Chciałem sobie zagrać dziś w Bet365 zakłady długoterminowe na Vettela i Śląsk Wrocław. Właśnie w Bet365 widzę że są zakłady each way, myślałem że są to zakłady gdzie dostaję 1/5 stawki za to że Vettel, jeśli nie wygra, a będzie na 2 lub 3 miejscu, bo nad tymi zakładami jest coś takiego jak: Wygrana/miejsce 1/5 1-2-3, jednak teraz gdy chcę to zagrać jest opcja EW którą trzeba zaznaczyć chyba żeby był to taki zakład, tylko że jak to zaznaczam to podwoja mi stawkę, i teraz już nie wiem o co w tym chodzi, bo grałem w tamtym roku taki dubel jak poniżej i nic nie musiałem zaznaczać a tym bardziej "podwajać stawki" więc moje pytanie, jeśli nie zaznaczę tego tego okienka EW to będzie to zwykły zakład gdzie liczy się tylko wygrana czy w przypadku Vettela będzie wypłacona wygrana za 1/5 kursu?
Nie chce mi się dubla analizować, wytłumaczę ci EW. Weźmy tego Vettela, w bet365 widzę Vettel Mistrz Świata 2012 (tfu, tfu, oby nie

)jest po kursie 2,1, a EW jest opisany "wygrana/miejsce 1/5 1-2-3".
Zacznijmy od zakłady BEZ zaznaczania EW.
Stawiając 100zł na Vettela grasz opcję, że zostanie mistrzem świata i jeżeli tak się stanie to wypłata będzie 2,1*100zł= 210zł.
Co się stanie, gdy zaznaczysz EW? 100zł na Vettela NADAL będzie stawiane, ale dochodzi DRUGI zakład za TAKĄ samą stawkę (czyli jak wpisywałeś 100zł to koszt będzie: 100zł na Vettel mistrz i 100zł na Vettel EW.
A co oznacza ten EW? On jest przygotowany do liczenia dla kursów angielskich(format 1:4), dla naszych (dziesiętnych, decimal) trzeba zrobić trochę bardziej skomplikowane obliczenie:
bierzesz kurs wyjściowy (2,1), odejmujesz od niego 1 (wychodzi 1,1), bierzesz z tego tyle, ile mówi EW (w tym wypadku 1/5 z 1,1, czyli 0,22) i do tegho co wyjdzie znowu dodajesz 1 OTRZYMUJĄC GOTOWY KURS w wysokości 1,22 i to jest kurs na te miejsca o jakich mówi EW (w tym wypadku 1-2-3).
Jeżeli Vettel zostanie mistrzem świata dla ciebie jest:
2,1*100zł = 210zł za wygraną i
1,22*100zł=122zł za miejsca 1-3
łącznie z 200zł wraca do ciebie 332zł.
Natomiast jeżeli Vettel będzie 2 lub 3 to:
tracisz 100zł za wygraną
wypłacają ci 1,22*100zł = 122zł za EW
czyli z 200zł wraca do CIebie 122zł.
Jeżeli Vettel będzie poza 3 tracisz 200zł.
pzdr