>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Inauguracja - 1. kolejka Ligue 1 [ 09.08 - 11.08.2013 ]

Status
Zamknięty.
qozi 4,8K

qozi

Forum VIP

Marathonbet :

Już w piątek wraca francuska ekstraklasa.W piątek na La Mosson spotkają się mistrzowie z poprzednich lat bo Montpellier podejmie Paris Saint Germain.Kurs na PSG wysoki bo to jeszcze lekko wakacyjna forma, ale fakty są takie, że jadą do ekipy, która się rozpada, w której nic z mistrzowskiej ekipy nie zostało - odszedł Belhanda, Utaka, Estrada, Charbonnier, Bedimo.W każdym bądź razie nie liczę na to aby MHSC mogło się liczyć w walce o najwyższe cele.
Dalej, w sobotę na pewno będzie ciekawie na Chaban-Delmas gdzie Bordo podejmie nowobogackie Monaco, zobaczymy w akcji Falcao, Jamesa, Moutinho czy Abidala.Ponadto Montanier poprowadzi pierwszy raz swój zespół przeciwko Reims, Nantes zagra u siebie z Bastią, a znów Nicea pojedzie w roli przeciętniaka do Lyonu.
W niedziele dwa świetne mecze bo najpierw na Korsyce Ajaccio już z Pedrettim podejmie świetne w poprzednim sezonie ASSE oraz na wieczór beniaminek z Guingamp zagra z vicemistrzem z Marsylii, który to poczynił najlepsze transfery za najbardziej rozsądne ceny bo do takich na pewno należy Payet, Imbula [ właśnie z Guingamp ].

Polecam również bardzo pomocny POST Księcia Paryża, który streścił wszystkie ruchy transferowe we Francji, a na pewno będzie to przydatne przy pierwszych meczach sezonu.

Nowy sezon to też liczę na owocniejszą dyskusję, zachęcam do brania udziału w rozmowie, wymianie poglądów, podawaniu typów i wszelkiej wymiernej aktywności w dziale, zapewne będzie to pomocne wszystkim.

oski1929 853

oski1929

Użytkownik
Monpellier - PSG
W piątkowy wieczór zostanie rozegrane pierwsze spotkanie nowego sezonu Ligue 1. Na przeciw siebie staną zespoły które mogły poczuć tytuł mistrza Francji. Montpellier 2 lata temu, PSG rok temu.
W tamtym sezonie Paryżanie zakończyli sezon z przewagą 12 oczek, drużyna ze Stade de le Mosson zakończyła sezon na 9 pozycji. W oby drużynach zmienili się szkoleniowcy. W PSG na ławce trenerskiej zasiądzie Laurent Blanc, a w drużynie Montpellier stery objął Jean Fernandez.
Paryżanie nie szczędzili pieniędzy na transfery, władze klubu sprowadziły Edisona Cavaniego, Lucasa Digne oraz Marquinhos&#39;a. Montpellier nie przeprowadził transferów za tak wielkie pieniądze, lecz na jak ich możliwości to nie najgorzej. Sprowadzono Victora Montano, Siaka Tiene i Djamela Bakara. Odszedł m.in. Younes Belhanda wg. mnie największe osłabienie.
Rozpoczęcie sezonu więc oba zespoły będą chciały wypaść jak najlepiej. Wg mnie faworytami jest drużyna gości.

PSG @ 1,90
over 1,5 @ 1,30
podwójna szansa 2-2 @ 1,50

Otrzymane punkty reputacji: +1
don-draper 105

don-draper

Użytkownik
Montpellier - PSG 2 1.855 Pinnacle 1/10 ⛔⛔
Początek sezonu, do typowania wypada podejść z dystansem, zwłaszcza spotkanie z udziałem PSG. Najważniejsza wg mnie wiadomość dotycząca meczu - Cavani w meczowej 18. Nie wiem czy zagra od początku, ale na pewno możemy spodziewać się chociaż kilkunastominutowego występu jednego z trzech najlepszych napastników Europy, na Stade de la Mosson. Poza tym spodziewam się, że Blanc wystawi podobny skład, który w sobotę ograł Bordeaux w Superpucharze. Sama gra Paryżan nie była zła, chociaż samo zwycięstwo w mocno kontrowersyjnym stylu. Jednakże porównując stan przygotowań PSG sezon temu do sytuacji teraźniejszej stwierdzam, że jest lepiej. Nadal drużyna ze stolicy jest jednym wielkim gwiazdozbiorem, każdy ma tam swoje ambicje, ale widać, że już zaczyna się tworzyć jakiś kolektyw. Do tego dochodzą takie indywidualności jak Zlatan Ibrahimovic, które mogą w pojedynkę wygrać mecz.
A w spotkaniu z tak przeciętną drużyną jak Montpellier nie wykluczałbym takiego scenariusza. Ekipa z Langwedocji jest cieniem samej siebie, kiedy dwa lata temu zgarnęła mistrza. Większość znaczących nazwisk odeszła (Belhanda, Utaka), już zeszły sezon pokazał, że mistrzostwo było tylko jednorazowym wyskokiem. Z powrotem Montpellier stało się ligowym przeciętniakiem.

