>>>BETFAN - BONUS 3X 100% DO 200 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Fortuna żąda zwrotu wygranej po błędnym rozliczeniu kuponu – co robić?

R 0

Rewo

Użytkownik
Hej, mam sytuację z Fortuną, która moim zdaniem jest totalnie nie fair i chcę ją nagłośnić – może ktoś miał podobnie albo podpowie, co dalej.

W skrócie: zagrałem kupon, który został rozliczony jako przegrany, potem Fortuna zrobiła zwrot, a jeszcze tego samego dnia ponownie zmieniła wynik na przegrany.

W międzyczasie, widząc środki na koncie: – wypłaciłem 500 zł – reszta (~780 zł) poszła na kolejne zakłady, które zostały przyjęte i rozliczone przez Fortunę

Teraz dostałem oficjalne wezwanie do zapłaty 1284,80 zł, bo twierdzą, że ta kwota została mi „niesłusznie przypisana”.

Nie zawierałem z nimi żadnej umowy pożyczki, nie dostałem żadnego „prezentu” — po prostu korzystałem z konta zgodnie z tym, co pokazał ich system.

Rozmawiałem z prawnikiem (darmowa konsultacja) — powiedział, że mogę odpisać, że nie uznaję roszczenia, i jeśli Fortuna chce, to możemy iść do sądu.

Ryzyko jest 50/50, ale dla mnie to absurd, że mam oddać całość, skoro tylko 500 zł wypłaciłem, a reszta została przegrana u nich.

Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy warto to opisać gdzieś szerzej, żeby nie zamiatali takich rzeczy pod dywan?

slomiany400 173,7K

slomiany400

Użytkownik
Kolega w Superbet miał dwa razy saldo na minus, bo rozliczyli kupon na plus i mu wyzerowali, za trzecim razem dostał list do chaty, wpłacił 100 zł i znowu mu wyzerowali resztę

tylko on był świadomy tego co robi, bo widzial, ze kupon jest źle rozliczony

crossmen 8,1K

crossmen

Użytkownik
Hej, mam sytuację z Fortuną, która moim zdaniem jest totalnie nie fair i chcę ją nagłośnić – może ktoś miał podobnie albo podpowie, co dalej.

W skrócie: zagrałem kupon, który został rozliczony jako przegrany, potem Fortuna zrobiła zwrot, a jeszcze tego samego dnia ponownie zmieniła wynik na przegrany.

W międzyczasie, widząc środki na koncie: – wypłaciłem 500 zł – reszta (~780 zł) poszła na kolejne zakłady, które zostały przyjęte i rozliczone przez Fortunę

Teraz dostałem oficjalne wezwanie do zapłaty 1284,80 zł, bo twierdzą, że ta kwota została mi „niesłusznie przypisana”.

Nie zawierałem z nimi żadnej umowy pożyczki, nie dostałem żadnego „prezentu” — po prostu korzystałem z konta zgodnie z tym, co pokazał ich system.

Rozmawiałem z prawnikiem (darmowa konsultacja) — powiedział, że mogę odpisać, że nie uznaję roszczenia, i jeśli Fortuna chce, to możemy iść do sądu.

Ryzyko jest 50/50, ale dla mnie to absurd, że mam oddać całość, skoro tylko 500 zł wypłaciłem, a reszta została przegrana u nich.

Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy warto to opisać gdzieś szerzej, żeby nie zamiatali takich rzeczy pod dywan?
A kupon prawidłowo rozliczyli jako przegrany?
Bo jeśli tak no to masz jasną odp.
Racja po stronie Fortuny

R 0

Rewo

Użytkownik
A kupon prawidłowo rozliczyli jako przegrany?
Bo jeśli tak no to masz jasną odp.
Racja po stronie Fortuny
Rozumiem, że finalnie kupon został rozliczony jako przegrany — i tego nie kwestionuję. Ale problem nie leży w samym wyniku, tylko w tym, co działo się wokół niego.

Po pierwszym rozliczeniu jako przegrany wpłaciłem 300 zł z własnej kieszeni i grałem dalej. Dopiero potem Fortuna zmieniła rozliczenie, wrzuciła środki na konto, które były widoczne i dostępne.

Wypłaciłem z nich 500 zł, a reszta została przegrana w ich systemie — czyli Fortuna sama przyjęła zakłady za te środki.

Teraz żądają zwrotu całości 1284,80 zł, jakby to była pożyczka, a nie ich własna korekta.

Nie działałem w złej wierze, nie próbowałem niczego wyłudzić — po prostu korzystałem z konta zgodnie z tym, co pokazał ich system.

