u... stary ;] nie wiem co Ci jamnik przeszkadza, jak mojej panny nie ma to mój haszczak korzysta z okazji i gramoli się na łóżko a husky do małych psów nie należy i jakoś mi to nie przeszkadza, ale niech będzie. Oduczenie psa spania w łóżku kiedy robi to od małego to najtrudniejsza rzecz chyba jaka może być. Ale jest na to kilka sposobów. Po pierwsze kiedy Cię nie ma zamykaj drzwi z pokoju, w ciągu dnia pies też śpi więc pod Twoją nieobecność niech nie ma możliwości wchodzenia na łóżko. Po drugie jak tylko zauważysz że pies nosi się z zamiarem wejścia na łóżko skarć go głośnym i stanowczym nie! albo nie wolno! Jeśli wejdzie nie zrzucaj go ale zepchnij delikatnie tak by sam zszedł, jak zrobisz to szybko, gwałtownie uzna to za zaczepkę do zabawy a nie o to chodzi. Po trzecie koło łóżka połóż jakiś koc, ręcznik, coś co jest jego bo każdy pies powinien coś takiego mieć więc zakładam że i Twój od małego jakiś koc ma i staraj się spychać psa właśnie w to miejsce. Jak zejdzie i usiądzie na nim nagrodź, pogłaszcz, daj jakąś pierdołę do zjedzenia. System nauki z nagradzaniem jest dużo skuteczniejszy, wierz mi. I pamiętaj o cierpliwości, to w końcu tylko pies. Po czwarte rozwiń coś na łóżku, coś w zupełnie innym kolorze żeby pies zauważył że coś się w tym miejscu zmieniło i nie wolno mu teraz na to wchodzić. Pzdr, daj znać czy pomogło