giedezet 398

giedezet

Użytkownik
Montpellier - Paris SG ⛔
Typy: (Betsson)
PSG @ 1,83
PSG powyżej 1,5 gola @ 1,95
i odważniej PSG wygra dwiema bramkami lub więcej @ 3,25
Startuje liga francuska i od razu atakuje Paryż. Owszem ma w pamięci falstart z minionego sezonu, ale coś podpowiada mi, że tym razem tak nie będzie. Cóż w tej Francji? PSG i Monaco, to te ekipy z bajkową kasą mają stoczyć bój o mistrza i tak raczej będzie. Na pierwszy ogień PSG. Nie ulega wątpliwości, że w każdej formacji PSG nakrywa czapką gospodarzy piątkowego meczu. Atak tej ekipy bezsprzecznie czołówka światowa, Cavani, Ibra i Lavezzi. Urugwajski snajper podobno ma dziś zadebiutować. Pomoc mnie osobiście nie powala, ale Pastore czy Matuidi, na tle Dabo, czy Cabelli powinni wyglądać jaśniej. Solidna defensywa z Sirigu w bramce, a przed nim z Silvą, Jalletem czy Alexem, może okazać się zaporą trudną do sforsowania dla Camary, Mouniera czy Ait-Fany. Montpellier sprawił niespodziankę zdobywając mistrza w 2012 roku, ale później to jakoś się rozpadło. Uważam, że naszpikowane gwiazdami PSG udanie rozpocznie sezon i wygra z Montpellier w dobrym stylu. Gole Ibry (2,0) czy Cavaniego (2,40) też całkiem kusząco.
Bordeaux - Monaco ✅
typ: (Betsson)
Falcao gol @ 2,20
Trudne zadanie dla beniaminka, który w wakacje nie żałował pieniążków, na papierze budując topowy zespół w L1. Uważam, że goście mogą mieć początek podobny do tego PSG z ubiegłego sezonu, bo ekipa dość mocno zmieniony. Pachnie mi w tym meczu bramkami i sądzę, że golem z Francją przywita się Falcao. Bardzo cenię umiejętności tego grajka, bo w mojej opinii należy do topu napastników na świecie. Cóż, szkoda, że wybrał Monaco ($ nie oszukujmy się). Konkurent Ibry i Cavaniego w walce o tytuł strzelców, jest największą gwiazdą tego zespołu, co przy grającym dość ofensywnie Bordeaux, powinien udowodnić bramką.

arquisek 7,4K

arquisek

Użytkownik
Montpellier - PSG 1X @ 2,10✅
Bwin

Robi się masówka na początku Ligue 1. Wszyscy widzę grają na PSG, z handicapami, bez, overy...Ale moim zdaniem niekoniecznie PSG wygra ten mecz. Nie chce mi się rozpisywać zbytnio na temat składów, bo wiadomo, że stołeczni piłkarze znacznie bardziej cenieni niż ich odpowiednicy po drugiej stronie, jednak tak bawiąc się i patrząc w H2H to w ostatnich 15 latach na stadionie Montpellier, tylko dwukrotnie udało się wygrać Paryżanom, gospodarze stawiali twarde warunki tak może być i tym razem. Mistrz z 2012 roku nie poczynił specjalnych wzmocnień, grają tym co mają, drużyna nie zmieniła się zbytnio, więc zgranie jest. Gram przeciwko masówce, zobaczymy co z tego wyjdzie.

e: miałem dobre przeczucie, 1-1!

Otrzymane punkty reputacji: +19
nicolante 149

nicolante

Użytkownik
ja zagrauem 3 typi 1 kolejka

Psg -0,5 1,97 ostro a potem Bordeaux +0,25 1,90 i St Etienne -0,25 1,99

Psg jest silni od sezonu temu nawet jezeli ziminili treiner a Blanc to nie jest frajera jak Rumak :grin:,Montpellier ten sezonu traci kilka bardzo wazni pilkarzi i ziminili tez treinera,wiem kto tutaj nie jest latwi wygrac na wiazdi ale Psg masz potencialni dla wygrac latwy ten match.

Monaco kupili bardzo wazni pilkarzi ale maion jak treinera Ranieri kto powinno stac na domu stari giadek a nie na lawka ahah,Bordeaux to nie byc ogurek i myslem kto Monaco ten match nie wygrac mozon nawet przegrac.

