanada
W meczy celuje w MacKinnona, bardzo dobrze zaprezentował się w pierwszym meczu, co prawda wczorajsi oraz dzisiejsi przeciwnicy nie są wymagający ale poszło mu świetnie.
W zeszłym roku Kanada skończyła swoje wojaże na zaledwie 4-tym miejscu myślę że MacKinnon oraz Crosby w tym roku przywiozą złoto z europy.
Co do ostatniego typu trochę egzotyka ale w pierwszym meczu ponad 6 minut na lodzie podczas przewagi. Widać że chce wygrać coś w tym sezonie.
MacKinnon bramka ML @1.75
MacKinnon over 1.5 PK ML @1.65
MacKinnon over 2.5 PK ML @3.30
MacKinnon over 17:55 min na lodzie ML @1.70 ponad 20 minut
efortuna

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +2839
Do góry Bottom