Spotkanie:
Finlandia – Polska
Typ: 2
Kurs: 2,60
Analiza:
W środę wieczorem
reprezentacja Polski rozegra bardzo ważne spotkanie z ekipą Finlandii. Zmierzą się dwaj pretendenci o awansu. Polacy zajmują w grupie pierwsze miejsce z dorobkiem 20 punktów, a Finlandczycy zajmują obecnie miejsce drugie z dorobkiem 18 punktów i nie mogą zapominać, że na miejscu trzecim jest
Portugalia, która ma 16 punktów i jeden mecz zaległy, więc w przypadku porażki Finów a zwycięstwa Portugali spadną na trzecie miejsce. Polacy w przypadku porażki spadną na drugą pozycję. Więc jak widać będzie to na pewno bardzo ważne spotkanie dla obu drużyn. Przypomnę, że w pierwszym spotkaniu tych drużyn w eliminacjach, w Bydgoszczy wygrała
Finlandia 3:1. Teraz to Polacy będą w roli gości i oprócz piłkarzy na boisku będą mieć za rywala komplet 36 500 kibiców na Stadionie Olimpijskim w Helsinkach. W ostatnich dwóch meczach Polacy zremisowali 2:2. Było to spotkanie
towarzyskie z Rosją i ostatnie z Portugalią. Ten ostatni na pewno wiele osób oglądało i chyba śmiało moznaby stwierdzić, że Leo z polskich kopaczy stworzył drużynę na przyzwoitym poziomie. Raczej nikt nie podważy przecież wyników 2:1 i 2:2 z Portugalią. Teraz gdy Polacy są krok od awansu nie mogą zepsuć tej okazji dlatego muszą wygrać z Finlandią. Ja osobiście zauważyłem coś ciekawego: Polacy jeśli grają z drużyną światowej czołówki potrafią wznieść się na wyżyny swoich umiejętności, co pokazali w meczu z Niemcami na ostatnich mistrzostwach świata (przegrali 1:0 po zaciętym meczu, a gola stracili w samej końcówce). Finowie w swoich ostatnich dwóch meczach zanotowali zwycięstwo 2:1z Kazachstanem i bezbramkowy remis z Serbią. Dla nich remis nie był wspaniałym wynikiem, więc tymbardziej będzie zależało im na wygraniu jutrzejszego meczu. Ale to nie oznacza, że będą zaciekle atakować bramkę Boruca, bo w przypadku remisu obronią drugie miejsce bez względu na wynik meczu Portugalii z Serbią. W obronie naszej reprezentacji zabraknie jutro Wasilewskiego i Bronowickiego. Jednak Leo i to przewidział powołując 25 zawodników.Więc z wystawieniem solidnej defensywy nie powinno być problemu. Więc czego możemy spodziewać się w jutrzejszym meczu? Na pewno nie zabraknie twardej walki. Obie ekipy nie będą chciały stracić gola i zmiejszyć swoich szans na zwycięstwo. Dlatego będzie to wyrównane spotkanie, które prawdopodnie zakończy się zwycięstwem którejś z drużyn tylko jedną bramką, jednak tak samo prawdopodobny jest remis. Ja jestem przekonany, że Leo ma już na tyle dojrzałą drużynę, że zapomną o dobrym wyniku z sobotniego spotkania i udowodnią, że i z teoretycznie słabszą drużyną od Portugalii będą w stanie zagrać efektywnie. Liczę na zwycięstwo Biało – Czerwonych, mam nadzieję że nie zawiądą polskich kibiców i wygrają, ostatecznie zremisują ale trzy remisy pod rząd? Mam nadzieję, że nie, dlatego stawiam 2 na Polskę.
Polacy do boju!