Ajaccio masz Ravanelli treiner ahah,wiecie kogos jest Ravannelliego ? dla mnie ten sezonu Ajaccio risikuje spadac ze liga ze ten treiner,St Etienne masz juz super forma bo zagrali nawet dwa match pucharowi,jezeli St Etienne nie wygrac ten match bede senzacja.

M 2,5K

mati89

Forum VIP
Kurs na PSG rzeczywiście nie powala ale trudno mi wyobrazić sobie inny scenariusz dzisiejszego wieczora. Trio Cavani Ibrahimovic Lavezzi kontra obrona Montpellier złożona z Congre, Hiltona, El Kaoutariego i Tiene. Dość powiedzieć że Tiene, który w ekipie z Paryża nie łapał się do składu będzie w swojej nowej drużynie jedną z najjaśniejszych postaci. Jestem przekonany że Jourdren nie zakończy inauguracji z czystym kontem... Poza defensywą problemem gospodarzy w tym meczu może być niezbyt kreatywna linia pomocy. Latem z zespołu odszedł reżyser gry Belhanda, na jego miejsce jest Cabella ale jak mówi przysłowie - co dwie głowy to nie jedna. I będzie to premierowy sezon Cabelli w roli podstawowego rozrywającego Montpellier. Zadanie przed nim stoi o tyle ciężkie że linia pomocy Montpellier sporo straciła ze swej siły uderzenia. Oprócz Belhandy nowych pracodawców znaleźli Utaka i Estrada. Przyszedł co prawda Djamel Bakar ale póki co znajduje się on na liście kontuzjowanych, podobnie jak Jamel Saihi. Wobec problemów z atakiem (kompletnie nietrafiony transfer Charbonniera i nieskuteczność Herrery) Montpellier sięgnęło po Victora Montano ale czy gość który w Rennes przesiedział na ławce niemal cały sezon może okazać się zbawcą? Raczej nie. Jakoś nie widzę by trio Mounier Cabella Camara potrafiło stawić czoła potentatowi z Paryża. Jest to pierwsze spotkanie więc trzeba zachować pewną ostrożność ale w mojej opinii jest spora szansa na to że to goście zainkasują trzy punkty.

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Montpellier - Paris SG
Paris SG - połowa lub pełny czas kurs: 1,54 buk: Betsafe ⛔ (edit po meczu: no jednak PSG i cała ta liga to jeszcze ma daleko do niemieckiej czy hiszpańskiej. Taka drużyna z takimi zawodnikami gra przeciwko 10 średniaków i ledwo co remisuje)
W ramach tego samego typu na różne wariacje - to zaproponowane przez Betsafe jest całkiem rozsądne. Kurs mizerny, ale przy grubszych kwotach można zarobić. Ja nie twierdzę, że sam gram to grubo, ale pewno jak bym miał większy budżet może bym się skusił. Dla mnie scenariusz tego meczu będzie wyglądał tak, że do połowy remis, a później wygrana PSG. Dlatego też zagrałem to samo w opcji: ✅ remis do połowy lub w pełnym czasie

maro-17 789

maro-17

Użytkownik
Dyscyplina: Piłka Nożna - Ligue 1
Spotkanie: Bordeaux - AS Monaco
Typ: 2 ✅✅✅ (0:2)
Kurs: 2,50
Bukmacher: William Hill
Analiza:

Pierwsza kolejka i myślę, że mocne wejście w sezon zaliczą goście. Bordeaux u siebie to nie jest zła ekipa ale myślę że i tak może to być za mało na &quot;szejkowy klub&quot;.
Warto zaznaczyć, że w przerwie między sezonami gospodarzy opuścili tacy zawodnicy jak Benoît Trémoulinas czy Anthony Modeste a były to dość znaczące nazwiska. W klubie rozgrywającym jest &quot;nasz - już nie nasz&quot; Ludo Obraniak więc jakoś o super piły za linię obrony się nie boję.
O transferach gości wszyscy słyszeli więc skupię się może na ostatnich sparingach przed sezonem. W 3 ostatnich meczach kontrolnych widać było, że mieszanka młodości z doświadczeniem wreszcie zaczyna funkcjonować. Najpierw odprawienie 3:0 zespołu Leicester, później 2:1 wygrana z Pescarą a ostatnio zachwycająca wygrana 5:2 z Tottenhamem. Piłkarze z księstwa w tym meczu zagrali składem:
Subasic – Raggi, Carvalho, Abidal, Kurzawa – Toulalan, Obbadi, Moutinho – Rodriguez, Ferreira Carrasco, Falcao i uważam, że bardzo podobnie będzie na ligę. Możliwe zmiany to wystawienie z przodu Ocamposa lub też rozpoczęcie meczu w podstawowej 11-stce przez będącego w świetnej formie Tisseranda. W meczu z Bordeaux na pewno nie zagrają nie powołani: Wolf, Kagelmacher, Poulsen i niezdolni do gry Andrea Raggi i vice kapitan Monaco – Valerie Germain.
Podsumowując myślę, że Falcao, James i cała reszta może być jednak za mocna na gospodarzy i zgarnie na inaugurację 3pkt pokazując, że będzie się bić w tym sezonie o czołówkę Ligue 1. Powodzenia !

