Bet-at-home
KS Skhumbini Peqin - Dinamo Tirana Typ: Peqin @ 2.85
Mecz od 13, liga albańska.
Dinamo to co prawda aktualny mistrz kraju, jednak z legendy o potędze albańskiego potentata to już przeszłość. Problemy zaczęły się po zakończeniu mistrzowskiego sezonu. Prezes Besnik Sulaj nie radzi sobie ze sprawnym zarządzeniem klubu. Od lipca personel techniczny nie otrzymuje pensji, piłkarze są w nieco lepszej sytuacji, bo kasy nie widzieli od sierpnia. Widać, że obecna sytuacja odbija się na piłkarzach, którzy spisują się poniżej oczekiwań. Do tego dochodzi konflikt na linii trener - zarząd - piłkarze. Zarząd otwarcie twierdzi, że argentyński szkoleniowiec Luis Manuel Blanco okazał się totalnym niewypałem, a jego pensja 60 tysięcy dolarów rocznie - nieporozumieniem. Dlatego, też priorytetowym zadaniem zarządu na chwile obecną jest zwolnienie trenera, nie trzeba chyba mówić jak to wpływa na atmosferę w szatni. Rodacy trenera - Garcia i Martinena stanęli po stronie trenera, co kosztować ich będzie rozbrat z Dinamem w najbliższym czasie (de facto kluczowi zawodnicy). Piłkarze rozważają rozpoczęcie protestu, taki jak miał miejsce w Elbasani (pisałem o tym kiedyś -
klik). Na pewno nie nastraja również optymistycznie ostatnio otrzymana od Fify kara w wysokości 35 tysięcy euro, za jakąś sprawę z przeszłości ...
Gospodarze mają nadzieję na zwycięstwo. Nowy trener Daiu, zapowiada zaciętą walkę o trzy punkty. Wczoraj przy niesprzyjających warunkach postanowił zorganizować specjalną sesję treningową, żeby zmobilizować piłkarzy i pobudzić ich ambicje. Zobaczymy czy to wypali. Peqin to typowy zespół własnego boiska, przejrzałem historię ich meczów i jestem pod wrażeniem. Na własnym stadionie w 23 ostatnich meczach ligowych, wygrali 17, 4 zremisowali, 2 przegrali. Bilans imponujący.
Dinamo ponadto nie będzie mogło skorzystać z usług wspomnianych Argentyńczyków - Garcii (8 spotkań), Martineny (12 spotkań, 5 bramek) oraz Pishy (11 meczów) i Peginiego (3 spotkania). Trener gospodarzy ma wszystkich zawodników do dyspozycji. Kursy już zaczynają ostro spadać, więc jeśli grać to teraz. Ja spróbuję lekko, bo to poniedziałek ????