>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Laptop na studia ;>

jeers 54

jeers

Użytkownik
Witam,

Niedługo czekają mnie piękne i pełne wrażeń studia, a jak wiemy bez laptopa się nie obejdzie ???? Poszukuje laptopa najlepiej firmy HP/Lenovo/Acer (tylko te wymienione) do 2700zł. Ogólnie chcę aby sprzęt był wydajny, chodzi o pociągnięcie najnowszych gier typu Guild Wars 2, BF, Fify etc.. Nie jestem specem od tego, ale myślę, że parę osób na forum się tu zna ???? Szczególnie zależy mi na dobrej grafice, ale żeby też reszta nie odstawała.
Czekam na wasze propozycję.

T 22,6K

tadzin

Użytkownik
posiadam lenovo i powiem tak, unikaj tej firmy jak ognia, ich pseudoserwis w polsce to jedno wielkie oszustwo i sciema (wiem z doswiadczenia i cudow jakie sie dzialy).

jeers 54

jeers

Użytkownik
Chodzi o układ klawiatury, tylko w tych firmach zauważyłem, że klawiatury mają większe odstępy od klawiszy, co uprzyjemnia pracę ????
Ogólnie szukam sprzętu procek: i5 (4rdzeniowy, 2.5-3 ghz), ram co najmniej 4gb oraz dobrą kartę graficzną z GF z 1gb-2gb

sumada90 19,8K

sumada90

Forum VIP
Ja nie całe dwa tygodnie temu kupiłem sobie wreszcie lapka. A też oglądałem się z pół roku za czym dokonałem sensownego wyboru. Jestem w temacie dość dobrze obeznany więc mogę parę rzeczy podpowiedzieć.
Co do firm to ja osobiście kupiłem ASUSa. Od początku najbardziej interesowała mnie ta firma, bo wiele pozytywnych recenzji się nasłuchałem (nie grzeje się, mało awaryjny) i cena do zaakceptowana. Swego czasu kumple przestrzegali mnie za laptopami firmy HP, a przede wszystkim serii Pavilion, a także za Acerami które grzeją się jak patelnia. Do Lenovo które było wspomniane nie miałem zastrzeżeń podczas swoich zakupów tyle, że zostało napisane jak to jest z serwisem. Samsung też robi niezłe lapki. Reasumując polecałbym ASUSa, Lenovo, Dell choć tu już droższe modele z podobnymi „bebechami”. Wszystko zależy od modelu. Jedne bardziej udane drugie mniej.
Co do procka to co najmniej i5 i teraz niedawno wyszły trzeciej generacji gdzie prawie wcale się ceną nie różnią od poprzedniej serii.
RAM to zależy co będziesz robił na studiach. Jeśli to studia informatyczne ze specjalizacją grafika to warto pomyśleć o trochę więcej niż 4GB. Jeśli latanie po sieci i gierki to 4 standardowo będzie ok. ;).
W karcie graficznej dużej wagi nie ma jaką ma pamięć. Jest super strona która porównuje i pisze recenzje kart graficznych. http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych. Wydaje mi się jednak że za te pieniądze (wybierając procesor i5) to najwyżej karta średniej klasy typu GT630M.
Warto też zwrócić uwagę na baterię i chociaż jedno USB 3.0 które jest fajną zaletą.
Myślę, że rozstaw klawiatury nie ma większego znaczenia gdy z drugiej strony postawimy grzanie się płyty głównej. Tym bardziej jeśli masz zamiar grać w gry. Do pisania da się przyzwyczaić i naprawdę prawie się nie różni od klawiatury przy komputerach stacjonarnych.

dejf 98

dejf

Użytkownik
asusy są bardzo OK. albo samsungi w tej chwili - bogata kosmicznie firma, przez co jak weszli na rynek laptopów, od razu zachciało im sie tam wejśc na szczyt = zależy im na kliencie = serwis jest ok.
zgadzam się, że serwis lenovo to jakaś masakra, ale lapki mają dość spoko
odradzam SONY - płacisz za napis na klapie. HP odradzam. Acery są dość spoko - ale brzydkie:p
Dell fajny, ale drogi
reasumując: asus, samsung ????

dejf 98

dejf

Użytkownik
jeżeli da się kupić tośkę zrobioną 4-5 lat wstecz - OK
nowe modele.. hmm no mocno straciły na popularności. Odpuścili temat notebooków ????

Do góry Bottom