Otrzymane punkty reputacji: +6
tomeczekp90 157

tomeczekp90

Użytkownik
&quot;szejkowy klub&quot;
Raczej &quot;oligarszny&quot; (&quot;oligarchowy&quot;?) klub bo kasę w AS Monaco ładuje Rosjanin Dymitrij Rybołowlew. Faktem jest, iż to co łączy arabskich &quot;szejków&quot; i rosyjskich &quot;oligarchów, magnatów&quot; to petrodolary, za które kupują futbolowy świat.
Co do meczu uważam, że rozsądnym typem jest BTS. Zespół z Księstwa szczególnie w końcowym etapie przygotowań prezentował się solidnie wygrywając m.in. z Tottenhamem 5:2. Z kolei gospodarze w meczach sparingowych porażki przeplatali zwycięstwami. W ostatniej potyczce wieńczącą przygotowania do sezonu w Superpucharze Francji polegli z PSG 1:2. Co ważne w 5 ostatnich sparingach &quot;Żyrodnyści&quot; zarówno trafiali jak i tracili bramki.
Typ na te spotkanie po kursie 1.90 rzucił mi się bardzo mocno w oczy i myślę, że jest bardzo realnym zdarzeniem. Ciężko ocenić kto wygra (większość twierdzi, że AS Monaco z transferowymi &quot;bombami&quot;), ja jednak nie ufałbym w zlepiane &quot;twory&quot; bo nie zawsze jest tak, iż wygrane mecze sparingowe przekładają się na ich pozytywny start na początku rundy. Liczę po cichu na wyrównane spotkanie z bramkami z jednej i drugiej strony.
Bordeaux - AS Monaco
BTS @1.90
Bet365

arquisek 7,4K

arquisek

Użytkownik
Nantes - Bastia
Typ: Nantes(0) HT @ 1,65✅
Bet365

Widzę, że wszyscy skupiają się na jednym spotkaniu, jednak ja znalazłem inny, ciekawy typ w pojedynku między beniaminkiem, a ligowym średniakiem. Otóż Nantes awansowali do Ligue 1. z trzeciego miejsca, zarówno dobrą grą u siebie jak i na wyjeździe, jednak ciut lepiej grali na własnym stadionie i to może być ich broń na walkę o utrzymanie. Ważne jest to, że nie odszedł z klubu nikt ważny, podstawowa jedenastka zachowała się w 100%, na dodatek maja tego Djordevicia, który w ubiegłym sezonie został vice królem strzelców z dorobkiem 20. &quot;oczek&quot;. Do zespołu nie przyszedł nikt specjalny, więc zgrani są na pewno, wiadome jest to, że pracuje z piłkarzami ten sam trener, więc na pewno same plusy. Natomiast Bastia pozbyła się wielu piłkarzy, rozsypał się im środek obrony gdzie odeszli Choplin, Marchal i Faty, stanowiący główny środek obrony w Bastii. W ich miejsce powołano Modesto, jest to doświadczony obrońca(który nie zagra), a drugi to Squillaci, który przez ostatnie 2 seozny zagrał tylko 3 oficjalne mecze w Arsenalu. Wiadome jest to, że od razu nie będzie wszystko funkcjonowało jak potrzeba, więc może być problem. Odeszli także trzej napastnicy, Modeste ich najlepszy strzelec, Thauvin i Beauvue, którzy dogrywali do tego pierwszego. W ich miejsce przyszli Keseru, zdobywca 17. goli w Ligue 2. oraz Raspentino i Bruno, którzy razem zdobyli pięć bramek w poprzednim sezonie. Jedynym ciekawszym transferem może okazać się przyjście Romarica z Saragossy, jednak najlepsze czasy Ivoryjczyka, kiedy grał w Sevilli już minęły i nie sądzę, żeby on uciągnął całą drużynę. W skrócie transfery Bastii wyszły na minus, przychodzącym zawodnikom ciężko będzie dorównać tym co odeszli. Jednakże budżet klubu ograniczony, muszą grać tym co mają....Dużo nowych piłkarzy, ich gra zapewne nie będzie poukładana na początku sezonu i sądzę, że Nantes, które zachowało swój skład z przed roku jest minimalnym faworytem do zwycięstwa, na dodatek u siebie, co najmniej remis do przerwy jest raczej pewny.

e: Djordevic w Ligue 1. też strzela ! 24. minuta 1-0 ????
1-0 HT - Nantes przeważało, lepiej gra piłką, myślę, że podwyższą prowadzenie w II połowie

M 2,5K

mati89

Forum VIP
Lyon - Nice
Transfermarkt sprzedał już Bafe Gomisa do Newcastle a tymczasem, jak się okazuje, francuski napastnik może wcale nie przejść do zespołu Srok. Choć oba kluby doszły do porozumienia (Lyon zaakceptował ofertę w wysokości 8 mln funtów) a Gomis zgodził się na kontrakt gwarantujący mu zarobki rzędu 80 tys funtów tygodniowo, transfer nie doszedł do skutku. Chodzi oczywiście o pieniądze. Nie wiadomo czy rozbieżności dotyczą prowizji dla agenta piłkarza czy zbyt wysokiej sumy jakiej żąda Saint Etienne (poprzedni klub Gomisa). Prezes Lyonu Aulas liczy że do końca sierpnia wszystko zostanie uzgodnione, w innym wypadku Gomis wróci do Lyonu. Bez Bafe Gomisa, Lisandro Lopeza, który odszedł do katarskiego Al-Gharafa oraz Jimmiego Brianda, który negocjuje z Hull City trener Lyonu ma do dyspozycji jednego(!)nominalnego napastnika Benzię. 18-latek zagrał w L1 zaledwie 17 spotkań (tylko trzy w pierwszym składzie w zeszłym sezonie). Wszystko wskazuje na to że dzisiaj młody wychowanek zagra kolejny mecz od pierwszej minuty. Problem z atakiem ma również Nicea, z tym że jest to problem mniejszego kalibru, bo Puelowi wypada zawieszony Cvitanich. Ponadto jedna i druga drużyna boryka się z dziurami w formacji defensywnej. W zespole Lyonu nie zagrają Kone, Umtiti i Gonalons (wszyscy trzej pauzują za kartki), w drużynie Nicei Kolodziejczak (zawieszenie) i Pejcinovic (kontuzja). Brak czołowych strzelców nie pomoże obu ekipm stworzyć ładnego widowiska. Paradoksalnie przez brak obrońców spodziewam się bardzo ostrożnej gry, bez zbytniego ryzyka. Wydaje mi sie że zobaczymy mało bramek. Stąd pomysł na taki zakład.
Brak gola przed 30:00 @ 1,83 Bet365 ⛔ | Genevois powinien wybrać się do okulisty, sędzia liniowy razem z nim :p
Lyon: A.Lopes – M.Lopes, Bisevac, G.Fofana, Bedimo – Mvuemba, Gourcuff (ou Malbranque) – Lacazette, Grenier (cap), Danic – Benzia
Nice: Ospina – G.Puel, Genevois, Digard (cap), Amavi – Abriel, Mah.Traoré – Pied, Brüls, Bauthéac – Eysseric

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
Po skończonych spotkaniach proszę o podsumowywanie swoich typów.

Olympique Lyon - OGC Nicea | X2 i Nicea +1,5 - 2,28 i 1,41 (Marathonbet)⛔

Nie rozumiem kursu na Lyon.Zupełnie.Sporo zaniżony, gospodarze na tle Nicei nie są tak dobrym zespołem.O czym już Mati wspominał, Aulas wyprzedaje wszystko co ma wartość w Lyonie przez co pozbył się całego ataku a został tylko Benzia, który w L1 gra bardzo słabo.Ponadto nie zagra kilku graczy z pierwszego składu - Gonalons - lider linii pomocy oraz obrońcy Umtiti oraz Kone.Przez to kombinować musi Garde i grać na środku obrony Fofana zaś na boku pomocy Lopesem.W tym sezonie zapowiada się totalne stawianie na młodzież nawet czasem kosztem wyniku.Pierwsze spotkanie sezonu nie z byle kim bo Nicea ma za sobą świetny sezon.Można żałować tego, że odszedł stoper Civelli do Bursy, ale po za tym skład jest podobny do tego, który zrobił tak dobry wynik w poprzednim sezonie.Dziś też zabraknie super strzelca Cvitanicha, a w jego miejsce zagra Esseryc, który będzie wspomagany przez Bauheacka, Brulsa i Pieda.Do obrony przesunięty został Digard zaś w pomocy liderować ma Abriel - sami ograni gracze i sądzę, że dziś znajdą sposób na wywiezienie punktów z Gerlande.Kurs na OL mnie bardzo zaskoczył, nie uważam, że są takim faworytem, a i mecz powinien to pokazać bo nie spodziewam się wielkiej dominacji Lyonu dla, którego ten sezon będzie zapewne ciężki, a chciałbym aby przekonali się już dziś o tym.W razie czego jest w Maratonie opcja Niceal +1,5 do dubla.