Jeśli ktoś uważa, że to „racja po stronie Fortuny”, to pytam: czy klient ma obowiązek przewidywać, że bukmacher za chwilę zmieni zdanie po raz trzeci w ciągu jednego dnia?

Dla mnie to nie jest kwestia wyniku kuponu. To jest kwestia odpowiedzialności za własne operacyjne decyzje.

I nie zamierzam płacić za coś, czego fizycznie nie wypłaciłem.

T 27,1K

tadzin

Użytkownik
nic ci nie moga zrobic ogolnie, nie daj zrobic z siebie frajera a na pewno beda wymyslac herezje/farmazonic/dzialac z pozycji sily bo to gowniaki

R 0

Rewo

Użytkownik
A co ci rozliczyli najpierw na zwrot potem na minus?
Najpierw rozliczyli mi to jako przegrany, zaakceptowałem to, bo wpłaciłem 300 zł i postawiłem kupon, następnie jako zwrot wypłaciłem 500, za resztę 780 postawiłem dwa kupony, przegrane, następnie znowu rozliczyli jako przegrany i chcą ode mnie teraz 1280 zł, tyle ile wynosił zwrot za ten kupon, czyli 780 przegrałem i nich z tego, a chcą całości, czemu to ja mam ponosić całą odpowiedzialność za ich działania, to nie ja rozliczam kupony tylko oni.

slomiany400 173,7K

slomiany400

Użytkownik
Najpierw rozliczyli mi to jako przegrany, zaakceptowałem to, bo wpłaciłem 300 zł i postawiłem kupon, następnie jako zwrot wypłaciłem 500, za resztę 780 postawiłem dwa kupony, przegrane, następnie znowu rozliczyli jako przegrany i chcą ode mnie teraz 1280 zł, tyle ile wynosił zwrot za ten kupon, czyli 780 przegrałem i nich z tego, a chcą całości, czemu to ja mam ponosić całą odpowiedzialność za ich działania, to nie ja rozliczam kupony tylko oni.
No rozumiem ale pytam z ciekawości co to za zdarzenie

M 12,1K

makalele007

Użytkownik
Kolego powiem tak miałem podobną sytuację superbet wychodzi z inicjatywą i po jakimś czasie żeruje konto i możesz grać dalej jednak Fortuna wyśle ci kilka maili i po jakiś 2-3 miesiącach zamkną co całkowicie konto bez możliwości otworzenia go ponownie. Jeśli ci nie zależy na fortunie olej to jeśli zależy to oddaj kasę i będziesz mógł korzystać dalej

A 11K

andon

Użytkownik
Ciekawe na podstawie czego prawnik udzielił Ci takiej porady. Tu masz regulamin Fortuny:

§ 5.
Korzystanie z iKonta, wpłaty i wypłaty.

14. W przypadku, gdy na iKoncie nieprawidłowo zostanie przypisana kwota pieniężna,
(np. omyłka banku, dostawcy usług płatniczych, pracownika Fortuny, wprowadzenie
nieprawidłowego wyniku, zmianę wyniku, nieprawidłowy przelew itp.) Fortuna ma prawo
tak nieprawidłowo przypisaną kwotę odliczyć z iKonta Klienta bez uzyskania jego zgody.
Jeżeli Klient przed dokonaniem odliczenia przez Fortunę nieprawidłowo przypisanej
kwoty, dokona jej wypłaty lub zawrze za nią przegrane Zakłady, Klient jest zobowiązany
do uiszczenia na rachunek Fortuny brakującą kwotę w terminie dziesięciu dni
kalendarzowych licząc od dnia wezwania. Fortuna ma prawo zawiesić iKonto Klienta do
czasu uregulowania zadłużenia oraz wystąpić na drogę sądową z roszczeniem zwrotu.

Twoja argumentacja jest dziecinna, nikogo nie obchodzi co zrobiłeś z pieniędzmi. Zakładając konto wyraziłeś zgodę na ich regulamin. Pewnie dla tysiaka nikt po sądach Cię ganiał nie będzie, co najwyżej, jak ktoś powyżej napisał, bezpowrotnie zamkną konto.

Ostatnia edycja:
R 0

Rewo

Użytkownik
Ciekawe na podstawie czego prawnik udzielił Ci takiej porady. Tu masz regulamin Fortuny:

§ 5.
Korzystanie z iKonta, wpłaty i wypłaty.

14. W przypadku, gdy na iKoncie nieprawidłowo zostanie przypisana kwota pieniężna,
(np. omyłka banku, dostawcy usług płatniczych, pracownika Fortuny, wprowadzenie
nieprawidłowego wyniku, zmianę wyniku, nieprawidłowy przelew itp.) Fortuna ma prawo
tak nieprawidłowo przypisaną kwotę odliczyć z iKonta Klienta bez uzyskania jego zgody.
Jeżeli Klient przed dokonaniem odliczenia przez Fortunę nieprawidłowo przypisanej
kwoty, dokona jej wypłaty lub zawrze za nią przegrane Zakłady, Klient jest zobowiązany
kalendarzowych licząc od dnia wezwania. Fortuna ma prawo zawiesić iKonto Klienta do
czasu uregulowania zadłużenia oraz wystąpić na drogę sądową z roszczeniem zwrotu.

Twoja argumentacja jest dziecinna, nikogo nie obchodzi co zrobiłeś z pieniędzmi. Zakładając konto wyraziłeś zgodę na ich regulamin. Pewnie dla tysiaka nikt po sądach Cię ganiał nie będzie, co najwyżej, jak ktoś powyżej napisał, bezpowrotnie zamkną konto.
A andon — dzięki za cytat, ale widzę, że przeczytałeś regulamin, a nie zrozumiałeś sytuacji.

§5 pkt 14 mówi o tym, że Fortuna może odliczyć błędnie przypisane środki z konta. Tylko że… Fortuna ich nie odliczyła. Zamiast tego:

– wrzucili środki na konto – pozwolili mi je wypłacić – pozwolili mi postawić zakłady za resztę – rozliczyli te zakłady – a dopiero potem stwierdzili, że to był błąd

To nie jest „odliczenie z konta”. To jest bałagan operacyjny, który teraz próbują zrzucić na klienta.

Nie dostałem żadnego komunikatu, że środki są tymczasowe. Nie było żadnego ostrzeżenia. Nie działałem w złej wierze. Po pierwszym rozliczeniu jako przegrany wpłaciłem 300 zł z własnej kieszeni i grałem dalej.

Więc jeśli chcesz się powoływać na regulamin — to rób to uczciwie. Bo on nie daje Fortunie prawa do cofania czasu i udawania, że ich system nie pozwolił mi wypłacić i grać dalej.

A co do „dziecinnej argumentacji” — to właśnie dziecinne jest myślenie, że paragraf załatwia wszystko. Prawo to nie tylko zapis. To też intencja, kontekst i odpowiedzialność za własne decyzje.

Ja nie jestem klientem, który się boi. Jestem klientem, który zna swoje prawa i nie płaci za cudzy bałagan.

A 11K

andon

Użytkownik
Jak się zorientowali, że źle rozliczyli zakład to Ci odliczyli środki z konta. Trudno, żeby odliczyli przed zorientowaniem się. A, że już nic nie miałeś na koncie to zastosowanie ma zapis:

"Jeżeli Klient przed dokonaniem odliczenia przez Fortunę nieprawidłowo przypisanej
kalendarzowych licząc od dnia wezwania. "

Wiem o co Ci chodzi, ale w Polsce nie ma takich standardów i firmy bukmacherskie nie są zobowiązane do odpowiadania za tego typu błędy. Nastąpiła pomyłka w rozliczeniu to cofają rozliczenie i nie płacą za swój błąd. Nie oceniam czy to jest słuszne czy niesłuszne, ale tak jest.

T 27,1K

tadzin

Użytkownik
na takiej ze tym regulaminem fortuny mozna sie podetrzec, dziala prawo polskie i ono reguluje co jest zgonde a co neizdgodne, fortuna to se mogla i w tym regulaminie napisac ze ma prawod dokonac kary smierci na uzytkowniku i co z tego jak cos takiego ma zerowa moc prawna dokaldnie tak samo jak ten ich pseudozapis o ujemnym saldzie

A 11K

andon

Użytkownik
na takiej ze tym regulaminem fortuny mozna sie podetrzec, dziala prawo polskie i ono reguluje co jest zgonde a co neizdgodne, fortuna to se mogla i w tym regulaminie napisac ze ma prawod dokonac kary smierci na uzytkowniku i co z tego jak cos takiego ma zerowa moc prawna dokaldnie tak samo jak ten ich pseudozapis o ujemnym saldzie
Tutaj Superbet:
W przypadku gdy opublikowany przez Spółkę wynik jest ponad wszelką
wątpliwość błędny, Spółka zastrzega sobie prawo do zmiany wyniku na
prawidłowy, a tym samym do ponownego przeliczenia wszystkich Kuponów
zawierających zdarzenie ze zmienianym wynikiem. Jeżeli Klient przed
dokonaniem korekty wykorzystał błędnie przypisaną kwotę (wypłacił środki lub
wykorzystał je na poczet innych zakładów) Spółka może wezwać Klienta do
zwrotu błędnie przypisanych środków oraz zawiesić Konto do momentu
uregulowania zadłużenia.

" W Polsce każdy punkt regulaminu bukmachera musi zostać ostatecznie zatwierdzony przez Ministerstwo Finansów, ".

Mam podejrzenia graniczące z pewnością, że skoro wszystkie firmy bukmacherskie w Polsce maja takie zapisy od lat i nie jest to kwestionowane to jest to zgodne z prawem. Ale prawnikiem nie jestem, pewności nie mam. Masz dostęp do jakiegoś wyroku sądowego kwestionujący te zapisy?

successful 3,3M

successful

ModTeam
Członek Załogi
Osobiście uważam, że dobry prawnik mógłby wystąpić w imieniu gracza w takiej sytuacji, i zagrać właśnie o to, że gdyby kupon od razu był rozliczony jako błędny, to użytkownik po prostu nie zagrałby ponownie za taką (większą) stawkę. Kwestia tylko, że tutaj byłaby już tylko gra o honor, a nie o 1200 złotych, bo koszt dobrego prawnika z pewnością tę kwotę przewyższy. Z drugiej strony tak logicznie patrząc będąc na miejscu sędziego, który rozpatrywałby taki spór, najprawdopodobniej uznałbym, że kupon prawidłowo jest przegrany, więc te pieniądze zwyczajnie się nie należą, i oddalił pozew. Rozumiem rozgoryczenie, bo gracz ma prawo w pewnym sensie poczuć się, może nie oszukany, ale wprowadzony w błąd, to jednak bukmacher również poczułby się oszukany, gdyby musiał zapłacić za przegrany kupon. Tym bardziej że miałby prawo zapytać: a czy gdyby gracz zagrał tymi pieniędzmi i podwoił wygraną, to czy wtedy bez problemu zwróciłby te 1200 zł? Zasadniczo wszyscy decydując się na zarejestrowanie u bukmachera i grę każdorazowo zaznaczają, że zapoznali się z regulaminem. A ten jasno wskazuje, że racja jest po stronie buka - co zresztą wyżej powiedziano. Każdy Sąd powie, że skoro gracz uznaje, że regulamin jest nieakceptowalny, to czemu zawarł umowę w postaci kuponu? To moja subiektywna, bezstronna opinia. W praktyce albo zapłać, albo nic nie rób i czekaj na rozwój wydarzeń. Pozew sądowy wg mnie nie ma sensu.

A 11K

andon

Użytkownik
Zasadniczo wszyscy decydując się na zarejestrowanie u bukmachera i grę każdorazowo zaznaczają, że zapoznali się z regulaminem. A ten jasno wskazuje, że racja jest po stronie buka - co zresztą wyżej powiedziano. Każdy Sąd powie, że skoro gracz uznaje, że regulamin jest nieakceptowalny, to czemu zawarł umowę w postaci kuponu?
To akurat jest bzdurą, co wytłumaczono powyżej. Co jakby bukmacher wpisał do regulaminu karę śmierci dla użytkownika za wygrany kupon? Też sąd zapyta po co pacjent podpisywał?

To nie jest tak, ze nie możesz zakwestionować zapisów regulaminu. Ale trzeba pamiętać, że wszystkie regulaminy mają podobne zapisy, wszystkie zostały zatwierdzone przez MF i wszystkie obowiązują od paru dobrych lat. Na pewno nie będzie tak, ze pójdziesz do sądu, powiesz, że regulaminem można się podetrzeć, a sąd bijąc brawo przyzna Ci rację.

successful 3,3M

successful

ModTeam
Członek Załogi
W tym właśnie rzecz, że regulamin podpisało Ministerstwo Finansów. Gdyby w regulaminie była klauzula, że gracz stawiając kupon wyraża zgodę na oddanie nerki, to MF z pewnością takiego by nie ratyfikował. Dlatego oczywiście, każdy ma prawo zakwestionować zapisy regulaminu, ale w praktyce przypuszczam, że w miażdżącej większości przypadków są one odrzucane.

S 40,4K

sobolekk

Użytkownik
Jak buk rozliczy wam źle kupon jako przegrany to domagacie się zwrotu pieniędzy ale jak buk źle rozliczy jako wygrany to już kasy oddać nie chcecie i jeszcze się dziwicie dlaczego Buk chce zwrotu kasy xD śmieszne hahah

Otrzymane punkty reputacji: +545
Do góry Bottom