>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Litwa (A-Lyga) 2016

Status
Zamknięty.
lusy_b 69K

lusy_b

Znawca - Snooker
Dyscyplina: piłka nożna, A-Lyga, Litwa.
Godzina: 17:00
Spotkanie: Lietava Jonava - FK Kauno Żalgiris.
Typ: . Lietava AH(0)
Kurs: 2,00
Bukmacher: bet365.
Analiza:
Mój typ należy potraktować ostrożnie , po raz pierwszy typuję przed meczem tę ligę i nie mam na myśli tylko krótkiej mojej historii na tutejszym forum. Sprowokowała mnie do zajęcia się tym spotkaniem niechlujna analiza, którą znalazłem w internecie, informacja o ciekawym transferze do klubu gospodarza meczu, postawa obu drużyn w rozpoczętym 2 kolejki temu sezonie 2016, a także ruchy kursu na wynik tego meczu w ciągu ostatnich kilku godzin. Oto szczegóły:
- gospodarz to tegoroczny beniaminek w okrojonej do zaledwie 8 drużyn A-Lydze. Jego siedziba mieści się w Janowie, 30 km. od Kowna, gdzie ulokowany jest klub dzisiejszych przeciwników. Z powodu modernizacji własnego stadionu Łabędzie (ptak ten jest w godle miasta Janowa oraz klubu) swoje gospodarskie mecze rozgrywają poza Janowem, dzisiejszy odbędzie się w Kiejdanach. Awans Lietavy sezonie 2015 1Lygi dały ich następujące końcowe statystyki: 34 25-5-4 br. 103-24,
- Żalgiris Kowno jest beniaminkiem z roku 2015, podobnie jak gospodarze też niewielkim klubem, ze skromną infrastrukturą i 1,5-tysięcznym stadionem. Żalgiris utrzymał się kończąc sezon 2015 na 5 miejscu. Jego statystyki z zeszłego sezonu: 36 13-6-17 br. 47-74.
- w meczach obecnego sezonu Lietava zremisowała „u siebie” z drużyną Suduva 1:1, a następnie na wyjeździe zespołem Utenis Utena wygrała 1:0. Z kolei Żalgiris wygrał z Utenis 3:2 na wyjeździe, a potem przegrał u siebie 0:2 z Trakai (po polsku: Troki),
- pojawiła się informacja, że klub Łabędzi pozyskał zmarnowany, czarnoskóry talent niemiecki (mistrz Europy U-19), czyli Savio Nsereko, lat 26. Pan Nsereko jest pomocnikiem, nie strzela goli ( w statystykach od 2006 roku znalazłem 4), ale prawdopodobnie jego technika może dodać walorów nowemu zespołowi. Litwini też widzą go jako wzbogacenie swojej ekstraklasy, bo podali wiadomość o transferze na oficjalnej stronie A-Lygi, Ma być pozwolenie na grę w dzisiejszym meczu,
- oba zespoły bazują na piłkarzach rodzimych. W podstawowych składach jest dotąd po 1 obcym: u gospodarzy Serb Susnijar , obrońca lat 20. który w 2 meczach zdążył strzelić 1 bramkę, a u gości Rosjanin Mushnikov - pomocnik. Lietava po awansie zmieniła bramkarza i linię obrony, wszyscy ci zawodnicy mają doświadczenie ligowe, są wartościowi zmiennicy, w linii pomocy dokooptowano do podstawowego składu 2 pozyskanych zawodników, dwaj pozostali z poprzednich rozgrywek, linia ataku pozostała bez zmian. U gości w linii obrony do 4 podstawowych graczy dołączono 2 nowych, ale z doświadczeniem, podobnie w linii pomocy i ataku, Mushnikova pozyskano z 2 Dywizji rosyjskiej ( 3 poziom rozgrywek) inni przyszli z innych klubów A-Lygi, długą wśród nich historię ma pomocnik Kazonis (32 lata), który był zawodnikiem Glasgow Rangers w latach 2009-2011, ale niewiele tam grał.
Wnioski: - skuteczność gospodarzy w zeszłym sezonie znalazła potwierdzenie w punktowaniu w wyższej klasie rozgrywkowej, możliwości strzeleckie są; a defensywa jest co najmniej solidna, pomimo że formacja została całkowicie zmieniona, w 2 meczach stracono 1 bramkę,
- goście nie zmienili brzydkiej cechy z poprzedniego sezonu, w każdym meczu stracili wtedy średnio ponad 2 bramki, w tym sezonie w obu meczach stracili po 2 bramki, w pierwszym pokazali możliwości strzeleckie, ale w drugim nie trafili do bramki Trakai.
W świetle powyższych rozważań uważam typ na zwycięstwo Lietavy za optymalny w tym meczu. Ponieważ obserwuję od kilku godzin systematyczny wzrost kursu, którego nie rozumiem, nie mam informacji o możliwych powodach, ograniczę się do handi.
Post dołączyłem do tego wątku już po rozpoczęciu meczu, niestety Żalgiris Kowno w 24 minucie strzelił bramkę na 0:1.
Rezultat: 2:2 (0:2) ZWROT STAWKI Komentarz:W meczu decydujące okazały się liczne byle jakie podania &quot;Łabędzi&quot; w środku boiska, po nich moi faworyci stracili 2 bramki z kontry (25&#39; i 37&#39;). W 47&#39; wszedł na boisko pan Nsereko, dokładnie rozgrywał, liczba strat wyraźnie się zmniejszyła. W 54&#39; (karny) i 85&#39; . Były jeszcze co najmniej 2 bdb. okazje do wygrania meczu. Wniosek: z Nsereko jakość gry Lietavy wzrośnie, będę się im przyglądał.
Informacja dodatkowa: na stronie oficjalnej A-Lygi jest dobrej jakości stream z meczy tej ligi.

