>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Grand Prix Wielkiej Brytanii 19-21.06.2009 (nr 8)

Status
Zamknięty.
snajper 322

snajper

Forum VIP
2009 FORMULA 1 SANTANDER BRITISH GRAND PRIX

Piątek 19 czerwca 2009
Trening 1 11:00 - 12:30
Trening 2 15:00 - 16:30

Sobota 20 czerwca 2009
Trening 3 11:00 - 12:00
Kwalifikacje 14:00

Niedziela 21 czerwca 2009
Wyścig 14:00

Info o torze:

Nazwa: Silverstone Circuit
Położenie: Northamptonshire
Data utworzenia: 1943
Pierwsze GP: 1948
Długość toru: 5,141 km
Ilość okrążeń: 60
Dystans: 308,355 km
Zwycięzca 2008: Lewis Hamilton
Rekord toru: 1:18.739 - M Schumacher (2004)

Pozegnalne Grand Prix na torze Silverstone ktore goscilo kierowcow 60razy. Od przyszlego sezonu wyscigi o Grand Prix Wielkiej Brytanii beda odbywac sie na torze Donington, gdzie dotychczas tylko raz, w 1993 roku, organizowano wyścig o mistrzostwo świata. Wielu kierowcow lubi ten tor i nie ukrywa zalu ze to juz koniec.

- Zanim zacząłem jeździć, pamiętam jak stałem na rogu Stowe i słuchałem ryku bolidów - powiedział Coulthard, który w zeszłym roku zakończył sportową karierę. - Słychać je było znacznie wcześniej, niż można było je ujrzeć. Wtedy silniki brzmiały znacznie inaczej. Wiadomo było, że zbliża się auto Ferrari i wrażenia z tamtych dni były dla mnie niezapomniane - dodał.
David Coulthard

Nasz jedynak w Formule, takze lubi ten tor i miejmy nadzieje ze po GP Turcji zdobedzie kolejne punkty? Czy znowu bedzie dominowac BrawnGP, a moze Hamilton sprawi niespodzianke swoim fanom, którzy niewatpliwie przyjda dla niego? Fakt Button tez chcialby wygrac u siebie gdzie dotąd byl cieniem aktualnego Mistrza Swiata

Zapraszam do dyskusji i pisania analiz!!!

kddz88 0

kddz88

Użytkownik
Właśnie zaczął się 3 trening. Jak myślicie czy zespół Redbulla utrzyma formę z piątkowych sesji treningowych i spokojnie wygra ostatnią próbę przed kwalifikacjami?

snajper 322

snajper

Forum VIP
Kto wygra kwalifikacje GP Wielkiej Brytanii? ✅
Typ: S. Vettel @ 2.50

unibet
Dzis ostatnie kwalifikacje na tym torze. Przyszle GP Wielkiej Brytanii bedzie odbywac sie w Donington. Dla wielu kierowców jest to ulubiony tor z ktorym beda musieli sie pozegnac. Widac ze Vettel bardzo dobrze sobie radzi na tym torze. Mlody Niemiec w dwoch sesjach treningowych byl najlepszy. Podczas pierwszego trenigu, razem se swoim partnerem jako jedyni zeszli ponizej 1minuty i 20sekund. Lider klasyfikacji generalnej J.Button stracil do niego 0.6sek.
Rowniez podczas drugiego trenigu Vettel i jego RedBull byli poza zasiegiem innych kierowcow. Dlatego mysle ze dzis murowanym kandydatem do wygrania kwalifikacjii a byc moze i ostatniego GP Wielkiej Brytanii na torze Silverstone bedzie Niemiec Vettel.
Sebastian Vettel:
&quot;Ogólnie uważam, że to był dobry dzień dla nas obu. Nie wiem co stało się Markowi pod koniec drugiej sesji, ale poza tym było to gładkie przejście przez program. Byliśmy w stanie zrobić wiele okrążeń i zebrać wiele danych.&quot;
&quot;Nowe części, które tu przywieźliśmy wydają się dobrze pracować, co jest dobrym znakiem, ale w piątki zawsze trudno jest ocenić jak szybcy naprawdę jesteśmy. Uważam, że zrobiliśmy krok naprzód i jak mówi slogan &#39;Red Bull doda Ci skrzydeł&#39;, one naprawdę pomogły nam dziś w osiągach na torze.&quot;

