>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Estonia - Polska 15.08.2012, Tallin

Status
Zamknięty.
groven 2,2K

groven

Forum VIP

Źródło
To będzie pierwszy mecz po Euro 2012 dla Reprezentacji Polski. Mamy nowego trenera, nowe nadzieje, nowe ambicje... zobaczymy co z tego będzie. Rywal nie wymagający, do ogrania, ale czy starczy nam determinacji, aby podnieść się po nie najlepszych spotkaniach grupowych na Euro 2012.. Czy taktyka się zmieni? Czy postawa naszej drużyny przed zbliżającymi się Eliminacjami do MŚ ulegnie poprawie? Jest wiele pytań, wiele niepewności, ale za 2 tygodnie wszystko będzie jasne. Na jakim etapie jest w tej chwili nasza Reprezentacja, czy nadal możemy liczyć na wspaniałą i porywającą grę?
Zapraszam do pisania analiz, wypowiedzi oraz komentarzy odnośnie spotkania Estonia - Polska. Mile widziane ciekawostki, informacje i doniesienia odnośnie naszej kadry przed tym meczem.

konrad140 2,5K

konrad140

Forum VIP
Na jakim etapie jest w tej chwili nasza Reprezentacja, czy nadal możemy liczyć na wspaniałą i porywającą grę?
To pogrubione mnie trochę rozbawiło ;) nasza gra porywająca to może była w 74 jak zdobywaliśmy brąz MŚ. No chyba , że to tych wydarzeń nawiązujesz. A ani eliminacje MŚ 2002 , 2006 czy Euro 2008 to nie była porywająca gra tylko powinność wygrywania z Azerbejdżanami , Łotwami , Armeniami , Finlandiamii , Kazachami , San Marinami czy innymi &quot;piłkarskimi potęgami&quot; ale to szczegół , choć fajnie to zabrzmiało z tą porywającą grą :cool:
Prawda jest taka , że po Smudzie zostało dno i z 15 metrów mułu. W każdym aspekcie kadra jest wysmiewana przez co trudne zadanie czeka Fornalika. Zawsze uwarzałem , że piłkarzy mamy dobrych , tylko potrzeba tutaj odpowiedniego trenera z nowoczesną myśla szkoleniową. Taką miał Benhakker ale był zbyt niewygodny dla PZPN. Czy Fornalik poradzi sobie na takim szczeblu ? Zobaczymy

G 72

gwiazda2010

Użytkownik
Niestety na razie Smuda bis
Sobiech nie grał rok w klubie ma powolanie , Obraniak fatalne euro to samo oni nagle nie zaczną grać super hiper zajebiście nie wiem na co on liczy .

kwiti 138

kwiti

Użytkownik
Powołania Waldka mnie zaskoczyły, ale raczej &quot;in minus&quot;. Tak, jak ujął to ktoś przede mną &quot;Smuda bis&quot;. Nie wiem, co w tej kadrze robi Sobiech oraz Obraniak i Perquis. Najbardziej martwi fakt, że &quot;Waldek King&quot; zapowiedział na jutro powołania z polskiej ligi i tam ma być 5-6 zawodników (bez bramkarza). Podobno większość ma minimum 1 spotkanie na koncie.

Liczę na Piecha i Zieńczuka. Może trochę na Sadloka, który raczej ogarnął już swój poziom, zresztą pod &quot;opieką&quot; JW cofał się w rozwoju, teraz znowu powrót na Śląsk - dobry pomysł. Jak tylko ruszy sezon zagranicą, to mam nadzieję na zmianę powołań zawodników zza granicy (czyli w skrócie: niech kontrakty w końcu podpiszą Boruc i Peszko ;) )

X 4

xmichal1989x

Użytkownik
Szczerze to nie dziwie się Fornalikowi bo nasza rodzima liga nie ruszyła a czołowe europejskie również śpią,nie wie kto jest w jakiej formie a tez nie chce szokować powołaniami.Dlatego powołał kadrę Smudy. A co do Sobiecha to nie dziwie sie ze go powołał w końcu to on odkryl tego chłopaka. A co do powołań z polskiej ligi ciekaw jestem czy powoła Grodzidzkiego

G 72

gwiazda2010

Użytkownik
Bramkarze: Wojciech Szczęsny (Arsenal FC, Anglia), Przemysław Tytoń (PSV Eindhoven, Holandia).

Obrońcy: Łukasz Piszczek (BV Borussia 1909, Niemcy), Damien Perquis (FC Sochaux-Montbéliard, Francja), Marcin Wasilewski (RSC Anderlecht, Belgia), Grzegorz Wojtkowiak (TSV München von 1860, Niemcy), Marcin Kamiński (Lech Poznań), Jakub Wawrzyniak (Legia Warszawa).

Pomocnicy: Jakub Błaszczykowski (BV Borussia 1909, Niemcy), Eugen Polanski (1.FSV Mainz 05, Niemcy), Adrian Mierzejewski (Trabzonspor Kulübü, Turcja), Ludovic Obraniak (FC Girondins de Bordeaux, Francja), Kamil Grosicki (Sivasspor Kulübü, Turcja), Maciej Rybus (Tieriek Grozny, Rosja), Janusz Gol (Legia Warszawa), Waldemar Sobota (Śląsk Wrocław)..

Napastnicy: Robert Lewandowski (BV Borussia 1909, Niemcy), Artur Sobiech (Hannover 96, Niemcy), Arkadiusz Piech (Ruch Chorzów).

Pionek Grześka niestety ... miało być inaczej a tu znów to samo

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
Pionek Grześka niestety ... miało być inaczej a tu znów to samo
A kogo miał powołać? sezon jeszcze nie ruszył wiec prosty wybór, tych którzy grali ostatnio. Od kiedy pamiętam, we wszystkich reprezentacjach na całym świecie po nieudanym mundialu, euro etc. na pierwsze zgrupowanie jadą mniej więcej ci sami, co grali na danym turnieju.

G 72

gwiazda2010

Użytkownik
A kogo miał powołać? sezon jeszcze nie ruszył wiec prosty wybór, tych którzy grali ostatnio. Od kiedy pamiętam, we wszystkich reprezentacjach na całym świecie po nieudanym mundialu, euro etc. na pierwsze zgrupowanie jadą mniej więcej ci sami, co grali na danym turnieju.
hmm jak taki Sobiech grał okazjonalnie to jaki sens jest go powoływać ?
Wyróżniających się zawodników z pl ligi a z zagranicy do tego dorzucić Boruca , Majewskiego , Celebana
Jeżeli chodzi o konkrety
Pazdan , Olkowski , Jankowski może Banaś skoro tam mamy dziury
Zobaczymy next powolania na EL.MŚ

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
Boruc chyba jest bez klubu wiec odpada w przedbiegach, tak jak Boenisch, więc słusznie obaj nie dostali powołania.
Pazdan , Olkowski , Jankowski może Banaś
Celebana, może w perspektywie kolejnych spotkań, teraz usiadłby na ławce.
Obrona jest zaklepana, kto by nie stał na miejscu Fornalika powołałby: Piszczka, Wasyla, Perquisa, Wawrzyniaka itd. powołania obrońców nie są dla mnie zaskoczeniem mimo, że to nie jest najmocniejsza formacja.

Powołanie Sobiecha to faktycznie głupota, a o ile kogoś brakuje to Peszki, reszta ok.

G 72

gwiazda2010

Użytkownik
Boruc chyba jest bez klubu wiec odpada w przedbiegach, tak jak Boenisch, więc słusznie obaj nie dostali powołania.
Celebana, może w perspektywie kolejnych spotkań, teraz usiadłby na ławce.
Obrona jest zaklepana, kto by nie stał na miejscu Fornalika powołałby: Piszczka, Wasyla, Perquisa, Wawrzyniaka itd. powołania obrońców nie są dla mnie zaskoczeniem mimo, że to nie jest najmocniejsza formacja.
Powołanie Sobiecha to faktycznie głupota, a o ile kogoś brakuje to Peszki, reszta ok.
Boruc bez klubu ok ale trenuje z Legią a poprzedni cały sezon na dobrym poziomie
Jak znów Wasyl będzie grać na środku obrony to eleminacje w plecy ... wiem że Dyzma tak kombinował ale tutaj nie może to się powtórzyć !!!

K 218

krystian95

Użytkownik
Już się cieszyłem,że Fornalik pominął przy powołaniach Rafała Murawskiego,a tymczasem okazało się,że został jednak powołany.Nie wiem jaki jest fenomen tego zawodnika,że gra u prawie każdego selekcjonera.Według mnie nie prezentuje on formy,aby grać w reprezentacji.Widzieliśmy dobrze,jak zakończyło się forsowanie Murawskiego przez Smudę podczas EURO.Co do pozostałych powołań,to są w sumie dobre.W końcu w kadrze znalazł się Arek Piech.Zobaczymy następne powołania,gdzie kluby powinni znaleźć w końcu Boruc,Dudka czy Jeleń.Może szansę powrotu dostanie Sławek Peszko.

cubsonart 436

cubsonart

Użytkownik
Faktem jest że powołania są takie jakich się chyba każdy spodziewał. Brakuje mi jednak 2 zawodników. Pierwszy z nich to naturalnie Peszko. Przydałby się na zmiennika Błaszczykowskiego. Drugi brak to Borysiuk, chociaż on może jest brakiem na dłuższą metę. Liczę bardziej na niego w kwestii przyszłości w polskiej piłki jako typowego defensywnego pomocnika, jakiego brakuje nam od paru lat, gdy w reprezentacji przestał grać Mariusz Lewandowski.

sumada90 19,8K

sumada90

Forum VIP
Jeszcze meczu nie zagrał, a Wy marudzicie ???? Piłkarzy mamy takich a nie innych, zbyt wielkiego wyboru Fornalik nie ma. Ligi jeszcze się nie zaczęły to teraz takie powołania w ciemno by były.

Boruc bez klubu ok ale trenuje z Legią a poprzedni cały sezon na dobrym poziomie
Jak znów Wasyl będzie grać na środku obrony to eleminacje w plecy ... wiem że Dyzma tak kombinował ale tutaj nie może to się powtórzyć !!!
Nie jesteśmy jakimś Trynindadem, żeby do reprezentacji powoływać piłkarza bez klubu, tym bardziej, że akurat do bramki to mamy kogo wsadzić. Wasyl akurat jako jeden z nielicznych ma w tej reprezentacji jaja i jak do tej pory tymi jajami bije na głowę umiejętności większości naszych kopaczy z obrony. Mnie zdziwił brak powołania Dudki, bo jeśli bierze Murawskiego to coś tu nie gra.

Gdzieś w telewizji słyszałem lub czytałem w gazecie (nieistotne zresztą), że Fornalik chce spróbować grą dwoma napastnikami, dlatego takie powołania. Jeśli to prawda to tylko z tego powodu będzie warto obejrzeć mecz z Estonią. Żeby tylko nie skończył z grą dwójką z przodu tak jak Smuda.

W końcu w kadrze znalazł się Arek Piech.Zobaczymy następne powołania,gdzie kluby powinni znaleźć w końcu Boruc,Dudka czy Jeleń
Jeleń to niech sobie spokojnie klubu szuka, a nie bedzie mu Fornalik głowę zawracał reprezentacją ????

interista18 773

interista18

Użytkownik
Nie jesteśmy jakimś Trynindadem, żeby do reprezentacji powoływać piłkarza bez klubu, tym bardziej, że akurat do bramki to mamy kogo wsadzić. Wasyl akurat jako jeden z nielicznych ma w tej reprezentacji jaja i jak do tej pory tymi jajami bije na głowę umiejętności większości naszych kopaczy z obrony. Mnie zdziwił brak powołania Dudki, bo jeśli bierze Murawskiego to coś tu nie gra.
Przeczysz sam sobie pisząc, że nie jesteśmy &#39;&#39;jakimś Trynidadem&#39;&#39; więc nie powinniśmy powoływać zawodników bez klubu (Boruc), jednocześnie dziwisz się, że Dudki też nie powołał, a on też jest od ponad miesiąca bez klubu;).