Otrzymane punkty reputacji: +15
lusy_b 69K

lusy_b

Znawca - Snooker
Godzina: 13:00
Spotkanie: Lietava - Atlantas.
Typ: remis
Kurs: 3,60
Bukmacher: bet365
Analiza:
Lietava: 3 1-2-0 br. 4:3, u siebie 2 0-2-0 br. 3:3;
Atlantas: 3 2-01 br. 3:1, wyjazd: 1 0-0-1 br. 0:1
W A-Lydze potentatem, obok Żalgirisu Wilno jest drużyna Atlantasu Kłajpeda. Lietava będzie gościła mocarza, ale nie u siebie, w litewskim Janowie, lecz na boisku ze sztuczną murawą w Kownie,. Powód podałem w pierwszym moim typie na tę ligę – renowacja własnego stadionu.
Obejrzałem z odtworzenia mecz Atlantas – Utenis, FK Trakai – Stumbras, na żywo Utenis – Żalgiris Wilno, także kilka skrótów z tej lig. Zauważyłem, że drużyny grające z potentatem mocno cofają się, nie stosują nawet małego pressingu na połowie rywala, który do linii środkowej boiska dochodzi bezboleśnie. Efekt jest taki, że piłka szybko wraca w pobliże pola karnego underdoga. Tam się robi zamieszanie, faule, rzuty wolne, rzuty rożne, rzuty z autu. Mnóstwo szans do strzelenia gola. Tak grając drużyny słabsze nie mają szans na wygraną, a pożądany remis prawie nie ma szans realizacji. I wszyscy, pewnie piłkarze też, czekają kiedy padnie pierwszy gol. Dopiero wtedy próbują ruszyć z jakimiś atakami. Ale nikogo nie ma z przodu, schemat gry drużyny jest (był) inny.
Można by się spodziewać takiego scenariusza w meczu Lietawy (beniaminek) z Atlantasem, gdyby nie pojawienie się w drużynie Łabędzi (gospodarze) nowego piłkarza Nsereko, pomocnika. Zdolnego przytrzymać piłkę, przedryblować rywala, a przede wszystkim rozsądnie i z minimalną liczbą strat podać partnerom. Takie straty w środku pola są jak wiemy bardzo groźne, rodzą niebezpieczne kontrataki. Gospodarze mają solidną linię obronną – wyróżnia się Borovskis. 2 gole stracone ostatnio przypisuję linii pomocy, którą weźmie w karby Nsereko. Zresztą jest też w niej wyróżniający się Galkevicius. W linii ataku, który dotąd nie zapunktował, są 4 napastnicy bez historii, w wieku od 21 do 25 lat. W tym momencie obecność tych akurat zawodników nie podnosi mojej oceny tej drużyny. Być może pojawienie się rozgrywającego wreszcie ich uruchomi.
Klub Atlantasu ma kadrę 40 piłkarzy, trzon podstawowej jedenastki pozostał bez zmian w porównaniu z sezonem 2015. Obrona niezbyt często musiała się wykazywać, więcej pracowali w meczu z Suduvą. Nie ma ich najlepszego strzelca z 2015 r. - Panyukova (Rosja), który strzelił 20 bramek w 2015 r. Gra obecnie we Francji w Ligue 2 w AC Ajaccio, gdzie szybko awansował z rezerw do pierwszej drużyny. Obecni podstawowi napastnicy: Sylla (paszport holenderski, grał kilka lat w 3 i 4 lidze francuskiej) oraz Maksimov ( w zeszłym sezonie 10 goli) strzelili dotąd po 1 bramce w 3 rozegranych dotąd spotkaniach. Łącznie drużyna strzeliła 3 gole w tych spotkaniach, ale mecz na wyjeździe w Mariampolu, z 4-tą w zeszłym sezonie Suduvą przegrali 0:1.
Następną ważną informacją dotyczącą tego meczu są ruchy kursów na zwycięstwo Lietavy oraz na 1X (podwójna szansa). Początkowo wystawili rosyjscy bukmacherzy kursy na 1 (ok. południa w sobotę) – 6,40, ale 3 godziny później notowania spadły do 4,20, dla 1X było najpierw 2,50, a potem odpowiednio 2,00-2,10. Kursy na u/o nie były dostępne o godz. 19:00 w sobotę.
Wnioski: mam niewątpliwą sympatię, dla osiągnięć Łabędzi w tym sezonie oraz doceniam wartościowy dla nich transfer Nsereko, z drugiej trudno jest zlekceważyć potencjał Atlantisu, który jest większy. Przy aktualnym poziomie kursów oraz przy ubogiej ofercie innych opcji na ten mecz peryferyjnej ligi litewskiej stawiam na remis, a gdybym miał podać dokładny wynik to 1:1. Notabene remis jest obecnie najlepiej płatny, ale u nieregulaminowego bukmachera: 3,95-4,25-1,75.