Zapomnijmy podczas tego weekendu o tym co teraz sie dzieje miedzy FIA a FOTA i cieszmy sie pieknym, pozegnalnym wyscigiem na torze Silverstone

katalonczyk9 0

katalonczyk9

Użytkownik
Za nami trzeci trening przed GP Wielkiej Brytanii. Jego wyniki dają nam już jako-takie pojęcie w jakiej formie są poszczególne zespoły. Williams końcówkę treningu pojechał kapitalnie i wygrał go, jednak do dobrej formy treningowej tego zespołu mogliśmy przywyknąć. Bardzo solidnie pojechało Ferrari, które widać że od wczoraj zrobiło duży postęp. Spodziewam się dobrego występu w kwal. chociaż jednego z kierowców team-u z Maranello. Jeżeli chodzi o przeciętny wynik Brawn GP, to jest raczej &quot;przyczajka&quot;, może i Button nie wygra kwalifikacji,ale na pewno będzie walczył o czołówkę. Brawn przyzwyczaił do troszkę gorszych wyników w treningach. Solidnie pojechało Renault. Co do BMW Sauber kwalifikacje mogą skończyć się tragedią. Mi osobiście udało się złapać w toto-mixie head-to-head Alonso-Kubica za 1.55 na hiszpana i jestem o to raczej spokojny. Co do kwalifikacji uważam że o Polo Position powalczy Vettel z Buttonem. Myślę że wysoko będzie Massa

M 63

mejor

Użytkownik
Kwalifikacje nie pozostawiają złudzeń, że najlepiej przygotowanym autem w tych warunkach dysponuje S.Vettel. Niemiec doskonale prezentował się na treningach i w kwalifikacjach potwierdził tylko swoją dominację. Jutro na torze mogą panować zmienne warunki i w takich Vettel potrafi jeździć znakomicie a nawet wygrywać o czym fani formuły 1 mogli się już przekonać. Jeżeli nie wydarzy się nic nadzwyczajnego, to wydaje się że powinien wygrać ten wyścig ze sporą przewagą. Kursy na jego zwycięstwo wahają się między 1.6 a 1.8. W formule 1 trzeba brać jednak pod uwagę również możliwe awarie, dlatego też proponuje zagrać, że wyższe miejsce zajmie bolid Red Bull od bolidu Brawn GP. Różnica kursowa w sumie niewielka a Vettela asekuruje M.Webber, który w kwalifikacjach wystartuje z 3 pola i dysponuje bolidem cięższym od R.Barrichello, co powinno zaowocować wyprzedzeniem Brazylijczyka po 1 rundzie pit stopów. Uważam, że całkiem prawdopodobny jest dublet zespołu Red Bull, ale osobiście skusze się na:
Które auto zdobędzie w wyścigu lepsze miejsce: Brawn GP-Red Bull Typ 2 kurs 1.5

snajper 322

snajper

Forum VIP
Czy 1 i 2 miejsce zajmą kierowcy z tego samego teamu? ✅
Typ: TAK @ 2.60​