Jeszcze z Matim wymyśliliśmy OL u2.5 i Lille u2.5 = 1,30 + 1,30 = 1,69⛔

groven 2,2K

groven

Forum VIP
Początek sezonu, do typowania wypada podejść z dystansem
No właśnie. Po co kombinować na starcie. Żeby nie było falstartu.. To pierwsza kolejka więc trzeba zacisnąć zęby i powstrzymać się przed wpłacaniem kasy do buków. Za 3-4 tygodnie można grać spokojnie. Ale nie dzisiaj. Na sucho..., dla tych co jednak nie mogą się powstrzymać ????
  • Monaco naszpikowane gwiazdami powinno pokonać Bordeaux. Mimo tego, że gra na wyjeździe. Duże oczekiwania od Falcao i spółki. Zepną się dzisiaj wieczorem.
  • Evian Thonon Gaillard Fc nie powinien mieć problemów z Sochaux, które z 5 meczy przygotowawczych do nowego sezonu wygrali zaledwie jedno. Obydwie ekipy w poprzednim sezonie ledwo utrzymały się w lidze, ale pozostali na obecny sezon i zapowiadają poprawę. Choć tym pierwszym bardziej wierzę. Ostatnie starcie pomiedzy tymi zespołami zakończyło się wynikiem 5:1 dla Evian Thonon Gaillard Fc i dzisiaj myślę, że też dadzą wycisk Sochaux.
  • Valenciennes Fc - Fc Toulouse miniony sezon zakończyły obok siebie kolejno na 11 i 10 pozycji. BTS po ciekawym kursie do ogarnięcia przez zarówno gospodarzy jak i gości. Valenciennes towarzysko dokopali ostatnio aż 4:0 drużynie Panathinaikos Ateny. Wydaje mi się, że w sezon wejdą z przytupem. Podobnie jak Fc Toulouse, która nie przegrała, żadnego z 4 meczy przygotowawczych do nowego sezonu.

Bordeaux - Monaco = 2 = 2.45 ✅

Evian Thonon Gaillard Fc - Fc Sochaux = 1 = 2.20

Valenciennes Fc - Fc Toulouse = BTS = 1.93

AKO: 10.40
:cool:

daniel-7 888

daniel-7

Użytkownik
FC Nantes - SC Bastia 1 @2,00 ✅
Znów odwołuje się do &quot;prawa beniaminków&quot;, którzy pierwszy sezon po awansie zwykle mają bardzo dobry. Lecz to nie jest jedyny argument. Nantes awansowało z naprawdę mocnym składem, i co najważniejsze - nikogo nie stracili. Uwagę zwraca przede wszystkim Filip Djordjević, wicekról strzelców Ligue 2. Z drugiej ligi dostał powołanie do reprezentacji Serbii, latem sprowadzić go chciał Olympiakos Pireus, lecz prezes Waldemar Kita odrzucił ofertę opiewającą na 5 milionów euro! To dobitnie pokazuje jakie aspiracje ma drużyna z północno-zachodniej Francji. Drugim bardzo ciekawym zawodnikiem jest Jordan Veretout, środkowy pomocnik, zaledwie 19-latek który w drugiej lidze naprawdę imponował techniką, przeglądem pola i spokojem. Nienajlepsze warunki fizyczne rekompensuje inteligencją. To będzie jego debiut w najwyższej klasie rozgrywkowej, ogólnie drużyna jest dość młoda i spragniona sukcesów. Wierze że zaczną od dobrego meczu. Na własnym boisku podejmują megaprzeciętną, żeby nie powiedzieć słabą Bastię. Drużyna z Korsyki to dla mnie jeden z kandydatów do spadku. Przede wszystkim stracili najlepszego gracza z zeszłego sezonu - Floriana Thauvina. Teraz gra ma się opierać na Khazrim, i doświadczonym Landreau w bramce. Tutaj też może zadziałać &quot;syndrom drugiego sezonu&quot;. Beniaminek po dobrym pierwszym sezonie po awansie, w drugim gra już dużo gorzej i musi rozpaczliwie bronić się przed spadkiem. Moim zdaniem kurs na Nantes jest zachęcający.

