Przed typowaniem trzeba zobaczyć pogodę, bo jak wiadomo to ona dość często jest w centrum uwagi podczas biathlonowych wyścigów. Dla przykładu to własnie ona przeszkodziła Bergmanowi oraz Bjoerndalenowi w uzyskaniu dobrego wyniki podczas biegu sprinterskiego w Ostersund, właśnie wtedy zaliczyli oni odpowiednio pięć i cztery pudła w drugim strzelaniu.
Pogoda na weekend w Hochfilzen !
Jak widać przez wszystkie dni zawodów pogoda powinna być dobra.
Simon Eder - Tim Burke
Simon Eder # 1.72 Betsafe/Betsson 27 - 22
Zarówno Eder i Burke są zawodnikami doświadczonymi. Burke właśnie w tym roku miał swoje trzydzieste urodziny, a Eder będzie je miał w przyszłym. Para dość wyrównana, ale ostatnio to zawodnik z Austrii prezentował lepszą formę. W Ostersund obydwaj zawodnicy wystąpili we wszystkich biegach pojedynczych i we wszystkich lepszy był Eder.
Bieg indywidualny:
20 EDER Simon AUT 0+1+0+1 2 53:04.8 +2:20.1
33 BURKE Tim
USA 0+2+1+0 3 53:51.4 +3:06.7
Bieg sprinterski:
6 EDER Simon AUT 0+0 0 25:45.7 +35.3
18 BURKE Tim
USA 0+2 2 26:02.4 +52.0
Bieg pościgowy:
11 EDER Simon AUT 0+0+0+0 0 33:41.7 +38.2
15 BURKE Tim
USA 0+1+0+1 2 34:03.1 +59.6
Jak widać Simon lepiej się spisał w Ostersund. Jak dla mnie jest to zawodnik, który prezentuje się lepiej na strzelnicy, a biegowo dużo nie odstaje od Tima. Eder biegnie u siebie, czyli w Austriackim Hochfilzen. Zna tą trasę jak każdy gospodarz, przecież właśnie w tej miejscowości nie raz kadra Austrii się przygotowuje do sezonu. W ubiegłym roku program zawodów w Hochfilzen wyglądał tak samo jak i teraz (sprint, pościgowy i sztafeta). Eder i Burke rok temu również startowali i Eder był lepszy, zajął on 16 pozycję, natomiast Burke był dopiero 42. Simon świetnie strzela w tym sezonie i sądzę, że to właśnie na strzelnicy pokona Tima, który ma słabszą skuteczność zaledwie 78%, przy 86% Edera (wyniki z ubiegłego sezonu).
Christoph Sumann - Florian Graf
Florian Graf # 1.92 Betsafe/Betsson 61 = 31
Para bardzo ciekawa w której mamy spotkanie doświadczenia oraz młodości. Sumann, który jest już praktycznie starym wyjadaczem będzie się mierzył z Grafem, który wciąż ma przed sobą lata biegania. Faworyt ? Ciężko powiedzieć, jednak ja się skłaniam bardziej ku zawodnikowi z Niemiec. W Ostersund obydwaj biegali dość dobrze, jednak przynajmniej dla mnie lepiej zaprezentował się Graf. Na trzy biegi to właśnie on w dwóch był lepszy, niż Christoph. Tylko w sprincie Sumannowi udało się wskoczyć na trzecią pozycję, jednak Florian nie był dużo słabszy, bo był tuż za nim i stracił zaledwie nie całe trzy sekundy. W Szwecji Graf uzbierał w sumie 73 oczka, a Sumann 66. W ubiegłym roku w Hochfilzen obydwaj startowali w sprincie i o wiele lepiej wypadł młodszy Niemiec, zajął on 7 pozycję, a Sumann był dopiero 24. Liczę na podobną sytuację i taki rezultat w tegorocznym sprincie. Jak wspomniałem dla mnie lepiej teraz wygląda Florian i liczę na niego.
Evgeny Ustyugov - Alexis Bouef
Evgeny Ustyugov # 1.52 Unibet 5 - 9
Z pewnością Bouef zaliczył chyba jeden z najlepszych zawodów w Ostersund w całej swojej karierze. Jednak mnie Francuz mimo dobrych wyników do siebie po prostu nie przekonuje. W tej parze to właśnie w mojej opinii Ustyugov jest faworytem i to on powinien spokojnie wygrać tą parę. Wiem, że w biegach sprinterskich, może powiać na strzelnicy i może być nieciekawie, bo przecież są tutaj zaledwie dwa strzelania i nie ma za bardzo kiedy odrabiać popełnionych pudel, ale nikt nie wie komu powieje. W poprzednim sezonie w klasyfikacji sprinterskiej to właśnie Rosjanin był na pozycji 7, a Bouef dopiero 19. Na strzelnicy obydwaj spisują się podobnie w poprzednim sezonie mieli lekko ponad 80% skuteczności. Jednak tempo biegu jest ewidentnie po stronie Evgeniego, który biega bardzo szybko i jak dla mnie zalicza się do czołówki pod tym względem. W ubiegłym roku w sprincie w Hochfilzen zawodnik z Rosji zajął 5 miejsce z jednym pudłem, a Bouef był 9 z czystym kontem. Mam nadzieję, że w tym roku powtórzy to miejsce, a może i nawet powalczy o TOP3.
Erlend Øvereng Bjøntegaard - Vetle Sjåstad Christiansen
Erlend Øvereng Bjøntegaard # 1.65 Unibet 77 : 31
Para, którą tworzy dwóch młodych zawodników z kadry Norwegii, a mianowicie 22-letni Bjøntegaard oraz 20-letni Christiansen. Zarówno dla jednego i drugiego pierwsze zawody w Pucharze Świata w Ostersund były bardzo udane. Może dla większości te nazwiska nie są znane, ale każdy z nich ma sporo sukcesów w zawodach juniorskich. Bjøntegaard to między innymi złoty medalista mistrzostw świata w biegu na dochodzenia z 2009 roku, a Christiansen w tym roku zdobył srebro na mistrzostwach świata juniorów rozgrywanych w Kontiolahti w tym takim samym biegu. W Ostersund jak wspomniałem wypadli całkiem przyzwoicie, starszy z Norwegów zdołał uzbierać w sumie 73 punkty, a najlepszym miejscem była 7 pozycja w biegu na dochodzenie. W sprincie w Szwecji również lepiej wypadł starszy z zawodników:
Bieg sprinterski:
13 BJOENTEGAARD Erlend NOR 0+1 1 25:55.3 +44.9
27 CHRISTIANSEN Vetle Sjastad NOR 1+1 2 26:29.0 +1:18.6
Sądzę, że w tych pierwszy zawodach w Hochfilzen to właśnie Bjøntegaard ma większe szanse na lepszą pozycję. Kontynuuje on dobrą formę, którą zaczął już przed początkiem pucharu świata. W tej parze to on wygląda mi na faworyta i powinien pokonać kolegę z reprezentacji.
Andreas Birnbacher - Evgeniy Garanichev
Andreas Birnbacher # 1.85 Marathonbet 1 - 45
Kolejna para w której pod względem doświadczenia Niemiecki zawodnik Birnbacher bije na głowę wciąż młodego Garanicheva. Jednak nie zawsze doświadczeniem się wygrywa zawody. Jak dla mnie pewniej mimo wszystko wygląda starszy z zawodników. Birnbacher to w tej chwili koło Peiffera najlepszy biathlonista w swojej kadrze. Dla mnie zawsze on kojarzył się z wysokim poziomem jaki prezentuje zarówno w samym biegu jak i na strzelnicy. W Ostersund obydwaj zaliczyli lepsze i gorze występy, jednak drugie miejsce Birnbachera w biegu pościgowym nie zostało nie zauważone. W poprzednim roku w sprincie w Hochfilzen Niemiec zajął dobrą 11 pozycję mimo dwóch pudeł na pierwszym strzelaniu. Garanichev miał tyle samo niecelnych strzałów jednak przybiegł na metę dopiero 30. Dla ciekawostki dodam, że Niemiec jako jedyny z całej pierwszej 20 na mecie miał, aż dwa pudła. To pokazuje jak szybko Niemiec, może odrobić niecelny strzał. Jak dla mnie para wyrównana jednak ze wskazaniem na Andeasa, który mimo wszystko bardziej do mnie przemawia, niż rywal.
Darya Domracheva - Kaisa Makarainen
Darya Domracheva # 1.42 Marathonbet 1 - 2
Darya z pewnością jest trochę podrażniona, że mimo trzech biegów nie udało się jej ani razu zdetronizować Tory Berger. Dlatego sądzę, że tutaj w Hochfilzen gdzie Norweżce zawsze się ciężko biega, zawodniczka z Białorusi będzie chciała jak najlepiej się zaprezentować. Już w pierwszym biegu sprinterskim będzie miała swoją szansę. Ja jednak wybrałem ją w parzę z wciąż prezentującą słabą formę Finką Makarainen. Dla mnie osobiście zdecydowaną faworytką w tej parze jest Domracheva. Zarówno biegowo jak i na strzelnicy w tej chwili prezentuje się lepiej. W Ostersund we wszystkich biegach, czyli indywidualnym, sprinterskim i pościgowym Darya była lepsza od Kaisy i dlatego sądzę, że i w tym sprincie wygra tą rywalizację.
Olga Vilukhina - Miriam Goessner
Olga Vilukhina # 1.60 Marathonbet 25 - 9
Olga bardzo dobrze wypadła w biegach w Szwecji. Pokazała, że obok Zaitsevy jest w teraz najlepszą zawodniczką kadry Rosji. Na mnie osobiście obok zwycięstw Berger była ona największym pozytywnym zaskoczeniem. Wszystkie biegi zakończyła w czołówce: bieg indywidualny - 5 pozycja, bieg sprinterski - 3 oraz bieg pościgowy - 4 lokata. Nie ma co te wyniki robią wrażenie. Zaledwie 4 pudła na 50 strzelań w tych biegach, przecież jeszcze w sztafecie pobiegła na 0 (dwa razy dobierała). Widać, że jest w życiowej formie. Poziom biegowy, też bardzo dobry. Co do Goessner to oczywiście we wszystkich tych biegach była słabsza, niż zawodniczka z Rosji. Wiadomo Niemka biega bardzo szybko, jednak na strzelnicy często pudłuje. W ubiegłym sezonie zaledwie 71% na strzelnicy, a Vilukhina 84%. Niemka w to tej chwili dopiero trzecia opcja w swojej kadrze po Henekl oraz Bachmann. Jak dla mnie para bardzo pewna, bo Olga prezentuje o wiele lepszą formę. Osobiście nie widzę innej opcji jak lepsza lokata na mecie zawodniczki z Rosji.