Rezultat: 0:1 (0:0) ⛔⛔⛔ Komentarz: Gol padł w 82&#39;, strzelił napastnik Atlantisu Sylla. Mecz był wyrównany, nawet do 30 minuty z lekką przewagą Lietavy: posiadania piłki, akcji ofensywnych i strzałów na bramkę. W tym czasie po inteligentnych prostopadłych podaniach napastnik Łabędzi Stonkus miał 3 bdb. okazje strzeleckie, w tym raz sam na sam z bramkarzem, ale je zmarnował. Od tego momentu stopniowo, ale powoli wzmagał się nacisk Atlantisu. Dobrze bronił bramkarz Lietavy Kvedaras, gospodarze też odpowiadali atakami. Niestety stracili bramkę w końcówce, okoliczności jeszcze nie znam, bo urwał mi się przekaz.

lusy_b 69K

lusy_b

Znawca - Snooker
Godzina: 17:30
Spotkanie: Żalgiris Kowno - Stumbras Kowno
Typ: over 2,75 AH
Kurs: 1,93
Bukmacher: Bet365
Analiza:

Żalgiris Kowno: 3 1-1-1 br. 5:6, u siebie 1 0-0-1 br. 0:2.
Stumbras Kowno: 3 0-0-3 br. 5:11, wyjazd: 1 0-0-2 br. 2:5. W A-Lydze wydarzeniem poniedziałku są DERBY Kowna! Między tymi dwoma zespołami mają one krótką historię, liczącą 7 spotkań. W 2014 r. obie ekipy grały w I lidze (drugi poziom rozgrywek) 3 spotkania. W 2015 rozegrały pierwszy sezon w ekstraklasie litewskiej, 4 pojedynki. H2H: Żalgiris – Stumbras 7 2-2-3 br. 9:12. Notabene zespół Żalgirisu Kowno powołano do życia w 2005 r., a Stumbrasa w 2013. Dodam, że Stumbras to marka cenionej w krajach nadbałtyckich wódki, produkowanej od początku XX w. w Kownie.
Oba zespoły rozgrywają swoje domowe mecze na tym samym stadionie. Tym miejscem jest stadion Akademii Futbolu w Kownie, którego boisko ma sztuczną nawierzchnię. Może pomieścić 1.500 widzów, ale dotąd na derbach Kowna pojawiało się ich od 300 do 800.
W 2015 roku zespoły dorobiły się następujących statystyk:
Żalgiris: miejsce 5 36 13-6-17 47-74 45 pkt., Stumbras: m-sce 7 36 11-8-17 51-74 41 pkt.
Przed obecnym sezonem z Żalgirisu ubyło 2 ważnych graczy: obrońca Gusocenko (do Wisły Puławy-III liga) obrońca Moroz (do Utenisu), w podstawowym składzie zastąpili ich dwaj pozyskani: Pilypas i Fridrikas. Dotąd nie grał pomocnik Rekish (w 2015 r. strzelił 11 goli).
Poza tym trzon i charakterystyka zespołu pozostały bez zmian, kadra liczy 28 graczy. Nie zmienił się trener – jest nim 45-letni Gvidys.
W przypadku Stumbrasa odeszli: bramkarz Kvedravas (do Lietavy), pomocnik Dapkus (Trakai), pomocnik Grigaravicevius (do klubu na Łotwie). Kadra liczy 31 zawodników, trzon zespołu i charakterystyka pozostały bez zmian. Słabsza wydaje się obsada bramki. Rywalizują w niej dwaj młodzi (20 i 21 lat) Australijczyk i Rosjanin. Trenerem od 2012 roku jest 46-letni Bisckauskas