Co do powołań, nie można było oczekiwać znaczących zmian w doborze zawodników, choć mam nadzieję, że jak już liga ruszy to selekcjoner Fornalik wprowadzi nowych zawodników do drużyny i usunie tych, którzy się tam nie powinni znaleźć.

sumada90 19,8K

sumada90

Forum VIP
Przeczysz sam sobie pisząc, że nie jesteśmy &#39;&#39;jakimś Trynidadem&#39;&#39; więc nie powinniśmy powoływać zawodników bez klubu (Boruc), jednocześnie dziwisz się, że Dudki też nie powołał, a on też jest od ponad miesiąca bez klubu
Serio? ???? Te Mistrzostwa Europy i Igrzyska Olimpijskie chyba za bardzo mnie wciągnęły ???? Ale to nie zmienia faktu, ze jest od niego lepszy:grin:

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP

Czas wiec wrócić do dyskusji. Oferta nie powiem bardzo ciekawa. Ja chyba jestem typem człowieka, który nadal uważa że my i Estonia to dwa różne światy i kompromitacją będzie inny wynik niż zwycięstwo Polski. Skład Polski jest wyżej, a trener Estonii powołał:

Bramkarze: Artur Kotenko (FF Jaro, Finlandia), Pavel Londak (FK Bodo/Glimt, Norwegia), Sergei Pareiko (Wisła Kraków, Polska).

Obrońcy: Alo Barengrub (JK Nomme Kalju), Enar Jaager (Aalesunds FK, Norwegia), Ragnar Klavan (FC Augsburg, Niemcy), Dmitri Kruglov (FK Rostów nad Donem, Rosja), Igor Morozov (FC Levadia Tallin), Taavi Rahn (Tianjin Songjiang, Chiny), Tihhon Sisov (JK Nomme Kalju), Taijo Teniste (Sogndal IL, Norwegia).

Pomocnicy: Aleksandr Dmitrijev (bez klubu), Joel Lindpere (New York Red Bulls, USA), Sergei Mosnikov (Pogoń Szczecin, Polska), Sander Puri
(Kuopion Palloseura, Finlandia), Ats Purje (Kuopion Palloseura, Finlandia), Konstantin Vassiljev (Amkar Perm, Rosja), Martin Vunk (Panachaiki GE, Grecja).

Napastnicy: Tarmo Kink (AS Varese, Włochy), Henrik Ojamaa (Motherwell FC, Szkocja), Andres Oper (AS Nea Salamis Ammochostou, Cypr), Kaimar Saag (Vejle Boldklub, Dania), Vladimir Voskoboinikov (Dynamo Tbilisi, Gruzja).

Zachęcam do dyskusji.

karamazow 110

karamazow

Użytkownik
Po powołaniach Fornalika można stwierdzić, że idea PZPN teamu trwa nadal, więc ja nadal tej międzynarodówce nie będę kibicował,ale do rzeczy bo to temat o typach. Po zajęciu ostatniego miejsca na euro w grupie śmiechu można się spodziewać, że polskie gwiazdki wraz z zagranicznymi najemnikami zepną się na mecz z Estończykami i zwycięstwem nad tym rywalem będą chcieli zmazać plamę po klęsce na euro( coś jak piłkarzyki Śląska zwycięstwem w Superpucharze po laniu od Szwedów:razz ???? . Dla Fornalika to będzie bardzo ważnym pojedynek - debiut w roli trenera a zarazem sprawdzian generalny przed meczem eliminacyjnym z Czarnogórcami. Nie spodziewam się by kombinował ze składem: wystawi najmocniejszą jedenastkę i zbyt wielu zmian nie będzie robił by spróbować stworzyć swój styl gry. Gwiazdki z Dortmundu Lewandowski i Kuba biletowy są piłkarzami którzy powinni robić różnicę w tym starciu,a tego typu graczy próżno szukać w kadrze Estonii. Każdy z piłkarzy ma czystą kartę u nowego trenera także sądzę, że przynajmniej w początkowych starciach będą dawać z siebie wiele by przekonać do siebie Fornalika. Największą dla mnie zachęta by postawić na ekipę PZPN-u jest kurs bo spodziewałbym się kursów na poziomie 1.70 a 2.05 to ja biorę bardzo chętnie. Z drużynami lepszymi grać nie potrafią, ale słabsze od siebie ekipy potrafią ogrywać, więc sądzę, że dadzą radę w tym spotkaniu i będą mogli mówić, że zmazali plamę po euro i wygrają eliminacje do mundialu w Brazylii:grin:. Moje propozycje na to spotkanie:
PZPN 2.05 Expekt⛔
Estonia under 1.5 1.25 Betsyf wydaje się to być bardzo pewny typ✅
PZPN(-1 h. azjatycki) 2.75 Bet365⛔

Otrzymane punkty reputacji: +8
gozer 35

gozer

Użytkownik
Estonia-Polska
Typ : 2
Kurs : 1.95
Buk : William Hill
Stawka : 6/10

Po nieudanych ME w Polskiej reprezentacji doszło do zmiany trenera. Ciężko jest zweryfikować Fornalika, w ekstraklasie się sprawdził i stworzył fajną drużynę z Ruchu Chorzów, jego postawa w reprezentacji jest niewiadomą. Z pewnością nie będzie budził zbyt wielkiego respektu w oczach graczy, choć mogę się mylić. Mimo iż to sparing nie sądzę, żeby nasi kadrowicze grali zachowawczo. Fakt, ruszają ligi europejskie i nikt nie chce nabawić się kontuzji, należy jednak pamiętać że za 3 tygodnie pierwszy mecz eliminacyjny do MŚ i każdy z powołanych zawodników który dostanie szansę w spotkaniu będzie chciał się pokazać z jak najlepszej strony. Oczekuję od nich pełnego zaangażowania, zawodnicy też podkreślają że wynikami odpłacą kibicom nieudane EURO. Powołania na mecz są dla mnie dobre, ciesze się że nie ma Boenisha i Brożka. Estonia jest wyżej od nas w rankingu FIFA, lecz wiadomo na jakiej zasadzie działa. Nie graliśmy przez 2 lata oficjalnych spotkań dlatego straciliśmy sporo punktów, podczas gdy Estonia miała za sobą świetne eliminacje i grała w barażach o EURO. Mecz nie cieszy się większym zainteresowaniem, wg organizatorów na trybunach ma zasiąść około 5 tys widzów (stadion pomieści dwa razy tyle). Nie sądzę, więc że atut własnego boiska zwiększy o 10-20 % szanse Estonii. Jak Polacy grali na EURO każdy widział, ja natomiast dopatruje się tam plusów, pierwsze 30 minut każdego spotkania oraz świetny mecz z Rosją, utkwiły mi w pamięci. Taką reprezentację chcemy oglądać. Nasi opadali z sił ale ponosi za to odpowiedzialność Smuda, który na zgrupowaniach zamęczył fizycznie piłkarzy. Teraz sytuacja jest inna, zawodnicy są po zgrupowaniach swoich klubów, mają już w miarę odbudowaną formę i kondycję. Nowy sztab szkoleniowy naszej kadry myślę że rozsądniej będzie dobierał obciążenia. Smuda był jedynym gamoniem w swoim rodzaju dlatego nie sądzę, że ktokolwiek popełni jego błędy taktyczne. Polska jest zespołem lepszym i mam nadzieję, że udowodnią to pewnym zwycięstwem.

bonaventura 270

bonaventura

Użytkownik
Estonia - Polska | 2 | 2,0 (4j)
Kadra Estonii oparta jest na kilku zagranicznych piłkarzach i graczach z rodzimej ligi. Pod względem potencjału są gorsi od Polaków co najmniej o klasę. W tym roku rozegrali sześć spotkań. Kolejno wygrali 0:2 z Salvadorem, przegrali 3:1 z Chorwacją, 4:0 z Ukrainą, 1:2 z Finlandią, po czym wygrali znów wygrali 1:0 z Litwą a ostatnio ponownie wysoko przegrali 4:0 z Francją. Co do Polski, na chwilę obecną jest to ta sama kadra co za kadencji Smudy. Dzisiaj nie zagra wciąż szukający klubu Boenisch, oraz narzekający na kontuzję Obraniak. Najważniejszym problemem jest jednak dla Fornalika obsada bramki, ale to dlatego że zarówno Tytoń jak i Szczęsny są w dobrej formie. Limit zmian będzie mały, ale Fornalik zapowiadał że wykorzysta wszystkie na graczy z pola. Będzie testowany jakiś mały wariant taktyczny, ale jeśli nie będzie to wyglądało dobrze, nastąpi szybki powrót do nominalnego ustawienia. W każdym razie już wkrótce spotkania eliminacji do MŚ, a z doświadczenia wiem że pierwsze wrażenie jest najważniejsze. Myślę, że tutaj mimo wszystko nikt nie będzie panicznie bał się o nogi. Dodatkowo mały stadion, małe zainteresowanie w lokalnych mediach... Myślę, że debiut będzie należał do Fornalika, a szanse Polaków są zdecydowanie większe, niż sugeruje kurs. Polecam

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom