Czarni Radom - Kędzierzyn Koźle
Radomianie mają w tym sezonie mocno przebudowany skład. Zespół opuściło kilku kluczowych graczy, a także trener. Można powiedzieć, iż zespół opuściło 4. graczy podstawowego składu z zeszłego sezonu Ściągnięto głównie młodych zawodników, którzy będą dopiero będą się ogrywać w PlusLidze. Z bardziej doświadczonych zawodników wystąpi: Smith, Watten czy Kohut. Takie roszady przekładają się na wynik. Radomianie już niespodziewanie polegli z Bielskiem Biała czy Effectorem Kielce. Jedynie ograli słabiutki AZS Częstochowa. Kędzierzynianie nadzwyczaj łatwo poradzili sobie z Lubinem w ostatniej kolejce. Świetną robotę w ataku robi Deroo oraz Konarski. Wg mnie ten mecz powinien rozstrzygnąć się w trzech setach, stąd ten under.
under 141 pkt @ 1,71 Marathonbet
za dużo błędów ZAKSY
Bełchatów - Politechnika Warszawska
Bełchatowianie ostatnio niemal nie stracili seta z Espadonem Szczecin. Fakt Blain mocno rotował składem. Potwierdziła się teza, iż Szalpuk z Bednorzem nie mogą grać razem w przyjęciu. Jednak i tak trener ma dość spore pole manewru. Dobry mecz zagrał "wypalony" Kurek, który ciągnął zespół. Zespół z Warszawy spisuje się bardzo dobrze w tym sezonie. O ile po walce przegrali w 3. setach z Rzeszowem zgodnie z oczekiwaniami, to w pozostałych meczach pokazali się z bardzo dobrej strony. Jest to świetne połączenie młodości z doświadczeniem. Bardzo dobrze w zespół wkomponował się Kwolek, który ma miejsce w wyjściowym składzie. Sporo jednak będzie zależało od Filipa, który niekiedy ma wahania formy. Goście na pewno podejdą do tego spotkania bez ciśnienia. W mojej ocenienie Warszawianie mają lepszy skład, niż przed rokiem i stać ich spokojnie na ugranie choćby seta.
Warszawa (+2,5 seta) @ 1,88 Pinnacle
szkoda 2. seta
Cuprum Lubin - Resovia Rzeszów.
Cuprum dość gładko poległ ostatnio z Kędzierzynem Koźle. Przełożyła się przede wszystkim słabsza gra Tahta. Lubinianie popełnili też sporo głupich błędów w ataku. Łomacz robił świetną robotę nie raz rozgrywając na pojedynczy blok, a mimo to zawodnicy byli łapani. Na plus była świetna gra blokiem. Sporo będzie zależeć od przyjęcia gospodarzy, bo Łomacz potrafi przyzwoicie rozgrywać. Rzeszowianie jak na razie wygrywają mecz za meczem. Ostatni mecz z Gdańskiem to świetne 2. sety, a potem nagła zapaść, która kosztowała utratę seta. Sporo zależy od dwójki Rossard-Ivovic. Perrin dość długo wchodzi w mecz, dopiero w późniejszej fazie jest w miarę skuteczny w ataku. Wg mnie Cuprum może spokojnie ugrać 1. seta. Szkielet zespołu, który 2-krotnie ograł Sovię w zeszłym sezonie, został zachowany. Skład gości wydaje się silniejszy niż przed sezonem, ale myślę iż Lubinianie są w stanie wyrwać seta
Cuprum (+2,5 seta) @ 1,72
Unibet