Legia Warszawa - Spartak Moskwa (awans) [2] 1,4
Jak dla mnie 1,4 na awans Spartaka to value, nie zdziwiłbym się gdyby kurs wynosił 1,25-1,30, no ale w takim razie trzeba to wykorzystać. Spartak w ostatnich kolejkach ligowych się odbudował odnosząc dwa zwycięstwa. W Moskwie grają tacy zawodnicy jak ściągnięty z Ajaxu Demy de Zeuw, czy brazylijska para napastników Ari i Welliton, dzisiaj dołączy do nich jeszcze Nigeryjczyk Emenike, bramkarzem jest Anrey Dikan, który w poprzedniej edycji
LE wyprawiał cuda w niejednym meczu.
W Legii na pewno dzisiaj nie wystąpi Vrdoljak, który jest zawieszony za dwie żółte kartki. Za tydzień jego los podzielić mogą Komorowski, Manu, Radović, Rzeźniczak, Wawrzyniak i Żyro, bo ci właśnie zawodnicy w przypadku otrzymania kartki nie zagrają w rewanżu. Mówi się, że wspomniany Żyro ma zastąpić niezdolnego do gry Ljuboje. Z powodu kontuzji nie zagra również inny napastnik, Michal Hubnik, za to jest szansa na występ Kucharczyka. Legia osobiście mnie nie zachwyca i konfrontacji z tak ogranym na arenie międzynarodowej rywalem nie daje im dużych szans na awans. Nawet jeśli Spartak dzisiaj nie wygra to swoją wyższość potwierdzi na sztucznej murawie na Łużnikach.
Vorskla Poltava - Dinamo Bukareszt (awans) [2] 1,65
Dinamo Bukareszt, trzeba przyznać, że nie bez problemów uporało się z chorwackim Varteksem Varazdin, a Vorskla pokonała Irlandczyków ze Sligo. Aż pięć drużyn rumuńskich stara sięo awans do fazy grupowej
LE, a dodatkowo finał tych rozgrywek odbędzie się w Bukareszcie. Jednak wszystkie zespoły z wyjątkiem Dinama mecze domowe grają nie na swoich stadionach. Największe gwiazdy Rumunów to doświadczeni Marius Niculae, Ionel Dăn****escu oraz Cătălin Munteanu. Uważam drużynę z Bukaresztu za faworyta w tej parze, dodatkowo drugie spotkanie rozegrają u siebie.
Austria Wiedeń - Gaz Metan (awans) [1] 1,55
Kolejny typ, nad którym się zastanawiam to awans Austrii. Zarówno Wiedeńczycy jak i piłkarze z Medias do tej fazy awansowały po dramatycznych dwumeczach.
Austria pokonała Olimpije Ljubljanę, a Gaz Metan po karnych wyeliminował niemiecki Mainz. Rumuni w swojej lidze odnieśli jedno zwycięstwo, przegrywając dwa mecze, w tym z opisywanym wcześniej Dinamem Bukareszt aż 0:5 u siebie. W prawdzie widziałem tylko kawałem jednego meczu Austrii z poprzedniej rundy, ale po prostu w moich oczach jest to drużyna lepsza. W ataku gra Roland Linz, który był królem strzelców austriackiej Bundesligi, poza tym kilka nazwisk piłkarzy z Wiednia tj. Jun czy Junuzović przynajmniej obiło mi się o uszy.
Omonia Nikozja - RedBull Salzburg (awans) [2] 1,55
Były dwie drużyny rumuńskie, będą i dwie austriackie. Wiadomo, że na Cyprze gra się ciężko, dlatego najprawdopodobniej ten typ oddam po pierwszym meczu. Zależy to jaki będzie wtedy kurs i wynik. Omonia to drużyna, w której Cypryjczycy przeplatają się z Latynosami i Afrykanami. Wśród kolonii z południowej Ameryki dojrzałem jednego znanego mi zawodnika - Hernana Rengifo, byłego piłkarza Lecha Poznań. Reszta jest dla mnie zupełnie anonimowa, a ich wartość rynkowa na kolana nie powala. Salzburg przewodzi w swojej lidze, jest bez porażki w czterech meczach. W poprzednich rundach
LE poradził sobie ze słowacką Senicą wygrywając 1:0 i 3:0, a wcześniej z łotewskim Metalurgsem (0:0 i 4:1). Wicemistrz Austrii w tym sezonie jeszcze nie poznał smaku porażki. Salzburg ma dobry ustabilizowany a jego najlepszym strzelcem jest 22-letni Brazylijczyk Alan, którego partnerem z ataku jest jego rodak Leonardo. W pomocy jest kupiony z Ajaxu Rasmus Lindgren, Słowak Dusan Svento i Niemiec Simmon Cziommer. Salzburg zwyczajnie gra lepiej w piłkę i ma do tego lepszych wykonawców. Jak dla mnie awans Austriaków.