11:00 Hell Raisers - Renegades
Hell Raisers odżyło na tym turnieju po powrocie do podstawowego składu. W powrocie pomaga im jak widać trochę szczęścia - mając nóż na gardle trafiali na MVP - w mojej ocenie najsłabszą ekipę spośród grających w Kijowie i Gambit, które jest zespołem co najwyżej solidnym i do tego bardzo niestabilnym. Widać to było choćby dziś.
Jutro w decydującym o awansie do play-off meczu podejmą Renegades. Australijczycy zaczęli ten turniej podobnie - od dwóch porażek. Musieli uznać wyższość najpierw G2 a potem Liquid. Mając nóż na gardle wyeliminowali najpierw fnatic które zagrało tutaj słaby turniej a następnie azjatyckie TyLoo.
Obie ekipy spotkały się podczas listopadowego eventu Starladdera w Szanghaju. Wówczas w pojedynku BO3 górą był zespół Renegades zwyciężając 2:1 (16:14 cobblestone, 11-16 overpass, 16-8 mirage).
Mam trochę problem z tym meczem - może być naprawdę wyrównane spotkanie. Przypuszczam, że HR wyrzuci traina a Renegades overpassa (bo HR lubi go grać a Renegades nie bardzo). Nuke nie grają ani jedni ani drudzy więc zapewne zobaczymy 3 mapy spośród grupy: Inferno, Cobblestone, Mirage, Cache. HR zapewne wybierze Inferno a pozostałymi dwoma mapami będzie Cobble i Mirage (ciężko zgadnąć w jakiej kolejności).
Gracze HR grali już Inferno trzykrotnie w Kijowie - musieli uznać wyższość Gambit (10-16) i NaVi (6-16) a sami pokonali MVP PK (16-7). W 2018 roku podejmowali na tej mapie fnatic (16-11) i NaVi (6-16) w ESL PL a wcześniej North (14-16) i Vegę. Renegades w swoich ostatnich meczach pokonywali Ghost, NRG i Rogue a przegrali z Liquid. Wg mnie mapa na konto HR
Potem cobblestone. Tutaj HR grało tą mapę dwukrotnie - 13:16 z NaVi i 17:19 z Heroic. Renegades 3 razy: TyLoo (16-13), fnatic (16-14) i G2 (8-16). Dla mnie przede wszystkim to będzie długa mapa (over 26,5 spokojnie do gry). HR wcześniej radziło sobie na tej mapie z North i mousesports (w zamkniętych kwalach do Katowic). Mapa 55/45 dla HR
Ewentualnie mirage. I tutaj także dla mnie mapa 55/45. Podsumowując mecz wygrywa HR a na mapie wybieranej przez Renegades można próbować over 26,5. Ile daje ISSAA niech świadczy rating HLTV. HS ma ten rating najniższy spośród wszystkich zawodników, a ISSAA jest na bodaj 5 miejscu.
Hell Raisers @1,47 STS
14:00 Heroic - Natus Vincere
Dla mnie mimo wszystko wygra to NaVi. Wyglądają tutaj solidniej od swoich rywali. Heroic pokonało tutaj jedynie TyLoo i osłabione (jeszcze wtedy) Hell Raisers. Wyraźnie ulegli Astralis i Cloud9 (które przynajmniej jak dotąd nie prezentuje formy ze styczniowego majora). Solidność NaVi powinna wystarczyć na pokonanie Duńczyków. NaVi podobnie jak Heroic pokonało osłabione HR, a następnie Gambit. Potem pechowe losowanie - najpierw FaZe (którym urwali mapę) a potem SK Gaming. Teraz mają łatwiejszego rywala i powinni spokojnie wyeliminować Heroic (przy czym spokojnie wcale nie oznacza że typuję tutaj łatwe 2:0). Heroic zawsze było groźne bo jako jedni z nielicznych na scenie umieli i lubili grać nuke, tymczasem dziś nie pokazali na tej mapie nic ciekawego przegrywając połówkę CT 4:11 (podczas gdy w zgodnej opinii większości po zmianach nuke stał się jeszcze bardziej CT sided).
Natus Vincere @1,30 STS
17:00 Cloud9 - mousesports
Na zakończenie fazy grupowej bardzo ciekawe spotkanie. Zdecydowanie najciekawsze zestawienie i wolałbym obie te formacje w ćwierćfinale (np. zamiast zwycięzcy HR - Renegades). Ale losowanie sprawiło, że tylko jedna z nich znajdzie się w ćwierćfinale. Dodatkowo obie ekipy miały podobnych rywali w grupie.
Obie formacje mierzyły się (i pokonały) Virtus Pro. Amerykanie zrobili to zdecydowanie bardziej okazale deklasując Polaków na obu mapach podczas gdy mousesports oddali Polakom mapę. Za to myszom udało się wygrać z SK Gaming. W ogóle mam wrażenie, że mousesports to trochę takie Virtus Pro z najlepszych lat - z jednej strony groźni dla każdego a z drugiej zdolni do porażki z byle no name'ami jak nie mają dnia. Dlatego tak ciężko wytypować rozstrzygnięcie w tym spotkaniu. Cloud9 trochę spuściło z tonu po majorze chociaż nieco oznacza drugie miejsce w silnie obsadzonym cs summit i drugie miejsce (za SK) w regionalnych eliminacjach WESG. Patrząc na formę jednych i drugich to wydaje mi się, że po 3 mapowym pojedynku mogą wygrać gracze Cloud9 bo myszy niestabilne z formą.
Cloud9 @1.52 STS niestety myszy lepsze...
I taki trochę wariacik
C9+NaVi+HR @2.87 STS