Otrzymane punkty reputacji: +9
ilprincipino 254

ilprincipino

Użytkownik
FC Girondins de Bordeaux - AS Monaco 0:2 ⛔

Wczoraj spotkanie Montpellier z PSG zainaugurowało rozgrywki francuskiej Ligue 1 w sezonie 2013/2014. Mistrzowie Francji zgubili 2 punkty remisując na Stade de la Mosson 1:1. Dziś pokaże się jeden z pretendentów do tytułu, beniaminek naszpikowany gwiazdami europejskiego formatu - AS Monaco.
Drużyna z Księstwa to jedna z największych zagadek nadchodzącego sezonu. Rosyjski milioner Dmitry Rybolovlev wpompował z klub ogromne pieniądze, wzmacniając drużynę wielkimi nazwiskami. Do klubu trafili m.in: Radamel Falcao, Jeremy Toulalan, Eric Abidal, Ricardo Carvalho, James Rodriguez czy Joao Moutinho. Wszyscy to znakomici piłkarze regularnie występujący na poziomie Champions League. Do gry w Monaco skusiła ich opcja ogromnych zrobków, a także wizja stworzenia europejskiego hegemona, który w przyszłości ma zdominować rozgrywki Ligue 1, a może także i Europę!
Girondins de Bordeaux, jako zdobywcy Pucharu Francji z zeszłego sezonu, mieli już okazję rozegrać pierwszy oficjalny mecz. W ubiegłą sobotę w spotkaniu o Super Pucharu Francji ulegli PSG 1:2, tracąc decydującą bramkę w ostatnich minutach gry. &quot;Żyrondyści&quot; nie wzmocnili się jakoś szczególnie w okienku transferowym. Do klubu trafił jedynie Jeremy Brechet z Troyes, który ma zastąpić Benoit Tremoulinasa sprzedanego do Dynama Kijów.
Ciężko typować pierwszą kolejkę rozgrywek, wiadomo jest wiele niewiadomych, znaków zapytania, a także niespodzianek. Jak jednak pokuszę się o BTS w tym starciu.

Dlaczego BTS?

1) siła ofensywna AS Monaco - mając w składzie Falcao, Jamesa czy Moutinho o bramki naprawdę nie trudno. &quot;El Tigre&quot; to jeden z najlepszych napastników na świecie, a dwójka z FC Porto ma mu stwarzać bramkowe sytuacje. Coś dzisiaj wpadnie do siatki Bordeaux.

2) słabe formacje defensywne - obie ekipy nie mogą sie pochwalić defensywą na wysokim poziomie. &quot;Żyrondiści&quot; zawsze coś tracą, tak też pokazały sparingi przed sezonem, gdzie strzelało im m.in: Mechelen, Zulte czy choćby Middlesbrough. Tak też było w zeszłym sezonie. Dodatkowo klub opuścił Tremoulinas, który w mojej opinii był jednym z mocniejszych punktów tej formacji. Co do Monaco to przyjście tak wielu nowych graczy w tak krótkim czasie na pewno zrobi swoje. Potrzeba trochę czasu, aby zawodnicy zrozumieli się ze sobą i nauczyli razem grać. O ile w ofensywie nie jest to aż tak istotne, to jednak w obronie może być koszmarne w skutkach.

3) sparingi Monaco - Beniaminek może i dużo w sparingach strzelał, ale także sporo tracił. Praktycznie w każdym meczu tracili gola. Fortuna Dusseldorf, Ausburg, Pescara, bo o Tottenhamie już nie wspomnę. Każda z tych drużyn znalazła sposób na bramkarza klubu z Księstwa.

4) doświadczenie przewagą Bordeaux - pisałem już o kłopotach jakie za zrozumieniem mogą mieć gracze AS Monaco, wszak tak wielu nowych zawodników w krótkim czasie potrzebuje kilku kolejek aby się zrozumieć. Girondins nie powinno mieć z tym problemów. Grają ze sobą od dłuższego czasu w tym samym zestawieniu, rozumieją się to na pewno dzisiaj zaowocuje.

Podsumowując moje rozważania spodziewam się dzisiaj wyrównanego, obfitującego w sytuacje bramkowe spotkania. Monaco trafi dzisiaj coś bankowo, bo nie wierzę, że wyjadą z Bordeaux bez żadnej zdobyczy bramkowej, gdy dysponują takim arsenałem z przodu. Gospodrze natomiast, szczególnie u siebie łatwo się nie poddadzą. Liczę głównie na stałe fragmentu gry i wykorzystanie centymetrów, które Girondins nie brakuje.

Girondins de Bordeaux - AS Monaco 0:2 ⛔
BTS @ 1,83

Bet365

Szkoda, że Diabate nie wykorzystał okazji w końcówce...

