Dzisiaj już zaczynamy Sudamericano Sub20 czyli po naszemu bardziej Copa America U20. Meczem otwarcia będzie starcie Paragwaj-
Kolumbia, a tuż po tym spotkaniu będzie mecz
Argentyna-
Chile, na który zapewne czeka cały kraj. Ja postanowiłem, że zamiast opisu po kolei każdej z ekip, napiszę przy okazji spotkań na temat drużyn:
Paragwaj-Kolumbia
Paragwaj niestety przystępuje do turnieju bez swojej największej gwiazdy jeśli chodzi o młodych zawodników, a chodzi tutaj o Mauro Caballero, który dopiero, co dołączył do Fc Porto. Szkoda, że go nie będzie, bo chłopak na spore możliwości, a wśród swoich rówieśników mógłby zrobić furrorę. Z tego co wyczytałem, to ważną postacią powinien być Jorge Rojas z Cerro Porteno. Sam jestem ciekaw, co pokaże Derlis Gonzalez, który notabene jest zawodnikiem Benfiki Lizbona ale tak po prawdzie, raczej ze swoim rodakiem Oscarem Cardozo zbyt szybko, to sobie nie pogra. Nie ukrywam, że wiedza moja na temat tej drużyny nie jest zbyt duża niestety ale postaram się oglądać tę ekipę i zobaczymy na co ich stać.
Bramkarze: Alejandro Bogado (Guaraní), Armando Vera y Diego Morel (Libertad).
Obrońcy: Matías Pérez (Nacional), Miller Mareco, Gustavo Gómez y Rubén Monges (Libertad), Teodoro Paredes, Junior Alonso y Jorge Balbuena (Cerro Porteño).
Pomocnicy: Rodrigo Alborno (Novara-ITA), Iván Ramírez y Juan Danilo Santacruz (Libertad), Ángel Cardozo Lucena, Gustavo Viera y Robert Piris (Rubio Ñu), Miguel Almirón y Jorge Rojas (Cerro Porteño).
Napastnicy: Cecilio Domínguez (Sol de América), Derlis González (Benfica-POR), Juan Villamayor (Libertad) y Brian Montenegro (Tacuary)
Z pewnością dla Kolumbii jest to bardzo dobry okres, bo widzimy jak Falcao i spółka grają w eliminacjach do Mundialu w Brazylii. Teraz pora jednak na kolejnych zawodników, którzy mogą pójść w ślady właśnie swoich starszych kolegów. Jeśli chodzi o najważniejsze postacie, to tak: w obronie warto zwrócić uwagę na obrońcę Olimpii Asuncion, Yaira Ibarguena, w pomocy mamy pomocnika Estudiantes La Plata czyli Davida Leudo, a także chyba najważniejszego zawodnika czyli pomocnika włoskiej Pescary, Juana Fernando Quintero. W ataku numerem jeden będzie z pewnością Jhon Cordoba, który do nie dawna grał w Atletico Nacional ale teraz gra dla Jaguares Chiapas w Meksyku, a przypomnę, że to w tym klubie przed transferem do Porto grał Jackson Martinez więc może będzie powtórka... Trenerem zespołu będzie Carlos Restrepo, który w przeszłości osiągał sukcesy z zespołami w Kostaryce czy Hondurasie, a także w rodzimej lidze wygrał tytuł z Junior Barranquilla. Z tego, co czytałem, to selekcja była ogromna, gdyż na początku pod uwagę było branych aż 110 nazwisk!!! Jak widać pozostali sami najlepsi i sam jestem ciekaw, na co ich stać. Zabraknie tutaj Andresa Renterii.
Bramkarze: Cristian Bonilla (Atlético Nacional), Luis Alfonso Hurtado (Deportivo Cali), Jair Mosquera Romaña (Barranquilla F.C.)
Obrońcy: Jherson Vergara (Universitario Popayán), Deivy Balanta (Alianza Petrolera), Andrés Correa Valencia (Medellín), Felipe Aguilar Mendoza (Atlético Nacional), Helibelton Palacios Zapata (Deportivo Cali), Julián Alonso Figueroa (Envigado F.C.), Yair Andrés Ibargüen (Olimpia- Paraguay)
Pomocnicy: José David Leudo (Estudiantes, Argentina), Cristian Andrés Higuita (Deportivo Cali), Juan Fernando Quintero (Pescara, Italia), Cristian Palomeque (Alianza Petrolera), Sebastián Pérez Cardona (Atlético Nacional), Juan Pablo Nieto (Alianza Petrolera), Luis Mena (Boyacá Chicó F.C.)
Napastnicy: Mauricio Cuero (Equidad Seguros), Jhon Córdoba (Jaguares de Chiapas, México), Hárrinson Arley Mojica (Deportivo Cali), Miguel Angel Borja (Tuluá), Brayan Perea (Deportivo Cali)
Myślę, że lekkim faworytem tego spotkania są Kolumbijczycy, którzy jednak w swojej ekipie posiadają mini gwiazdy. Za takie należy uznać Cordobę czy Quintero, a co by nie mówić, to jednak takich zawodników Paragwajczykom chyba brakuje więc myślę, że lekko można pograć na ekipę z kraju narkotyków i grupy FARC.
Kolumbia @ 2,45 Tobet0:1
Argentyna-Chile
Dla Argentyny celem jest rzecz jasna złoty medal, bo u siebie, to obowiązkiem dla takiej drużyny jest wygrana. Czy będzie oto łatwo? Z pewnością nie, bo takim sam cel przyświecać będzie graczom Brazylii, a może ktoś jeszcze zaskoczy nas swoim występem. Trenerem zespołu będzie Marcelo Trobbiani, który ma 57 lat i za sobą bardzo bogatą karierę włącznie z mistrzostwem świata w 1986 roku w Meksyku. Teraz to on ma poprowadzić zespół do tytułu. Jego największymi gwiazdami mają być Juan Manuel Iturbe, który już właściwie został wypożyczony z Porto do River Plate, a przypomnę, że dorastał w Paragwaju, gdzie grał w Cerro Porteno. Także Ricardo Centurion, Manuel Lanzini, Alan Ruiz czy Luciano Vietto mają tutaj dać najwięcej tej ekipie. W obronie widzę młodego ale zdolnego Lisandro Magallana z Boca Juniors. Jeśli zechce to pewnie Track więcej opowie na temat tej ekipy jak i innych, bo jednak on bardziej śledzi rozgrywki poza Brazylią.
Chile wystąpi pod wodzą nowego trenera w Argentynie. Wraz gdy ANFP(związek w
Chile) zwolnił Claudio Borghiego z posady trenera pierwszej reprezentacji, wraz z nim opuścił zespół trener reprezentacji U20 czyli Fernando Carvallo. Jego miejsce zajął znany Marcelo Salas, którego celem numer 1 jest awans na Mundial do Turcji czyli de facto, jest to zajęcie miejsca w pierwszej czwórce. W mojej ocenie jest to jak najbardziej do zrobienia, bo
Chile ma naprawdę fajny skład. W pomocy Sebastian Martinez z Universidad de
Chile czy też Bryan Rabello z Sevilli powinni odgrywać główne rolę. Z kolei w ataku Nicolas Castillo, a także Diego Rubio, który nie zdołał się przebić na stałe w Sportingu Lizbona ale zapewniam, że jest to chłopak ze sporym potencjałem. W obronie zagra mający polskie korzenie Igor Lichnovsky, który również jest bardzo dobrym zawodnikiem. Z ciekawszych rzeczy, to powiem, że powołany został bramkarz Tottenhamu, Lawrence Vigoroux, który urodził się w Anglii ale jego ojciec jest Chilijczykiem i dlatego będzie reprezentował barwy tego kraju. Najbardziej żałuje, że zabraknie Angelo Henriqueza, który niepotrzebnie poszedł do Anglii, gdzie w Manchesterze United, jego na ten moment olano kompletnie i teraz został wypożyczony do Wigan, a ten klub nie wyraził zgody na udział zawodnika w tym turnieju, gdzie z pewnością miałby miejsce w podstawowym składzie zespołu.
Bramkarze: Darío Melo (Palestino) Bryan Cortés (Deportes Iquique) y Lawrence Vigoroux (Tottenham-GBR)
Obrońcy: Felipe Campos (Palestino), Alejandro Contreras (Palestino), Andrés Robles (Santiago Wanderers), Valber Huerta (Universidad de
Chile), Igor Lichnovsky (Universidad de
Chile), Mario Larenas (Unión Española) y Manuel Bravo (Colo Colo)
Pomocnicy: Sebastián Martínez (Universidad de
Chile), Nicolás Maturana (Universidad de
Chile), Cristián Cuevas (O'Higgins), César Fuentes (O'Higgins), Ignacio Caroca (Colo Colo), Claudio Baeza (Colo Colo), Franco Ragusa (Everton), Diego Rojas (Universidad Católica) y Bryan Rabello (Sevilla-ESP).
Napastnicy: Nicolás Castillo (Universidad Católica), Felipe Mora (Audax Italiano) y Diego Rubio (Sporting de Lisboa-POR)