Szykuje nam się wielki rewanż pomiędzy
Chadem Dawsonem a
Bernardem "Katem" Hopkinsem, chociaż trudno nazwać to rewanżem, jeżeli pierwsza walka zakończyła się w drugiej rundzie, a potem została w ogóle uznana za nieodbytą.
Na przeciwko siebie stają dwa bokserskie pokolenia. 47-letni B-Hop i aż 18 lat młodszy pogromca naszego Tomka Adamka, jeszcze w wadze półciężkiej. Miejmy nadzieję, że tym razem zobaczymy lepsze widowisko od tego sprzed kilku miesięcy
W tej walce, jeżeli nie zdarzy się nic niespodziewanego typu kontuzja, to na 90% zobaczymy pełne 12 rund. Obaj bokserzy twardzi, z mocnymi szczękami, ale także bez jakiegoś morderczego nokautującego ciosu. Dawson wszystkie walki, które toczył z lepszymi zawodnikami: Adamkiem, Tarverem, Johnsonem, wygrywał na punkty. Świetnie walczy w dystansie, dlatego ustawia sobie rywali i ich punktuje, unikając niepotrzebnych wymian, w których mógłby dostać jakiegoś lucky puncha.
Hopkins kiedyś potrafił nokautować rywali: Trinidada, Johnsona czy De la Hoyę, ale ostatnie pojedynki to już pełne 12 rundowe wojny. Ważne, że żadnej porażki też nie odniósł przez KO. Po przegranej z Calzaghem notuje świetną serię: pokonał Pavlika, RJJ i w mojej ocenie 2-krotnie (w pierwszej walce sędziowie orzekli remis) mocno bijącego Jeana Pascala, który pokonał przed czasem (walkę przerwano) właśnie.. Chada. To był jednak bardzo słaby pojedynek Dawsona i jego jedyna porażka w karierze.
Pytanie co tu grać z tej walki? Oferta bardzo kiepska u większości buków. Faworytem wydaje się być Dawson, który może z dystansu wypunktować starego Hopkinsa, jednak Bernard pokazał, że nie można go lekceważyć. Dalej potrafi być w doskonałej formie fizycznej i z młodym Pascalem to właśnie on w końcówce atakował, podczas gdy Kanadyjczyk ledwo zipiał.
Dawson przez decyzję/techniczną decyzję sędziów - 1,53
Wydaje się być najlepszym typem z przyzwoitym kursem z tej walki, ale też nie wiem czy jednak nie za niski kurs..
Myślę, że jeżeli Hopkins da radę fizycznie, wytrzymałościowo, to może to być bardzo wyrównany pojedynek, a wynik może zakręcić się przy remisie.
Remis lub techniczny remis - 21,00
wygląda w tej sytuacji naprawdę interesująco i chyba właśnie ten typ zagram lekko na tą walkę.
Faworytem Dawson, ale value po stronie Bernarda.