W tym roku sezon zaczynamy nieco wcześniej ze względu na przyszłoroczne MŚ. Co prawda mercato potrwa jeszcze do końca sierpnia ale na pare dni przed startem już rysują sie niejako przewidywania na podstawie transferów czy meczy kontrolnych do tego co konkretne zespoły mogą prezentować.
Inter. Przez wielu typowany na mistrza i myślę że słusznie. Siła to głównie szeroka i mocna kadra, praktycznie bez słabszego ogniwa. Przed sezonem drużynę opuścili Hernan Crespo, Luis Jimenez i Luis Figo ale zawodnicy Ci nie byli pierwszoplanowymi postaciami. Poza tym wybył król strzelców Ibrahimovicia na miejscu którego będzie grał Eto. Partnerem w ataku będzie Milito, druga linie wzmocnił Thiago Motta. Ogólnie skład ograny Mourinho na pewno marzą sie sukcesy szczególnie w Europie bo na domowej arenie sukcesów mediolańczycy mają sporo. Moim zdaniem drużyna zajmie miejsca 1-3.
Juventus. Głód sukcesu w Turynie ogromny. Przed sezonem w drużynie sporo sie zmieniło. Pierwsza sprawa to trener, czego możemy spodziewać sie po Ferrarze? Dla mnie będzie on grał coś podobnego co Lippi.. To właśnie Ciro grał w wielkim Juventusie dzięki któremu ich ówczesny opiekun Lippi stał sie wielkim trenerem, po rozstaniu sie z piłką pracowali razem w reprezentacji. Młodey trener, świeże spojrzenie na piłke, zobaczymy co z tego wyjdzie ;] Przed sezonem drużyne opuścili Pavel Nedved, Cristiano Zanetti, Marco Marchionni, Olof Mellberg. O ile nie jednemu kibicowi zakręciła sie łezka w oku podczas ostatniego meczy Czecha, oraz zrobiło sie smutno kiedy Zanetti postanowił grać dla Violi to pozostała dwójka jakimiś wirtuozami piłki nie była^^ Ciekawie wyglądają wzmocnienia Diego, Felipe Melo, Fabio Cannavaro, Martin Caceres. Druga linia i atak wyglądają na obecną chwile impomująco, słabiej obrona ale jest jeszcze Buffion ???? Drużynę spokojnie stać na sukcesy, moim zdaniem zajmie miejsca 1-3.
Milan. Tutaj podobnie jak w Juve sporo sie zmieniło, podobnie trenerem został młody Leonardo. Jak będzie spisywał sie w roli trenera nie mam pojęcia, w meczach kontrolnych Milan wypadł baardzo blado. Kolejna sprawa to odejście największej gwiazdy czyli Kaki do Madrytu, ciężko przewidzieć czy ktokolwiek bedzie w stanie uzupełnić lukę po Brazylijczyku. Poza tym drużynę opóścili Phillippe Senderos, Andrij Szewczenko a kariere zakończyła ikona klubu Paolo Maldini. Drużynę wzmocnił niewypał Realu Klaas Jan Huntelaar który razem z Pato i Inzaghim będą stanowić o sile zespołu. Poza tym doszli Oguchiego Onyewu, a z wypożyczenia do Bayernu powrócił Massimo Oddo więc szału nie ma ???? Milan to jest jednak Milan i myślę że cały czas stać ich na gre w wielką piłkę. Moim zdaniem zajmie miejsca 3-5.
Fiorentina. Viola spokojnie zadomowiła się wśród najlepszych w
Serie A i wiele wskazuje że i w tym sezonie będzie podobnie. Drużynę czeka jeszcze ciężki dwumecz z Sportingem o udział w
LM, i nawet jak sie nie powiedzie to i tak będzie reprezentować Italie w Lidze Europejsiej. Zmiany personalne niewielkie głownie na lini z Juve, odszedł Melo, przyszli Cristiano Zanetti i Marco Marchionni. Kadra może nie tak szeroka jak u klubów wyżej wymienionych ale wyjściowa "11" bardzo mocna z takimi nazwiskami jak Frey czy Giraldino. Drużyna ograna, myślę że mają już sporo doświadczenia i napsują sporo krwi najlepszym. Moim zdaniem drużyna zajmie miejsca 3-5.
Genoa. Rewelacja poprzedniego sezonu, niewiele zabrakło a to Rossoblu szykowali by sie dzisiaj do eliminacji
LM. Zbudowano silną drużynę i cały czas w Genui mają apetyty na więcej.. Jeśli chodzi o personalia to zminiło sie sporo, stracili Diego Milito, Thiago Mottę, Matteo Ferrariego i Rubinho, to sprowadzenie Rodrigo Palacio, Marco Amelii, Sergio Floccariego, Pele, Emiliano Morettiego, Hernana Crespo, Kharję i Tomicia. Skład na pewno ciekawy, szczególnie mocno wygląda atak z nowymi Floccarim i Cruzem oraz pozostałymi w klubie Palladino i Scullim. Wydaje mi sie jednak że ciężko będzie powtórzyć dobry wynik z poprzedniego sezonu i drużyna zajmie miejsca 5-8.
Roma. Kiepsko sie dzieje w Rome, słaby ostatnie sezon, słaba sytuacja finansowa nie wróżą niczego dobrego. Odbija sie to na kadrze, zespoł osłabili przede wszystkim Alberto Aquilani i Christian Panucci. Ponadto otoczenie zmienili Simone Loria i Alvarez a dodatkowo ciągle jeszcze niepewny jest los niektórych piłkarzy. Wzmocnienia niewielkie Marco Motta, Guberti i Cerciego. W poprzednim sezonie zespoł dużo stracił poprzez kontuzje myślę że jeśli teraz los będzie łaskawy Roma mimo wszystko może powalczyć o ścisła czołówkę. W końcu to cały czas wielkie nazwiska takie jak Totti czy De Rossi. Myślę że zgranie drużyny może zaprocentować i zajmą miejsca 2-4.
Udinese. Bardzo fajny zespół, po którym jednak nie wiadomo czego sie można spodziewać. Jak trafią z formą potrafiaograć każdego, jak im nie idzię potrafią seriami przegrywać mecz.. W okienku transferowym niewiele sie działo do tej pory, przede wszystkim odszedł czołowy strzelec Fabio Quagliarelli, na jego miejsce przyszedł za darmo Bernardo Corradi. Ogólnie to skład niewiele sie zmienił, wszyscy licza że w formie będzie gwiazda zespołu Antonio Di Natale który wraz z kolegami może naprawde sporo działać i jak dla mnie zespól może być jedną z niespodzianek ligi. Moim zdaniem drużyna zajmie miejsca 4-7.
Palermo.Tutaj niejako zaczynają sie średnicy ligi. Pierwsza sprawa jeśli chodzi o zespoz Sycylii to zmiana trenera Davide Ballardiniego na Walter Zenge. Kadrowo Palermo jakoś mocno sie nie wzmocniło ale również co istotnie nie osłabiło, doszli Rubinho, Bertolo i Pastore, a z zespołem pożegnali się za to: Marco Amelia, Alberto Fontana, Roberto Guana i David Lanzafame. Silna drużyna szczególnie na swoim obiekcie, jeśli będzie urywać tez punkty w meczach wyjazdowych stać ich na napawde dobrą pozycje. Moim zdaniem zajmą miejsca 7-10.
Cagliari. Jedna z niespodzianek poprzedniego sezonu, szczególnie udana druga część sezonu. Jednak takie rzeczy nie dzieją sie dwa razy i nie spodziewam sie żeby zbyt wiele zwojowali Sardyńczycy w tym sezonie. Drużyne co prawda zasilili Simone Barone, Nene i Agazzi, ale klub stracił przede wszystkim Roberta Acquafreskę czołowego napastnika. U siebie na pewno mocni jednak moim zdanie zajmą miejsca 12-15.
Lazio. Mimo iż zespól stopniowo próbuje przebić się do czołówki rozgrywek to jednak cały czas zostaje solidnym średniakiem. Drużyna trochę nieobliczalna, potrafiąca zanotować kilka dobrych występów, a gdy potem wszyscy na nich stawiają to klops ???? Prezydent Claudio Lotito zdecydował się zwolnić po sezonie Delio Rossiego i zatrudnił w jego miejsce Davide Ballardiniego. Lazio nie straciło wielu piłkarzy, bo odeszli tylko Carrizo i Luciano Zauri. Przyszli Julio Ricardo Cruz, Eliseu, Bizzari i Stephan Makinwa, spore pieniądze wyłożono na wykupienie na dobre Matuzalema i Zarate. To właśnie atak z wymienionym Argentyńczykiem, Rocchim, Foggiom oraz przybyłymi Cruzem i czarnoskórym Makinwą wydaje sie być najmocniejszą formacją. Moim zdaniem drużyna zajmie miejsca 8-11.
Atalanta. Kolejny zespól ze środka stawki, ten sezon może być jednak udany dla piłkarzy z Bergamo, już w poprzednim w pojedynczych meczach u siebie potrafili ograć Milan czy Inter. Najważniejsza zmiana w składzie to odejście Sergio Floccariego, oraz pozyskanie Roberta Acquafreski. Poza tym doszli Barreto, Raffaele Bianco, Tiribocchi i Casercie więc zespól raczej spokojny o utrzymanie w lidze, moim zdaniem zajma miejsca 9-12.
Napoli. Tutaj myślę można sie przyglądać temu zespołowi. W tamtym sezonie do połowy szło im świetnie potem katastrofa.. Drużyna prowadzona przez Roberto Donadoniego pokazała że potrafi grać o miejsca w czołówce jednak na tym wysokim poziomie utrzymali sie tylko 3-4 miesiące. Niebieskich wzmocnili: Morgan De Sanctis, Hugo Campagnaro, Luca Cigarini, Zuniga oraz przede wszystkim Fabio Quagliarella. Wyjściowa "11" wygląda ciekawie, dla mnie tez zespoł może sporo namieszać i zajmą miejsca 6-9.
Sampdoria. Kolejna bardzo ciekawa drużyna, po której nie wiadomo co sie spodziewać. Tamten sezon nieudany, jeszcze wcześniej natomiast udało im załapać sie na Europejskie Puchary. Wzmocnieniem drużyny jest na pewno sprowadzenie Manniniego, a także Luciano Zauriego i powrót do ekipy z Genui Emiliano Bonazzoliego. Genueńczycy jednak pozbyli się także kilku graczy, a mowa tu o: Hugo Campagnaro, Gennaro Delvecchio oraz Pierim. Jeżeli Cassano i Pazzini będą w formnie drużyne stać na bardzo dobre wyniki i mogą być oni jedną z niespodzianek ligi. Moim zdaniem drużyna zajmie miejsca 6-9.
Siena. Drużyna która praktycznie co sezon oscyluje w dolnej połówce tabeli jednak zawsze udaje im się pewnie utrzymać w lidze, głównie dzięki dobrej postawie na własnym boisku. Kadrowo rewolucji nie ma, sprowadzili Albina Ekdal, Michele Paolucciego, Parraviciniego, Grosso oraz Reginaldo, ale klub opuścili za to: Kharja, Zuniga, Galloppa i Coppola. Wydaje sie że i ten sezon nie będzie łatwy dla Sieny ale mimo wszystko powinni pozostac onie w gronie najlepszych. Moim zdaniem drużyna zajmie miejsca 13-17.
Catania. Kolejny z ligowych średniaków, który punkty zdobywa głownie na własnym boisku. Tutaj jednak można sie spodziewać kiepskiej postawy zespołu, nie ma trenera któremu klub dużo zawdzięcza a mianowicie Waltera Zengi, dodatkowo klub opuścili Bizzarri, Michele Paolucci, Dica, Giacomo Tedesco oraz Polito. Za dużo analiziwać tutaj co nie ma co, duża wymiana w składzie, moim zdaniem zespoł ten będzie raczej walczył o utrzymanie i zajmie miejsca 15-19.
Chievo. Ciekawa drużyna która w przeszłości potrafiła już nieźle namieszać. W tamtym sezonie po pierwszej części byli "do odstrzału" jednak dobra druga cześć pozwoliła spokojnie im sie utrzymać. Klub opuściło paru ważnych graczy, a mowa tu o: Stephanie Makinwie, Antonio Langelli, Mauro Esposito, Pinzim oraz Sardo. Pozyskali co prawda Ariattiego, Sorrentino, D’Annę i Oliveirę jednak rewelacji po tym zespole bym sie nie spodziewał. Myślę że jeśli bea w formi to regularnie beda zbierać punkty, jeśli tej formy zabraknie może być niewesoło, mój typ to miejsca 14-18.
Bologna. Drużyna z Bologny czyli Marco Di Vaio i reszta. To dzięki niemu klub zawdzięcza ligowy byt gdyż w końcówce poprzedniego sezonu było gorąco..Teraz może być podobnie, zespól opóścili Amoroso, Belleri, Cesar, Confalone, Rodriguez, Volpi i Francesco Antonioli więc dosyć ważni gracze. Doszli Viviano, Giacomo Tedesco, Roberto Guana, Lanna, Raggi i w sumie skład nie wygląda tak źle choć w poprzednim sezonie było podobnie^^ Ciężko przewidzieć co zagrają myślę jednak że jakaś rozpaczliwa walka o utrzymanie im nie grozi i zajmą miejsca 13-16
Parma. Znana marka nie tylko we Włoszech ale myślę że i w Europie. Spadli do
Serie B w 2008 powrót do elity zajął im jeden sezon, i miło jest znowu widzieć Parmę wśród najlepszych ???? Do zespołu dołączyło kilku ciekawych zawodników takich jak Antonio Mirante, Christiana Panucci, Galloppy, Biabiany, Dellafiore, Valeri Bojinov i David Lanzafame. Szału sie nie spodziewam ale wydaje sie kroki które poczyniono w klubie nie dopuszczą do powtórki sprzed 2 lat i drużyna jednak jako beniaminek utrzyma sie w lidze więc typuje miejsca 13-16.
Bari. Bari czyli kolejny z beniaminków, dla mnie niestety jeden z głównych kandydatów do spadku.. Zespól do elity wprowadził świetny swojego czasu pomocnik Juve Antinio Conte, jednak w
Serie A zespól poprowadzi już Giampiero Ventura. Duuże roszady w składzie przed sezonem, drużynę zasilili przede wszystkim: Bonucci, Alvarez, Allegretti, Antonio Langella, Carobbio, Barreto, Matteo Paro i Koman. Z klubem rozstali się za to: Guberti, David Lanzafame, Raffaele Bianco, Doumbia oraz Ranocchia. Cel to przde wszystkim utrzymanie, konkurencja duża, szanse powodzenia niewielkie.. Moim zdaniem drużyna zajmie miejsca 17-20.
Livorno. Trzeci z beniaminków, podobnie jak Parma powraca do elity po roku przerwy. Awans wywalczyli dzięki wygranym play-offom z Bresciom. Cel standardowy czyli utrzymać się. PRzed sezonem pozyskali takich piłkarzy jak Candreva, Miglioriniego, Dario Knezevic, Pierini, Marchini, Cristiano Lucarelli oraz Raimondi. Zobaczymy na ile to pomoże, pamiętamy Lucarelli swojego czasy czołowy napastnik na półwyspie Apenińskim. Z drużyny odeszło kilku mnie ważnych graczy jednak ostatecznie dla mnie drużyna do końca będzie walczyć o utrzymanie i typuje dla nich miejsca 16-19.
uff to tyle, zobaczymy jak to będzie wyglądać w maju ;]