>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Kolano Rozwalone.

otomarcin18 57

otomarcin18

Użytkownik
Witam!
Doznałem kontuzji kolana, a dokładniej zwichnięcie rzepki. Oczywiście podczas gry w piłkę. Czytałem na wielu forach że gra w stabilizatorze nie ma sensu itp. lekarz mówi żeby skończyć ( chociaż zawsze lekarz tak mówi żeby mieć święty spokój, piłkarze miewają gorsze kontuzje ???? ). Ogólnie myślę że gra ze stabilizatorem byłaby utrudniona dla gracza w polu. A ja jestem bramkarzem. (wyszedłem w pole i po nodze ???? ) Więc mój udział w grze nie wymaga takiego wysiłku fizycznego. Co o tym sądzicie? Jaki stabilizator polecacie? Podtrzymującego rzepkę? Dodam że to moja 3 kontuzja kolana. Pierwsza na nartach sporo lat temu. Skręcenie. Drugi raz też. A teraz ta jebana rzepka.

blads 187

blads

Użytkownik
Sam gram w stabilizatorze, fachowo z medycznego punktu widzenia - ortezie. Od dawna miewałem problemy z kolanami, człowiek nie jest wyczynowcem ale jednak tego ruchu jest sporo i tak 2 - 3 razy w tygodniu piłka (zimą hala co obciąża stawy cholernie) plus tenis. Za młodu skręciłem prawe kolano, ból co tu dużo mówić wraca przy większych obciążeniach, ale jest do zniesienia i nawet bez stabilizatora idzie ogarnąć. Lekarzy nie słuchaj :p taka moja dobra rada, ja akurat mam kuzynki które prowadzą salon ortopedyczny i generalnie leczyłem się u nich...Lekarz jest Ci potrzebny tylko po to żeby wypisać skierowanie na taką ortezę (po co masz płacić za coś co można mieć free) Jak dobrze pogadasz z chirurgiem-ortopedą to skierowanie na taką ortezę powinieneś dostać, chociaż jest ciężko bo służba zdrowia najchętniej wsadza taką nogę w gips na 2 tygodnie, a potem radź se sam chłopie i najlepiej unikaj sportu...Ja osobiście na staw kolanowy używam ortezy bez żadnych wzmocnień (jakieś druty w środku) Owszem jest to fajne, ale używa się tego na ogół do unieruchomienia, oraz przy takim pierwszym leczeniu po ściągnięciu gipsu. Słabo w takiej pobiegasz. Mam coś takiego http://www.thuasne.pl/produkty?1,6#, 14 jadąc w dół :p tam pisze nawet że do schorzeń rzepki się nadaje. Nie krępuje ruchów, dobrze usztywnia, z tego co wiem jest to jedna z lepszych marek takiego sprzętu ale podejrzewam że koszta takiej &quot;skarpety&quot; nie są wygórowane. Szukaj czegoś w tym rodzaju, tylko pamiętaj żeby dobrze zmierzyć przed zakupem co byś nie kupił za małej bo potem ból jest nie do zniesienia. Szybkiego powrotu do pełnej sprawności ;)

otomarcin18 57

otomarcin18

Użytkownik
I tak zrobię. Polski lekarz to zły lekarz :p Lecz jednak chyba zaryzykuje na stabilizator z lekkim usztywnieniem. Myślę że na bramce nie będę czuł się dyskomfortowo. A chce taki wybrać bo zdarzyło mi się że przy ostrych skrętach nogą czy przy szybkim powrocie do bramki czułem jak kolano chce mi wyskoczyć ze stawu ( od kolana w dół chce się przesunąć w prawo :p ). Źle zrobiłem że już po pierwszej kontuzji nie zakupiłem sobie ortezy. Postaram się o to żeby mieć za free. Bo jeszcze tydzień w domu i mam się udać do ortopedy. Znalazłem takie coś: http://arkmed.pl/pl/p/Push-Med-Kolano/106 . Tutaj aż 600 zł na allegro za 360 się znajdzie.
Co do lekarzy to tak zawsze, mam już problem 3 raz i za każdym razem mówi żeby nie grać bo będę miał lipę :p i za każdym razem punkcja 3 tyg gips. Ale jak tu nie robić czegoś co się kocha? Od tych wszystkich kontuzji teraz muszę wrócić na siłownie żeby czworogłowy poćwiczyć bo on trzyma wszystkie wiązadła, a wygląda na wychudzonego ???? Co do stabilizatora to coś się jeszcze pomyśli, nawet jak mi nie da papierka na ortezę to i tak kupię. Trudno się mówi.

blads 187

blads

Użytkownik
U lekarza musisz dobrze gadać, uprawiasz sport, jesteś aktywny, noga potem boli...słyszałeś że są takie specjalne ortezy na stawy kolanowe, takie żeby nie ograniczały ruchu w dużym stopniu, znajomy ma chwali sobie bla, bla, bla...lanie wody. Tak to u mnie wyglądało, dał się przekonać także powodzenia. Uważaj mimo wszystko bo z tym stawem akurat nie ma żartów, ja mam jeszcze uszkodzoną kostkę (też skręcenie) noszę orteze jak boli bo czasem są takie dni, ale to nawet nie ma co porównywać. Zrób sobie przerwę na jakiś czas od piłki i dobrze się grzej zawsze przed grą bo to swoje też robi.

takos85 145

takos85

Użytkownik
Kolego ja jednak coś innego bym Ci radził!! Kuzyn też miał podobną kontuzję do Ciebie, że część nogi od kolana uciekała mu w bok. Wszyscy &quot;lekarze&quot; stwierdzili że to rzepka. Poszedł na rezonans kolana (TOBIE TEŻ TO RADZĘ!!!) i wykazało mu że to &quot;niby&quot; rzepka. Więc musiał mieć robiony zabieg, aby zobaczyć dokładnie co i jak.. Jednak podczas zabiegu okazało się że to wiązadła boczne mu poszły. Nie wiem jak Ci lekarze oglądali to zdjęcie, ale ja bym ich podał do jakiegoś sądu. Mając dokładne zdjęcia kolana oni prawdopodobnie zasugerowali się opisem jakim dostali z rezonansu.
WNIOSKI:
1) Zrób rezonans
2) Idź do lekarza od schorzeń sportowych

otomarcin18 57

otomarcin18

Użytkownik
Raczej to rzepka. Bo po prostu widziałem to ???? Rzepkę miałem z boku kolana. Nie wyglądało to dobrze, chociaż ból nie był wielki, trochę dziwny. Sama wskoczyła na miejsce. A noga mi uciekała już przed zwichnięciem rzepki, bodajże max 3 razy mi się tak działo że chciała uciec. Czułem jakby mi nogę chciało skręcić.

L 209

lukbor10

Użytkownik
Dobrze Ci chłopak pisze.
USG to niezbędne minimum, ale lepiej idź zrób REZONANS. z wynikiem rezonansu do dobrego ortopedy z okolicy, a najlepiej do lekarza, który zajmuje sie typowo kolanami (takich jest sporo).
Sam mam ogromne problemy z kolanem i wiem co mówię. Podstawa to diagnoza i wizyta u dobrego lekarza.

Do góry Bottom