cytat z dnia 19 listopada 2019 10:10 przez kombajn
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) | Trzy billboardy za Ebbing, Missouri
Dramat | Prod.:
USA,
Wielka Brytania
Film obsypany nagrodami. Pozycja obowiązkowa.
... pozycja obowiązkowa szczególnie dla częstych bywalców tego forum o poglądach narodowych lub skrajnie nacjonalistycznych... I to piszę naprawdę bez złośliwości bo może po tym filmie nad czymś się zastanowią... Wiedziałem, że to
film bardzo dobry, ale po jakiś 2 latach od obejrzenia stwierdzam, że to coś więcej niż tylko "bardzo dobry".
Kino to jest moje drugie, a właściwie pierwsze hobby po bukmacherce więc moja lista mogła by być naprawdę długa więc tak z pamięci wybiorę parę filmów, które są naprawdę warte polecenia:
1. Forrest Gump -
film pod każdym względem rewelacyjny
2. Atlas Chmur - najlepszy
film dla mnie ostatnich 10 lat
3. Ojciec Chrzestny, Człowiek z Blizną - najlepsze filmy mafijne
2. Uniwersum Marvel - dla efektów, ale również wbrew opinii wielu krytyków i znanych reżyserów uważam, że wcale nie ma bardzo spłyconej fabuły i pokazuje wiele ciężkich wyborów i problemów
3. Z polskiego kina - bezwzględnie wszystkie filmy Wojtka Smarzowskiego - każdy kolejny lepszy od poprzedniego. Wczoraj obejrzałem "Kler" i to naprawdę bardzo dobry
film pominąwszy nawet kwestię drażliwego tematu to świetnie zagrany i zrealizowany... "Wołyń" to klasa sama w sobie.. "Drogówka" i "Pod mocnym aniołem" - też dobre filmy
4. Pianista Polańskiego - dla mnie chyba najlepszy
film o okresie okupacji, lepszy nawet od Listy Szindlera, którą też zresztą mogę zaliczyć do listy najlepszych filmów
5. Komedie to dla mnie chyba najlepszy "Kłamca, Kłamca" i wszystkie filmy z Carreyem, ale też lubię Bena Stillera i Adama Sandlera. Ostatnio uśmiałem się na Sposobie na Blondynkę. Ze starszych - Żandarmi z De Funesem
6. Historyczne to Braveheart - absolutne arcydzieło
7. Fantasy to oczywiście Władca Pierścieni i Hobbit no serial "Gra o Tron" - to najlepsze pozycje z całego gatunku
8. s-f to chyba Matrixy, ale jako, że to mój ulubiony gatunek jest wiele więcej
Dużo tego jest, naprawdę dużo... Po wielu latach stwierdzam, że ponieważ jest tyle do obejrzenia filmów i seriali niezwykle ważna jest selekcja bo szkoda czasu na słabe filmy... Nie będziemy w stanie obejrzeć w czasie naszego życia wszystkiego więc ważne żeby dokonywać selekcji...