Inter Mediolan - Napoli SSC X2 @~1,50 2:2
Widzę, że nikt nie bardzo wie jak się zabrać za dzisiejszy hit
Serie A . Przyjrzałem się temu spotkaniu i w sumie się nie dziwię. Mecz jest ciężki do typowania, pewnie będzie również ciężki do oglądania - tylko dla koneserów ! Dokonawszy jednak analizy, doszedłem do wniosku że można spróbować zagrać coś w stronę gości z Neapolu.
Pierwsza sprawa na którą zwróciłem uwagę i która świadczy o przewadze Napoli, to człowiek prowadzący zespół. Inter prowadzi Walter Mazzari, człowiek który zbudował obecną potęgę Napoli. Następnie został skuszony pieniędzmi z Mediolanu i podjął się odbudowy Interu. To mu idzie jednak średnio-kiepsko. Mnóstwo transferów, wiele nowych twarzy, lecz jakoś to idzie jak po grudzie. Jednak nie o tym chciałem, lecz o jego stylu. W przeciwieństwie do większości Włoskich trenerów, Mazzari lubi grać do przodu, ofensywnie. Oczywiście nigdy nie uda mu się wyzbyć włoskich nawyków piłkarzy czy ich wrodzonego lenistwa, ale uważam że ekipy Mazzariego mają więcej ikry do ataku.
W przeciwieństwie do Rafy Beniteza. Znany doskonale szkoleniowiec, pracował także m.in. w Interze, poza tym w Valencii czy Liverpoolu. Taktyk wybitny, chyba jeden z najlepszych na świecie. Problemem Beniteza jest jego osobowość i brak umiejętności współpracy z piłkarzami. Najlepiej się czuje zamknięty w najgłębszych czeluściach klubowej siedziby, siedzący nad skomplikowanymi schematami na następny mecz. Przy czym jego schematy dotyczą zazwyczaj gry obronnej. Jak mało kto potrafi bronić, i to nie obroną desperacką, lecz umiejętnym wytrącaniem przeciwnikom broni z rąk. Mistrz w izolowaniu najlepszych graczy przeciwnika i odcinaniu ich od gry. Porównałbym ten styl do niegdysiejszego wielkiego szachisty Tigrana Petrosjana, który podobnie na szacownicy "dusił" rywali, czekając aż bezsilność ich popchnie do błędu.
Benitez świetnie gra przeciwko wielkim, gdzie nie jest faworytem, lecz jego bolączką jest gra ze słabszymi, gdzie trzeba zaatakować i przejąć inicjatywę. Dzisiaj jednak gra na wyjeździe z mocniejszą drużyną, i myślę że remis będzie satysfakcjonującym wynikiem. Jeśli Rafa się uprze, to powinien ten remis wywieźć.
Druga sprawa to absencje. Napoli przyjeżdża niemal najmocniejszym składem. Odpadł jedynie Gokhan Inler, natomiast jest szansa na występ Jorginho. W ekipie Interu zabraknie: Yuto Nagatomo, Jonathana, Pablo Osvaldo, Danilo D'Ambrosio, Hugo Campagnaro i Fredy'ego Guarina. Pod znakiem zapytania stoją również występy Mateo Kovacicia i Gary'ego Medela.
Kim więc Inter ma straszyć z przodu? Posiadający wielkie umiejętności lecz słabszą psychikę Mauro Icardi, czy jeździec bez głowy Rodrigo Palacio? Jeśli nie zagrałby Kovacić nie bardzo ma kto prowadzić grę ze środka pola, bo M'Vila, Kuzmanović czy Guarin to gracze bardziej defensywni. Skrzydła osłabione, z czterech podstawowych wahadeł został tylko najmłodszy Dodo.
Spójrzmy na Napoli. Ofensywa robi wrażenie nazwiskami, co jest niezwykle istotne dla Beniteza. Ta ekipa nie lubi prowadzić ciągłego ataku, skupia się na obronie środka pola, dlatego szalenie ważne są indywidualności, które w pojedynkę jednym zagraniem przesądzą o wyniku i sforsują zasieki rywali. W kapitalnej formie wydaje mi się być rozgrywający Marek Hamsik, świetnie prezentował się w meczach reprezentacji Słowacji w zeszłym tygodniu. Na szpicy Gonzalo Higuain, człowiek którego przedstawiać nie trzeba. Napastnik na najwyższym światowym poziomie, pod warunkiem że czuje wsparcie trenera, drużyny i kibiców. W Napoli ma status herosa, więc i gra na swoim najwyższym poziomie, strzela bramki mając ćwierć sytuacji, niezwykle inteligentnie się ustawia.
Zwracam uwagę na skrzydła. Wobec ubytków na flankach Interu, dzisiaj gra powinna rozstrzygnąć się właśnie tam. Napoli ma kim biegać, niezwykle szybcy i uzdolnieni technicznie gracze jak Dries Mertens, Jose Callejon czy Lorenzo Insigne są w stanie zakręcić każdym obrońcą w
Serie A. W tej strefie na 100% dominować będzie Napoli (stąd mój typ poboczny).
Linia defensywna Napoli wygląda również imponująco. Mieszanka umiejętności technicznych ze zwyczajną brutalnością. Na stoperze uzupełnia się para Raul Albiol (ten bardziej statyczny, zabezpieczający) i Kalidou Koulibaly, potężnie zbudowany czarnoskóry kanibal. Na bokach twardzi, niezwykle wybiegani i nie przebierający w środkach Juan Zuniga i Christian Maggio.
W tabeli obie ekipy są niżej niż możnaby się spodziewać po ich dotychczasowej grze, miejsca odpowiednio 10 i 7. Sezon jednak jest w fazie początkowej i tabela jest mocno spłaszczona (z wyjątkiem Juventusu i Romy którzy uciekli stawce). Mecz ma ogromny ciężar gatunkowy i wiele podtekstów, stąd remis jest mocno prawdopodobny. Napoli jednak może wyczekać rywala i wyprowadzić jakąś morderczą kontrę. Uważam, że jeśli ktoś ten mecz wygra to goście z Neapolu.
X2 @1,50
Napoli więcej RR @2,20