Aalborg Ishockey - Frederikshavn
Pojedynek w lidze duńskiej. Czwarty zespół ligii - Aalborg podejmować będą dzisiaj 8 drużynę - Frederikshavn. Według bukmacherów faworytem spotkania jest zespół gospodarzy który jest zespołem o klase lepszym od dzisiejszych gości. Ja także w tym meczu widze tylko jeden wynik - zwycięstwo gospodarzy. Aalborg jest mocną drużyną co udowodnili juz kilka raz w tym sezonie pokonując chociażby lidera tabeli. Na własnym obiekcie Aalborg jest niepokonany !!! Na 17 spotkań wygrał aż 12 razy (70,6%) i tylko 5 razy remisował (29.4%). Jest to jedyna drużyna która w tym sezonie jeszcze nie przegrała na własnej tafli. Pozatym zespół Aalborg lubi sobie postrzelać i to dość sporo. Średnio w meczu, hokeiści Aalborg umieszczają krążek w bramce rywali ponad 4 razy a sami muszą wyjmować go nieco ponad 2. Ostatnio Aalborg gra w kratke - na 7 ostatnich spotkań wygrał 3 razy a 4 ponosił porażke (wszystkie przegrane były na wyjezdzie). Ostatnia strata punktów jaka przydarzyła sie druzynie dzisiejszych gospodarzy na własnym stadionie miała miejsce 4 grudnia kiedy to zespół Aalborg zanotował remis w regulaminowym czasie gry z zespołem Herning (wicelider tabeli). Dzisiejsi goście cały czas mogą jeszcze znaleźc sie w strefie spadkowej ponieważ mają tylko 4 punkty przewagi nad Esbjerg. Frederikshavn na wyjazdach gra słabiutko - na 18 spotkań wygrali zaledwie 2 razy, 4 razy remisowali i aż 12 razy ponosili porażke. Średnio w meczu wyjazdowym Frederikshavn traci 4,94 gole a strzela 2,44. Hokeiści Frederikshavn są juz zmęczeni sezonem, zaczynają grać coraz słabiej - ostatnie 7 spotkan to 3 porażki, 2 remisy i 2 zwycięstwa. Wszystkie 3 porazki miały miejsce na wyjezdzie i nie były one ze zbyt silnymi przeciwnikami. Chociażby porażka 5:1 z przedostatnim Esbjerg o czymś świadczy. Zespoły te spotkały sie w tym sezonie juz cztery razy - w pierwszym meczu Aalborg wygrał przed własną publicznością 4:3 po dogrywce, w kolejnym meczu nie dał juz szans przyjezdnym pokonując ich 6:3, kolejne dwa spotaknia to porażki Aalborg na wyjezdzie odpowiednio 4:1 i 6:3. Nie przejmował bym sie wynikami poprzednich spotkań, w dzisjeszym spotkaniu Aalborg pokona Frederikshavn, może wynik nie bedzie zbyt wysoki ale zwycięstwo gospodarzy będzie pewne. Pewność tego typu oceniałbym na 9/10.
Typ: Aalborg
Kurs: 1,40
-----------------------------------------------------------------------
Rodovre Mighty Bulls - Herlev Hornets
Najgorszy zespół ligi przyjezdza na lodowisko lidera tabeli. Wynik w tym meczu może byc tylko jeden - pewne i wysokie zwycięstwo gospodarzy. W tym meczu można postawic na gospodarzy ale przy kursie 1,05 ma to sens ? Na pewno nie dlatego w tym meczu wymyśliłem fajny typ i bardzo prawdopodobny a mianowicie zwycięstwo zespołu Rodovre w pierwszej tercji. Rodovre w tym sezonie na 19 spotkan wygrało 11, 5 remisowało i 3 przegrywało. Jeżeli chodzi natomiast o zwycięstwa w pierwszej tercji to Rodovre jest w tej klasyfikacji na drugiej pozycji. U siebie Rodovre po pierwszej tercji prowadziło w 9 meczach, w 5 remisowało i w 5 przegrywało. Bilans całkiem przyzwoity. Wydaje mi sie ze jutro zostanie poprawiony bo Herlev jest strasznie słabą drużyną która nie wygrała meczu od 20 spotkan !!! Jest to zdecydowanie najsłabsza drużyna ktora w tym sezonie żegna sie z AL-Bank Ligaen. Na wyjazdach Herlev tylko dwa razy wygrało - miało to miejsce na początku sezonu, 2 razy remisowało i az 15 razt przegrywało. Hornets ma strasznie słabą obrone a w ataku nie ma kim straszyc stąd takie a nie inne wyniki. W meczach wyjazdowych tylko 3 razy Herlev prowadziło po pierwszej tercji, 2 razy remisowalo i az 14 razy przegrywali po 20miutach spotkania. Ostatnie 10 spotkan Herlev to 9 porażek w pierwszej tercji i tylko jeden remis (remis padł w meczu z Herning ale tylko dlatego ze Herning grało 10 minut w osłabieniu) W dzisiejszym meczu będzie podobnie, Rodovre strzeli trzy może cztery bramki w pierwszej tercji i tą przewage będzie powiększac.Herlev w tym sezonie grało juz czterokrotnie z zespołem Rodovre i czterokrotnie po pierwszej tercji przegrywali. W pierwszym meczu kiedy grali na wyjezdzie przegrywali 2:0, w kolejnym meczu wyjaxdowym przegrywali 3:1, w trzecim meczu u siebie przegrywali 1:0 i w ostatnim spotkaniu takze u siebie po pierwszej tercji przegrywali juz 4:0. W dzisiejszym meczu zwycięscą pierwszej tercji będzie zespół Rodovre - naprawde mocno licze na ten typ. Pewnośc oceniłbym na 9/10.
Typ: Rodovre będzie zwycięscą pierwszej tercji.
Kurs: 1,50