Bordeaux - OSC Lille | Lille lub remis - 1,62 (Bwin)
Jak już wcześniej wspominałem, dzisiejsze spotkanie w mojej opinii jest najciekawszym meczem nad Sekwaną ( a w zasadzie nad Loarą dziś ) bo spotkają się dwie drużyny o sporych możliwościach i aspiracjach.Na razie lepiej wiedzie się ekipie Gillota, która zgromadziła 14 punktów w ośmiu meczach, w większości remisując.Przede wszystkim co rzuca się w oczy to solidność z jaką gra ta drużyna.Bardzo zdyscyplinowana w defensywie z doświadczonymi zawodnikami jak Carraso, Plasil, Planus co pozwala na unikanie jakiś zbędnych, niespodziewanych sytuacji typu strata kilku bramek w spotkaniu.Na razie idzie to nieźle bo mimo, że w niektórych spotkaniach się ewidentnie męczą jak z Evian, Nicea to i tak potrafią uzyskać korzystny rezultat.Ponadto dzielą grę w L1 z
LE i jakoś muszą rozkładać racjonalnie siły.Na uwagę zasługuję wygrana na Gerlande z Lyonem czy bezbramkowy remis w Parku Książąt z PSG.Ma to odzwierciedlenie w tabeli bo Bordo to najlepsze drużyna na wyjazdach, dotąd ponad 60 % swoich punktów zdobyli na boiskach rywali.Gorzej ma się to na Chaban-Delmas gdzie zaliczyli remisy z Nicea i Ajaccio czyli drużynami, z które u siebie trzeba ogrywać.Na razie u siebie są jedną ze słabszych ekip, a na ich niekorzyść działa to, że dziś podejmą jak na razie najlepszą drużynę - przynajmniej na papierze.Na razie na portalach internetowych i kartce to Lille faktycznie wygląda bardzo dobrze a i przed sezonem to oni byli faworytem dla mnie w walce o utrzymanie kroku PSG bo w miarę solidnie zainwestowali pieniądze z Hazarda.Niestety, na razie wygląda to bardzo słabo, tracą aż dziewięć punktów do Marsylii, przegrywają u siebie z Białorusinami w
LM, raczej ciężko będzie się załapać do
LE także start Garcii w tym sezonie jest bardzo słaby.Dochodzą do tego pewne problemy bo wypadł z gry kapitan Mavuba i na jego pozycji na zagrać Pedretti bądź Balmont tyle, że drużyna z taką siłą nie może mieć takich problemów przy stracie jednego zawodnika bo nadal ta drużyna ma moc - w pomocy zagra dziś Martin, Balmont, Pedretti, a atak to jedna z silniejszych formacji w tej lidze tworzona przez Kalou, Rouxa(De Melo) i Payeta także jako taka ta siła rażenia jest.Niby w defensywie jest równie stabilnie bo grają doświadczeni gracze, ale ciężko mi coś dobrego o nich powiedzieć bo w każdym spotkaniu tracą bramki.Nie mniej dziś uważam, że w ich zasięgu jest remis i warto skorzystać z takiego kursu bo jest to jeden z ostatnich dzwonków aby zacząć gonić czołówkę bo rywale z góry tabeli mają słabszych rywali i zapewne różnica będzie się zwiększać.Można życzyć sobie tego aby podopieczni Garcii zagrali na miarę swoich możliwości co w tym wypadku pozwoli przynajmniej na jeden punkt wywieziony z Bordeaux.Moim zdaniem prawdopodobna opcja więc kieruję swoją uwagę w stronę Lille.