unibet
Wedlug mnie bardzo pewny typ na jutro ???? Oczekuje ze jutro bolidy RedBulla zdobeda dublet w GP Wielkiej Brytanii. Przez caly weekend bardzo dobrze radzili sobie kierowcy tego teamu. Sebastian Vettel byl faworytem do wygrania kwalifikacji i pewnie zdobyl swoje czwarte Pole Position. Ale jakie bylo moje zdziwienie gdy okazalo sie ze mial zatankowana najwieksza ilosc paliwa z calej &quot;10&quot;:wowsdf:
Jego partner, Mark Webber takze sobie b.dobrze radzil. Do konca walczyl z Niemcem o pierwsze miejsce, ale zawalil ostatnie okrazenie. Ostatecznie zajal 3 miejsce. Tuz przednim bedzie startowal Rubens Barrichello, który nieoczekiwanie byl lepszy od J.Buttona. Brazylijczyk ma mniej paliwa od Marka, dzieki czemu Australijczyk moze wyprzedzic Rubensa w boksie. Fakt, kierowce BrawnGP mozna wyprzedzic takze na torze, bo RedBulle sa swietnie przygotowane na ten wyscig, a Barrichello ma problemy ze startem.... Rowniez niepewna jest jutro pogoda, jezeli okaze sie ze moze padac to chyba nic nie zatrzyma Sebastiana i Marka w osiagnieciu dubletu w GP Wielkiej Brytanii.
Sebastian Vettel
„To jest fantastyczny weekend. Nie mieliśmy najmniejszego problemu. Przywieźliśmy nowe części, które wygląda na to, że spisują się bardzo dobrze i wykonaliśmy dobry krok do przodu. Zawsze są jakieś spięcia w kwalifikacjach, a ty starasz się dać z siebie wszystko. Było trochę trudno dzisiaj, a my mieliśmy problem z ruchem na torze. Podstępnie jest gdy ma się bolidy przed sobą- nawet jak są trzy sekundy przed to wpływa na twój bolid. W Q3 mieliśmy dwa bardzo dobre przejazdy, zwłaszcza ostatni, sądzę że było to okrążenie weekendu.”
„Zazwyczaj wydaje ci się, że można było zrobić coś jeszcze, ale to było bardzo dobre okrążenie. Byłem w stanie wykorzystać idealnie opony, a gdy minąłem flagę w szachownicę byłem zaskoczony jak szybki byłem- to wystarczyło do zdobycia pole position! Wszystko co mogę powiedzieć to wyrazy uznania dla zespołu w fabryce, który pracował tak ciężko, aby doprowadzić bolid do takiego stopnia- to wszystko ich zasługa. Obaj udowodniliśmy, że bolid pracuje bardzo dobrze i liczę na jutrzejszy wyścig.”
Mark Webber
„Jak do tej pory to był dobry weekend dla nas. Wolałbym mieć nieco czystsze okrążenie na ostatnim przejeździe, ale Kimi zamyślił się lub coś w tym stylu- nie wiem. Był na linii wyścigowej, co sprawiło, że wypadłem z rytmu na zakręcie Stowe. Chciałbym móc wycisnąć więcej na ostatnim okrążeniu, ale nie udało się i jestem trzeci. Gratulacje dla Sebastiana, który wykonał świetną pracę i uważam że teraz obaj pokazujemy dobre wyniki w bolidzie. Tak więc dla wszystkich w Red Bullu wielkie podziękowania za całą ciężką pracę!”
Christian Horner, szef zespołu
„Wspaniałe osiągi zespołu. Pierwsze i trzecie miejsce przed tyloma członkami zespołu Red Bull w naszym lokalnym wyścigu jest bardzo dobrym początkiem weekendu. Mark miał pecha, gdy utknął za Raikkonenem, co zniweczyło jego ostatni przejazd. Gdyby tak się nie stało jestem pewny, że zdobyli byśmy pierwszy rząd. Niemniej obaj kierowcy jechali fantastycznie przez cały weekend, a to stawia nas w dobrej sytuacji przed jutrzejszym wyścigiem.”

Polecam takze
J.Button w TOP3? ✅
Typ: NIE @ 1.95

unibet

pezio 33,1K

pezio

Użytkownik
Jarno Trulli - Timo Glock 1 @1,44

Przez cały weekend Trulli spisuję się lepiej od kolegi z zespołu więc czemu nagle w wyścigu miałoby być inaczej? ;) W tym sezonie Włoch 2 razy stawał na podium. Ogólna postawa doświadczonego kierowcy bardzo dobra. Dziś po dobrej jeździe zajął 4 miejsce, natomiast Timo był 8. Wagi bolidów zbliżone, Glock cięższy o 2kg. Myślę, że jeśli nie wydarzy się nic nadzwyczajnego to Trulli ukończy wyścig na wyższym miejscu.

Vettel - wygra @1,70

Nie ma chyba innej opcji aniżeli zwycięstwo Vettela ???? Wiadomo, wszystko może się wydarzyć, ale Seba w ten weekend jest naprawdę w świetnej formie. Bolid spisuję się bez zarzutu. W dodatku Niemiec jest najciężej zatankowany z całej czołówki, co daje spory handicap. Jutro młody kierowca powtórzy sukces z Chin.

Robert Kubica - Nick Heidfeld 2 @2,62

Robert ma jeden z najcięższych bolidów w stawce, taktyka zespołu to jazda na 1 tankowanie. Niby dobrze, opony na torze w Silverstone nie zużywają się tak bardzo, jednak pogoda na jutro pozostaje zagadką. Zapowiadane zachmurzenie, więc deszcz możliwy, a wtedy zjazd do boksu na zmianę opon i z taktyki lipa. Nick 3 pozycję za Kubicą. Jest dużo lżejszy i przed sobą będzie miał cięższego o 17kg Piqueta i &#39;cysterne&#39; Kovalainena, więc jest szansa na wyprzedzenie. Jakoś czuję, że jutrzejszy wyścig dla Roberta to będzie niestety niewypał, a że w bukmacherce nie ma sentymentów to pójdzie lekko na Heidfelda.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom