Cisza tutaj więc wpisze swoje typy, które pogralem, same peffki ????
Dzisiaj wyśćig ma być suchy najprawdopodobniej. Szanse na opady jakieś 10-20% tak pzrewidują prognozy. Jak to w Kanadzie będzie na pewno ciekawie, miejsc do wypzredzania jest mnóstwo, wolne zakręty, wiele szykan ciasnych i długie proste.
GP Kanady - wyścig niedziela 20:00
Adrian Sutil - Valteri Bottas
Typ : Sutil @ 1,70 Expekt/b365/Tobet
Typ pod to, że tor będize suchy,a tak przewidują prognozy. A dlaczego tak ? oto słowa Bottasa :
Valtteri Bottas (P3): To świetne uczucie zakwalifikować się na trzeciej pozycji i zespół wykonał naprawdę dobrą robotę. Deszcz uczynił tor bardzo śliskim, jednak pasowało to naszemu bolidowi. Byliśmy na odpowiednich oponach w odpowiednim czasie, co było dzisiaj bardzo ważne. Jeśli jutro będzie sucho, ciężko będzie utrzymać tą pozycję, więc mam nadzieję na nieco deszczu. Cały zespół pracował ciężko, by poprawić nasze osiągi i stale się poprawiamy z każdym wyścigiem.
Kluczowe pogrubiłem.
Według mnie będize cholernie cięzko utrzymać się w czołówce Finowi, powinien spadać w dół w klasyfikacji mimo startu z P3. Sutil z P8, ale ostatnio pokazał, że jest naprawdę mocny. W Monte Carlo sporo razy wyprzedzał i dowiózł bardzo dobre 5msc na mecie, a po drodze wyprzedził Buttona i Alonso! A w Monaco to nie lada wyczyn więc pokazuje nie lada potencjał bolidu jak i kierowcy.
No słowa inżyniera zespołu pokazują, że liczą ewidentnie na suchy wyścig :
Robert Fernley, zastępca szefa zespołu: Kolejny doskonały wynik Adriana, udało mu się zakwalifikować na ósmym miejscu w tych trudnych warunkach. Miał dzisiaj problemy ze zmuszeniem przejściówek do pracy, ale udało mu się zabezpieczyć miejsce w pierwszej dziesiątce. Sesja Paula została dzisiaj zakłócona przez pewne problemy z oprogramowaniem, co oznaczało, iż tracił sporo czasu w optymalnych warunkach na torze i nie mógł zademonstrować pełni potencjału. Gdy starał się wejść do Q2, jego najlepsze okrążenie zostało zrujnowane przez Rosberga, który obrócił swój samochód centralnie przed nim. To było dla nas bardzo kosztowne. Wiemy, że jutro Paul nie odpuści, a suchy tor, którego oczekujemy, powinien pomóc w wykorzystaniu potencjału naszego samochodu.
Co prawda wypowiada te słowa w kontekśćie Di Resty, ale ja czytam to w stosunku do obu kierowców.
GP Kanady - wyśćig niedziela 20;00
Kimi Raikkonen - Lewis Hamilton
Typ : Hamilton @ 1,65 Expekt/Tobet
Raikkonen w kwalifikacjach P9, ale potem kara i wystartuje z P11 ostatecznie. Hamilton z pierwszej linii obok Vettela, a gdyby nie przestrzelił ostatniego zakrętu w szykanie na bardzo szybkim okrążeniu to możliwe, że Hamilton by wywalczył pole position.
W kontekscie Mercedesa pytanie jak spiszą się opony ? W Monaco już tak wielkiej degradacji nie było. Tutaj też pirelli nowe mieszanki wprowadziło więc myśle, że tak tragicznie nie bedzie, a Hamilton pokazał, że jest szybki no i chwalił sobie długie przejazdy w piątek podczas drugiej sesji treninowej.
: Dobrze jest być w pierwszym rzędzie ponownie, jednak jestem nieco rozczarowany moim ostatnim okrążeniem. Byłem szybszy o siedem dziesiątych i wjeżdżałem w ostatni zakręt, który był naprawdę śliski i niestety przestrzeliłem go. Straciłbym tam czas mimo wszystko, ponieważ było bardzo mokro, jednak była szansa na pole position, jeśli bym pojechał dobrze. Jutro powinniśmy mieć dobrą okazję. Bolid wczoraj spisywał się świetnie w suchych warunkach, więc będziemy trzymać kciuki za brak deszczu, byśmy mogli naciskać Seba. Mamy dobry bolid i czuję, że idzie mi tu dobrze, więc zobaczymy co uda się osiągnąć.
Wg mnie przewaga nad Kimim jest dośc znaczna i Lewis zdoła to utrzymać. Kimi będzie musiał się przebijać i dużo wyprzedzać, a wiadomo jak to nieraz moze się skończyć. No i obok siebie będzie mial Pereza z którym w Monaco toczył zacięte boje, a potem w ostrych słowach go skrytykował i byla wojna słowna obu kierowców.
GP Kanady - wyścig niedziela 19:00
Sebastian Vettel - inny kierowca
Typ : Inny @ 1,90 betsson
Vettel nigdy nie wygrał na tym torze. W 2011 roku jechał po zwycięstwo, wtedy były deszczowe warunki. Ostatnie okrążenie i nagle wpadl w poślizg i na jednym z zakrętów wyprzedził go Button i Vettel ukończył na drugiej pozycji. W 2012r Vettel finiszował 4msc. A te dwa wyśćigi łączy fakt, że w obu przypadkach ruszał z pole position jak dzisiaj. Może więc powtórka z rozrywki ? Nie miałbym nic przeciwko
Hamilton, Alonso mogą sporo kłopotów Sebie dzsiaj sprawić.
A Vettel nie wygrał też nigdy swojego domowego
GP Niemiec.
W Tobecie mi się podoba para
Button - Grosjean 1 @ 1,50
Romek pewnie znowu coś wywinie i się rozwali...