>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

Fortuna - podatek.

N 0

nupek369

Użytkownik
Jestem nowy na forum, więc witam wszystkich ????

Rozumiem, że Fortuna to w pełni legalny polski bukmacher, który odprowadza podatki. Wyczytałem gdzieś, że pobierają podatek 12% i tu moje pytanie brzmi, czy na koniec roku wysyłają oni pit z tym co udało nam się zarobić?

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
Wygrane z zakładów wzajemnych nie podlegają zgłaszaniu w PIT-ach.
Zaś co do podatku, to ten 12% jest podatkiem obrotowym - pobieranym z góry, zaś ew. wygrane powyżej 2280zł obciążone są podatkiem od wygranych w wysokości 10% podstawy.

.

D 3,2K

dawczan

Użytkownik
Wygrane z zakładów wzajemnych nie podlegają zgłaszaniu w PIT-ach.
To prawda, ale jeśli komuś zależy na udowodnieniu skąd miał kase na coś np przez US to warto wziąc zaświadczenie jeśli wygrało sie odpowiednio większa sumę. A na zaświadczenie jest chyba jakiś sciśle określony czas nie wiem czy nie 24 h od odebrania wygranej, ale mogę sie mylić.

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
Chęć uzyskania zaświadczenia o wygranej musi być zgłoszona przed jej realizacją, zaś samo wydanie zaświadczenia musi nastąpić najpóźniej nazajutrz po tym odebraniu.

§ 34. Zaświadczenie o uzyskanej wygranej.

1. Fortuna stosownie do art.20 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009r. o grach hazardowych (Dz. U. z 2009r., Nr201, poz.1540 z późn. zm.), ma obowiązek wystawić na żądanie wygrywającego zaświadczenie o uzyskanej przez niego wygranej. Zaświadczenie może być wystawione najpóźniej w dniu następującym po dniu, w którym uzyskano wygraną, lub po dniu w którym nastąpiła wypłata (wydanie) wygranej. Zaświadczenie to musi spełniać wymogi określone w przepisach ustawy z dnia 19 listopada 2009r. o grach hazardowych (Dz. U. z 2009r., Nr201, poz.1540 z późn. zm.) i wydanych na jej podstawie przepisów wykonawczych.

.anych na jej podstawie przepisów wykonawczych.

Do góry Bottom