>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

Lap Top

dj_arti 185

dj_arti

Użytkownik
Witam Panowie !
Mam kilka pytan odnosnie lap topow. Na komputerach znam sie dobrze
a 3 dni temu father przywiozl mi ze stanow lap topa i jestem w nich zielony.
Chodzi mi glownie o czesci czy w lap topie jest mozliwe dokupienie pamieci ram,
dysku HDD itp itd. Prosilbym jakiegos speca o wypowiedz, a jezeli tak to jak to
dziala? Jedynie robia to serwisy komputerowe czy jak? Prosze o odp bo to wazne ;)
Lap niby jest dobry ale mam lapa z prockiem Semprona 1,8, Grafa Radeon 128,
Dysk 60 GB, tylko ponad 380 pamieci ram a to dla mnie zdecydowanie malo.
I chcialbym w niego troche zainwestowac i zafundowac mu jakies male zmiany ;)

escabar 24

escabar

Użytkownik
Hmm jak na dzisiejsze standardy to troszke kiepski notebook pamięć teraz w standardzie to 1 gb , dysk w standardzie 160 gb... ja nie dawno wymieniłem notebooka i za 3 tys sprawiłem sobie małe fajne cudeńko.
Niestety musze Cię zmartwić ale raczej nie ma opcji &quot;dokupienia dysku&quot; ani tym podobnych rzeczy.
Jeżeli już chciałbyś dysk to jedynie &quot;zewnętrzny&quot; znajomy ostatnio kupił 500gb za 400zł - nówka. Taki dysk podłączasz do USB i jest ok, można powiedzieć &quot;taki większy pen drive&quot; . Tutaj masz zdjęcie jak to wygląda:

vader 2,8K

vader

Forum VIP
Takie parametry laptopa to trochę lipa... Chyba teraz już ciężko kupić nowego laptopa z HDD 60 GB. A RAM 380? RAM to wielokrotność liczby 128. Czyli jakoś powiedzmy 256, 512 itd. Więc 380 to sam nie wiem jak można tak mieć. A jeśli masz 256 to na prawdę słabo.
A rozbudowywać laptopa można. Ja się na tym nie znam. Ale skoro mój kolega mi mojego rozbudował to chyba można. Mam inny HDD. Miałem 60 GB. Kolega miał na zbyciu 80 GB to mi podmienił. Ja mu dałem swojego 60 GB i tamtego sprzedał.
A co do dysków zewnętrznych. Dwa lata temu jakoś kupiłem 320 GB za 550 pln na Allegro. Dziś jak widać za 400 pln można mieć 500 GB. Wszystko tanieje.
Pozdr.
EDIT: RAM też można rozbudować. Pytanie tylko na ilu kostkach masz RAM. Ale da się to zrobić. Tylko ludzie raczej rzadko rozbudowują laptopy. Ja w swoim już też raczej nic nie będę ruszał bo to nie ma sensu.

dj_arti 185

dj_arti

Użytkownik
Dziekuje chlopaki za odpowiedzi. No to mala lipka ale sprubuje sie wglebic w
temat bardzej. No a z pamiecia lipa a mam jej dokladnie 384, tak mi pokazuje.
Niestety Lap Top nie najwyzszej klasy bo kupil go w USA 3 lata temu a od 2005
roku duzo sie na rynku komputerowym zmienilo. Jezeli ktos jeszcze bedzie mial
jakies informacje to prosze o posty. Escabar ciekawie to wyglada, hmm a jaka
to ma mniej wiecej wielkosc w cm ? Pozdrawiam panowie.

escabar 24

escabar

Użytkownik
W sumie Vader ma rację, można w jakiś sposób rozbudować (czyli wymienić dysk) a pytałeś czy idzie dołożyć dysk. Wymienić owszem idzie. Ale ja bym nie ryzykował, taka operacja na otwartym sercu nie ma sensu.
Wysokośc dysku hmm nie jest duży moze sięgać połowy wysokości monitora laptopa. Czyli jakieś 12-16 cm.

Do góry Bottom