>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Kredyty - hipoteczny, mieszkaniowy, studencki etc.

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
Zapraszam do dyskusji o kredytach.
Przedstawianiu najlepszych ofert itp.
Wiadomo, że udzielenie kredytu przez bank jest sprawą mocno indywidualną jednakże może uda nam się wspólnie sprawić aby bank przychylniej udzielił nam kredytu.

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
Jako student przysługuje mi prawo ubiegania się o kredyt studencki i tę kwestię chciałbym tu poruszyć.
Po głębszej lekturze serwisu http://www.kredytstudencki.com.pl uznałem, że ciekawie będzie napisać coś więcej tutaj na forum.
Kilka kwestii na temat kredytu:
-o kredyt mogą udzielać się wszyscy studenci uczelni publicznych, niepublicznych i trybu studiów (stacjonarny, niestacjonarny), pod warunkiem, że rozpoczęli studia przed ukończeniem 25 roku życia.
-Kredyt wypłacany jest przez cały okres studiów
-Kredyt wypłacany jest przez 10 miesięcy w roku akademickim, zaś miesięczna transza kredytu wynosi 600 zł lub 400zł (niższa kwota m.in. dla tych, którzy mają trudną sytuację finansową i nie będą mogli liczyć na wsparcie osób mogących poręczyć wyższą kwotę kredytu).
- W okresie studiów oraz w okresie 2 lat po ich ukończeniu kredytobiorca nie spłaca ani grosza nawet odsetek od kredytu. Odsetki te pokrywa BGK ze środków Funduszu Pożyczek i Kredytów Studenckich. Spłatę odsetek student rozpoczyna wraz ze spłatą kredytu dopiero po 2 latach od momentu ukończenia studiów. Wysokość odsetek płaconych przez studenta wynosi połowę stopy redyskontowej NBP

To główne walory kredytu. Oto lista banków w których można wziąć kredyt studencki:
1. Bank PEKAO S.A. ,
2.Bank Polskiej Spółdzielczości S.A ,
3. Gospodarczy Bank Wielkopolski S.A.
4.PKO Bank Polski S.A.

Wśród najbardziej popularnych i przyjaznych banków dla żaków z kredytami studenckimi jest Bank PKO BP (wybiera go średnio 3 na 4 studentów). Przyznaje on również najwięcej kredytów:

źródło: http://www.kredytstudencki.com.pl

Pod koniec przyszłego tygodnia udam się do US i wezmę potwierdzenie statusu osoby uczącej się. O dalszych krokach będę informował na bieżąco.​

princeas 11

princeas

Użytkownik
Wyminiłeś walory tego kredytu - owszem, dodatkowa kaska zawsze sie przyda, (chociażby zeby ja przewalić u buka ;) ). Jednakże są pewne &quot;ale&quot;.
Jak widac, przez 5 lat mozna &quot;wyciągnąć&quot; 30 000pln, przez w sumie 7 lat nie spłacać tego kredytu, ale w końcu nadchodzi ten czas, kiedy te pieniadze musisz oddac. Oczywiscie, nie wszystko naraz, w ratach po 300 albo 200 zł (w zaleznosci, ile brałeś co miesiac) + 3.125% odsetek, czyli w sumie prawie 1000zł
Ponadto spłacając co miesiac 300+odsetki spłacasz ten kredyt przez ponad 8 lat!
Pytaniem jest, czy warto juz na samym starcie w życie mieć taki ciężar na barkach? Co więcej, wiadomo, ze człowiek po studiach chce zaczac układac sobie zycie. I tak na przykład planuje zakup mieszkania,wyposazenia go, samochodu, czy nawet ślub i wesele, a to wszystko wiąże się z ogromnymi kosztami. I co wtedy? no oczywiscie idzie sie po kredyt hipoteczny czy pozyczke krótkoterminową. I jakiez bedzie nasze rozczarowanie, gdy pani od kredytów/pozyczek powie: &quot;No niestety, ale Pan jeszcze ma niespłacony kredyt studencki, nie otrzyma Pan zatem deklarowanej kwoty kredytu, albo nawet wcale.&quot;
Powiesz - ok, bede spłacał więcej, postaram sie to zrobić jak najszybciej. Ale czy znajdziesz tak dobrą pracę, by sobie na to pozwolić? Rodzice może pomogą, ale czy sumienie pozwoli Ci ciągnąć kasę kolejne kilka lat? Raczej nie bardzo.
Warto zatem zastanowić się, czy gra jest warta świeczki, czy chcemy poswiecic kilka ładnych lat na spłacanie tego długu, odmawiając sobie innych koniecznosci i przyjemnosci, czy lepiej pomyslec nad inną formą pozyskania pieniedzy podczas studiów?
Mozliwosci jest wiele.
-można złożyć wniosek o stypendium socjalne, (oczywiscie nie wszyscy je dostają, ale warto spróbować)
-zamieszkac w akademiku, co jest 2 razy tańsze niż na stancji czy wynajem mieszkania
-a może tak popracować? weekendami, wieczorami, w sklepie, knajpie, pubie, w marketach na inwentaryzacji, liczeniu towaru itp?
Gre u buka ograniczyć, by nie było niepotzrebnych wydatków, wszak nieprzedidziana porazka moze nam osuszyć konto/portfel.
Moja koleżanka taki kredyt wlasnie zaciągneła, w sumie tylko dwa lata, ale wszyscy sie jej dziwili. Dostawala kaske od rodziców, babci, dziadka, pracowała i jeszcze ten kredyt. Miesiecznie bez kredytu miała ok 3000 zł, co na Kraków moim zdaniem jest kwotą odpowiednią. Teraz musi ten jredyt spłacać i odmawiać sobie przyjemności. Teraz wie, ze nie było jej to potrzebne.
Jest jeszcze jedna opcja.
Brac kredyt i wpłacać na lokatę, wysoko oprocentowaną, w innym banku. Po studiach spłacić kredyt w jednej racie wraz z odsetkami,a różnice w procentach zachować dla siebie. I to jedyne opłacalne rozwiązanie.

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
Jest jeszcze jedna opcja.
Brac kredyt i wpłacać na lokatę, wysoko oprocentowaną, w innym banku. Po studiach spłacić kredyt w jednej racie wraz z odsetkami,a różnice w procentach zachować dla siebie. I to jedyne opłacalne rozwiązanie.
I to jest właśnie mój cel ;)
Brac kredyt i wpłacać na lokatę, wysoko oprocentowaną, w innym banku. Po studiach spłacić kredyt w jednej racie wraz z odsetkami,a różnice w procentach zachować dla siebie. I to jedyne opłacalne rozwiązanie.[/quote]
I to jest właśnie mój cel ;)
Ale zacznijmy od początku po pierwsze obecnie odsetki od kredytu wynoszą 1.9% (połowa stopy redyskontowej NBP, która obecnie wynosi 3.75%)
Po drugie są możliwości umorzenia części kredytu, jeśli znajdziesz się w 5% najlepszych absolwentów uczelni lub jeśli masz bardzo trudną sytuację finansową.
Poza tym przykład koleżanki jest pozbawiony sensu bo zapytam nieskromnie na co wydała pieniądze z kredytu? No napisałeś tak jakby wzięła kredyt a te pieniądze się rozpłynęły i teraz musi je spłacać.
Ze spłacaniem też jest fajne to, że banki bardzo idą na rękę i można np. wpłacić kilka razy o wiele większe kwoty, oni się dostosują. + Brac kredyt i wpłacać na lokatę, wysoko oprocentowaną, w innym banku. Po studiach spłacić kredyt w jednej racie wraz z odsetkami,a różnice w procentach zachować dla siebie. I to jedyne opłacalne rozwiązanie.[/quote]I to jest właśnie mój cel ;)
- Z tym startem po studiach to zależy od Ciebie, dlatego napisałem to w tym dziale bo liczę na to, że ten kto go odwiedza myśli poważnie o przyszłości i przewiduje mniej więcej swoje kroki, planuje itp.
Pewnie będzie trudniej potem wziąć kredyt, jeśli nie masz spłaconego studenckiego, ale z tego co się orientuję kredytu hipoteczne rzadko kiedy są udzielane under 30.
Reasumując masz kase na studia z dodatkowej pracy, bierzesz kredyt na inwestycje aby go potem &quot;łatwo, szybko i przyjemmnie spłacić&quot;, jestes biedny bierzesz kredyt na naukę i potem dzięki wykształceniu i dobrej pracy go spłacasz, wiadomo &quot;człowiek jest najlepszą inwestycją&quot; Chciałem napisać tu tylko iż zgodnie z opiniami fachowców &quot;Nie opłaca się tego kredytu nie zaciągać.

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
Wez pod uwage fakt, ze obecnie oprocentowanie lokat nie jest juz tak korzystne jak jeszcze rok temu.
Tak wiem, ale do lutego (wtedy zacznę otrzymać kredyt, jeśli go dostanę) może się trochę zmienić, poza tym myślę również o lekkim zainwestowaniu na giełdzie. Ale jak mówiłem to bliżej początku przyszłego roku.

princeas 11

princeas

Użytkownik
no giełda to tez spore ryzyko w chwili obecnej, nic jeszcze nie jest przesądzone, ze niby kryzys sie skonczył, takze różnie moze byc. Trzeba śledzić, czytac opinie fachowców itd.
co do koleżanki - lubi żyć rozrzutnie, ciuszki, knajpki, wyjazdy, takze pieniadze sie rozesżły.
co do tych 5% - no wybacz, ale trzeba chyba być niezłym geniuszem albo mieć chody, zeby się w tej grupie znaleźć
a jeśli chodzi o &quot;umożenie&quot; - nie wierze, zeby bank udzielający kredytu tak łatwo odpuścił kredytobiorcy, nic za darmo w dzisiejszych czasach niestety.
spłacanie większych rat? to jest rozwiązanie, pozwolą, pomogą, ale dalej mówimy o tym, czy będziemy mogli sobie na to pozwolić po studiach?
i ostatnie słowo na temat hipotecznych poniżej 30 roku życia - jeśli masz zdolność kredytową, lub Twoi rodzice, czy jeśłi już się ożenisz i razem z żoną - udzielą kredytu. a dla nowożeńców są nawet programy &quot;Rodzina na swoim&quot;, dzięki którym takowy kredyt mozna zaciągnąć na bardzo korzystnych warunkach.
BigPapi mylisz się. Nie ma takich ofert jak teraz, ale lokaty powyżej 6 procent można znaleźć. Inną sprawą jest wiarygodność tegoż banku.

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
Wracając do mojej przygody z Kredytem Studenckim pobrałem już specjalne owiadczenie z Uczelni iż jestem ich studentem dodatkowo zaświadczenie o zarobkach za rok 2008 moje i rodziców. Wbrew pozorom i plotkom &quot;na mieście&quot; załatwiłem taką sprawę od ręki. Oczywiście każdy z rodziców oraz &quot;TY&quot; musicie się stawić osobiście wraz z dowodem osobistym albo mieć poświadczenie odebrania takiego zeznania w imieniu drugiej osoby, czyli tata odbiera mamy lub odwrotnie.
Na początku tego tygodnia ruszam do banku, moim wyborem jest PKO BP.

anapolon 88

anapolon

Użytkownik
panowie znacie moze dokladny termin lub mniej wecej orientujecie sie kiedy bedzie wyplacana kasa studentom ktorzy zlozyli wnoski o preferencyjny kredyt studencki

z gory dzieki za odpowiedz

panowie jeszcze jedno pytanie czy jesli zlozylem podanie o preferencyjny kredyt studencki w PKO to czy np. moge sie tez o niego ubiegac w innym banku?

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
panowie znacie moze dokladny termin lub mniej wecej orientujecie sie kiedy bedzie wyplacana kasa studentom ktorzy zlozyli wnoski o preferencyjny kredyt studencki

z gory dzieki za odpowiedz

panowie jeszcze jedno pytanie czy jesli zlozylem podanie o preferencyjny kredyt studencki w PKO to czy np. moge sie tez o niego ubiegac w innym banku?
Pozwolę sobie skopiować PM którą wysłałem do Ciebie:

Wnioski można składać do 15 tego miesiąca, Ministerstwo o udzieleniu kredytów poinformuje w grudniu, a pieniądze powinny wpłynąć na konto bankowe w styczniu i lutym wiadomo różne banki rożne terminy ale to miesiące najczęściej.

A co do drugiego pytania: Nie, o kredyt studencki można się starać w tylko jednym banku.

anapolon 88

anapolon

Użytkownik
Jareks89 znalazlem opcje w ktorej student moze sie ubiegac o kredyt w mBanku, ktory mozna wziasc mimo preferencyjnego kredytu w PKO , chodzi dokladniej o karte kredytowa Euro 26 dla studenta , tylk oze maksymalna kwota na tej karcie to 1500zl , slyszles o tej opcji?

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
Jareks89 znalazlem opcje w ktorej student moze sie ubiegac o kredyt w mBanku, ktory mozna wziasc mimo preferencyjnego kredytu w PKO , chodzi dokladniej o karte kredytowa Euro 26 dla studenta , tylk oze maksymalna kwota na tej karcie to 1500zl , slyszles o tej opcji?
Ale to nie jest &quot;kredyt studencki&quot; tylko kredyt dla studenta jakiś tam. To już są pewnie zupełnie inne formy spłaty i oprocentowanie.

anapolon 88

anapolon

Użytkownik
Jareks89 znasz moze jakies banki ktore udzilea kredytu studentowi , wiedzac ze nei ma on zadnych dochodow , chodzi mi np. o kredyt na dowod , ale nie wiem cz ydo konca t otez prawda ze wystarczy dowod zeby dostac taki kredyt , znasz sie cos w tym temacie?

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
Jareks89 znasz moze jakies banki ktore udzilea kredytu studentowi , wiedzac ze nei ma on zadnych dochodow , chodzi mi np. o kredyt na dowod , ale nie wiem cz ydo konca t otez prawda ze wystarczy dowod zeby dostac taki kredyt , znasz sie cos w tym temacie?
Po ostatnim kryzysie finansowym, przyznawanie kredytów zostało wzięte bardziej &quot;pod lupę&quot; i jest dziś o nie trudniej niż rok czy dwa lata temu.
Kredyty na dowód? Pewnie wszystkim od razu na myśl przychodzi provident co się wiążę z horrendalnym oprocentowaniem.
Znając życie żaden porządny bank nie udzieli kredytu, jak nie masz stałego dochodu bo musi się czymś zabezpieczyć. Jeśli masz dom lub mieszkanie na własność możesz to podać w banku jako Twój plus i wtedy na mniejszą sumę, wraz z pozytywną historią kredytową widzę szanse, że może dostaniesz kredyt.

anapolon 88

anapolon

Użytkownik
wydaje mi sie ze w EuroBanku i LukasBanku na seri odaj aten kredy tan dowod a oprocentowanie w euro banku nie jest tak starszne jesli rozlozymy np. nasz kredyt na 10 rat , co o tym sadzisz to prwda
Jarek pierwszy raz skaldasz podanie o preferencyjny kredyt studencki w PKO?

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
wydaje mi sie ze w EuroBanku i LukasBanku na seri odaj aten kredy tan dowod a oprocentowanie w euro banku nie jest tak starszne jesli rozlozymy np. nasz kredyt na 10 rat , co o tym sadzisz to prwda
Jarek pierwszy raz skaldasz podanie o preferencyjny kredyt studencki w PKO?
Tak, pierwszy raz ????

Skoro mówisz, że udzielają w tych bankach co napisałeś to musisz się tam udać i sam sprawdzić. Jeśli ktoś inny z forum coś więcej wie to niech się wypowie.

anapolon 88

anapolon

Użytkownik
ostatnie juz pytanie w tym temacie , za ile miesiecy bedzie wyplacany kredyt studencki z PKO bo czytajac wychodzi 6000zl na rok , rata to 600zl , i tu jest problem rok akademicki am 9 miesiecy , to czemu nie dostajemy 5400zl tylko 6000zl , mozesz m i powiedziec , za jakie miesiace jest wyplacany ten kredyt?

Do góry Bottom