CO ZA MECZ. Hmmmm zacznę od tego, że ślę podziękowania dla
rogerfede93. Mecz zakończył się wygraną Sassari 90:88, więc typ wszedł. Sam postanowiłem dzisiaj obejrzeć te spotkanie i zaznaczę na starcie, że gości widziałem czwarty raz w tym sezonie. Wiedziałem czego mniej więcej się spodziewać, ale wow... Z jednej strony początek spotkania i szybkie 5:21 dla Sassari. Chyba takim znakiem charakterystycznym była akcja, gdzie oddali 4(!) rzuty za 3 w jedynym posiadaniu po 3 zbiórkach w ataku. No i przestój. Nic dziwnego, że nie wygrali jeszcze w tym sezonie w Eurolidze, skoro po tak świetnym wejściu w mecz praktycznie do końca kwarty nic nie zagrali, czym sprawili, że kwarta kończy się... prowadzeniem 22:23! Buva wyglądał na ich tle jak najlepszy center w Europie. Ja wiem, że mają pod koszem dziurę, ale no to są jaja. Poza brakiem obrońcy to jeszcze zero konsekwencji w grze przeciwko niemu. Ani nie bronili 1on1, ani nie podwajali, no jakby nie było w ogóle tym mowy. No ale mecz się toczy, a chłopaki wpadli sobie pograć w ataku - do przerwy 98 punktów ???? . Trzecia kwarta to typowe granie
kosz za
kosz, ale odniosłem wrażenie, że to gospodarze lepiej wyglądają. Sassari dalej nie broniło, tylko grało te swoje p&r i drive&kick i trójki, trójki, trójki. No ale kiedy doszło do crunch time'u to mam wrażenie, że Avellino wystraszyło się faktu, że wygrana jest na wyciągnięcie ręki ???? . Ogólnie świetny fragment wtedy notuje Stipcevic - dla mnie x-faktor tego spotkania. Kilka razy przycisnął obwodowych Avellino w obronie i trafił trójkę, gdy dochodzili ich na styk. A sama końcówka to już kosmos - Sassari ciągle goniło gospodarzy i już kiedy wydawało się, że jest po meczu, to po czasie i ewidentnie rozrysowanej zagrywce faulowany jest Haynes. Wynik 88:89, a facet pudłuje dwa wolne ???? . Ostatnia akcja w rękach gospodarzy, ale pudło. Komentatorzy włoscy przez ostatnie dwie minuty są bliscy zawału
. Zdaję sobie sprawę, że wszystko jest chaotyczne i mało składne, ale udzielił mi się klimat meczu - takie przemyślenia na gorąco. Jeszcze raz dzięki dla rogerfede93 - na razie skuteczność w tym temacie godna podziwu.