Analizując obecny sezon, to trudniejszych przeciwników mieli dzisiejsi goście, były to drużyny: Atlantasu, Żalgirisu Wilno, Trakai; gospodarze grali z: Trakai, Utenisem i Lietavą. Obie łatwo tracą bramki, ale też każda ma dorobek 5 strzelonych w 3 meczach. Obie w jednym meczu nie trafiły do bramki przeciwnika. Żalgiris zremisował mecz, w którym prowadził 2:0, Stumbras wykazuje zdolność do strzelania bramek w trudnej sytuacji, gdy przegrywa.
Rynek nie typuje wyraźnego faworyta. Na początku notowań był nim Żalgiris, ale obecnie jest równowaga. Najwięcej płaci się za remis, ale jako, że pachnie golami, wydaje się więc, że faktycznie jest najmniej prawdopodobny. O godz. 15:45 znalazłem takie najlepsze wyceny (u różnych bukmacherów): 2,50-3,78-2,80.
Wnioski:
- historia wzajemnych spotkań faworyzuje nieco Stumbras, tabela sezonu 2016 pokazuje jako faworyta Żalgiris – co może być mylące z powodu zestawu dotychczasowych przeciwników,
- rzuca się w oczy fatalna zdolność obu ekip do tracenia bramek, ta sama, która w zeszłym sezonie zaowocowała stratą 74 bramek w 36 spotkaniach każdej!
- obie podobnie do siebie zdobywają bramki, w tym i poprzednim sezonie,
- H2H mówi, że średnio w meczach tych drużyn padają 3 bramki, jednak jest tu wątpliwość (pułapka): 4x był wynik under 2,5 ( 1:0, 1:1, 2:0, 0:0), a tylko 3 x over (2:4,1:4,3:2),
- pewną przewagę daje Żalgirisowi stabilna pozycja bramkarza w wyjściowej 11-tce, ale bez wątpienia nie jest on opoką,
- doceniam z kolei determinację jaką drużyna Stumbrasu wykazywała w dążeniu do odwrócenia losów meczów z trudnymi rywalami,
- nie podoba mi się, że Żalgiris utracił prowadzenie 2:0 i zaledwie zremisował mecz z beniaminkiem (trener w wywiadzie przed dzisiejszym meczem nawiązał, miedzy wierszami, do atmosfery w szatni po tym meczu).
Typ: wycena kursów nie odpowiada mi by postawić na na 2 lub 2 DNB. Pozostaje dość naturalnie wybrać over bramkowy, znalazłem taki AH (2,75) za 1,93.
Informacja dodatkowa: na oficjalnej stronie A-Lygi można ten mecz obejrzeć na żywo. Dostępne są też wszystkie wcześniej rozegrane mecze. Polecam tym, którzy nie obawiają się oglądać peryferyjnej piłki nożnej.
Rezultat: 1:2 (0:0) ✅✅✅ Bramki w 62&#39; dla Żalgirisu, potem wyrównująca w 72&#39; oraz zwycięska w 86&#39; pozwoliły pokryć handi. Po drodze ok. 80&#39; Żalgiris miał rzut karny, którego nie wykorzystał. Przyznaję, że po godzinie gry żegnałem się już z pozytywnym dla mnie rozstrzygnięciem, ale wszystko skończyło się dobrze. Tym bardziej, ze w trakcie meczu wierzyłem swojej analizie (do początku II połowy). W związku z czym kupowałem niższe overy od przedmeczowego. Podsumowując: przebieg meczu potwierdził moje przedmeczowe rozważania.

Otrzymane punkty reputacji: +5
lusy_b 69K

lusy_b

Znawca - Snooker
Rynek nie typuje wyraźnego faworyta. Na początku notowań był nim Żalgiris, ale obecnie jest równowaga. Najwięcej płaci się za remis, ale jako, że pachnie golami, wydaje się więc, że faktycznie jest najmniej prawdopodobny. O godz. 15:45 znalazłem takie najlepsze wyceny (u różnych bukmacherów): 2,50-3,78-2,80.
Po pierwszej połowie rynek przeszacował kursy na korzyść mojego cichego faworyta, odwracając wycenę szans z początku notowań. Nic w tym dziwnego, Stumbras utrzymywał piłkę (65-35), konstruował akcje ofensywne, niestety ze spalonego strzelił nieuznanego zresztą gola. 1 połowa skończyła się wynikiem 0:0

lusy_b 69K

lusy_b

Znawca - Snooker
Godzina: 17:00 (środa 30 marca)
Spotkanie: FK Trakai – Utenis Utena
Typ: Utenis AH (+1,5)
Bukmacher: bet365
Analiza: 5 runda sezonu podstawowego.
Gospodarze, po porażce z mistrzem Litwy 2015 roku ( Żalgiris Wilno) w meczu premierowym tego sezonu, odnieśli serię 3 zwycięstw. Goście w tym sezonie przegrali wszystkie mecze różnicą 1 bramki. W inauguracyjnym spotkaniu przegrali z Kownem 2:3, a pozostałe 0:1.Kowno to zespół, o którym pisałem w analizie ich meczu z Łabędziami (Lietava), że w każdym meczu traci 2 bramki!
TROKI: miejsce 2: 4 3-0-1 br. 7:4, u siebie: 1 1-0-0 br. 3:2.
UTENIS: miejsce 8: 4 0-0-4 br. 2:6, wyjazd: 1 0-0-1 br. 0:1.
Forma:Gospodarze zaprezentowali się dotąd lepiej. Przede wszystkim są skuteczni w ataku. Pokazują też większą jakość niż zespoły, z którymi grają. Przeważają na boisku wobec defensywnie ustawionego przeciwnika. Wyjątkiem było Wilno. W przerwie reprezentacyjnej zagrali w Grodnie mecz z Niemnem, średniakiem białoruskiej Premier Ligi i przegrali 1:3. Grał rezerwowy bramkarz.
Goście nie przegrywają wysoko. Należy zwrócić uwagę, że tylko 1 gola strzelił im wielki na Litwie Żalgiris Wilno. Również tylko 1 bramkę zdobył Atlantis Kłajpeda. Czuli się na pewno drużyną nie gorszą w pozostałych 2 meczach. Oba przegrali po własnych błędach w obronie, ale przeciwnik nie prezentował się lepiej. Potwierdza to choćby statystyka posiadania piłki, rzutów rożnych, a w meczu z Lietavą też strzałów. W przerwie reprezentacyjnej pojechali na Łotwę, gdzie zanotowali cenny remis 0:0 w meczu towarzyskim z klubem Ryga FC z tamtejszej ekstraklasy. Ewidentnie mają problem ze skutecznością.
Ruchy kadrowe: Troki – sfinalizowali transfer bramkostrzelnego pomocnika z Żalgirisu Kowno – D. Reksisa. i Przypuszczam, że wystąpi w najbliższym meczu. Dołączy do 3 innych Białorusinów w drużynie. Niestety nie wiem, czy wystąpi młody napastnik Arsakhyan, zdobywca 1 bramki w tym sezonie. Powodem jest gra dla reprezentacji Armenii. W Utenisie ważny jest powrót obrońcy Zagurskasa, po 2 meczowej pauzie za bezpośrednią kartkę czerwoną. Stracili 2 z 3 najbardziej bramkostrzelnych graczy. Przed sezonem pozyskali napastnika o nazwisku Bujnickij. Bramkostrzelny, potrafiący strzelić kilkanaście bramek w sezonie. Wrócił w tym roku z Islandii, gdzie grał 2 sezony, 35 meczy, 14 goli, na najwyższym i drugim poziomie rozgrywek.
