>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Kryterium Kellego, prawdziwy wzór

czarrny 8

czarrny

Użytkownik
Czy jest na forum ktoś, kto zna prawdziwy i jedynie słuszny wzór na kryterium Kellego? W internecie jest ich kilka, ale każdy wzór z którego korzystałem podaje inną wartość, więc który jest dobry? Korzysta ktoś z Kryterium Kellego? Założenie wydaje się być ciekawe...

bukzaplac 5

bukzaplac

Użytkownik
Ja kiedyś tego wzoru używałem i było ok:
f =( k - 1) * p - (1 - p) / (k - 1)
f - procent od posiadanych pieniędzy, który należy postawić na dany zakład
k - kurs zdarzenia, które chcemy obstawić
p - oszacowane przez nas prawdopodobieństwo zdarzenia
Jak dla mnie to wg tego wzoru zbyt duży procent budżetu idzie na jeden zakład. Więc mnożyłem (f) jeszcze przez 0,7 i dopiero przez budżet.
---------------------------------------------
I jeszcze taki zalazłem:
X = K * P - (1 - P)/K
Też zawsze sie zastanawiałem po co ich tyle.

macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
Swego czasu próbowałem stawkować według Kelly&#39;ego i korzystałem z takiego wzoru:

Stawka = K x Ovl/(O-1)

gdzie: Ovl(overlay) = P x O - 1
oraz:
K - Kapitał przeznaczony na zakłady
O - kurs bukmachera
P - subiektywnie oszacowane prawdopodobieństwo wystąpienia wyniku

i sądzę, że to jedyny wzór na wyliczanie stawki z tego systemu stawkowania, ewentualnie można jeszcze spotkać Half Kellyego i Quarter Kellyego, albo może natrafiłeś na inne oznaczenia? A może spotkałeś jakieś modyfikacje tego systemu?

czarrny 8

czarrny

Użytkownik
Dzięki Panowie, w międzyczasie znalazłem taki wzór (i wszystkie obliczenia się zgadzają, często w złych miejscach podane były nawiasy i zmieniała się kolejność działań):
Stawka = [K x (p x k - 1)] / (k-1)
K = kapitał

p = prawdopodobieństwo ustalone przez gracza
k = kurs
MaciekLeo, Twój wzór jest OK

czarrny 8

czarrny

Użytkownik
Wracam do tematu. Czy ktoś z forumowiczów z sukcesami korzysta z kryterium Kellego? A może ktoś korzystał ale zaprzestał i jaki był tego powód?

B 45

bryfsztyk

Użytkownik
Zdzisiu zaprzestal systemu D&#39;Alemberta (moim zdaniem to byl blad, bo po % trafionych zakladow widac, ze przynioslby mu takie same zyski, a jest bezpieczniejszy), a nie Kellyego.

Stawkowanie Kellym ma to do siebie, ze jak wygrywasz (czyli powiekszasz kapital) to grasz za wieksze stawki niz wczesniej, a jak przegrywasz, to grasz za mniej (bo masz mniejszy kapital). To jest stawkowanie, ktore samo w sobie przynosi Ci strate. Ale za to jest duzo bezpieczniejsze. Zalezy, kto czego szuka w bukmacherce. Jak chcesz miec pewnosc, ze nie stracisz calego kapitalu, to graj Kellym, jak chcesz miec zadowalajace zyski, to raczej bedziesz musial siegnac po cos ryzykowniejszego.

acetate 474

acetate

Użytkownik
Zdzisiu zaprzestal systemu D&#39;Alemberta (moim zdaniem to byl blad, bo po % trafionych zakladow widac, ze przynioslby mu takie same zyski, a jest bezpieczniejszy), a nie Kellyego.
Stawkowanie Kellym ma to do siebie, ze jak wygrywasz (czyli powiekszasz kapital) to grasz za wieksze stawki niz wczesniej, a jak przegrywasz, to grasz za mniej (bo masz mniejszy kapital). To jest stawkowanie, ktore samo w sobie przynosi Ci strate. Ale za to jest duzo bezpieczniejsze. Zalezy, kto czego szuka w bukmacherce. Jak chcesz miec pewnosc, ze nie stracisz calego kapitalu, to graj Kellym, jak chcesz miec zadowalajace zyski, to raczej bedziesz musial siegnac po cos ryzykowniejszego.
Nie masz racji. Stawkowanie Kelly&#39;ego polega na przyjęciu zakładu za taki % budżetu, który odpowiada wartości value danego typu. Przykładowo, gdy sobie policzysz, że jakiś zakład ma value 1,20 a jakiś inny 1,30, to stawkujesz tak, zeby więcej postawić na ten drugi, który ma większe value. Na tym polega Kelly i jest to właśnie niebezpieczny sposób stawkowania, gdyż wymaga perfekcyjnego wręcz wyczucia, co jest value, a co nie, gdyż nawet po serii value które nie weszły, nasz budżet bardzo szczupleje.
Stawkowanie które opisałeś, tzn. &quot;Im masz większy budżet, tym stawiasz grubsze zakłady, a im masz mniejszy, tym stawiasz za mniej&quot; to nic innego jak stawkowanie procentowe, które nie jest bezpośrednim opisem Kelly&#39;ego.
Kelly, jak już napisałem wcześniej, to w bardzo ogólnym uproszczeniu przyjęcie większej stawki na zakład, im większe value w danym zakładzie jest.
Czytałem też o amatorskiej wersji, w której dzielimy stawkę którą powinniśmy postawić na wartościowy zakład przez 2, jest to bezpieczniejszy sposób który zmniejsza prawdopodobieństwo bankrutctwa.

B 45

bryfsztyk

Użytkownik
W ktoryms wzorze podanym wyzej widzialem &quot;kapital przeznaczony na zaklady&quot;. Owszem, jezeli nie uzalezniasz stawki od swojego kapitalu, to nie przynosi straty. Mozna dyskutowac, czy zalozenia tego systemu sa poprawne. Zaklada on granie za najwieksza kwote tych kursow, ktore naszym zdaniem bukmacher najbardziej zawyzyl. Lecz mozliwe bukmacher tez wie, ze te kursy sa zawyzone, ale musi miec jakis powod, zeby taki kurs wystawic. Powod o ktorym my mozemy nie wiedziec. Mozna sie wtedy solidnie przejechac.

Otrzymane punkty reputacji: +7
Do góry Bottom