Maicon po meczu z Chievo zapowiedział, że dla graczy Interu sezon tak na prawdę dopiero się rozpoczął. Nie wiem do końca co miał na myśli, bo chyba nie fakt, że od wspomnianego meczu z Chievo Inter zacznie regularnie punktować i odbije się od dna. Bo przecież na drodze już jutro staje fenomenalnie grająca Atalanta, a potem Stara Dama, która dzisiaj objęła przewodnictwo w tabeli. Wracając do Atalanty, to Interowi zawsze z nią gra się ciężko, to chyba przez fakt, że oba miasto niemal ze sobą sąsiadują (ok 50 km różnicy) i w zasadzie są to tzw. Derby Lombardii. Za Atalantą obecnie przemawia na prawdę wiele począwszy od roli gospodarza, bo obecną formę i na prawdę bardzo pozytywną grę takich graczy jak Morales, Denis czy Schelotto. Atalanta w tym sezonie już pokazał, że potrafi przeciwstawiać się silnym zespołom ( remis z Palermo, Udine czy nawet zwycięstwo z Genoa). Inter w dalszym ciągu to wielka niewiadoma. Ranieri potasował trochę składem i ma nadzieję, że wszystko jakoś się ułoży. Jeśli Ranieri nie tknie czegoś nowego w zespół to może przejść do niechlubnej historii w której to Inter nigdy w historii nie zajął na koniec sezonu gorszego miejsca w lidze niż 13 lokata. Tego jednak mu nie życzę.
Co do jutrzejszego meczu, to myślę, że będzie on piekielnie trudny dla Interu. Wygrana z Chievo była może i pewna, ale nie tak do końca przekonywująca, że już zespół wyszedł z kryzysu. Atalanta w obecnej formie to doskonałe przetarcie dla Interu przed meczem z Juve. Nie będę już zachwalał gry beniaminka, bo to doskonale wszyscy wiedzą, jak grają. Pewnie to odjęcie 6pkt. w jakiś motywujący sposób podziało na graczy z Bergamo.
Wracają jeszcze raz do jutrzejszego meczu, to liczę na otwartą i odważną grę gospodarzy. Inter pewnie rozpocznie strasznie nerwowo. Mam nadzieje, że padną bramki dla obu ekip. Atalanta nie ma nic do stracenia, a Inter musi praktycznie punktować, bo Moratti chyba w innym wypadku oszaleje na starość.
Przypuszczalne składy:
Atalanta: Consigli; Masiello, Lucchini, Capelli, Peluso; Schelotto, Cigarini, Padoin, Bonaventura, Moralez; Denis.
Inter: J. Cesar; Maicon, Lucio, Chivu, Nagatomo; Zanetti, Stanković, Obi; Sneijder; Zarate, Pazzini.
Absencje:
Atalanta - Doni, Brighi, Manfredini, Ferreira Pinto
Inter - Forlan, Viviano, Samuel, Poli, Ranocchia, Coutinho
Typ: Obie strzelą [1:1]
Kurs: 1.72