Statystyka H2H: 4 rozegrane spotkania, wszystkie w zeszłym sezonie ligowym. Zespół Troków wygrał u siebie (5:1, 2:1), Utenis u siebie wygrał 1:0 i wywalczył remis 1:1 . Ciekawe jest, że we wszystkich 4 meczach H2H Utenis strzelił 1 bramkę.
Faworytem ekspertów litewskich, pewnie nie tylko ich, jest drużyna Troków. Bukmacherzy też faworyzują Troki i płacą za ich zwycięstwo 1,15-1,20, za zwycięstwo przeciwników cena wynosiła od 9,25 do nawet 13. Historia notowań jest krótka, kursy wystawiono rano we wtorek 28 marca. W ciągu ostatnich 2-3 godzin zaczęły rosnąć po stronie Troków, a spadać wyraźnie po stronie gości.
Podsumowanie i wnioski: odrzucam tezę o łatwym zwycięstwie. Goście mają solidnie zorganizowaną obronę, po pierwszym meczu, w którym stracili 3 bramki, zmienili bramkarza i trwają przy tym wyborze. Cała linia jest doświadczona, stabilna personalnie i wraca Zagurskas. W razie problemu zdrowotnego mają na ławce utalentowanego reprezentanta U-19.
Nie sposób jednak zamknąć oczy na fakt, że mimo iż spora grupa piłkarzy zdobywała w zeszłym sezonie bramki, to spośród 3 najskuteczniejszych obecnie gra tylko pomocnik Mastianica. Bramki jednak dotąd nie zdobył. Z przodu jest niedoświadczona młodzież oraz 30-letni weteran Buinickij. Grali dotąd nieskutecznie.
Troki za to pokazują w ofensywie umiejętności przewyższające średnią ligi. W doskonałej formie jest Valskis, który strzelał bramki w 3 kolejnych meczach. Doszedł bramkostrzelny Reksis, są też inni.
Za to z obserwacji 2 meczy Troków przekonałem się, że owszem mają niezłych obrońców, ale formacja nie jest kompletna. Drużyna Stumbrasa pokazała na tym samym sztucznym boisku w Wilnie, na którym i teraz odbędzie się mecz, że można Trokom strzelać bramki (2). Bramki (6 w 2 meczach) na wiosnę strzelili im też Wilnianie, a 3 w meczu towarzyskim na wyjeździe Niemen Grodno. Historycznie rzecz uzasadniając, też mamy przesłankę, że Utenis powinien strzelić bramkę.
Typ: Myślę, że optymalnym wyborem dla tego meczu jest wygra Utenis AH (+1,5). Inne moje opcje: Utenis strzeli +0,5 gola, z kursem powyżej 1,75 (nie znalazłem oferty) oraz liczba goli w meczu - under 2,5 z kursem 2,20+.

Rezultat: 1:0 (1:0) ✅✅✅ Komentarz: Niestety nie oglądałem przekazu, ponieważ A-Lyga zaczęła udostępniać przekaz płatny. Grafika dostępna na innej stronie pokazywała dużą przewagę posiadania piłki przez Troki. Mizernie prezentowała się ofensywa gości, w całym meczu oddali 1 celny strzał.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom