>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Konto EUR jaka karta? Wypłaty z Euronet?

bartek2050 0

bartek2050

Użytkownik
Witam,

mam kilka pytań odnośnie konta + karty w skrill. Konto jest w EUR, karty jeszcze nie wyrobiłem ponieważ mam kilka wątpliwości:

A. Załóżmy że wyrabiam kartę w EUR

1. Jak płacę za zakupy lepiej wybierać płatność w EUR na terminalu czy PLN? Wydawało mi się że EUR ponieważ płace tylko przewalutowanie na terminalu, a na terminalu powinien być lepszy kurs niż jak zapłace w PLN (wtedy przewalutowanie + prowizja Skrill 3,99%)?

2. Jak wybiorę złotówki w Polskim bankomacie to poza 1,8EUR za wypłatę dojdzier jeszcze 3,99% za przewalutowanie?

3. Czy jak wypłacę EUR w bankomacie EURONET (teraz mają taką opcje) to zapłacę tylko 1,8 EUR za wypłatę? Ktoś wypłaca w Euronet, jak to działa i jaki jest limit wypłaty w EUR (w złotówkach przyczytałem na forum że jest to 1005 zł)

B. Załżmy że wyrobie kartę w PLN

1. Jak jest z przewalutowaniami bo konto mam nadal w EUR? Czy do słabego kursu wymiany Skrilla dochodzi jeszcze 3,99% prowizji do każdej transakcji?

I ostatnie pytanie czy znacie jakieś bankomaty, poza Euronetem, które wypłacają w EUR?

sylwek2012 1,1K

sylwek2012

Użytkownik
Witam,

mam kilka pytań odnośnie konta + karty w skrill. Konto jest w EUR, karty jeszcze nie wyrobiłem ponieważ mam kilka wątpliwości:

A. Załóżmy że wyrabiam kartę w EUR

1. Jak płacę za zakupy lepiej wybierać płatność w EUR na terminalu czy PLN? Wydawało mi się że EUR ponieważ płace tylko przewalutowanie na terminalu, a na terminalu powinien być lepszy kurs niż jak zapłace w PLN (wtedy przewalutowanie + prowizja Skrill 3,99%)?

2. Jak wybiorę złotówki w Polskim bankomacie to poza 1,8EUR za wypłatę dojdzier jeszcze 3,99% za przewalutowanie?

3. Czy jak wypłacę EUR w bankomacie EURONET (teraz mają taką opcje) to zapłacę tylko 1,8 EUR za wypłatę? Ktoś wypłaca w Euronet, jak to działa i jaki jest limit wypłaty w EUR (w złotówkach przyczytałem na forum że jest to 1005 zł)

B. Załżmy że wyrobie kartę w PLN

1. Jak jest z przewalutowaniami bo konto mam nadal w EUR? Czy do słabego kursu wymiany Skrilla dochodzi jeszcze 3,99% prowizji do każdej transakcji?

I ostatnie pytanie czy znacie jakieś bankomaty, poza Euronetem, które wypłacają w EUR?
1 Jezeli masz możliwość zawsze wybieraj płatność w euro bo inaczej zapłacisz dodatkowo za przewalutowanie.

2. Dzienny limit wypłat w bankomacie to 250 euro (+/- 1050pln w zależnosci od kursu euro)

3. W każdym bankomacie zapłacisz 1,8 euro za wypłatę

Żeby nie płacić dodatkowych prowizji najlepiej zalozyc konto i karte w takiej samej walucie, załozenie konta w euro i wypłacanie w bankomatach w pl jest nie opłacalne bo wpłacajac 100zł i chcac te same 100zł odrazu wypłacic musisz odliczyć przewalutowania + prowizje.

Przy koncie w euro płacisz podwójne przewalutowanie przy wpłacie i wypłacie w zł + prowizja. Teoretycznie wpłacając 100zł i chcąc je odrazu wypłacic z konta starcisz prawie 15zł na przewalutowania + opłata za wypłatę czyli realnie wpłacajac 100zł majac konto w euro mozesz wyjac nie całe 80zł,
Majac konto i karte w zł jedną opłate jaką bys musiał poniesc to nie całe 8zł prowizji za wypłatę

bartek2050 0

bartek2050

Użytkownik
Dzięki za odpowiedź. A co z wypłatami z bankomatu Euronet w Euro? Pytanie wynika z tego że kilka kont u buków mam w Euro i z czasem wszystkie chce mieć w Euro. Na Wpłaty w EUR po aktualnym kursie (a nie mega niekorzystnym skrilla) już mam pomysł. Konto walutowe w Aliorze, z którego przelewam wymienione wczesniej EUR po dobrym kursie, przelewam na Skrilla (Alior ma przelew do banku w polsce bezpłatnie). Cały czas problemem zostaje wypłata. A jeździ ktoś z was (kto blisko mieszka Niemcy, Słowacja) i tam wypłaca EUR ze Skrilla??

I jeszcze mam pytanie czy w Skrill można mieć 2 konta (jedno w EUR jedno PLN)??

bartek2050 0

bartek2050

Użytkownik
Dzięki za odpowiedź. A co z wypłatami z bankomatu Euronet w Euro? Pytanie wynika z tego że kilka kont u buków mam w Euro i z czasem wszystkie chce mieć w Euro. Na Wpłaty w EUR po aktualnym kursie (a nie mega niekorzystnym skrilla) już mam pomysł. Konto walutowe w Aliorze, z którego przelewam wymienione wczesniej EUR po dobrym kursie, przelewam na Skrilla (Alior ma przelew do banku w polsce bezpłatnie). Cały czas problemem zostaje wypłata. A jeździ ktoś z was (kto blisko mieszka Niemcy, Słowacja) i tam wypłaca EUR ze Skrilla??

I jeszcze mam pytanie czy w Skrill można mieć 2 konta (jedno w EUR jedno PLN)??
ktoś odpowie? :-(

S 440

straszaksam

Użytkownik
Co do wypłat EUR z bankomatów Euronet to nie jest tak jak Ty myślisz. Wejdź na stronę euronetu i poczytaj dokładnie.
http://www.euronetpolska.pl/p,282,_wyplata_euro.html
Wypłata realizowana jest bez opłat przez Euronet 360 Finance Limited (E360F) z siedzibą w Londynie i dostępna wyłącznie dla kart wydanych w Polsce do rachunków w PLN.
Czyli de facto masz konto w złotówkach i kartę w złotówkach, a wypłacasz sobie EUR to jakimś tam ich kursie. Coś jak kantor, tyle że w pełni zautomatyzowany.

bartek2050 0

bartek2050

Użytkownik
Co do wypłat EUR z bankomatów Euronet to nie jest tak jak Ty myślisz. Wejdź na stronę euronetu i poczytaj dokładnie.

Czyli de facto masz konto w złotówkach i kartę w złotówkach, a wypłacasz sobie EUR to jakimś tam ich kursie. Coś jak kantor, tyle że w pełni zautomatyzowany.
Dzięki nie doczytałem tego.

Do góry Bottom