Otrzymane punkty reputacji: +15
arquisek 7,4K

arquisek

Użytkownik
Dyscyplina: Piłka nożna, Ligue 1., 17:30
Spotkanie: AC Ajaccio - AS Saint-Etienne
Typ: over 2
Kurs: 1,75
Bukmacher: Pinnacle
Analiza:
Dziś czekają nas ostatnie mecze pierwszej kolejki Ligue 1. Ja pod lupę wybrałem mecz Ajaccio z St. Etienne, gdzie nie do końca widzę faworyta, mimo iż różnica między tymi ekipami w poprzednim sezonie była olbrzymia. Zacznę może od drużyny gości, pozbyli się oni najbardziej skutecznych zawodników, czyli Aubameyanga i Mollo, w zamian za nich sprowadzono Sissoko który jest na wypożyczeniu z Wolfsburga, który w Panathinaikosie był podstawowym napastnikiem z dorobkiem tylko dwóch goli, a na dodatek za 5 mln Tabanou, facet, który regularnie grał przez 4 sezony w Tuluzie gdzie kilka bramek strzelał + zaliczał sporo asyst i za 3 mln Corgneta, który w Lorient spisywał się też całkiem nieźle. Są to dwaj pomocnicy, którzy mają dbać o grę z przodu, a dodatkowo mają Brandao i Hamoume, którzy także byli skuteczni w ubiegłym sezonie. W obronie nic ciekawego się nie zmieniło, w minionym sezonie byli drugą ekipą pod względem najmniejszej ilości straconych goli. Gospodarze natomiast zrobili rewolucję w obronie, odeszli przede wszystkim Felipe i Diawara, karierę zakończył Poulard, więc z brony został tylko Zubar. Nawet zmiennicy na tych pozycjach przenieśli się do innych klubów. Do klubu przywędrowali tacy obrońcy jak Bonnart z Lille, Popescu z OM czy wypożyczony z Olympiakosu Dielna. Nie sądzę jednak żeby ta ich obrona była żelazna. Do zespołu dołączył Pedretti i tego pana nie trzeba przedstawiać. Ona ma za zadanie wraz z Mutu, Eduardo i Oliechem stworzyć ekipę, która pewnie się utrzyma w pierwszej lidze i to oni będą odpowiedzialni za bramki. Myślę, że zobaczymy kilka bramek, słaba obrona Ajaccio z dobrą ofensywą kontra Saint Etienne z niby żelazną obroną, ale nie nie do przejścia z też niezłą ofensywą. Plusem dla gości może być też złapany lekki rytm meczowy, w kwalifikacjach LE poradzili sobie gładko z Milsami wygrywając 2x po 3:0. Moim zdaniem zapowiada się całkiem interesujący mecz, warty obejrzenia.​

wojtaz248 29

wojtaz248

Użytkownik
Guingamp - Marsylia 2 @2,20 Williamhill✅✅✅

Dziś o godzinie 21:00 walkę o punkty zaczyna jeden z głównych kandydatów przynajmniej do miejsca na podium Ligue 1. Na Stade du Roudourou Marsylia zmierzy się z beniaminkiem Guingamp. Przed sezonem Marsylia poczyniła kilka ciekawych wzmocnień. Do klubu dołączył Dimitri Payet (12G/12As. w poprzednim sezonie). Poza tym szeregi klubu zasiliło dwóch młodych i perspektywicznych graczy : Imbula oraz Mendy. Niestety w dzisiejszym spotkaniu nie będzie mógł wsytąpić pozyskany z Evian Saber Khelifa.

Guingamp dysponuje znacznie słabszą kadrą od Marsylii. Klub wydał zaledwie 0,7 mln euro na wzmocnienia. Jedynym godnym odnotowania wzmocnieniem jest Steven Langil, który jeszcze kilka lat temu miał okazję zagrać w Lidze Mistrzów z Auxerre.

Te kluby dzieli przepaść. Marsylia to zespół z innej półki, dysponuje znacznie większym budżetem, poczyniła lepsze wzmocnienia, posiada więcej doświadczenia od swoich rywali. Nie spodziewałbym się tutaj pogromu, ale wynik 0-1, 0-2 jest bardzo prawdopodobny. Dodatkową motywacją dla Marsylczyków może być fakt, że PSG straciło w tej kolejce punkty, a Paryżanie to jeden z głównych rywali w walce o tytuł. OM powinien wykorzystać możliwość odkoczenia na 2 punkty już w pierwszej kolejce sezonu.

Otrzymane punkty reputacji: +1
janek-bambo 136

janek-bambo

Użytkownik
Poza tym szeregi klubu zasiliło dwóch młodych i perspektywicznych graczy : Imbula oraz Mendy
Doprecyzuje , że Imbula odszedł do Marysli właśnie , a w tamtym sezonie został wybrany najlepszym piłkarzem Ligue 2 , więc jest to spore osłabienie. Za wysokie progi jak na początek dla beniaminka. Brak realnych wzmocnień jak na realia Ligue 1 , więc szykuje się batalia o utrzymanie raczej.

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
Mnie również podobają się zakupy OM i skład wygląda znacznie lepiej w porównianiu z poprzednim sezonem.Uważam też, że Guingamp będzie mieć ciężko w całym sezonie począwszy od dzisiejszego spotkania.Skłaniam się również ku stwierdzeniu, że OM strzeli maksymalnie 1-2 bramki, ale znając ich dobrą organizację defensywną to nie stracą przez co będą mogli cieszyć się ze zwycięstwa.Ja zastanawiam się między underem, a wygraną Marsylii bądź też ewentualnie combo w stylu win OM + u2.5
Mam też pomysł na mecz na Korsyce, ale o tym później.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom