Pogoń Szczecin - Polonia Bytom
Typ: Pogoń Szczecin
Buk:
Betclic
Kurs: 1,8
Stawka: 250zł
Strata/Zysk:
+200zł
Szczerze mówiąc zaskoczył mnie kurs wystawiony przez bukmacherów na to spotkanie. Wprawdzie jest to pierwsza ligowa kolejka, ale ja nie widzę niestety atutów po stronie mojego klubu. Mimo zmian jakie zaszły drużyna wciąż pozostaje w rozsypce. Obsada bramki jest jedną wielką niewiadomą (mający być jedynką Kiełpin doznał pod koniec poprzedniego sezonu poważnej kontuzji, Juraj Balaz stracił rok gry i treningów po poważnym urazie - od jakiegoś czasu trenuje, jednak bardzo długo nie grał, trzecim bramkarzem jest Misiewicz - młody, zdolny, spędził rok w mesie). Jedyną formacją wyglądającą przyzwoicie jest defensywa - mamy tutaj doświadczonych Kilara i Gamlę, Chomiuka (który powinien sobie spokojnie poradzić na tym poziomie) i Tanżynę, który przyszedł z Wodzisławia. W pomocy i ataku istny zlepek - w środku zapewne dwóch wyrobników (Dziewulski i Matusiak) z jakimś ograniem pierwszoligowym. W ataku Wojsyk (strzelający do tej pory jedynie w mesie). Dodatkiem do tego wszystkiego będą uzupełnienia z drużyn młodzieżowych Polonii i młodzi chłopcy, którzy przyszli z II i III ligi. Takim oto zestawem na dziś dysponuje Polonia (choć działacze starają się jeszcze o kilku graczy m.in. o wypożyczenie Chałasa z Górnika, jest też temat Trytki).
O Pogoni nie będę się rozpisywał. Uważam, że jest to od 2-3 lat mądrze budowana drużyna, posiadająca zarówno graczy doświadczonych jak i zdolną młodzież. Pogoń nieźle zaprezentowała się w grach przedsezonowych. W tej chwili jest to dla mnie jeden z głównych kandydatów do awansu i sądzę, że z obecną Polonią są w stanie rozpocząć sezon od zwycięstwa.